Totalt unødvendig.

Så sitter en der og er både engstelig, oppgitt og rimelig forbanna. Helsenorges oppfølgingsrutiner er lite å skryte av og skaper unødige bekymringer hos pasienter. Har hørt om forskjellige historier i den leia tidligere, men man tror som regel at det ikke skal ramme en selv.

Noen husker sikkert at jeg ble innlagt for en sabla lungebetennelse i slutten av juni, tabeletter funket ikke så jeg måtte ha intravenøst. En uke lå jeg der og druknet i antibiotika døgnet rundt. Røntgen viste en såkalt «fortetning» i høyre lunge – visstnok typisk for lungebetennelse som har satt seg fast. Den saken var der ikke i mai, en måned før da jeg tok røntgen av lungene for å se om brukne ribbein hadde punktert den samme lungen (noe de ikke hadde). Da jeg skulle skrives ut fra sykehuset, følte jeg det var vel tidlig, crp’n var enda for høy og det føltes som om man ville få ut flest mulig før helga, det var i ferietidene, avdelingen var overfyllt og det meste av helsepersonellet av typen diverse ferievikarer.

Sykehuslegen min sa at de skulle ta ny røntgen om morgenen, og at de resultatene ville avgjøre om jeg ble utskrevet, dette som svar på mine protester på den tidlige utskrivelsen som kom veldig brått. Da røntgen var tatt og analysert, sier han at de «kan se at fortetningen er begynt å løse seg opp». Dermed måtte jeg ut – og ble hjemsendt med en tabelettkur som var en kruttdose antibiotika og som han regnet med at ville ta knekken på resten. Kontrollrøntgen ble bestilt til slutten av august, «vanlig prosedyre». Jeg syntes det var vel lenge til, men fikk svar som at det var tidsnok for nå bar det jo rett vei.

Vel, så var jeg forrige mandag og tok ny røntgen, dvs den som var bestilt som «vanlig prosedyre» i begynnelsen av juli av legen. I går ettermiddag ringte fastlegen min og spurte om jeg hadde hørt noe fra sykehuset og legen som var min behandlende der inne. Nei, det hadde jeg ikke? Og samtidig kom en uro inni meg. Hun hadde fått resultatene, og de viste at fortetningen var akkurat lik enda som da jeg ble utskrevet. Hun syntes det var merkelig at jeg ikke hadde hørt en lyd fra sykehuset, men skulle ta kontakt med legen som hadde ansvaret for meg der inne.

Etterpå satt jeg der og lurte på hva faen som skjer. Og ble engstelig for alle svarene som ikke var der, og ikke minst forbannet fordi dette kunne vært unngått dersom de ikke nærmest «kastet» meg ut altfor tidlig. Min bekymrende protest den gangen viser nå å være høyst en korrekt antagelse. Og hvorfor fulgte de ikke opp med bedre og tettere rutiner for kontroll mye tidligere? Jeg synes det hele er ansvarsløst når jeg tenker meg om. Nær 2 måneder er det gått, og først nå kommer en kontroll, og som da viser at fortetningen er der som før. Nå forstår jeg inderlig godt at mennesker kan bli urolige og bekymrete og  få angstproblemer som følge av uansvarlighet av sykehusleger og deres slette oppfølgingsprosedyrer.

Hele saken synes som totalt unødvendig, og burde ikke skje. Men skjer fordi man kaster ut halvfriske pasienter for å spare penger, krysser fingrene – og glemmer de etterpå. Det ble en betydelig nedtur jeg synes jeg burde blitt spart for i det fuckings rike Norge..

12 kommentar to “Totalt unødvendig.”

 1. Ronja Says:

  Enig med deg, du burde vært sendt på røntgen straks du var ferdig med antibiotikakuren for å sjekke at lungebetennelsen var borte.

  Jeg mener ansvaret for hvilken behandling hver enkelt pasient får skal plasseres på den enkletes ansvarlige lege. Er man heldig med lege så blir man fulgt godt opp – får man derimot en lege som ikke bryr seg om annet enn egen posisjon og lønn så ligger man tynt an. Dessverre er der nok et flertall av sistnevnte type leger.

  Da er vel det eneste som hjelper å selv slå i bordet og ikke be om men forlange.

  Håper de nå tar deg på alvor, undersøker grundig og gi deg god behanling og oppfølging.

  Så mye lykke til.

  Ronja

  • Tor Vidle Says:

   Jeg synes det høres mest naturlig ut å gjøre for å se på utviklingen, særlig når de sendte meg hjem før jeg var frisk. Men standard er visst å vente så lenge som jeg måtte, noe jeg ikke forstår at kan være ansvarlig måte å gjøre det på

   Ansvarsforholdet i slike tilfeller er jeg ikke sikker på, i tillegg har de nok sine instrukser fra ledelsen å forholde seg til. Heldigvis har jeg en fastlege som følger skikkelig opp sine pasienter, og hun har bedt sykehuset ved ansvarlig lege komme på banen.

   Tor

 2. medi Says:

  Når jeg hører slike historier…off jeg blir så lei meg…mest på pasientens vegne, selvsagt. Det burde ikke forekomme. Blir også lei meg på alle de samvittighetsfulle legers og helsearbeideres vegne.
  Nå får jeg ønske du kommer deg igjennom dette , og enda har krefter til å ta en kamp mot slikt.
  For det burde jo få følger for den som sitter med ansvaret.
  Desverre er det like vanskelig å få plassert ansvar som det er å fange ål i havet.

  • Tor Vidle Says:

   Nei det burde ikke skje, men det skjer dessverre medi. Og man forstår vel kanskje ikke helt hvordan det føles før det rammer en selv. Man kan vel si at oppfølgingsrutinene er for dårlige i enkelte tilfeller.

   Akkurat nå er jeg mest opptatt av å få svar på de spørsmål jeg har, samt hvordan bli ferdig med dette en gang for alle, nesten hele sommeren har gått med, nå spøker det og for høsten. Jeg har forstått at det er en seig greie som ikke reagerer på de vanlige antibiotika, men samtid bør de da følge tettere opp.

   Tor

 3. Tante Bø Says:

  Akkurat … Da har du havna inni den evige runddansen der man må passe på at de som skal gjøre jobben sin, gjør jobben sin.
  Jeg er på full fart inn i det systemet jeg og. Jeg gruer vettet av meg.
  Håper alt er i orden med deg da Tor. At bildene er som de skal.
  Det er lett å begynne å gruble når man ikke får svar.

  • Tor Vidle Says:

   Det tar tid ja, pokkers greier tante. Kan ikke si jeg var særlig oppe i lufta da hun ringte i går. Det burde heller ikke være nødvendig i slike tilfeller at pasienten selv må følge opp, ta initativet. Men som opplevelsen min fra sykehuset viste må man følge med, dessverre, og det gjør ikke akkurat at man får en særlig trygghetsfølelse.

   Nei bildene er ikke som håpet, de viser ingen fremgang, dog heller ikke at noe har økt i omfang. Men de burde normalt vist en bedring, dvs at fortetningen minket. Nå venter både fastlegen min og jeg på utspill i fra den legen jeg hadde på sykehuset. Ja klart man grubler, en vet jo aldri. Heldigvis hadde jeg røntgenbildene fra mai som var helt fine, så denne greia stemmer med da jeg lå flat out i juni og til slutt måtte innlegges og at det er derfra det kommer og ikke noe som har vært der lenge.

   Ja jeg forstår at du sliter du og, og er som du sier på vei inn i det systemet. Håper du slipper med få omganger og får rask bedring og oppklaring. Det å vente og vente er noe av det verste, slitsomme. Det å ikke få en avklaring man kan stole på 100%.

   Tor

 4. littleseasthere Says:

  Typisk «det rike» Norge. Lurer på hva de egentlig bruker penger på? Oss eller resten av verden. Håper og ber at alt blir bra med deg.

 5. mirapisani Says:

  Man burde absolutt vært spart for sånt ja. Skammelig i dette landet som har så mye penger. 😳 Flaut egentlig.

  • Tor Vidle Says:

   Ja, vi burde det, og jeg undres på hvordan de som skal være ansvarlige for hver enkelt pasient tenker. Det koster ikke noe å ta ansvar ihvertfall.

   Tor

 6. Doltina =) Says:

  Desverre er det sånn det praktiseres i Norge. Det er rett og slett for JÆVELIGT👿 Og det verste er vell at dette ikke er først eller siste gang at noe sånn kommer til å skje. Jeg vet om flere tilfeller der utslaget av noe i samme katogori har endt om fatalt. I april i år dø mor til en av mine beste venninner pga leger/sjukehus ikke følte godt nok opp 😥 Norge burde skjemmes av hvordan helse Norge fungerer!!

  • Tor Vidle Says:

   Som nevnt over har jeg hørt om flere tilfeller før hvor svikt får konsekvenser, en svikt som jeg føler er nær grensen for uansvarlighet, det koster lite å følge opp pasientene. Mange andre land som er dårligere stilt enn Norge forstår ikke hvorfor vårt helsevesen ikke er i verdensklasse, vi burde vært der. Men noe er riv ruskende feil, og politikerne må ta hovedansvaret.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: