Få tilbake de gamle grinebiterne!

Før i tiden fantes gamle grinebitere, de synes å dø ut nå og er erstattet av unge grinebitere. Før leste man en sjelden gang i avisen om personlige feider, nå er de dagligdagse – og det er ikke lenger en gammel grinebiter som i 30 år har hatt gående en svær sak mot en nabo eller myndigheter som så pressen endelig fikk nyss om via omveier. Nei nå løper de i flokk selv til pressen mens feiden er fersk og varm, og ofte før vettet har våknet og overprøvd den borskjemte viljen som ble forulempet. Pressen elsker å krydre slike saker med f.eks en ung mor/far med barnevogn, eller ordet «småbarnsfamilie» – og da med «stakkars» foran i en eller annen form. Bare sludder, og et bevisst oppsett av pressen å dra med barn inn – bruke de for alt de er verd. Ofte har sakene ingenting med barn å gjøre, men effekten som oppnås med å dra inn en «stakkarslig småbarnsfamilie/mor/far» som forulempes av en – eller et eller annet – selger i dag.

Man finner disse stakkarne i alle aviser og tv. Men nesten aldri en gammel grinebiter som kanskje atpåtil virkelig har en sak av betydning. Terskelen for å løpe til pressen og sutre er lav i dag, og unge  er i et stort flertall – ihvertfall slik pressen dekker denne typen saker. De gamle grinebiteres saker var ofte kompliserte, og ikke uvanlig med lange saksganger, enten det var i retten eller med myndighetene. Dermed kreves det litt av journalisten for å sette seg inn i forholdet, og det passer ikke særlig bra i dagens presseverden hvor det tabloide har overtatt. Bedre med en kjapp sak på 10 linjer og det viktigste: Et bilde av en stakkars småbarnsfamilie/mor/far, som f.eks denne her som er typisk: http://tb.no/nyheter/full-nabokrangel-1.5537763

Jeg glemte alle de stakkars studentene, de er det jo alltid synd på: http://www.adressa.no/student/article1517707.ece

En fæl sak, en kommune har glemt å klippe plenen på barnas lekeplass: http://www.op.no/nyheter/article5211905.ece  En pensjonist har imidlertid hjulpet de stakkars unge ved å slå noe gress. Skammelig av kommunen, også å ikke holde rett standard på lekene til de stakkars sviktete små. Fy skamme seg!

En hjelpeside med alle mulig slags momenter (og krav) man som småbarnsforeldre bør nytte til å klage på barnehagen: http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article570066.ece 

Hjelpesider er det forresten nok av, det har visst aldri vært så komplisert å ha barn som det er nå? Her en for de som skal reise til syden med en baby (baby? Er det slutt på aldersgrense nedover i fly? Og helsepersonell som forklarer det logiske om hvorfor): http://www.klikk.no/foreldre/dinbaby/babytid/article542370.ece (Samtidig hever flere og flere sine røster mot bråket fra barn i fly: http://www.dinside.no/848687/saa-det-er-derfor-de-bor-bli-forbudt )

Eller hva med en hjelpeside for foreldre som kjører bil med barna i baksetet? (er det noe nytt?) Og da slik at foreldrene overlever (jøjemeg, stakkars): http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=579394

Og slik kunne en fortsatt i det uendelige.

Poenget her er ikke å direkte henge ut småbarnsfamilier, unge etc, men å heller spørre om hvorfor vi har latt de gamle grinebiterne dø ut til fordel for unge grinebitere med ofte luksusproblemer som får de til å fremstå som bortskjemte drittunger. Disse dagens unge  er formet av foreldrene og samfunnet. Som jeg nevnte i et annet innlegg om samfunnsutviklingen, er de ofte kalt «divagenerasjonen» og ganske så passende for alle sett under ett. Men noen må ha latt de bli selvopptatte divaer..

Et viktig moment i dette er og at samfunnet ser ut til å ville tilpasse seg divagenerasjonen, sy flere puter under deres manglende forståelse av hvordan et samfunn skal fungere for helheten og rettferdighetens skyld – likeverdet – og ikke bare tilpasses deres generasjons krav. Det er og betimelig å spørre seg: Hva med divagenerasjonens barn når disse så blir voksne, og ikke minst foreldre? Man ser og skjevhetene i samfunnet og ikke minst pressens dekning. Det er en sterk slagside som er usunn i lengden og kan få samfunnskuta til å kappseile til slutt. Samholdet på tvers av generasjoner vil måtte bli rokket før eller siden. Dagens utvikling bygger neppe særlig mange broer mellom generasjonene.

Det er veldig mange aspekter i dette forholdet over. Lar vi det bare suse og gå så må til slutt noen ta regningen, og det vil måtte bli hele samfunnet. Jeg vil heller ha tilbake den gamle grinebiteren og slippe de unge (sutrende) grinebiterne – det er naturlig at gamle grinebitere finnes, men ikke naturlig at vi drukner i unge grinebitere med helt ordinære forhold vi alle møter og som er en del av livet, og ikke noe å sutre i pressen om for å få medynk og viljen igjennom.

8 kommentar to “Få tilbake de gamle grinebiterne!”

 1. Tor Vidle Says:

  Edit:
  Og hva fronter Sol og Dagbladet akkurat nå som hovedoppslag? http://www.dagbladet.no/2010/08/16/nyheter/innenriks/skole/akershus/12983358/

  Latterlig og tragisk. En gutt som får en vannskadet lesebok på skolen i dag, men får en ny i morgen er visst snart verdensnyhet. Den norske pressen er blitt totalt virkelighetsfjern. Og flere barneforeldrene har mistet bakkekontakten. Hva får en mor til å ringe Dagbladet for en slik fillesak? Og hva får Dagbladet til å ta saken – og i tillegg fronte den tvers over hele siden som hovedoppslag?

  Helt håpløst!

  Tor

  • Tor Vidle Says:

   Edit 2: Hvem har tuklet med avstandsoppsettet/formateringen i kommentaren her? Første linje over ser noe mystisk ut og går på min selvfølelse løs, jeg er jo pirko på stilforhold. Får ringe VG..

   Tor

 2. Tja Says:

  Hehe, du får nå dine ord på trykk ihvertfall selv om de ser litt malplasserte ut. Men hvem har «snappa til seg» mine kommentarer i dag? De kommer ikke frem i bloggen av en eller annen grunn. Har lagt inn samme kommentar til innlegget «humanitær hjelp» tre ganger – uten resultat. Har lagt inn to kommentarer til Sol der jeg spør hvorfor – uten resultat.
  – – –

  Og om mitt barn hadde fått en slik lesebok som er avbildet på Sols forside så hadde nok jeg også brølt ut – men til skolen – ikke til media.

  I disse dager er der vel (som alltid) viktigere ting å bruke avisers forsider til enn en lesebok, men, men . .

  Jade

  • Tor Vidle Says:

   Det er endel rot med kommentarene for tiden, en eller annen feil som blant annet legger selv kommentarer fra tidligere godkjente over i gruppen useriøse, noe nok ikke alle har fått med seg. Ser Sol er på saken, så håper de fikser det snart.

   Jeg synes den saken jeg la inn som edit tok kaka, det er nesten som man ikke tror det.

   Tor

 3. Doltina =) Says:

  Ha ha, du må ringa 1000 tipse me ein gong. E beste nyheten dei har fått inn i dag iallefall. Ser overskriften for meg me ein gong :» Sol roter til blogginnlegget til Tor»

 4. Marit Says:

  Huff.. nei.. Etter en del år som medarbeider i matbutikk, kan jeg med hånden på hjertet si at de unge er så mye hyggeligere enn mange av de gamle grinebiterne. Så du kan ta det helt med ro. Den eldre, bitre, og rett og slett uhøflige generasjonen er fortsatt i god behold. Selvfølgelig finner du unge grinebitere også, men jeg vil si at flertallet er 50+.

  • Tor Vidle Says:

   Ja, er mange hyggelige unge mennesker, er enig i det. Nå var tanken min her fokusert på de som flommer i pressen, og den nye trenden, der synes jeg de unge kunne la de gamle grinebiterne heller få sutre.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: