Fra Skaldehagens landskap.

Riktignok er The Garden Of The Savage stor, og som regel har jeg oversikt over beboerne – men nå begynner jeg å lure. Når et par ringduer klarer å først ruge ut sine egg, for så å fore opp avkommet til nesten flygeferdige før jeg oppdager de, da setter jeg spørsmålstegn ved bokføringen min og falkeblikket. Ikke nok med det: De bor ikke mer enn snaut 3 meter over bakken, og det verste: I tuntreet som jeg støtt og stadig er under og glaner opp i når kveldsolen leker seg mellom bladene. For å avrunde fadesen er tuntreet også rett utenfor vinduene her jeg sitter og glor i tankeverden min. Selv en bitteliten løvsanger i tuntreet unngår ikke mine øyne – men en hel ringduefamilie klarer tydeligvis det kunststykket. Ufattelig.

Jeg fortalte tidligere i år om da ringdueparet bygde reir i en avdanket og brutalt klippet gran i hagen, de eggene stakk kråka av med umiddelbart, som den og gjorde med grønnfinkenes egg i tujaen. Det er ganske vanlig at ringduer har 2 kull i løpet av sommeren, og jeg har lenge hørt at de sitter og kurrer rundt i hagen om morgenen. Og sett de fly rundt i de andre trærene, men aldri sett de i tuntreet. Rett og slett mystisk er det. I kveld da jeg ruslet rundt i lavlyset, kikket jeg som vanlig opp i bøken og – og hva i alle…. et dunet duehodet kikket ned på meg mellom bladene. Og plutselig ser jeg reiret og. Helt åpent ligger det nærmest, og igjen: Ufattelig at jeg ikke har sett det før? Men antagelig har jeg vært for opptatt med å nyte synet av solstrålene mellom bladene, og at det lave lyset har blendet meg – på flere måter. Det tok 3 minutter så var jeg oppi treet med kameraet:

Er de ikke søte? Blir ikke mange dagene før de flyr avgårde. I morgen skal jeg ta med lille krølle opp så hun får se de og før de flyr ut av reiret. Duer bygger reir ala Ikea, bare noen kvister og that’s it, kan ikke bli mer minimalistisk. Ofte ser man gjennom reiret fra undersiden, også de to hvite eggene – og en lurer på om de ikke faller igjennom ved første bris.

Prestekragene står lange og stolte i store flokker og lyser opp. Jeg liker flokkblomster som lyser. De lyser ikke bare opp i terrenget, men også i sjelen. Her er en av de mange – og foreviget rett etter en regnbyge og når kveldssolens lave stråler kommer tilbake for å tørke den kjærlig.

Her er flere som lyser opp for tiden, også mine kjære orangerøde fantasiblomster. De står og i flokk, og lyser selv i mørket. De er helt utrolig vakre i sine sterke farger som drar blikket til seg. De små hvite prikkene er sola som speiler seg i vanndråper og fuktighet.

Men jeg ser at sensommeren blir kort i år, rosene strever med å holde seg vakre, margerittene må plukkes hver dag nå. Og selv de hardføre staudene sliter med å holde på blomstene mer enn få dager. Bjørkene begynner å bli småbrune i kantene, vasne farger – og glansen er gone. Det er nok resultater av totalen til dette uvanlig væråret til Jæren å være. Været denne sommeren veksler hver dag, en dag sol, en dag regn. Men alltid vind – tror ikke det har vært en eneste dag uten vind denne sommeren. Jeg satser på at det er tilbake til normalen neste år, og da med grønn mild vinter, 3 måneders vår og 3 måneders vakker og lun Jærsommer som går over i en mild fargerik periode som gir 3 måneders høst.

Tante Bø hadde et bilde av 2 fluer som hadde seg en runde, her er et bidrag fra meg – og ordtaket om at det ikke er størrelsen som betyr noe, kan man her trekke begge veier, hehe..

Det var en dag luften var full av flygemaur, store hunner som fløy i aller retning. Men bak hang det noe småtterier på slep. Ved nærmere syn kom det for dagen at det var hannene som ble drasset med over alt. Bildet er litt misvisende i størrelsesforholdet, hunnen er mange ganger større enn hannen. Men de var veldig vanskelige å få tatt bilde av, stadig i bevegelse, nesten som en yr dans.

10 kommentar to “Fra Skaldehagens landskap.”

 1. Doltina =) Says:

  Stilige bilder.
  Vise jo at dyre verden og vi mennesker er temmelig like. Det er ofte sånn at vi kvinner drasser med oss mannen både her og der🙂
  Ha en god natt🙂

 2. Tanteskrømtet : )) Says:

  Hehe … Det er langt mellom hver gang jeg må flire av noe på bloggen for tiden, men «dine» søte små
  fikk smilet og lattern fram her : ))
  Vi to ser visst ikke det «søte» i akkurat det samme : )) Jeg synes de så ut som skrømt : ))
  (jo da … de var litt søte åsså) *ler*
  Den orange blomsten din drar jeg kjensel på, men kan bare ikke klare å koble opp no navn på den.
  Jeg veit jeg har sett den før i verden. Antageligvis på gartneriet.
  Nydelig farge på den.
  Stilig bilde av flymauer’n. Hadde superkjangs til å ta noen flotte bilder av ei snile forrige dagen,
  men jeg orka ikke dra fram kamera … bytte linse, eller ta gammelkamra for det var uten batterier.
  Sånn som jeg angrer på at jeg ikke gjorde det : ((
  Snila sto å strakk seg så flott etter ett blad med alt som går å strekke ut, fullt utstrakt med huset på ryggen.
  Det var virkelig ett syn : ))
  Nå er august her, med stor flott måne om noen dager.
  Kan du lage ett innlegg om hvordan vi kan ta bilde av månen ??
  Hvilke innstillinger må vi passe på ?? Du kan jo triksa : ))

  • Tor Vidle Says:

   Måtte bli søte når de ikke ser ville ut tante. Alle barn er da søte? Og noen få også litt ville, hehe

   Mange som sier det samme som deg om de blomstene, men ingen finner navn. Tror de er steingamle, skikkelige bestemorsblomster.

   Hele luften ble plutselig full av flygemaur i par og de ser snodige ut med den lille tassen bak som de flyr rundt med. Er mange som driver med fotografering av småkryp, makrofoto. Selv har jeg (heldigvis) ikke blitt bitt av den greia enda, og nøyer meg med et bilde av og til. Selv om jeg ser at det kryper og flyr spennende saker overalt.

   Månen? Ikke min sterkeste side, det er rene vitenskapen å fotografere månen. Første bud er å bruke stativ, så er problemene flere: Hvordan finne lukketiden, hvordan månen ser ut – dvs den er visstnok best å få klare skarpe kanter på kun i en kort fase. Blenderåpningen, ISO osv osv. Er mange meninger om den saken, men hvis du googler finner du nok mange artikler om dette. Jeg tar ikke så mange månebilder, men når jeg tar så tar jeg mange med forskjellige lukketider og håper at ett eller to er brukbare. Korte versjonen er vel at de to viktigste sakene å finne rett lukkertid samt å bruke stativ.

   Håper du snart er i gang med skrivingen igjen, er rimelig tomt her inne. Jeg prøver å fylle på med div greier for å prøve å hjelpe med å holde bevegelse i bloggen, men tror Sol bør gjøre noe aktivt for å få inn nye lesere og bloggere. Gir snart opp dersom det ikke skjer noe.

   Håper og det er bra med deg ellers..

   Tor

 3. Penselsvingeren Says:

  Så flotte bilder!
  Det er alltid kjekt å se dem.
  I dag fant jeg en solsikkeåker og knipsa vilt.

 4. Doltina =) Says:

  Trenge vell kje utdypa den noe mer 😆

 5. Penselsvingeren Says:

  He, he. vet ikke om jeg skal le eller slå deg. Tenk å kalle meg for penselguri, fysj så frekt.😉
  Jeg må knipse vilt, i håp om å få iallefall ett godt bilde. De skal bli grunnlag for et maleri. Jeg kunne ikke bare malt bildet på stedet, for da hadde jeg måttet sitte midt i en vei. Jeg maler sakte og hadde forstyrret trafikken, eller så hadde jeg blitt påkjørt.
  Jeg gadd ikke å sette inn bilen i garasjen i dag, så den var full av slike frekke flygemaurer.

  • Tor Vidle Says:

   Se på det som positivt, gurier finnes i flere utgaver i mitt hode, og da som positivt tenkt, hehe

   Jeg kjenner en som er utrolig dyktig i å male landskap (olje), han drar rundt alle steder med kameraet og knipser motiv som han så maler etter.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: