«Vær varsom» plakat for bloggere?

Tja – hvorfor ikke? tenkte jeg og åpnet linken. Etter å ha lest litt finner jeg ut at det er vel mye bakmenner i mosen, disse nye nettjappene – og konglomeratet til Blogg.no. Det er ikke første gangen Blogg.no er i vinden, Skattemyndighetene, Forbrukerombudet m.m har tydelige meninger om de såkalte «Babebloggene» (aka «Blondibloggerne») som promoterer produkter rettet mot særlig unge jenter. Det er ikke helt uproblematisk dette forholdet – og da f.eks sett med øyne til skattelovene og markedsføringslovene. At disse bloggerne og er rene gullgruvene for bakmennene, sier seg selv med tusenvis av unge jenter som lesere. Men samtidig virker det hele lite stuerent, og at nettopp Blogg.no er de som står bak (etter antatt press fra div myndigheter) forsøket på å lage en «Vær varsom» plakat forundrer meg ikke.

Thomas Moen som er en del av dette forsøket sier blant annet til VG:

«Han legger til at plakaten kun er ment å være veiledende for bloggere, annonsører og blogglesere. Den skal hjelpe annonsører med å forholde seg til bloggerne, bloggerne med å forholde seg til annonsørene og bloggleserne med hvordan de skal forholde seg til det de leser på bloggene.»

Leser man mer her:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=579527

http://thomasmoen.com/oppdatert-versjon-av-bloggplakaten/

-så forstår man tegningen bedre – det er hva jeg vil kalle det et forsøk på å demme opp for kritikken fra myndighetene angående disse promoteringsbloggerne, og Blogg.no’s rolle og ansvar i disse forholdene. Og ser man på det foreløpige forslaget til tekst, så forteller det egentlig det samme (forslaget er hentet fra bloggen til Thomas Moen):

1. Du som blogger

 1. har rett til å skrive om hva du vil, så lenge du følger norsk lov
 2. har et ansvar for å være ærlig og troverdig
 3. bør ikke selge meningene dine, og bør omtale produkter på en ærlig måte
 4. kan ha stor påvirkningskraft, særlig mot unge lesere – Ha alltid dette i tankene!
 5. bør henvise når du omtaler merkevarer eller mennesker og oppgi kilder
 6. bør opplyse når du har mottatt godtgjørelser eller har mottatt produkter for å skrive om disse
 7. bør ivareta din integritet slik at din troverdighet ikke svekkes

2. Du som bloggleser

 1. bør være klar over at innhold KAN være påvirket av tredjepart
 2. bør være klar over at bloggere kan skrive om produkter de kan ha mottatt gratis og/eller har blitt betalt for å skrive om
 3. bør stille deg kritisk til bloggers meninger dersom bloggeren har mottat produktet eller blitt betalt for å omtale det

3. Du som annonsør

 1. bør ta et ansvar for at blogger følger norsk lov og merker innlegg/innhold som er sponset
 2. burde ikke kontakte personer under 18 år uten foreldres samtykke
 3. burde la bloggere skrive sin ærlige mening, uten påvirkning, slik at bloggerens integritet ivaretas

—-(slutt på sitatet fra bloggen hans)—-

Det lukter litt svidd – «Vær varsom» for bloggere er mye mye mer enn dette som stort sett er beregnet på de som promoterer produkter. Dvs – skal man skape en slags «Vær varsom»-plakat for norsk bloggverden, er det helt andre momenter som burde få frontfokus. Dette de smålure «herrer» prøver seg på er noe som bør ryddes opp i via brukeravtalene til Blogg.no – det er i hovedsak et Blogg.no problem fordi det er der man i hovedsak finner disse Babebloggerne som promoterer produkter myntet på unge jenter. Og Blogg.no ledelsen er selv med på heavy fronting av disse gullkalvene sine. Punktene over burde heller tas inn i brukeravtalen mellom bloggeren og Blogg.no – og da med kraftigere skyts angående promoteringsdelene, samt sterke sanksjoner mot de som ikke følger avtalen. Blogg.no kan ikke fraskrive seg sitt delansvar i disse forholdene. Og forsøket med å skjule det hele bak en slags felles «Vær varsom»-plakat for bloggnorge er helt på trynet frekt. De får rydde i eget reir heller.

I utgangspunktet støtter jeg en tanke om «Vær varsom»-et eller annet som en veiledning for bloggere, men da med andre vektlegginger.

Men det er flere sider i bloggverden, også enkelte lesere som opptrer totalt respektløst via sine kommentarer. Disse (ofte «anonyme») burde det og være et fokus mot. Å være blogger gjør en ofte utsatt for andres hån og respektløse fremferd, som om man var fritt vilt. Mange bloggere er heller ikke anonymiserte og står da i en særskilt sårbar stilling. VG har en artikkel som har overskriften: «De fleste trusselsaker mot bloggere blir henlagt» – også drapstrusler blir henlagt i følge artikkelen.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035448

Man kan si at det følger samfunnstrenden som rir hesten i dag. Alt er grenseløst nærmest, og vold og trusler er blitt stadig en større del av den totale hverdagen selv her i de blå øynes land hvor vi tidligere var kjent for det motsatte. Norge er fremdeles et lite land, og bloggsamfunnene små og intime i forhold til de store aktørene i verden hvor de tusen nye bloggere sist sekund vil drukne i millionene som allerede er der. Blogging i slike megabyer blir en helt annen dimensjon – upersonlig i forhold til de små og tette blogglandsbyer vi har i Norge. Men i nettopp slike små bloggsamfunn ser det ut til at man er mye oftere utsatt for sjikane og trakassering som blogger enn i de store samfunn. Man kan dessverre si at for mange koster det å vise bedre igjen som man ofte gjør i de små bloggsamfunn. At så påtalemyndighetene ikke følger opp, gjør det slettes ikke lettere å være blogger i Norges små bloggsamfunn. Samtidig kan vi bloggere heller ikke skjule vårt ansvar i det som er vår del å hensynta i bloggverden.

4 kommentar to “«Vær varsom» plakat for bloggere?”

 1. mirapisani Says:

  Det er jaggu godt du skriver om dette Tor. En grei informasjon for slike grønnskollinger som meg. Joda, jeg havna på den bloggen der jeg og, men hva jeg skal gjøre der vet jeg ikke ennå.

  Det har jo vært tider hvor det har dukket opp slike typer reklameblogger her også, til min store irritasjon når det gjelder enkelte produkter. (tenker spesielt på noen typer make up som er direkte skadelig) Og for kort tid siden var det en reklameblogg som gikk på teleprodukter, men tilhørende informajson hvor du kunne få lån til å kjøpe disse. Den bloggen ble fjernet heldigvis. Noen mennesker biter på slikt og kan komme til å sette seg i gjeld, og også bli viklet inn i en eller annen kjøpsavtale som de ikke kommer seg ut av igjen. Og så er det de menneskene som har en type lidelse som gjør at de i perioder kjøper alt de kommer over. Nærmest som en spillegalskap. Usmakelige greier det der.

  Det jeg ikke skjønner er hvordan det går ann at slikt kan foregå lovlig. Så vidt jeg kan se er det jo utnytting av folk sin uvitenhet. Og det at noen av de som reklamerer for disse produktene er så unge at de lett lar seg overtale til å gjøre det. Er ikke det også en form for utnytting selv om de går med på å gjøre det frivillig?

  • Tor Vidle Says:

   Det er et komplekst problem mira. Fokuset mitt var at her sitter bakmennene til Blogg.no og prøver å normalisere forholdet på deres bloggsystem, altså at det som over lang tid har foregått særlig på Blogg.no liksom skulle være noe som er gyldig for hele bloggnorge. Men det er et forhold som i hovedsak er skapt og vedlikeholdt og godkjent av eierne av Blogg.no og da relatert til deres system.

   «Ung (naiv) jente skriver om produkter som opptar sterkt andre unge (naive) jenter» – og da fordekt som personlig blogg. For eierne av Blogg.no er selvsagt målet flest mulig lesere, og ser man på oversiktslisten til mest leste på Blogg.no så forstår man gamet. Nå har myndighetene over tid satt både fokus og press på forholdene som kan være både lovstridige og ikke minst uetiske av eierne å tillate.

   Pga disse forholdene er det jeg reagerer på dette utspillet fra folk i sfæren bak Blogg.no. Det er totalt feil å prøve å skyve ansvaret over på hele bloggnorge, de får rydde i sin egen skuffe – og ikke prøve å blande andre inn i disse tvilsomme forholdene.

   Tor

 2. bramaputra Says:

  ja tenk om det fantes instutisjoner som ikke var komers.- på nett gjør det jo det. det blir akkurat som t sjortene til sønnen min som han får tak i på kjempesalg til 600 kr- mine er altid gratis-og akkurat like god.

  • Tor Vidle Says:

   Ja, men sønnen din er et barn av dagens påvirkningssamfunn.

   Personlig mener jeg at å blande komersielle produkter inn i en «personlig» bloggtekst og som er det problematiske i denne sammenhengen, er helt klart en tvilsom affære. Særlig når innholdet er myntet på de små grønne bær.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: