Drømmen om et land av enere..

En gang for lenge siden ble det i et heavy rusa rødt utdrikningslag på Youngstorget vedtatt at fremtidens Norge skulle bestå av bare enere. For å oppnå det naturstridige målet skålet man inn vedtaket om at med fremtidige generasjoner skulle alle unge få ta høyere utdanning. Fremtidens Norge skulle leve av å selge viten til resten av verden. At dritas (de må ha vært det) sosialister prøver å sette seg over naturlovene er ingen overraskelse, de gjør jo det kunststykket rett som det er – men at påfølgende blandete regjeringer også fulgte opp denne urealistiske drømmen om et rent høyttravende folkeferd, er oppsiktsvekkende. Resultatene av denne politikken må ta en betydelig del av årsaksforholdene til at menneskenorge nå seiler med alarmerende slagside.

Man kan uten å skjemmes særlig påstå at oljerikdommen har skapt tendenser til forming av høy-på-pæra-politikere som stadig sliter sitt ankerfeste til solid gråstein i sine vyer over Norges suverene plassering og betydning i verden. Ganske som musa som brølte med andre ord. Virkeligheten er annerledes, og vi lever stadig opp til sagaen om moldbolandets seilas hvor alt rundt er kun tåke og dermed mistet landkjenning. Nå er melodien en annen, man begynner å ane uante konsekvenser av å trosse naturlovene, og skipperne prøver febrilsk å finne trygg havn igjen. Men noen må betale for fadesen, som vanlig. Og det er ganske mange som må dele den regningen denne gangen – adressene blir til de som falt av lasset og ikke klarte å trosse naturlovene og bli enere  – «enere» da slik politikerne har vedtatt definisjonen. Nå er det vedtatt at det er igjen blitt stuerent å utdanne håndtverkere – og å knekrypende innse at naturlovene gjør jobben bedre enn stupide politikere med hjernen svevende i de øvre skylag.

Spørsmålet blir allikevel om det er for sent. Prinsippet om «alle til høyere utdanningsnivå» har dessverre fått festet seg såpass i unge grønne sjeler at de faktisk tror at det er slik det skal være – og at faller man ut der, er man utenfor – og som på skuta, ser man se ned på de som falt av der de kaver i havet med vasstrukent rødt livbelte.

Ingeniør eller rørlegger? Uten tvil ville jeg valgt rørlegger dersom det var meg det gjaldt. Årsakene er flere: En som tar rørleggerutdannelse kommer mye kjappere i full jobb med full betaling. Som oftest behøver ikke en som tar rørleggerutdannelse studielån og slipper å starte med den ekstra lånebyrden (for hvert år du studerer kan du beregne et tap på minst 500.000 dersom man legger til grunn tapt inntekt og økt studielån. Derfor er det til egen fordel å gjøre studie/skole-tiden kortest mulig). En rørlegger i dag tjener like mye som en ordinær standardingeniør, og fremtiden ser betydelig safere ut for en rørlegger etter min vurdering. Og et vesentlig punkt som ofte glemmes i slike debatter: En håndtverker i f.eks byggebransjen, er veldig ofte og et praktisk anlagt menneske med ikke uvesentlige evner på flere områder enn f.eks som i dette tilfellet rørleggingsfaget. Dermed vil vedkommende kunne utbedre/reparere det meste på sin egen bolig. Det ligger en betydelig økonomisk gevinst over tid å hente på dette området kontra en teoretiker som kanskje må leie fagfolk til vedlikeholdet av vedkommendes bolig og dermed øke belåningen av kåken. Med dagens hjelpemidler (samt kommende) brukt, er heller ikke rørleggeryrket særlig belastende, snarere tvert om: Å ha et yrke som er kroppslig er gunstigere helsemessig enn et yrke som er nær stillesittende.

Jeg tror det er rimelig sent kursendringen signaliseres, antagelig i 13. time. Så og si alle håndtverksfag i Norge har et skrikende behov for nye medarbeidere, den gamle garde flagger ut etterhvert som pensjonalderen faktumiserer seg. Allerede er importen av arbeidskraft fra andre land til håndtverksbedrifter i Norge betydelig. Forholdet mellom teoretikere/akademikere kontra fagarbeidere har i Norge i dag en over tid samfunnsskadelig skjevhet. En unaturlig og uheldig fordeling av den totale tilgjengelige arbeidskraft mellom de nevnte grupper, og som vil kunne skape større fremtidige alvorlige ringvirkninger enn man i dag har oversikt over. Å måtte importere arbeidskraft for å skape den balansen som skulle vært der naturlig, er en ren falitterklæring – og dessverre nok et minuskryss i boka til norske udugelige rikspolitikere som ikke evner å styre landet i en safe kurs mot fremtiden. Det dette landet behøver sårt er ikke flere høyt utdannete, men politikere med evner som holder mål.

5 kommentar to “Drømmen om et land av enere..”

 1. luxcat Says:

  Hmm… Her sier du faktisk at man ikke er en ener om man velger rørleggeryrket (eller andre mer praktiske retninger). Vi har altså mistet praktikerne fordi de ikke er i stand til å «leve» i ener-verdenen?

  Synd å si det, men selv de virkelig høythengende yrkene i Norge krever mindre av kandidatene enn de gjør i veldig mange andre land vi ellers liker å sammenligne oss med. Vi utdanner ikke enere, men middelmådigheter, og det enten det er snakk om snekkeren eller bygningsingeniøren.

  Til sist: Ditt siste avsnitt her. Mener du virkelig (du som ellers agiterer MOT AP og sosialdemokratiet) at det er statens ansvar å få folk til å bli snekkere? Bør ikke de framheve den enkeltes ønsker om man ikke lever i en kommuniststat?

  • Tor Vidle Says:

   (har nettopp kommet hjem fra mange km gåtur m/kameragurine og måtte lese hva jeg hadde ughet!😈 fra meg før jeg gikk)

   Nei, jeg sier ikke det luxcat, jeg sier: «”enere” da slik politikerne har vedtatt definisjonen», der må du nok polere enten de middelaldrende øynene eller glassene foran😯 – og lese saktere en gang til.

   Til det midtre: Mener du at f.eks en norsk snekker er en «dårligere» snekker enn en fra land som du mener vi sammenligner våre snekkere med deres snekkere? Tror du er med en fot i kvikksanden med den påstanden, norske fagarbeidere er generelt over hele fjøla (trodde jeg) kjent for deres dyktighet og pålitelighet i utlandet. Hva som gjelder for den norske ingeniørens del er jeg mer usikker på.

   Det siste: Igjen bør du lese på nytt og prøve en annen vinkel på blikket. Staten ved regjeringen setter dagsorden for skolepolitikken, utdanningspolitikken – hvor man skal satse, og ikke minst hva man skal anbefale unge å satse på. Det burde være allment kjent at i lang tid har diverse politiske generaler sagt at man satser på høyere utdanning i Norge, og anbefaler unge å ta høyere utdanning. Det er og vedtatt for lenge siden at Norge i fremtiden skal satse på ekspertise og topp-og spisskompentanse på høyt nivå. Og da som eksportvare som generer valutta inn som så i neste omgang skal fortsette å fylle på den evig sultne og overvektige lyserøde Sparegrisen Norge når The Oil tar en sukkende The End..

   Det burde og være rimelig allment kjent at Norge har bygget på seg en stor minus/manko av alle typer fagarbeidere, noe som ikke er en alminnelig normal og naturlig utvikling i noen samfunn ellers i verden.

   Tor

   • luxcat Says:

    Ok. Trodde du snakket om «enere» ut fra en egen definisjon av ordet, og ikke en politisk en🙂

    Jeg mener at skolesystemet i Norge, enten det er grunnskole, videregående eller universitetene utdanner middelmådigheter. Og slik MÅ det bli når utdanningssystemet er ensrettet, laget for et gjennomsnitt og ikke for den enkelte.

    Til det siste: Ja, det er på en måte vedtatt at vi skal bli en slags think-tank som leverer teorier og ekspertise og ikke bygger hus eller møbler. Kanskje er det feil, men samtidig: Lønner det seg for oss å drive industri når verden har blitt så liten?
    Når det gjelder de andre samfunnen, så vil jeg tro at våre naboland har det samme problemet som oss med mangel på fagarbeidere (men har ikke sjekket).

    • Tor Vidle Says:

     Uansett kan man ikke legge opp til en ensrettet skolepolitikk. Naturen har skapt oss med mangfoldsverdier, og en utdanningspoltikk er nødt til å bygges på alles mangfold og likeverdi. Ellers blir det mange som faller ut og det ser man dessverre mange eksempler på allerede.

     En alvorlig misforståelse som bekler dagens politiske landskap er den at politikerne tror seg hevet over naturen og enkeltindividet rett til å forbli unikt – det enkeltindividet som de mener de har anledning og rett til å forme som de ønsker ved hjelp av reguleringer og likekrav.

     Tor

     • luxcat Says:

      Og der er vi fullstendig enige🙂 Og ser store problemer (og ren idioti) ved å legge inn masse «allmenne fag» enten man skal bli tømrer eller helsefagarbeider. Hva skal de med for eksempel Njåls Saga, annet enn som en demotiverende faktor (ser behovet på allmenne fag, for de har fortsatt ikke bestemt seg).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: