Gjøker og andre figurer.

Ute er det innevær med høstsmak. En gjøk landet plutselig rett utenfor vinduet og kikket inn til meg. Gjøk ser på gjøk på en måte. Gjøken inne var katten som kikket ut på steiken av ekte ferskvareutgave. Gjøker finnes i mange utgaver – både med og uten vinger. Også gjøker med pedaler finnes. Jeg møtte en av den arten for etpar dager siden. Han kom i  hundreogti fra venstre og unngikk med en cm klaring å smadre inn i meg på forskjørsvei. Mer korrekt er at jeg hjalp han med å ikke bli klistret fast i det sølvfargete stålet ved å reagere kjappere enn øyet og tok en 2 hjulsving over rabatten og inn på sykkel-og gangveien. Men han trynet nedi rabatten – den gressgreia mellom veien og sykkel-og gangveien. Synd den ikke var belagt med spiker og kultstein.

Som takk for at jeg lot han slippe å bli knust, skjelte han meg ut og så ut til å ville mose meg. Men, rolig hørte jeg på utskjellingen fra gjøken og rynket på nesa av hvitløkstanken fra hullet i ansiktet hans, der hvor lydene kom fra. Bare prøv deg, tenkte jeg – så skal jeg lage sykkelstativ av deg. Jeg angret på at jeg lot han slippe unna og ikke fikk fornøyelsen av å skrape han av bilen heller. Nå var alt kun noen skrubbsår og en defekt arm, samt tohjulingen som var akutt førstehjelpstrengende. «Hold kjeft – ellers anmelder jeg deg din premiedust! Tenk hvis det var noen på gangveien her og jeg ikke kunne hevet bilen inn her! Vær glad du ikke må under torva! Egentlig burde du vært bura inne!» Etter leksa holdt han kjeft, og jeg satt meg inn i kjerra og  kjørte ut på veien igjen, og selvsagt over sykkelliket hans.

Noen ganger er jeg møkklei de på to hjul som leker trailer eller som i dette tilfellet, Ferrari uten vikeplikt. Neste sykkelgjøk som leker kamikazerider lar jeg få lime seg fast i kjerra. En mindre..

«Veden er tørket inne i 2 år og knusktørr.» Ok, jeg bestilte 3 favner og fyren dukket opp etter en uke med den fyrstikk-klare superveden. Jeg kunne sikkert vridd en halvliter vann ut av hver kubbe. «Sorry – jeg er ikke totalt tørka i hjernen, vennligst ta med deg synketømmeret og rett og slett gps’e deg til pepperland.» Pure svindelforsøket. Frekkheten lenge leve..

En gang kom det lett bedervet brødbomme og stoppet utenfor jobben. Ut steg en kvinne og en mann – de åpnet en dør i vraket og hentet ut en haug med skinnjakker. På vei inn til meg traff de en av de ansatte som de snakket med før de kom inn. Joda, prima skinnjakker fra Italia til halv pris. Jeg bare trakk på skuldrene og svarte nei takk. De for videre sammen med den ansatte og skulle vise jakkene til de andre. Etter en liten stund gikk jeg inn til de og der stod flere av de ansatte og prøvde skinnjakker. Jeg tok opp en og studerte den selv om jeg ikke hadde peiling eller brydde meg om plaggene. Men helt inne i den ene sømmen merket jeg at det virket som om noen var klippet bort? To bittesmå grå kanter stod etpar millimeter ut i fra brettesømmen. Kvinnen kom inn med et lass til. Jeg kikket på flere og fant ut at det uten tvil var noe som var klippet bort. Jeg gikk ut til bilen brødbilen deres, døra stod åpen og jeg steg inn. Der hang en haug med jakker – og noen esker med jakker som ikke enda var tatt ut av plastikken – jeg åpnet en av de i eskene – og der var lappen, den som var klippet bort: «Made in China» stod det..

Jeg tok nummeret på bilen og ringte onkel blålys som sveivet i gang en bil med en gang. Så tok jeg med meg skinnjakken inn til de lure og ba om forklaring på når China ble italiensk provins. Kjapt sopte de samme jakkene og for ut, og hev de inn i bilen. Men bilen startet visst ikke? Nei – ikke rart, nøklene lå i lomma mi, og ikke i noen av alle de som de to lette febrilsk i. Og 10 minutter etterpå kom onkel rabattskjorte kjørende..

Det er mye snodig som foregår ved kjøp og salg. En gang skulle jeg være med en som skulle kjøpe en billig sykkel hos Europris og da kjøre sykkel hjem for han. Sykkelen så meget bra ut, og billig – lurer på om det var rundt tusenlappen, og da med masse utstyr og en haug gir i tillegg – til og med en sånn der korg fremfor styret montert. Bare utstyret ville sikkert ha kostet det den komplette sykkelen kostet. Merket var et jeg aldri hadde hørt om, men den ene klisterlappen var ikke skikkelig limt på – jeg lettet litt på den, og under stod det «Shimano» lakkert. Den ene i betjeningen kom akkurat da og jeg pekte på «Shimano».

Forklaring var at de hadde kjøpt et stort parti Shimanosykler, men fikk ikke lov å selge de uten å «bytte navn» på sykkelen – det var i følge kontrakten. Selv om man kan med rette si at her var «jukset» uten tvil noe kunden tjente på og da sikkert noen tusinger, så er det juks uansett, og man kan spørre seg om det er helt lovlig å markedsføre en vare med falsk opprinnelse. Selvsagt er det mye verre andre veien, dersom noe utgir seg for en kvalitetsvare og det er kun noe jallagreier. Ideelt burde det være slik at varen alltid beholder sin originale opprinnelse så man vet hva man får.

Er og litt pga følgende spørsmål fra tante Tutta som ringer sykkelbutikk nr 24: «Hallo! Har dere et sykkelstyre til en lilla damesykkel som heter BANANAZA FZX?» Nei selvsagt har ingen det..

Hm… pokker! Det var ikke tobeinte gjøkunger jeg skulle skrive om – men om den fjærkledde halte gjøken Alfredo jr. som hver sommer reiste til Norge for å … jaja – han flyr jo snart tilbake til varmen..

 

4 kommentar to “Gjøker og andre figurer.”

  1. camille Says:

    ja det finnes mange slags gjøker der ute, det er helt sikkert, og alt juks og fanteri som folk lar seg lure av er helt utrolig. De lurer bare seg selv og de fleste vet det, eller noe sånn .. 🙂 God helg !

  2. lillesøster Says:

    Det er godt du er observant….


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: