Sytete bortskjemte nordmenn.

Dagens agurk må være at man kan bli sjøsyk på en fergetur over Skagerak. Nordmenn har sannelig fått en stadig lavere terskel før de løper til media for å syte som en gjeng bortskjemte unger. Man ser og tendensene i f.eks TV2 Hjelper deg – mange ganger er det rett og slett flaut å se på. Om så andre blir hengt ut – enten firmaer eller personer – bryr media seg mindre om, særlig TV2 som er de største drittsekkene i den bransjen.

Men tilbake til de «stakkars» nordmennene som ble sjøsyke på sin ferd over Skagerak. Det havområdet er beryktet for sin sjøgang – og ingen fergeselskap kan temme vær og bølger bare fordi en gjeng nordmenn skal slippe å føle elementene. Når man skal ta ferge over det området må en og belage seg på å ta det været som kommer – hvis ikke får en la være å ta fergen. Jeg har selv tatt den turen diverse ganger, og kun en gang var det flatt hav. En gang var det så ille at båten måtte legge seg på været – og folk spydde over hele båten som luktet pyton. Unger gråt den gangen og, men ikke fordi de var redde, men fordi det er ubehagelig å spy rett og slett. Og selv om det skrangler og rister og smeller i hele båten når den faller i bølgene, betyr ikke det at noe er galt eller at kapteinen gjør sitt beste for å ødelegge båten eller skremme noen. Men ingen kontaktet media etterpå for å syte og klage. Det er slettes ikke farlig – kun ubehagelig. Men det får man tåle når en har beveget seg ut på havet.

Samme med biler på en ferge i uvær, noen ganger kan det skje at det blir noen småskader, ja selv store skader – ikke noe å gjøre med det. Det er bare en dum bil som får en smekk, og den kan fikses etterpå.

Mange ganger synes jeg synd på de som jobber på en reklamasjonsavdelinger. Husker flere episoder hvor en blir rett og slett skamfull av å være norsk dersom den nye trenden skal bli norsk varemerke etterhvert. En gang stod jeg en kø for å levere inn til rep en mobiltelefon, foran var 3 andre. Å høre på kravene, utskjellingene og den uhøflige fremferden var flaut, og hun som skulle ekspeditere disse bortskjemte drittsekkene var rimelig oppgitt. Jeg ble litt forbannet på den ene for hans overhøvling av henne og ba han roe seg ned og oppføre seg. Det var jo ikke hun som hadde laget dingsen han klaget på. Og å kreve en ny promte etter nesten 5 år, og med en feil som for meg syntes å være oppstått av bruk og slitasje, syntes urimelig. Fyren glodde olmt på meg – så tok han med seg den gamle greia og siste ord til hun som ekspediterte var at han skulle ringe TV2.

Det er mulig å bruke folkeskikk selv når man skal reklamere. Og veldig ofte kommer man lenger med å oppføre seg høflig og korrekt. Jeg mener ikke at ingen ikke har grunn til å klage med trøkk av og til, men ser en på utviklingen er vi i ferd med å bli et sytete bortskjemt folkeferd som krever særskilte regler og behandling. Og det er dessverre blitt typisk norsk å løpe til media med selv filleting – som de sjøsyke i dette tilfellet.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7213840

30 kommentar to “Sytete bortskjemte nordmenn.”

 1. Tante Label Says:

  E N I G!!

  Go klem fra meg!!

  • Tor Vidle Says:

   Ja der er vi nok enige Tante Label (når det er sagt: Har vi noen gang vært uenige? Nei, hehe)

   Godt å se deg, og håper alt er bra.

   Takk for klemmen og sender en lik tilbake..

   Tor

 2. tante Bø Says:

  Ikke farlig ??
  Spør meg om det når det sjøer på danskebåten a’.
  Da er jeg vettaskremt da og forbanner meg på at jeg skal forbli landkrabbe resten av mitt liv : ))
  I morra skal jeg no enda værre.
  De har omsider overtalt meg til å være med i helikopter.
  Hjææælp !!

  • Tor Vidle Says:

   Hehe tante, trodde du var en tøffing også på havet? Det er bare gøy med litt opp og ned vet du, hehe. Hva? Skal du på helikoptertur?! UÆÆ! Jeg vil og være med! hehe. Men det blir sikkert kjempemorsomt, og regner med at du skriver om turen.

   Tor

 3. Anonym Says:

  Hehe, huffja – Danskebåten, den æ fali den, den kan jo gå ned – for ikke å glemme all den klaginga man har god grunn til når man sitter der grønn i trynet med en papirpose under haka fordi toalettene er tette og gulvet der inne er fullt av flytende unevneligheter.

  Og biler. . En fam. jeg kjenner var til DK med sin nye Merce. Når de la til kai hjemme i Norge ble bildekket heist opp med deres bil på – når de så senket bildekket igjen sto deres nye Merce der med taket nedpå seteryggene. Om de klaget? JA, høylydt.

  Helikopter, grøss, det æ fali dæ, men ned kommer man jo alltid, fjellturer er farlig, man kan ramle utfor et stup, for ikke å snakke om hvor farlig det er å være hjemme – der skjer jo de aller fleste ulykker . . det er farlig å leve nemlig og hittil har visst ingen ovelevd.

  Spøk til side – forstår poenget ditt, enig i at vi (teller motvillig med meg selv også) på mange områder er blitt et både sytete og bortskjemt folkeferd.

  Jade

  • Tor Vidle Says:

   Er naturlovene som gjelder nå som før på havet Jade, det kan bli noe skvalp, også i poser eller på gulv, hehe. Nytter ikke å klage seg til havblikk, da får en la være å ta sjøveien heller.

   Det kan nok skje noen uhell med biler på en ferge, men slik har det alltid vært. Dog var det litt ekstra den episoden du forteller om. Men må ha sett litt stilig ut og med flat kjerre? hehe

   Helikopter er skikkelig gøy, der misunner jeg tante.

   Jeg merker det snikende over tid, folk blir mer sytete, klager på en helt annen måte enn før, mer som om alt var en dødlig fornærmelse mot deres hellige person. Og høfligheten kastes til havs oftere og oftere..

   Tor

 4. Anonym Says:

  Å si at folk er sytete og bortskjemte fordi noen folk er blitt skremte på sin tur over til Danmark er utrolig å lese her. Folk kan bli redde og føle sterk frykt uten at dem skal bli gjort til latter av deg i dette tilfelle.
  Men det er enkelt å dømme andre – er det ikke?

  • Tor Vidle Says:

   Tror du får lese en gang til. Det er naturlig at det kan bli bølger på havet – og da blir alle båter mindre og gynger litt..

   Mulig du synes synd på de, men det gjør ikke jeg..

   Tor

 5. Morten Says:

  Enig! Det er ganske utrolig hva mediene hiver seg på i disse agurktidene:-)
  Men når sant skal sies så synes jeg bossen i Fjordline var litt klønete i sine uttalelser..
  Fjordline mangler litt på oppfølging av kunder, så man får håpe at de lærer av kritikken!!
  Hilsen fornøyd Fjordline kunde..

  • Tor Vidle Says:

   En ting er media, at de hiver seg på – noe annet er at folk er blitt kjappe på å både ringe til media, og å true med å ringe for selv filleting.

   Tor

 6. Johansen Says:

  Nordmenn er Europas mest bortskjemte folkeslag!Enda værre er de i Asker og Bærum..dette er Norges rikeste kommuner skjønner dere,og her er det flust med oppblåste spradebasser som tror de eier verden.Er selv innfødt bæring,men det hender oftere og oftere at det er noe som gjør meg flau når jeg ser hvordan mine sambygdninger oppfører seg.Krever og krever,snatter og gnåler om småpiss ala den episoden som beskrives i bloggen(mobiltelefonen)Det er nesten så jeg tror at dette fant sted i Bærum…og til alle dere hverdagshelter som står i butikker og ekspederer folk i denne kommunen:Det fins noen av oss som faktisk setter pris på dere og at dere gidder å bruke livet deres på å stå å få huden full av kjeft for bagateller.Jeg vil tro at de fleste av dere ikke orker det i lengdens løp,det gjorde ikke jeg iallefall.Bah!Det er til å spy av å måtte stå å være hyggelig mot slike møkkafolk!Bæringer:SKJERP DERE

 7. Ladan Says:

  ENDELIG noen som tar opp dette! er så enig med deg, kunne ikke sagt det bedre selv!

  Vi har det for godt her i landet..de eneste problemene folk her har er luksusproblemer. Alt blir jo gitt i hendene på folk på 123

  blir kvalm og flau for å ha vokst opp i norge noen ganger (er ikke etnisk norsk)

  • Tor Vidle Says:

   Tror man kan si at generelt har folk det meget godt i Norge dersom man sammeligner med resten av verden. Ihvertfall materielt sett, og det som følger med den utviklingen..

   Tor

 8. Terje Says:

  Vi nordmenn er sytete og utrolig bortskjemte og vi må ikke glemme utrolig uhøfflige,dette bevises enkelt ved å lese om alle yulle ting vi nordmenn klager på i media.Jeg er kanskje rar,men jeg lærte meg å alltid si takk,hilse høfflige og oppføre meg skikkelig mot alle,når jeg sier hei til damen i kassen eller holder døren åpen for dem som kommer gående bak meg,får jeg nesten alltid ett smil og en komentar om at jeg er så høfflig,men jeg føler meg ikke spesiellt høfflig,for meg er det kun snakk om normal folkeskikk og det forteller meg også at det må være mye uhøffelig mennesker i Norge siden så mange reagere å sier man er høfflig bare man utviser fornuft!Klart man av og til kan klage på enkelte produkter og tjenester,men det skal gjøres på en høfflig å saklig måte.Jeg har selv mange ganger opplevd at om man tar opp ett problem saklig er det mye enklere å få løst problemet🙂 så hva med å prøve med saklighet og ett smil neste gang🙂 Verden ville blitt så mye bedre med normal høfflightet:-)

  • Tor Vidle Says:

   Det sies at høfligheten er det første som ryker ved innreise i egoismens landskap. Kanskje er det så. Man bør tenke slik at en selv behandler andre slik man ønsker selv å bli behandlet og respektert.

   Ja du har sikkert rett i at man ofte kommer lenger med å være saklig og høflig når en klager på f.eks et produkt. Det er mennesker man klager til.

   Tor

 9. Terje Says:

  ser det gikk litt fort i innlegget over og derfor ble noen skrivefeil.Men jeg må si meg stolt over mine feil og mangler,for skulle jeg vært perfekt ville jeg bare fått ett trist å kjedelig liv ;-)Dessuten må jo livet til dere perfekte bli bedre siden dere kan få noe å klage over og eventuelt le av😉 Selv gleder jeg meg over al latter jeg kan frembringe hos dere,for om dere ler av meg eller med meg er ikke viktig🙂 Det viktige er jo uansett at det frembinger latter😉 Jeg er jo sikkert sær,men latter og godt humør er viktig i mitt liv🙂 Livet er for kort til å gå rundt å være sur eller klage på alt og alle🙂

  • Tor Vidle Says:

   Gjør ikke noe om det er skrivefeil Terje, det har vi alle mer eller mindre. Du virker ikke sær på meg med det du skriver her, snarere tvert om.

   Tor

 10. yes! Says:

  endelig noen som er fornuftig ; _ ;

 11. lillsister Says:

  Ja, jeg tror våre beste- og oldreforeldre ville ha gremtes av å høre på oss… «Pfff, da farfar og jeg giftet oss hadde vi bare plater på veggene uten tapet på engang…», som min farmor sa til meg… De slet hardt og fikk det fint etter hvert.

  • Tor Vidle Says:

   Du er litt inne på kjernen Lillesøster, man skal liksom ha alt + fra første dag, og alt skal være en evig nytelse som en kremtopp – og nåde den som pirker i kremen..

   Tor

 12. royder Says:

  Er så saktens enig med deg tviler sterkt på at kaptein ville kjøre mer enn forholdene tilsa at det var forsvarlig for å spare inn tid eller lignende….trur sjøfartsnorge er kommet lengre enns titanic😉

  Selv om at danskebåten og slike båter ser ut som en liten by men alle resturenater og butikker osv så vil det gjerne bli litt sjøgang når båten er ute til havs.

  Ble selv kraftig irritert da jeg leste artikkelen du refererer til :-9

  • Tor Vidle Says:

   Nei det blir som å tro at en flykaptein ikke ønsker å komme ned levende. Alle båter blir små når naturkreftene slipper til. Og de gjør ingen unntak, selv ikke for nordmenn.

   Tor

 13. ferdinanda Says:

  Så sant som det er sagt!!!!! Nordmenn er forferdelig bortskjemte og uhøflige! Sytete og barnslige! Alle mener de er verdens viktigste person, og at alt snurrer rundt dem! Meg, mitt! Jeg blir flau…😦

 14. Anonym Says:

  halt enig

 15. viol_a Says:

  Mange klager bare for å klage 😆 Og finner dei en grunn for å klage så kan dei kansje oppnå reduksjon i pris etc.
  I min jobbsammenheng får eg inn mange klager, og det er utroligt ka folk kan klage over 🙄
  Men er vi blitt mere sytete dei siste årene, eller har vi vært det hele tiden?

  • Tor Vidle Says:

   Det er et ordtak på engelsk som sier det treffende viola, men jeg husker det ikke helt lenger, poenget er noe i duren med at jo mer bortskjemt jo mer klager man.

   Jeg tror en konklusjon av undersøkelse ville blitt at vi syter/klager mer nå, og ofte for bagateller som man før ikke ville brydd seg med.

   Tor

 16. annonymus. Says:

  Skulle ønsket å ha en av disse syterne med en dag på havet når det virkelig er dårlig vær, :devil: Da ligger kansje DB i kaia:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: