Dessertgenerasjonen og deres divabarn..

Året 2010 var da sommeren kun ble et Fata Morgana og gradestokkene brukte stilongs året rundt. Det nærmer seg den store feriemåneden hvor vi krever sol og 30 grader i vannet med sommerpils og gylne halvnakne frø spradene rundt for å samle våre blikk. Nordmenn er vant med å få det som vi vil – hvis ikke er det betydelig krise og katastrofeskrifter i aviser og på tv – og vi gir vel f… i resten av verdens ekte menneskelige problemer. Vi er jo nordmenn og satt over resten av planeten. Men selv om vi er et beskyttet folkeslag så styrer vi ikke været – ikke enda. Knappetelt i en vannpytt på Hamresanden er et nedverdigende tilholdsted for nordmenn anno 2010, vi krever sydlige tilstander selv her oppe under iskanten! Når spanjolene som vi besøker med klippekort annen hver måned, har skikkelig sommervær og tjenere som forpleier oss – så er en skandale hvis vi og ikke får det samme her på gråberget. Når vi har sommer så får jammen været bli som i Spania! For det er vi vant med, Spania altså.

Men Spania er jo snart konk de og? Det er tilpass for spanjolene! Nå får vi kanskje endelig råd til faste weekendturer til Spania, noe vi nordmenn burde fått på blå resept! Hadde det ikke vært for pengene hadde jeg flytttet til varmen og mine tjenere med en gang! Men Hellas som og lever av turisme er og konk? Det er og tilpass for de! Makan til priser de har prøvd seg på! Jo – men du får jo en tur til en tusing hvis du følger med? Altfor mye! Staten burde subsidiert våre ferier! Vi er jo nordmenn! Italia sliter og…? Er det rart med de uforskammete prisene de prøver seg på! Jo men, hadde du jobbet for den lønna de får for å betjene deg – og alle timene de må jobbe? Ikke mitt problem! De må bare være glad for at vi nordmenn støtter de med våre hardt jobbete penger! Men.. de som sier de har greie på det mener at de går konk pga av oss… turistene, fordi de er for billige… og vi for kravstore? Hvor hadde de vært uten oss nordmenn som støtter de latsabbene? Tja.. antagelig ikke konkurs – og antagelig kunne de enda bade selv der de badet som barn, nå er jo hver kvadrat med sand okkupert av et hotell for.. ja også oss nordmenn? Ikke mitt problem!

Sånn noenlunde en samtale hørt på et sidebord på en kafe. Blir litt flau av å være norsk hvis det representerer nordmenn anno 2010. Aftenposten har vågalt nok kjørt en serie artikler om norske ungdommer av i dag – det er en lite oppløftende lesing og benevnelsen som er brukt er «divagenerasjonen» – et uttrykk jeg syntes passer utrolig godt. Selv politiet mener visst at de unge har for mange rettigheter og eier ikke respekt for andre. Men, hvem former ungdommen? Jo foreldrene – og samfunnet. Vi kan ikke skyte på kvisebenglene og benglinene fordi de er blitt oppdratt og formet til å bli som de er. De er et produkt av dessertgenerasjonen – og at de da utvikler seg til å bli divaer er ikke særlig merkelig. Og de får sjokk nok når de skal begynne på jobb og finner ut at sjefen ikke bryr seg om hva mamma og pappa mener. Eneste man kan minusere hos benglene selv er at de i dag behøver 10 år lengre tid for å bli voksne og ta selvansvar.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3689810.ece

http://www.aftenposten.no/nettprat/article3695569.ece

Slik sett henger den samtalen over sammen med årsakene til at vi har skapt en divagenerasjon, når foreldregenerasjonen selv har urimelige krav og urimelig tro på sin egen opphøyethet  i verdensmålestokk. Samtidig ville ikke denne utviklingen skjedd uten samfunnets godkjenning og tilrettelegging. Så kommer paradoksene og boomerangene i form av en annen virkelighet som møter unge i dag: Nemlig boligpriser hinsides enhver fornuft. Dette problemet er også skapt av foreldregenerasjonen. Og når i dag rundt 50% av oss er single, blir slike forhold til slutt et så stort samfunnsproblem at det kan rokke grunnvollene til navlelandet – og skape en negativ dominoeffekt ingen i dag kan ane enden på. Men her kommer myndighetene inn, politikernes ansvar, og her har de sovet såpass kraftig i timene at man burde krevet deres skalper i en pose fra Rema. Selv dagens rikspolitikere er endel av dessertgruppen.

I dagens BT er det en historie om Kjellaug som er en typisk situasjon for tusenvis av unge mennesker på boligjakt. Bankene gjør endelig det rette når de ikke er med på å sette unge mennesker i en gjeldssituasjon som kan senke de til slutt. Det er bankenes ansvar. Kjellaug fikk til slutt ordnet seg med en «leilighet» på 30 kvadrat og til 1.1 millioner. 1.1 milioner for et bøttekott! Det burde vært forbudt å selge så små leiligheter, eller å kalle de «leilighet». I de siste 10 årene har man satt en ny rekord i Norge, aldri før har så mange hushaier blitt kjappe millionærer. Oppskriften er enkel: Man kjøper et gammel stort hus i en by og omgjør det til bittesmå leiligheter som så selges til sterkt trengende for priser som er totalt på trynet.

http://www.bt.no/forbruker/husoghjem/Toeffere-for-unge-aa-faa-boliglaan-1104854.html

Så kan man se litt på årsaker som ligger bak, og finner at det er både et politikeransvar, foreldregenerasjonsansvar, bankansvar – og de unge selv må og ta sin del av ansvaret til årsakskaken. Politikernes ansvar ligger å finne i politikken som støtter sentralisering og urbanisering av folket. Når alle «skal/må bare» bo i bykjernene hvor man ikke kan bygge ut særlig mer, så får en kjapt problemer og en spiraliserende prisoppgang. Foreldregenerasjonen er den man oftest finner hushaiene i av naturlige grunner, samt at deres egne statuskrav til bolig er med på å øke prisene. Bankene har altfor lenge støttet galskapen og gitt lån de ikke burde, samtidig sitter mange banker på andre siden av bordet i tillegg, og da som eiendomsmeglere. De unge selv er som kjent et produkt av foreldrene og har ofte urimelige krav til det å etablere seg, helst skal de ha det samme som mamma og pappa med en gang – men et annet problem er at mange av de bare absolutt må bo midt i bykjernen, det er der alt «skjer», alle kafene og utestedene er – det er der det er kult å bo – men samtidig der prisene er høyest. Ser man kort på årsaksforholdene så er de logiske, men ufornuftige og uansvarlige. Og kan ikke fortsette inn i evigheten, selv i Norge.

De overnevnte ord har alle forbindelser med hverandre, og er deler av årsaksforholdene som skaper nåtidens og fremtidens nordmenn. De mørke sidene kommer i tillegg, alle de som faller ut av navlerusen, og de blir stadig flere og flere, og yngre og yngre. I hovedsak er det et politisk ansvar, vi har i dag dessverre politikere som ikke er sitt ansvar bevisst og som er altfor ettergivne ovenfor krav fra dessertgenerasjonen – og fordi disse er en stor velgermasse som må tilfredstilles for å sikre gjenvalg. Men prisen blir at selv deres barn lider til slutt av situasjonen som er skapt. Og ikke minst bestemor Olga på gamlehjemmet.

Historien om 100 år vil vise hvorfor det gikk galt til slutt, og at selv for nordmenn vokser ikke statusen inn i himmelen.

10 kommentar to “Dessertgenerasjonen og deres divabarn..”

 1. skien_m Says:

  hei🙂 det var ett laangt innlegg,så jeg gjør kommentaren kort🙂
  du nevner andre land som feks hellas og snakker priser og problemer.
  nå er det faktisk slik at det dreier seg ikke om priser,men feilslått politikk,pensjonsalder før de fyldte 50år og den slags.
  er en grunn til at verden har merka kursfall og usikker euro og er inne med hundretalls milliarder..nemlig feilslått politikk.

  • Tor Vidle Says:

   Langt, jo, men det er kompliserte faktorer, og slik sett er det altfor kort. Selvfølgelig er årsakforholdene til det du nevner mange, men bak ligger mangelen av en sterk og sunn statsøkonomi. Mange av landene rundt Middelhavet har turisme som et av de største inntektsområdene, og når avkastiningen fra primærnæringene til et land svikter, så svekkes og statens økonomi – og dermed får staten store problemer med å oppfylle sine forpliktelser. Vi ville og merket det samme dersom f.eks oljeprisene var latterlig lave.

   Tor

 2. Ikke Anonym Says:

  Er innom og leser blogg av og til – og dette var et bra innlegg.

  Flertallet av oss Nordmenn er vel blitt ganske så bortskjemte og egoistiske sammenlignet med folkeslag som har lite av materielle goder, men nok mer av andre verdier. Bedre vil det nok ikke bli, om der ikke kommer et økonomisk krakk da? Skulle så skje så ville der nok bli høylydt hyl og skrik når ikke pjokken fikk råd til Jeansen til 1000 kr. og no`n tusenlapper til helgas festing av ho mor eller han far . . .

  Mener Norge er på feil kurs – takket være oss selv og våre egne holdninger. Ingen har snart ansvar for noe – vi sitter der på ræva og jamrer oss over staten vi . . men når statskassa er tom – hvem skal vi hyle på da tro?

  Hilsen utkasta Jade.

 3. Tor Vidle Says:

  Hei Jade!
  Ja du er inne på kjernen, og samtidig kan vi ikke annet enn påta oss en felles skyld siden vi alle er en del av samfunnet. Når jeg hører enkelte uttale seg så virker det som om de lever i en rosa boble, og er usårlige og tar det meste som selvfølger. En sak er de konkrete forhold, en annen er holdningene. Og alt har skjedd på rimelig kort tid historisk. Historien kan og vise paralleller til overdådige samfunn som levde i en egen boble i sus og dus, og så smalt det. Alle bobler sprekker til slutt.

  Samtidig som og mange unge lever i en lik boble som foreldrene, er det skremmende mange som faller utenfor – og tallet øker hele tiden. «Tid» er blitt en mangelvare, tid til å se andre, og selv om vi aldri før har jobbet så få timer som nå, eller hatt så mange feriedager som nå – så har vi helst bare tid til våre egne tilfredstillelser som og inkluderer jaget etter mer av alt.

  Tor

  • Ikke Anonym Says:

   Ja nettopp, vi er blitt en generasjon som ikke tar ansvar, men forventer, forlanger og krever . . .

   Moderne teknologi burde gitt oss mer fritid, men det motsatte har skjedd, vi stresser livet av oss i stedet. Tror mennesker flest hadde «bedre tid» før vi fikk flyet, bilen, toget og alt tenkelig og utenkelig tidsbesparende utstyr i hjemmet og på arbeidsplassen.

   Og hvor har arbeidsgleden tatt veien?

   Flertallet av oss gjør ikke annet enn å klage og sutre ut vår nød over hvor slitne vi er og over alle de vondtene vi har . . og alt vi ikke rekker . .

   Og det vi ikke rekker vil vi gjerne staten skal gjøre for oss, det siste på den fronten er vel at staten skal hjelpe barna våre med leksene fordi vi ikke lenger har tid og bry. Hva blir det neste tro?

   Komme hjem til oss hver morgen og kveld og pusse tennene våre kansje?

   Hilsen utkasta Jade

 4. skien_m Says:

  nordmenn klager ikke såå mye som dere skal ha det til..det er gått sport i klage på at nordmenn klager(gliser)

  • Tor Vidle Says:

   Tja, føler det er endel som etterhvert ser problemene og kravmentaliteten som vokser og vokser.

   Tor

   • skien_m Says:

    enkelte ting syns jeg man har rett til å kreve(å da tenker jeg på alle mennesker)
    rett til sykepleie,tannhelse,medisiner,mat,tak over hodet og masse til er ting jeg mener er nødvendig når man er menneske.
    at andre land ikke greier å spa opp de tiilbuda til sine borgere..det kan neppe stilles i ett slikt lys at «nordmenn klager»
    sitter du rundt middagsbordet og dere er 5stykker og bare 4 får mat..om jeg da åpner munn å sier..skal ikke jeg få? å får jeg ikke så «klager» jeg..det er ikke å klage..det er å si ifra..ikke klage🙂

 5. Penselsvingeren Says:

  Hei Tor.
  Hvem var det som satt og snakket sånt? Hvilken aldergruppe sånn cira? Uff, det er jo til å skjemmes over.
  Materielle ting er ikke lik lykke. Nå vi mennesker får ting uten å slite så mye for det setter vi mindre pris på det enn vi burde. Mennesker e merkelige..Egentlig har vi vunnet det store lotteriet som bor i Norge sammenlignet med andre land i verden.
  Det vil alltid værre ting som kan bli bedre i et land, tenker helsevesen og slik, men likevel, det er mye bedre enn i mange andre land. Tenk på store rike USA der det er dyrt å være syk. Har du ikke penger får du dårlig behandling. De prøver jo nå å ordne på det.
  Ha en flott dag videre.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Penselguri.
   Tipper de var rundt 40, men nøyaktig er ikke lett å se mange ganger. Men man kan neppe unngå å få med seg de nye strømningene uansett, man merker de på så mange områder.

   En av de alvorlige bivirkningene er jo at helsenorge nå signaliserer at de ønsker å bli en salderingspost og at vi må belage oss på å ikke få den hjelpen vi burde alltid, særlig vil dette gå ut over foreldrene til dessertgenersjonen i første omgang. Myndighetene må stramme inn for å fete sparegrisen Norge mer og tilfredstille de kravstore, og da er det enklest å ta av de svakeste, de kanskje minst kravstore.

   Ha en fin dag du og..

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: