Borettslag – Makthelvete satt i system?

Jeg er sjeleglad jeg ikke bor i borettslag –  og tror alle borettslags styrer skal være like sjeleglade for at jeg ikke gjør. Borettslag – bare ordet får meg til å tenke på et gufs fra Stalintiden og de rødes ønske om herredømme over jorden og menneskene mens de suger ut sjela di, og begraver dine drømmer med nådeløshetens kulde. Borettslag i nåværende format burde vært forbudt og er en levning som må moderniseres slik at den gir enkeltindividet pusterom.

Jeg blir rett og slett forbanna når jeg leser om Reidun på 80 års som har malt en drøm på sin lille vegg – en drøm hun lenger ikke får oppleve i virkeligheten. Men et fuckings borettslagstyre har med hjerteløshetens ånde bestemt at det skal males over. I tillegg skal hennes små trær rives opp. Det er ikke tillatt å ha en leilighet som avviker fra andres, alle skal se ut som Ikea anno 1920. Jeg nekter nesten å tro at et menneske blir så rettsløst kun fordi det bor i en leilighet i et borettslag. Det hele minner om straffeanstalt ingen politikere vil vedkjenne seg.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10001732

Hva skal vi med borettslag som kan bestemme over deg på den måten de mener de kan, altså via «styret»? Er det ikke mer enn nok straff å bo i en stabel av fuglekasser? Dagens  borettslagordning  består kun fordi griske ubyggere ser det som en hjelp av lovverket for å få solgt leiligheter til trengende for dobbel pris. Egentlig burde staten støttet folk i dette landet som må bo i brakkebyer i lag oppå hverandre. Og ikke minst forandret lovverket for borettslag slik at disse var tilpasset enkeltindividets rett til å bestemme over egen bolig. Kommunismelovene borettslag i 2010 enda styres med er en skam for oss alle.

Hvor er de ansvarlige? Politikerne? Hadde det vært i min hjemkommune skulle jeg barbert de egenhendig. Jeg drittlei de evneveike selvopptatte politikerne vi har i dette landet. De burde forevises til et borettslag hele gjengen – og med et styre bestående av kun meg personlig!

35 kommentar to “Borettslag – Makthelvete satt i system?”

 1. Anonym Says:

  en veldig enkel måte å unngå dette på. liker man ikke å innrette seg etter regler og bestemmelser så ikke flytt til ett borrettslag.
  tenker pipen hadde hatt en annen lyd hvis dette var en ung gutt på 20 og det var grafitti det gjaldt.
  Hadde blitt mange flotte borettslag hvis alle fikk gjøre som de ville med sin leilighet/hus.
  noen kjøreregler må man ha og gir man en person untak så må alle få det og da blir det mye rart.
  De fleste klarer ikke å se forbi den gamle damen og til hva saken egentlig dreier seg om. nemelig kjøreregler i ett fellesskap.
  Joda maleriet er flott og damen er gammel, men hva om naboen ved siden av vil ha stort maleri av en bil på sin, neste nabo er glad i maleri av nakne damer etc etc .
  regler er regler, sånt undersøker man før man flytter til en plass, liker man de ikke så flytter man ikke dit enkelt og greit

  • trultemor Says:

   enig med den anonyme..men samtidig så håper jeg at de skal la damen få beholde sine flotte veggmaleri…og at de kan vente med å male over til etter hun er borte.
   For, hvorfor skal alt puttes innforbi rammer bestemt av noen få?

   • Tor Vidle Says:

    Som du ser trultemor, er ikke jeg enig – dagens regler for borettslag er foreldet og stammer fra den sterkt regulerende sosialisthusbanktidens krav. I et moderne Norge av år 2010 er dette regelverket et gufs i fra fortiden som man burde menneskeliggjøre på lik linje med annet som har med bokvalitet å gjøre på individnivå.

    Mange av de som ser seg nødt til å bo i disse boksene gjør det kun fordi de ikke har råd til noe de føler er helt deres eget. Og på toppen av alt, som og i dette tilfellet, skal det sitte andre mennesker å bestemme at man f.eks ikke får ha etpar busker eller småtrær på sin del av komplekset, et pardoks er at flere borettslags styrer og beboere krever mer grøntområder av kommunene. Og de svake kjøres lett over her som ellers, hadde det vært en advokat som bodde der ville garantert både veggmaleriet og de få grønne planter bestått.

    Men du er jo innom det selv og med hvorfor noen få skal bestemme, for det er slik det funker i borettslag i praksis – sosialisme i praksis

    • al Says:

     Det er faktisk slik at det er boretslaget/beboerene som bestemmer endrer og lagrer reglene.
     i et boretslag er det fellesskapet som bestemmer og i de fleste tilfeller er det nok enighet om at men vil oprettholde en nogenlunde estetisk utseende av bolig blokken man bor i.

     om alle har forskjellige rekværk, markiser, utelamper, og farver blir det ikke et veldig pent sted å bo!
     takk gud for sund fornuft.

     • Tor Vidle Says:

      Fordi om man bor i stablekasser skal man ikke i det minste behøve å straffes i tillegg med at man må gi avkall på sin invidualitet for å tilfredstille A4 mennesker og deres system. Sorry, men dagens praksis i borettslag er gått ut på dato på 70-tallet minst.

      Tor

  • Tor Vidle Says:

   Synes det var rett og slett en for enkel måte å omgå det som er kjernen her. Etter mitt syn er det borettslagsregler/lover som skal tilpasse seg på individnivå, ikke omvendt. Om man så fikk 1 leilighet pr 500 med enten grafitti eller bestemors maleri tror jeg man fint kan leve med. Grafitti er forresten mange ganger et uriktig negativt ladet begrep. Og jeg vil heller snu det: Takler man ikke et mangefarget borettslag med varme og mangfold i så ikke flytt dit.

   Noe av årsakene til at borettslagsleiligheter helst skal være 100% like ligger å finne i både byggekostnader og vedlikeholdskostnader, det er billigere å få alt i samme farge – og med samme av resten og. Men ønsker du noe annerledes og vil ta ekstrakostnadene selv så får du ikke det. Så alt ligger ikke på det planet, men mer et stilletiende sosialistkrav om at alle skal være like, bo i samme A4 kasse slik at janteloven ikke får bosette seg.

   Man har sett lignende tendenser i endel velforeninger som øver press både på naboer og kommuner for å få en etter deres mening «harmoni og likhet» – men heldigvis kan selv ikke kommunene kjøre over sine tidligere vedtatte planer for bo-områder/byggefelt.

   Det handler om å ta menneskelige hensyn, og et borettslags styre kan gjøre unntak dersom det er vilje i styret. I dette tilfellet og i mange lignende, ville de garantert hatt flertallet av beboerne med seg. Det går mange skrekkhistorier om maktsyke borettslagsstyrer.

   Tor

  • Anonym Says:

   Her er det ikke snakk om Grafitti, og det er lov til å tenke selv. Ut i fra bildet, så er det trær forran. HVEM SKJEMMER DET??? Hvis det hadde vært grafitti der, så hadde heller ikke det synes.
   Regler er til for å omgås, og man har faktisk lov til å bruke skjønn. Det ser man ellers i samfunnet, som ellers er regulert med amnge lover og regler. Kan overhodet ikke se at det er andre beboere her, som har gjort det samme, så rgelen om at alle andre må få lov, kan heller ikke brukes.
   La damen få være i fred, med både trær og maleri. har ikke hørt på makan til overformynderi, og ønske om maktbruk.

  • bondekone Says:

   Ja, kva med det? Er det noko gale i om nokon andre og ønskjer å pryde verandaen sin då? Må vel vere opp til den enklete kva smak og ønskje dei har?

 2. Anonym Says:

  mange velger å bo i borettslag fordi de kanskje ikke har råd til annet, men mange velger borettslag pågrunn av de felles løsningene man har der. som leietager i ett boretslag slipper man å bekymre seg om det som er utenfor huset, være seg vedlikehold, snemåking , etc etc. eier man eget hus(villa) så har man ansvaret for alt utenom huset. alle boformer har sine fordeler og ulemper . om regler er gått ut på dato er en diskusjon men så lenge det finns regler så bør man følge dem. gammel som ung. det er det som holder ett samfunn i gang. en fillesak dette egentlig, men gir man henne disp. i denne saken hva blir det neste og det neste og det neste. syns man en regel er dum og unødvendig jobber man for å forandre den, ikke bryte den,sånn fungerer ett demokratisk samfunn, være seg ett maleri på en veranda eller andre saker. godt stoff for aviser dette, stakkars gammel dame og slemt borettslag.
  hvor ender det hvis alle bryter de regler man syns er dumme og slipper unna med det. ??????

  • Tor Vidle Says:

   Tja, jeg har en litt annen oppfatning av demokrati angående forhold som dette, demokrati er nødvendigvis ikke synonymt med en lik hvit pappeske til alle, demokrati plikter og å sikre mangfoldet. Jeg tror og innerst inne at hun får ha sitt veggmaleri når man se på hva som nå våkner i folket, og det bør en og tenke på i en slik sak – det er grunnleggende årsaker i menneskene som gjør at de reager i store mengder.

   Et borettslags styre har i dag for vide muligheter til å være eneveldige uten å måtte ta selv helt åpenbare individhensyn, selv i saker som dette hvor det med litt vilje og forståelse var løst til sikkert de flestes tilfredstillelse. Nå får de i steden for et ragnarokk mot seg, men det har de etter min mening fortjent når de ikke tar sunne normale menneskelige hensyn. Man får bare håpe at visse politikere og får en oppvåkning.

   Hvor det ender hvis samfunnet blir litt mer menneskelig? – Og medmenneskelig? Tror det ville tjent oss alle til slutt på mange måter.

   Tor

 3. psilicybin Says:

  Mitt inntrykk er at borettslag er KJEMPEDYRT, ikke en løsning for fattigfolk akkurat. Men ang male, de må jo få lov å pusse opp sin egen jævla leilighet, de eier jo den tross alt. En ting er å forandre planløsningen og sånn, men hvordan veggene er malt skal nå naboene bare gi en god faen i, det er ikke deres business i det hele tatt. Noen vil ha lilla vegger med rosa prikker sant, so what? Skal leiligheten selges må den tross alt bare males om, og det må jo selger påkoste. Ikke SÅ veldig vanskelig. Jeg tenker dette er absurd og kan føre til den rene idioti. Hva med å ha stygge møbler, stygge malerier, stygge lamper osv- ikke minst- HVA er stygt, hvem bestemmer?

  • Tor Vidle Says:

   Du er inne på dette med mangfoldet som er en helt korrekt tanke, tror og at miljøet ville tjent på en omlegging til individtenking.

   Tor

 4. Anonym Says:

  svar til psilicyn
  det er ikke snakk om hvordan folk har det inne i leilighetene men hvordan det ser ut utvendig,
  ingen som har noe med hvordan folk har det inne i sine hjem vet du. sett deg inn i saken før du uttaler deg.

  • Tor Vidle Says:

   Hvorfor skal man ikke ha samme reglene som i andre boenheter? Som f.eks i tette byggefelt med eneboliger hvor kanskje ikke to er like i formene engang, og ingen i farger osv. Blir for dumt og meningsløst å lage andre regler bare fordi boenhetene er vegg i vegg.

   Tor

 5. Anonym Says:

  Sympatien strømmer fordi dama er gammel og maleriet hun har vissnok er fint og flott og hun bør da få lov å ha maleriet på sin veranda. Hvem skal bestemme hva som er fint og flott og det som ikke er det ? Saken er ikke enkel den. Borettslag er for folk som liker å bo sånn. Mange liker å bo enkelt og ha andre til å bestyre drift og så betaler bare beboerne fellesutgifter som skal dekke vedlikehold og sånt.
  Et litt kommunistisk snev over det hele men så er jo mange som sympatiserer med dem venstreradikale også da utrolig nok.
  At politikere som har et sånt syn oftest bebor villaer er en grell motsats til kommunismens grunnleggende prinsipper om å dele godene. Men lederne higer etter kapitalismen – d vet dem fleste. Har sett mye av sånt – dem strever etter det største og flotteste sjøl mens ‘folket’ skal kues ned.

  • Tor Vidle Says:

   Jeg er usikker på om alle som bor i borettslag gjør det fordi de liker at alt skal være likt. Mange bor der for de ikke har råd til annet eller ikke finner noe annet. Vi har mye å lære av land på den sydlige halvkule hvor slike boenheter er herlige fargelandskap og hvor eieren selv bestemmer som den naturligste sak.

   Tor

 6. mirapisani Says:

  Jeg syntes nå damen skal få lov å ha drømmen sin på veggen. Lover og div. har jeg fint lite greie på Tor. Jeg forstår at det må være en form for regulering i et borettslag, men de er lite flinke til å fornye dette med tiden vi lever i. Det du nevner om husbanken viser jo det.
  Det blir vanskelig for meg å ha en helt konsekvent mening her, for tenk om jeg f.eks. skulle finne på å male dyret mitt på en flik av en utevegg. Ikke alle liker slike omstridte dyr. Ikke alle liker å se en forstørret edderkopp kravle over en vegg heller.
  Hadde jeg bodd i et borettslag der noen hadde pøsa grafitti over en vegg, så hadde jeg nok bare lukka øynene og sett en annen vei. Nei, dette ble en ambivalet problemstilling for meg.
  Konklusjonen for meg blir at jeg mener damen skal få beholde maleriet sitt, og jeg skal ikke flytte i borettslag. ;))

  • trultemor Says:

   mira: nettopp:) Geier ikke å ta konsekvent stilling til dette jeg heller

  • Tor Vidle Says:

   Ja det er selvsagt vil jeg si mira. Og joda, bor man tett så bør det nok være regler ala nattero, parkering osv, som og i de fleste byggefelt. Men dette er å umyndiggjøre mennesker, og ikke minst den enkelte eier. «Dyret ditt?» Aner ikke hva det er, men kan ikke se at det skulle være noen forskjell på om du malte det på din egen vegg samme hvor den veggen befant seg. Politikere «smykker» offentlige rom og bygninger med allslags skrot ellers uten å spørre de som bor i nærheten.

   Tor

 7. Ane Says:

  Skjønner godt du er glad for at du ikke bor her jeg.
  Reiduns maleri er helt fantastisk også lar ikke boretslaget vårt la henne beholde det.

  • Tor Vidle Says:

   Bor du i samme borettslag Ane? Da synes jeg dere skal gjøre opprør mot styret, eventuelt kreve ekstraordinær generalforsamlig og kaste hele styret hvis de ikke tar til fornuft. Neste gang kan det være en av dere andre som bli overkjørt.

   Tor

 8. Fri Says:

  Borettslag..Æsj,jeg er glad jeg bor i enebolig og selv om denne er leid er det mye friere en dette stalinborettslag opplegget hvor du faen ikke kan bestemme noe selv.Min erfaring er at dette er ufritt nok til at jeg hadde hatet både regler og styre som skulle legge seg oppi alt.

  • Tor Vidle Says:

   Enig, men poenget mitt er at det skal ikke være slik i et moderne Norge som er forpliktet til å ta individhensyn.

   Tor

   • Fri Says:

    Det kan man riktig som du sier, ikke altid gjøre.Derfor gjelder det å velge seg et så fritt liv som man kan selv og bla holde seg vekk fra borettslag og jobber med stemplingsur bla.

 9. veversken Says:

  For meg blir dette et spørsmål om medmenneskelighet.
  Damen har malt dette i en sorg tung periode av sitt liv for å slippe å se den hvite veggen
  som minnet henne om innsiden av en kiste.
  Maleriet forstyrrer ingen. En må nesten undres om om mennesker er blitt så opptatt av lover og regler at
  en glemmer at det er noe som heter medmenneskelighet.
  Jeg håper fortsatt at hun skal få lov å beholde det, noe annet vil være helt feil

  • Tor Vidle Says:

   Så helt enig medi, det handler om menneskelig hensyn – medmenneskelighet. Hennes små busker og det maleriet gjør ingen fortredd, men gjør kanskje hverdagene litt lettere for henne. Egentlig er det et overgrep styret har vedtatt.

   Tor

 10. Vivaz Says:

  Er så hjertens enig med deg, Tor Vidle! Jeg bor selv i boretslag da…. *grøss*
  Nå har jeg akkurat kjøpt meg motorsykkel, og måtte da «søke om parkeringsplass» til denne.. Bare dette tar jo en hel fuckings evighet.. Så jeg avtalte med naboen min som har en gammel mc stående i parkeringsanlegget, som han ikke bruker. Han sa at jeg måtte bare sette sykkelen ved siden av hans, det var ingen problem. Han var bare glad han kunne hjelpe. Så gjorde jeg det da, og passer på hver gang jeg parkerer at den ikke står i veien for andre kjøretøy osv, de andre naboene sa også at dette var greit. Men i dag tidlig når jeg skulle på jobb…. Solen skinte, jeg hadde god tid og livet føltes bare herlig… Jeg kommer ned i garasjen, og der henger det lapp på min kjære mc, hvor det sto følgende; «Hvem eier denne sykkelen??? Ta kontakt med styrekontoret, straks». Håhåneidu.. tenkte jeg. De kan gi en god F*** i at jeg kontakter de, sykkelen skal stå der den står! Endte med at jeg tok lappen med meg, låste sykkelen enda mer og tok bilen til jobb, bare for å demonstrere. Fikk til og med kjeft en kveld tidligere (kl var vel rundt 20.30), jeg kom litt sent hjem fra jobb. De mente at sykkelen bråkte for mye. Jeg måtte jo tenke på at det er gamle mennesker og barn som bodde i området også… Hallo?! Hva faen skal jeg gjøre da??? Skru av tenningen en halv km før jeg er hjemme, og trille sykkelen hjem?!? Faen heller, de er en gjeng med nazier som bare er ute etter å bølle spør du meg.

  Vel, dette var min historie da.. Måtte bare få ut litt aggresjon. Kan jo for ordens skyld nevne at jeg er på jakt etter nytt sted å bo også, og det blir ikke borettslag flere ganger for å si det sånn.

  Håper virkelig at Reidun får beholde sin vakre vegg, og trærne sine. Skulle da bare mangle! Jeg har meldt meg inn i gruppen på Facebook for å vise min sympati og håper virkelig folk gjør det samme.

  • Tor Vidle Says:

   Det du forteller føyer seg dessverre inn i en lang liste over hva jeg har hørt av forskjellig negative saker om borettslag. Man får inntrykk av at de er små hirakier som lever i sin egen verden og mange år tilbake i tid. Helt klart er lover og regelverk for borettslag overmodne for modernisering som og føyer inn individets rettigheter, noe som ingen brydde seg om den gangen lovene ble laget.

   Mange mennesker våger ikke si i mot og blir underkuet og trampet på hver dag i borettslagene. Det er en skam for oss alle at vi enda tillater at dette skjer.

   Tor

 11. Per Says:

  Er folk så forstokka som sympatibølgen til den gamle damen tilsier?
  Jeg blir skremt!
  Hva med nakne damer – og at alle har hver sin parabol i forskjellige farver på verandaen?
  Flott hva?
  Og hva med en sørlandsby malt i forskjellige funkisfarver?
  Hjelp!
  Skjer dere!!

  • Tor Vidle Says:

   Vel i en sørlandsby er det mer enn hvite hus, også paraboler og veggsmykking osv har jeg sett flere steder, og ingen river opp dine busker og trær. Tror det heller er du som kanskje ikke fatter dybden i hva dette handler om.

   Tor

 12. Erik Says:

  dette handler da ikke om hva damen har blide av, men det at det faktisk er et bilde der. Dere kan da ikke være så tette i pappen at dere mener anarki er best? lurer på hvordan Norges byer blir seende ut da…
  en annen ting er hun mest sannsynlig har bodd i denne leiligheten en stund, og derfor også har sittet i/kjent til styret og dets regler i tilsvarende lang tid.

  Dette handler ikke om å ta hensyn, dette handler om prinsipper og regler.

  • Tor Vidle Says:

   Det er jo akkurat den typen holdninger du representerer med ordene her som er utgått på dato. Menneskelige hensyn bør gå over prinsipprytterier i et moderne opplyst mangfoldig samfunn.

   Sorry, men prinsippdyrkere får sjeldent sympati av meg..

   Tor

 13. Anonym Says:

  Får prinsippdyrkere sjelden sympati fra deg ? Høres rart ut for er det no du selv prosederer så er det dine egne prinsippmeninger av forskjellig karakter.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: