Refleksjoner: Å være Solblogger..

Å nei! var min første tanke da Sol uten forvarsel og før antatt tid plutselig lanserte denne nye bloggen. «Å nei!» fordi jeg nå regnet med at det ble som forrige store omlegging som mest fikk sitt tragiske utfall pga manglene testing og utprøving – kvalitetssikring. Samtidig håpet jeg at min Å nei-tanke var feil og bekymringen grunnløs denne gangen. Men jeg vet ikke..

Jeg tror innerst inne at de Solansatte og ansvarlige virkelig ønsker å gjøre sitt beste for oss brukere. Det er ikke viljen det står på – så hva da? Ikke tror jeg at kompetansen rent datateknisk heller er endel av årsaken til at det ikke går på skinner – så hva kan det da være? Jo- kanskje ligger det her:  De Solansatte er ikke Solbloggere..

Hva betyr så det? «Solbloggere»

Jo, samhold i et lite tett miljø.

Et oversiktelig miljø – et miljø der de fleste kjenner (kjente) hver krinkelkrok av det gamle slitne men kjære (og noen ganger forhatte) bloggsystem. Tryggheten i det å kjenne og vite, få det til, selv for de som knapt vet hva en pc er – langt mindre hva innmaten gjør. Den feelingen kjenner ikke de Solansatte, ikke fra vår side som Solbloggere.. Og det er noe helt annet enn å sitte på andre siden..

Men – det er ingens feil at de Solansatte ikke er Solbloggere. De gjør sitt beste – på sin side av dette. For de er det og jobb – for oss er det.. tja kjærlighet til ord? Og miljøet selvfølgelig..

Jeg runder snart 1000 innlegg fant jeg ut, med den gamle bloggen og de innlegg jeg har slettet er det kanskje snart nærmere 2000 innlegg. Og mange tusen kommentarer har jeg og skrevet. Men – 2000 innlegg..  Det blir litt som et hjem nr 2 på en måte. Men med mange ord og tanker jeg kanskje aldri ville sagt i hjem nr 1.. en lufteventil for mennesker..

Det skal de ha de Solansatte og ansvarlige , de takler kritikk – å jøss de har fått gjennomgå av meg i perioder. Men jeg tror og de innerst inne forstår at de kanskje fortjente det de gangene. Selv om jeg neppe var – eller er pop der i huset når jeg reagerer. Men, de har taklet det, og som regel alltid ordnet opp. Og garantert ville de forstått kritikken enda bedre hvis de var Solbloggere, men det er de altså ikke..

Hva nå?

Vel – status er vel omtrent som dette:

Sol har endelig innstallert selve gullet, det beste – Wordpress.  Det beste bloggverktøyet som finnes. Og det er den beste og eneste rette veien mot fremtiden. Ingen bør klage på at de erstatter en gammel halt og nesten krøplet moped med en evig skinnende Mercedes. De har gjort jobben sin – de Solansatte og ansvarlige. Men, de er ikke Solbloggere..

For hadde de vært Solbloggere – ville alt funket 110% før de serverte kaken. For når de ikke er Solbloggere forstår de ikke auto bloggernes følelser for hva som er viktig og gir trygghet selv når et for mange enormt nytt og ukjent bloggsystem truer med å svelge hele deres blogglyst. Man kan ikke bare tenke at: «Jo, men det meste funker nå, så justerer vi og fikser med tiden, og ser hva de ikke er fornøyde med» – og så bare slenge det ut rett i ansiktet på bloggere som allerede er halvnervøsne for skiftet som skal skje senere.. Men så ble det ikke «senere» men plutselig i går! Uten forhåndsvarsel. «Åh hjelpe meg!» gikk nok gjennom mange. Og svært forståelig for en gammel Solblogger som meg – selv om jeg kanskje ikke sa de ordene til meg selv, men med tanken på andre som gruet seg.

Noen overgangsproblemer hadde jeg forventet meg. Joda – men ikke den typen som sniker seg inn bakdøren. Hvorfor var ikke en så enkel sak som Youtubegreia fikset? Hvorfor var ikke avatargreia fikset? Hvorfor var fremsiden bare rot og lite gjennomtenkt og krydret med dilldall og fjortisfjas? Hvorfor var ikke alle hjelpesidene på plass? Hvorfor var ikke en enkel widget lagt inn i standardoppsettet som så viste alle blogginnleggene til hver enkelt blogger?  Ja – en haug småstore hvorfor, og det kan se ut til at flere dukker opp stadig vekk. Man burde lagt det åpenbare helt til rette fra starten av slik at færrest mulig punkter som kunne blitt en ekstra belastning for de som allerede slet bare med tanken kunne sluppet ihvertfall de tingene. Men, de Solansatte er ikke Solbloggere, og forstår ikke helt «problemstillingen» – og det er naturlig når de ikke er Solbloggere at de ikke gjør.

Men.. det er allikevel for sløvt endel av dette, mye kunne vært luket ut med skikkelig og grundig testing. Flere problemer som oppdages etterhvert ville enkelt blitt funnet ved en grundig utprøving. Gjort er gjort – og man må se fremover. Bakover er ingen fremtid. Men det irriterer meg at smågreier som er store greier for en Solblogger, ikke var fikset eller på plass før lanseringen. Og jeg forventer at Sol holder maks trykk oppe for å mest mulig speedy & prompte fikse tabbene. Hvis ikke er jeg redd for manne-og damefall av betydelig størrelse her.

Så hva gjør man? Tja – kan ikke svare for alle, men: Ikke gi opp. Jeg garanterer når dette er de 110% det skulle vært, så blir det kjempebra. Og slettes ikke vanskelig. For å prøve å hjelpe litt i forvirringen, så skrev jeg tidligere i kveld et innlegg hvor jeg prøvde å ta for meg de enkle standard innstillinger og smågrep. Som mitt bidrag, men jeg kommer til å gi Sol beskjed om hver feil jeg finner – og mase helt til det er ordnet slik Solbloggere vil ha det. Samtidig er min innstilling at jeg ønsker ikke å bare klage uten å komme med noen konkrete forslag til løsning, eller hjelpe litt der jeg kan og makter tidsmessig.

Forsiden er nok noe endel sliter med, jo nærmere den var den gamle, jo mer trygghet ville den inngitt i en usikker overgangsfase. Forsiden – samt det å føle avmakt med å ikke finne igjen andre eller deres innlegg, ja kanskje ikke så enkelt sine egne heller, skaper tilleggsbelastninger for enkelte som har nok med å svelge et nytt system som ser ut til å ville svelge de heller. «Oversikt» er et nøkkelord i dette, for den gamle bloggens sterkeste kort er oversikten. Her er det for flere bare kaos nå. Jo kjappere Sol fikser tabber og annet jo raskere roer det miljøet og bygger opp tryggheten igjen.

Jeg tror innerst inne at Sol ønsker og det samme, men – de som jobber der er ikke Solbloggere og kjenner ikke miljøet på pulsen, og har det ikke i sjela. Noe både de og vi må huske på..

6 kommentar to “Refleksjoner: Å være Solblogger..”

 1. luxcat Says:

  Amen!
  Og jeg er jo her etter å ha få tenkt meg om, men med et nesten-hjerteinfarkt i ettermiddag, og sett at ok: Jeg havnet på feil server, og slikt kan da skje. Likevel, eller fortsatt, er det en del ting som ikke fungerer når jeg skal endre siden – eller det fungerer plutselig, mens jeg er opptatt med noe annet, og ikke på den måten jeg så for meg i hodet ;p

  Det blir nok bra til sist, men deler din bekymring rundt at det for mange vil virke som et kvantesprang. Jeg er sikkert ikke den eneste som fikk feil link tilsendt for eksempel, men der jeg tenker at det er faen ikke JEG som er idioten her og skriver sinte innlegg, så vil andre bøye hodet å tenke «jaja, jeg får det bare ikke til».

  Synes dessuten at dette ikke er (verken på hovedsiden eller på egen side) umiddelbart gjenkjennbart, men ok. Det lærer man.

  • Tor Vidle Says:

   Godt å se deg luxcat, dog regnet jeg med at du ikke lot deg slå ut av denne lille saken, hehe.

   Det er alltid noe som skjer ved en oppgradering/systemskifte, det er nesten ikke til å unngå. Men enkelte deler som kanskje kan sees på som ikke så viktig for ikkebloggere kan være viktige for bloggerne. Og enkelt av disse kunne vært på plass før lanseringen. Men nå får vi alle legge godsiden til og prøve å få dette til å funke slik vi alle ønsker.

   Tor

 2. Trultus Says:

  Så sant, så sant, TOr.
  Mange som «ser seg forbalt» på de endringene som nå har skjedd. Mange som føler ei avmakt ved å skulle sette seg inn i et nytt bloggsystem som ved første øyekast ser både innviklet og vanskelig og kronglete ut!

  Men – jeg kan ikke helt fri meg fra tanken på at de sansynligvis ikke ville kommet veldig mye lengre enn dette med testing anyways. Bugsene dukker i all hovedsak opp når folk – den store brukermassen – begynner å bruke systemene.

  Jeg tilbragte et år på jobb som systemtester. Herregud, vi testa seint, tidlig og opp og ned og i mente. Vi fiksa bugs i massevis og fant mange gode løsninger på ting som i utgangspunktet så helt fastlåst ut…

  Men hva skjedde da vi tok systemet i bruk??
  Fullstendig kaos! Folk var forbanna, frustrert, fortvila… For selv om vi hadde brukt hundrevis av timer på testing – så klarte vi ikke å nærme oss den bruken som den store brukermassen la ned, og dermed så var det duket for kaos åkke som.

  Så det er nok både og med dette også.
  Det som jeg i hvert fall er ganske sikker på – er at vi til sjuende og sist får et supert bloggverktøy å kose oss med her. Vi må bare komme oss over kneika…

  Og når det er sagt – dataprogrammet på jobb er veldig bra i dag. Vi er stort sett godt fornøyd med det – selv om fødselen var noe trang…🙂

  Ha en fin dag, da Tor.🙂

  • Tor Vidle Says:

   Jeg forstår jo at endel kan bli frustrerte ved et slikt skifte, det trygge de var endel kjent med forsvant og ble erstattet med noe ukjent og tilsynelatende komplisert. Men ofte går det ikke lenge før de fleste føler seh hjemme og det nye var visst slettes ikke noe skremmende allikevel.

   Vil alltid være noen bugs når man starter opp et nytt system som dette, helt klart det. Men at f.eks en ordinær mulighet som det å legge til Youtubevideoer på en enkel måte via verktøylinja (og som er av de helt basic elementer i en blogg av 2010) ikke er tilstede, er kun pga av manglende god nok testing. Selv den gamle har jo hatt det lenge.

   Det blir nok bra til slutt..

   Tor

 3. Noen grunninnstillinger for bloggen. » Jærskalden Tor Vidle Says:

  […] -element, dermed henger svarene seg på rette stedet/kommentaren man svarer. Se her f.eks : http://torvidle.blogg.sol.no/2010/06/04/refleksjoner-a-v%c3%a6re-solblogger/  For å velge trådet visning: Gå inn på Kontrollpanel og velg så Innstillinger og deretter […]

 4. ferdinanda Says:

  Her traff du spikeren på hodet!!!
  Jeg har turd å «liste» meg inn her idag. Savner jo alle!!! Klarte å skrive et innlegg, og håper jeg ikke har trykket på noe jeg ikke skulle ha trykket på… Det er fortsatt altfor kaotisk og uforståelig for meg her, og jeg finner ingenting. Men jeg kan vel få utløp for skrivekløen, og så får jeg håpe at jeg etterhvert føler meg «hjemme» igjen, og finner igjen gamle venner.
  Ser at du virkelig gjør en fantastsik jobb med å hjelpe! Stor honnør! At du orker??? Veldig imoponert, for jeg får vondt i hodet av bare å se førstesida!
  Nå skal jeg prøve å legge av meg all frustrasjon, og heller konsentrere meg kun om å skrive om ting som opptar meg! Sånn intensjonen opprinnelig var… («Bi-effekten» var jo alle vennene, som jeg nå savner…Håper jeg finner dem igjen…)
  Ha en god dag, og takk for at du står på!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: