Grunninnstillinger for bloggen.

Prøver her å sette opp noen tips om basic-innstillinger. Mulig det blir påfyll etterhvert, og flott hvis andre kan komme med sine eller råd så vi får samlet litt i denne for mange forvirrete starten, men straks man begynner å bli kjent med mulighetene så ser man at det ikke er særlig komplisert og samtidig har mange muligheter man ikke hadde før.

La oss hoppe i det:

1. Gå inn i Kontrollpanel.

2. Klikk på Innstillinger helt nederst (til venstre) og klikk så på:

2a: Generelle Innstillinger: Øverst står navnet du valgte tidligere til bloggnavn (i Bloggtittel), her kan du så korrigere eller skifte eller ikke noe hvis alt er ok. Skal du ha noen underord, eller slagord som det kalles her til bloggtittelen så skriver du de inn i kolonnen under tittelen. Ellers er det ikke så mye å bry seg med her videre nedover. Husk å lagre endringene dersom du har gjort noen endringer. Vi går videre.

2b: Skriving: Det eneste jeg foreløpig har forandret her er det øverste, størrelsen på skriveboksen. Denne har jeg satt til 50 (linjer). Dette er størrelsen på det feltet du skriver selv innlegget i, standard er det etter min mening for smalt, så da har jeg øket størrelsen. Men her må hver enkelt selv prøve seg frem hva som er mest praktisk, kommer og litt an på skjermstørrelsen din.  Ellers har jeg latt det andre stå som det er foreløpig. Husk å lagre dersom du har forandre noe.

2c: Lesing: Her har jeg forandret den boksen som kalles innleggssidene viser maksimalt, det er der man setter hvor mange innlegg man vil skal vise åpne når man går inn i bloggen, jeg har satt det til å vise kun 1 innlegg, noe som vil være en personlig sak, eller smak. Dette kan man prøve seg frem på og forandre (som alt annet) når som helst. Standardvalget er sikkert og ok for mange. Ellers har jeg ikke rørt noe der. Husk å lagre.

2d: Diskusjon: Her er en viktig fane, dette gjelder alle dine personlige kommentarinnstillinger, her tar du som blogger styringen selv og bestemmer hvordan du vil ha det. Dere bør studere det som står der, for det er mange valg dere kan fatte angående kommentarer. Og husk at du selv er den som bestemmer, ingen andre. Selv har jeg tatt bort haken ved at kommentarforfatter må fylle ut navn og e-post, dermed slipper uregga å skrive inn epostadresse dersom de ikke selv ønsker. Så har jeg tatt bort hakene ved å bli varslet på epost når noen kommenterer. Ellers har jeg latt resten stå foreløpig, men: Husk du bestemmer, jeg bare fortalte hva jeg hadde gjort pr nå. Husk å lagre endringer dersom du gjør noen.

2e: Media: Her har jeg latt alt stå urørt foreløpig.

2f: Synlighet: Her har jeg heller ikke forandret standard valg.

Så har vi gått raskt igjennom det som ligger under Innstillinger. Under Verktøy har jeg ikke forandret noe enda.

4. Klikk på Brukere og klikk så på:

4a: Din Profil: Her er det endel man kan forandre og tilføye. Selv har jeg foreløpig forandret på Kallenavn siden det var feil skrevet. Og da og forandret det til det samme på det som heter Vis navn offentlig som slik at de 2 er like. Ellers har jeg ikke forandret noe annet her, men: Som en ser er det her man forandrer passordet dersom man ønsker det. Husk å lagre dersom du gjør forandringer.

Under Forfatterer og brukere har jeg ikke forandret noe. Dermed er vi ferdige med fanene under Brukere og går videre oppover.

5. Klikk på Utseende. Nå kommer vi til en stor boks med masse snop og snadder. Her er det stort sett stedet hvor du så kan mekke og fikse på din blogg, personifisere den. Altså fikse på utseende og innholdet av selve siden. Jeg tar her og nå kun noen pirk i overflaten, regner med at dette blir en større sak senere når folk begynner å bli varme i trøya. Klikk på:

5a: Temaer: Navnet sier seg selv, det er her utseende, bokser og forskjellig kan tilpasses dine personlige preferanser. Som man ser er det mange faner man kan klikke på og forandre både det ene og det andre innenfor den malen – temaet man har valgt. Antagelig kommer Sol med flere temaer fremover, håper jeg. Man må nesten prøve og sette seg litt inn i systemet selv, men regner med at det vil komme mange tips fra de som er eksperter på dette, og ikke minst mange spørsmål. Her kan man «leke» seg frem og prøve forskjellig. Raskt har jeg akkurat nå (men vet ikke om alt blir stående slik) forandret i Topplinje og da fargen på bokstavene i bloggtittelen (i title font). Som man ser er det noen blå og hvite firkanter man stadig vil treffe på. Den blå ruten viser hvor man har valgt å f.eks som her ha bloggtittelen i bloggen. Men man kan forandre plasseringen ved å klikke i en annen rute. Alt er logisk: venstre – midten – høyre og oppe eller nede.  NB! Man må og huske å lagre i hver fane her hvis man gjør forandringer før man går videre til en annen fane. Så har jeg forløpig tatt bort krysset for Topplinje meny. Men det er altså kun mitt valg akkurat nå, som alle de andre.

Så hopper jeg til fanen Bilete (bilde). Her har jeg lastet opp et bakgrunnsbilde fra pc’en min (som sikkert blir skiftet ut). Det er valg nr 2 fra øverst Bakgrunnsbilde, her velger man bare bla igjennom og følger instruksene som vanlig for å lete seg frem på pc’en til mappen man har bilde i og velger det. Når det er gjort kan man sette kryss ved Fixed position dersom man vil at bilde (bakgrunnen) skal stå i ro og kun bloggen rulle opp eller ned. Velger man å ikke krysse av vil bildet følge bloggens bevegelser opp og ned når man scroller. Til høyre er det 4 bokser med symboler i som heter Repeter bilde (husk å velge boksfelt nr 2 fra toppen, de er litt forskjøvet nedover og står litt feil hvis jeg ikke husker helt feil nå). Når man beveger musen over symbolene, kommer det en forklaring som da er ment slik at man kan velge hvordan bakgrunnsbildet oppfører seg. Jeg har valgt Flislagt som da betyr at bildet vil gjenta seg nedover dersom man kommer over den høyden bildet har. Men for andre kan andre valg være bedre, man får prøve seg frem. Ut i fra der man valgte bildet kan man og slette det etterpå dersom en f.eks vil bytte det. Og husk å lagre! Ellers vil ikke forandringene skje. Foreløpig har jeg ikke gjort mer med utseende, så jeg hopper vider, og klikk nå på:

5b: Widgeter: Her er endel viktige valg. Widgeter kan man si enkelt er en type bokser som inneholder forskjellige små program som gjør ditt eller datt. Og under hver her står det kort hva de kan gjøre. Ser man så helt til høyre – er det en stor boks som heter Sidebar. Kort forklart er det det en slags liten kopi av sidefeltet ditt i din blogg. Hos meg er det på høyre side. Her er det da mening at man skal flytte over de Widgetene man ønsker til den kopien av sidebaren din som altså er den store boksen til høyre her i Widgetfanen du nå er i. Det er enkelt, man griper fatt med musa i den widgeten man vil ha og drar den over i sidebaren. Og så fortsetter man med de andre man ønsker, man kan og flytte på de ved å dra de etterpå opp eller ned i sidebare. Forandre på plasseringen Widgetene seg i mellom. Når man så lagrer vil widgetene dukke opp på bloggen din slik du har stablet og valgt de. Enkelt og greit.

Selv har jeg øverst dratt bort Widgeten som kalles Siste innlegg – og der valgt å vise siste 15 i valget som kommer opp. Under den har jeg dratt inn den som kalles Arkiv og valgt å vise den som rullegardin. Dvs alle dine innlegg (samtlige, også de fra den gamle bloggen) blir da vist på bloggen i en rullegardin som på min blogg og man kan da klikke på den måneden man ønsker i nedtrekksmenyen (rullegardinen). Men det finnes og et kalendervalg man kan dra bort hvis man heller vil ha det. Ja og flere andre valg. Under denne har jeg så dratt bort Widgeten som heter Siste kommentarer, og valgt å la den vise siste 15 kommentarer. Under der kommer en søkewidget (jeg har fjernet den som lå inne auto på toppen) og til slutt en som heter Tekst som jeg da har lagt inn linken til min Youtubeside. Hvis dere studerer min blogg ser dere og hvordan widgetene blir seende ut og hva de gjør.

Nå må det understrekes på at man står fritt selv til å forandre på alt, også widgetene. Og jeg kommer sikkert til å flytte og forandre på mine og senere. Det hele er veldig enkelt og det finner man kjapt ut når en har prøvd litt. Da sier jeg meg foreløpig ferdig med widgetdelen.

De andre delene oppover av de fanene som ligger under kontrollpanelet har jeg ikke enda gjort noe med.

Ellers:

Når man skriver innlegg ligger jo verktøylinjen der som alltid (den man velger fet, kursiv osv osv på), men klikk på det ikonet helt til høyre så får man en utvidet verktøylinje.

Oppe til høyre er Publiseringsboksen, og det meste der sier seg selv. Men ved å klikke på Rediger ved siden av Publiser med et kalenderikon foran får man opp valg med å stille klokka slik at innlegget times til det klokka er når man skal publisere (legge ut) innlegget. Man kan og sette klokka og datoen slik at etter at man har publisert innlegget vises det ikke  før f.eks i morgen klokka 08:00 eller hva som helst man velger.

Egentlig er det meste logisk, men sikkert uvant for de fleste som ikke har brukt WordPress før. Men man finner snart ut av det meste, og ikke minst ser at her er det muligheter, og ikke minst stabilitet. Og som Sol selv har nevnt: Enkelt for de å implentere nye saker og ting i fremtiden.

Edit 1:

Kommentarer: For full kontroll med kommentarer (slette etc): Gå inn på Kontrollpanel og klikk på Kommentarer. Her får du full oversikt og full kontroll.

Youtube: Foreløpig en nødløsning, men håper det blir fikset umiddelbart: Kopier adressen til videovinduet du står i (den oppe i adressevinduet) og ikke embed url som vanlig. Trykk på HTML til høyre i skrivevinduet ditt og lim inn adressen. Du kan ikke justere størrelsen eller annet som normalt, men som sagt forventes det at dette blir løst raskt av Sol.

Avatar («profilbilde»): Foreløpig nødløsning: Du kan gå inn på http://en.gravatar.com/ og åpne en konto, men husk – og det er viktig – du må bruke samme epostadresse som du brukte når du regget deg hos Sol og over på det nye bloggsystemet. Hvis ikke vil det ikke fungere. Når du har registrert deg så laster du opp ditt gamle (eller nye) profilbilde/avatar. Følg instruksene du får. Det hele er gjort på 2-3 minutter. Etterpå (og dersom du har gjort det korrekt) vil så ditt profilbilde/avatar komme automatisk inn her på bloggen i avatarvinduet (som hos meg).

Trådet visning av kommentarer: Man kan velge trådet visning av kommentarer. Da får en opp i hver kommentar et «svar» -element, dermed henger svarene seg på rette stedet/kommentaren man svarer. Se her f.eks : http://torvidle.blogg.sol.no/2010/06/04/refleksjoner-a-v%c3%a6re-solblogger/  For å velge trådet visning: Gå inn på Kontrollpanel og velg så Innstillinger og deretter Diskusjon. Her merker man så av i feltet: aktiver trådet kommentarfelt – husk å lagre etterpå.

Viktig! Når man legger inn bilde som bakgrunn for bloggen bør man etterpå se på lesbarheten til innleggsteksten. Ved bruk av bilder med sterke farger/mange elementer bør man ikke bruke transparent/gjennomsiktig forgrunn som er standardvalget – og heller velge leserfelt med farge. Man kan justere fargen selv. Dette finnes under Tema og velg så Farger.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg regner med å oppdatere dette innlegget, også å jekke det opp litt i starten slik at flest mulig finner denne infoen som forhåpentligvis hjelper litt i starten og det å komme i gang. Andre bes fylle på dersom ønskelig via kommentarfeltet.

11 kommentar to “Grunninnstillinger for bloggen.”

 1. trultemor Says:

  denne kan bli absolutt nødvendig! Takk for at du gidder:)
  Men nå er jeg lei…skal pakke og finne senga
  ha en fin kveld:)

 2. Tor Vidle Says:

  Følte at jeg burde ofre noe tid på dette trultemor, alt som kan være med på å gjøre det lettere for folk å komme i gang med det vi egentlig er her for, bør være positivt.

  Sov godt..

  Tor

 3. troninj Says:

  hallo
  du høres grei innen data
  jeg føler meg utruli dom
  så jeg lurte på om du kunne svare på et spørsmål
  jeg har hatt enn worldpress blogg før…den er slette
  gravatar konto og bilde ligg fortsatt på der,blir aldri slette
  Men dette gravatar og bilde er ikke i profilen på min nye sol blogg
  selv med samme og rett email
  Får det da heller ikke over på bloggen
  Er det jeg som er dum
  Men logger jeg meg over på worldpress.com kontoen ligger gravatar der
  ute da på profil og redigere.Hvorfor finner jeg det ikke på min nye
  profil redigere og wordpressblogg blogg

 4. troninj Says:

  avatar whatever…..har ikke peiling

 5. Tor Vidle Says:

  troninj:

  Såvidt jeg ser nå er ditt bilde/avataren på plass(?) Normalt skal det skje umiddelbart, men siden denne bloggen er ny så kan det kanskje bli en forsinkelse. Men da jeg regga min avatar, kom den på plass med en gang. Håper det du lurte på nå er ok.

  Tor

 6. viol_a Says:

  Tusen takk for at du gjør dette. Setter stor pris på all hjelp eg kan få av dere som er så flinke.

  • Tor Vidle Says:

   Vi får prøve å hjelpe hverandre så overgangen går smidigere. Samtidig er det greit å samle endel slik at nye kommer lettere i gang.

   Tor

 7. Tante Label Says:

  Åh Tor, nå var bloggen din flott! Nå klarer jeg å lese mot den hvite bakgrunnen også!
  Kan det være alderen tro?
  Hørselen forsvinner når det er bakgrunnstøy og leseferdigheten minsker med mørk bakgrunn…hmmm…😛

  • Tor Vidle Says:

   Takk tante, men som sikkert flere så klarer jeg ikke helt bestemme meg for diverse angående utseende. Hvit? Nå har jeg forandret den igjen, den ble for skrikende, hehe. Men ser at de widgetene ikke er særlig vakre eller avanserte, og de har div bugs har jeg funnet ut.

   Alderen? Nesj – vi bare tilpasser oss omgivelsene, hehe

   Tor

 8. mysan Says:

  Tusen takk, Tor. Jeg skal se nærmere på dette i morgen kveld. Dine tips kan komme godt med, men nu er det natt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: