Helsebot..

45 minutters kjøring opp til fiskevann, 6 timer tok returen. Hadde jeg hatt mer mat igjen ville jeg sikkert enda holdt på med returen. I går fikk virkelig Høgjæren vist seg frem fra sin beste side.

Litt utsyn fra sent i går kveld med solen på vei ned mot senga – og minutter fra at himmelen går over i dyp og krystallaktig mørkeblå, her er den i det blåeste blå før den gradvis mørkner. Ufattelig hvordan blåfargen skifter når solen faller, og hvor kjapt, men man må følge med – for hvis ikke blir den bare mørkeblå neste gang man kikket.

Dagen starter som de fleste dager med lite søvn og verken fra ribbeina og div som er blitt en vane, man venner seg til med det meste. Etpar morgenskiver med strø av paracetens overtabelett, en titt på været – kaffe på terrassen. Jepp – finne frem spaden og spa makk straks tabusene funker – så lesse inn i bilen alt som skal med, og avgårde.

Ankommer sånn ca på formiddagen uten blålys halsende bak eller blinkende bokser som bør få skuddpremie. Rigger meg til, nesten vindstille og skarp sol på blå himmel, noen fisk vaker dovent og slurper døgnfluer. Mat koser seg i den surrende kjøleboksen, kaffen ved siden av der jeg sitter, og fugler synger og det er varmt i gryta. Ender kjapt i t-skjortebekledning.

Kan det bli bedre? Neppe.

Knipser litt rundt omkring, det er et uendelig mangfold å ta av. Kikker på alt mulig, sommerfugler flyr stadig forbi og luften er stinn av insekter. En døgnflue lander grasiøst på hånden som holder kaffekoppen, vakker. Den andre hånden som støtter seg på steinen jeg sitter, på får og besøk av et insekt kjenner jeg. Smiler og snur hodet for å se hvem det er – hm… en veps.. «Ok mister.. stikker du, er du dessverre død innen du rekker å glise.» Enten var han gammel og tunghørt, eller trodde han stakk raskere enn skyggen min. Men, jeg holdt mitt ord, dog døde han før skyggen av slegga nådde frem.

Ellers koste jeg meg på godsteinen, spiste ferdig nistemat fra Shell, sjokoer, kaffe og cola. Av og til ble jeg avbrudt og måtte ta en kamp med en aurefant som alltid ender med at fienden trekker det minste strået og ender i kjøleboksen – den som summer og surrer.

Men, det skal de ha, de gir seg ikke uten heftig kamp. Og, som belønning blir de aldri glemte og foreviggjorte.

Tiden går raskt når man koser seg, og etterhvert som solen dalte, kom det en liten trekk som kjølet skroget, kanskje en tanke overdose skulle det vise seg i dag, men pytt – noen doser ditt og skratt får en ta som endel av å leve. Da det nærmet seg seks, ble jeg litt rastløs og tenkte jeg ville ta noen omveier hjem mens det var såpass bra fotolys, for nå kom de lange skyggene sigende, de elsker jeg – for de skaper store kontraster.

Dermed pakket jeg inn og begynte den etterhvert lange hjemturen. Dvs hadde jeg ikke stoppet hver hundre meter så ville det kun tatt en liten time, men det tok altså nærmere seks timer – noe som taler endel selv. Det var noe å stoppe og se på overalt, og liv over alt. Og det nydelige været som ekstra bonus. Så jeg parkerte og parkerte og parkerte – og tok med kameraet og ruslet her og der og dit og hit og alle steder.

Et sted hvor jeg hadde svingt av veien for å se på utsikten, skjedde noe uvanlig: En flokk med svaler fløy rundt og fanget insekter, de er alltid interessante å se på. Men plutselig ble to uvenner og begynte å sloss i lufta og for rundt og rundt og nærmere og nærmere meg, til slutt dukket jeg da de flakset sammen rett over hodet mitt og landet knapt to meter fra meg hvor de fortsatte å sloss. Jeg ble helt perpleks av synet, men fikk summet meg og knipset noen bilder av slosshanene som rullet og flakset og bet og klorte.

Det var vanskelig å fotografere for de rullet og sloss i en ufattelig fart, og de var først så nærme at autofokusen ikke funket, den har en nærgrense som den må over før den funker. De enset ikke meg, og jeg kunne sikkert bøyd meg ned og tatt de opp – og de ville fortsatt å sloss i en åpen hånd.

Jeg kjørte, og kjørte inn der og der, stoppet her og der – på Jæren går det veier på kryss og tvers overalt – og ofte er det slik at man runder en sving, og vips er man i en helt annen verden, og kanskje en bortgjemt. Og i går kom jeg til en vei jeg ikke hadde kjørt siden jeg var tyve – aha? Jo, inn i den dalen måtte jeg.

Men? Her må tiden ha stoppet på syttitallet? Ikke en eneste bil jeg møtte hadde normal lyd i eksosanlegget, nei det var skikkelig brumming, fete hjul og både senka og trimma – jeg ble forbikjørt av alle, selv 2 jenter i en av alle ting gammel Nissan Micra som så ut som en gocart og brølte som en løve. Den ene jenta hadde caps, den andre satt i felleskjøpet grønne kjeledress. Rett før var jeg forbikjørt av en gammel gubbe i en senka og styla Audi A3 som på feite dekk brummet forbi med et eksosrør stort som et ordinært kommunalt avløpsrør.

Hva pokker er dette? Veien var både trange slalomsvinger og bakkete. Jeg stoppet ved siden av en ferist og gikk ut. Synd å si at trafikken var direkte tett, men like forundret av å se hva som kom nå rundt svingen. Man hørt det buldret i dal og fjell lenge før kjøretøyet ankom. Først kom en ATV med en gammel dame på, hun kjørt bare i ca 150. Så dundret det skikkelig – og der kom det jammen en gammel Camaro styla som en løpsbil, med samme farten minst. Det hylte i dekkene da han ga på og rundet neste sving. Inni satt en eller fleres litt eldre onkel med svær mustasje og sjørøverskaut på hodet!

Men kontrastene bare økte – først kom en gammel traktor som lød som en dragster og gikk som en og. Deretter kom nok en Audi (det var endel av de i den bygda så det ut til) – og kun en Røkkeutgave, en A8 «bare» – den laget et utrolig leven med sine 8 sylindre og like mange rør bak og inni satt en liten belgunge som såvidt rakk over rattet – trodde jeg først i halvmørket, men det var nok en gammel gubbe, bondeknøl – med felleskjøpets båtlue på. Men da lo jeg. Hva i alle dager er dette? Rene ville vesten – og nå mangler bare sheriffen. Nesten som en skulle ha funnet Skaldeland selv? hehe.

Vel, flirte jeg – og tenkte at her må være en bygd onkel blåsvart har oversett – og kjørte videre med undring – og ble straks forbikjørt av en jente med flagrende hår på en moped med frieksos i neste sving..

Får se om jeg skriver et stykke fra opplevelsen i den bygda senere.

Men før jeg kom til den bygda, stoppet jeg (for hundreogtrettifemtegang) ved en herlig bratt åsside opp mot lyset fra den nå usynlige solen:

Her bare må jeg opp og ta et motlysbilde, jess! Avsted med kameraet oppover (det er mye lenger opp enn det ser ut til, den hvite «snoren» er et strømgjerdet som antagelig skal holde sauene unna veien).

Og det ble omtrent som dette (er ikke ferdig enda):

Over strømgjerdet så det slik ut andre veien:

«Her må jeg ta noen bilder til!» – og tok et skritt nedover – og de glatte kloggene mistet taket da den ene trødde midt på en saulort som så ble kulen i kulelager som det nå kveldsfuktige gresset var omdannet til, på skliturens første reis møtte jeg så strømgjerdet, som til og med funket, så forsvant bakkekontakten – og jeg foretok et avansert C-moment av høy klasse gjennom lufta og landet i unnarennet. Kameraet foretok en selvstendig utgave av stuntet og smalt i bakken med en ekkel lyd.

Men, skikkelige kameraer og herda villmenner tåler en trøkk 19. Kameraet hadde kun tatt seg et ekstra bilde og så slått seg av, og funket like bra etterpå – selv hadde jeg som en refleks landet med hånden først og ikke hodet. Dermed kun en standard forstuing som resultat, ja pluss den i storetåen.

Da jeg kom hjem midnatt, fant jeg ut at jeg hadde tatt rundt 3000 bilder, så her er mye å glede seg til når jeg får tid. Det er helsebot for sjelen med slike opplevelsesdager, og selv om jeg summerer dagen derpå at når jeg reiste avgårde med 3 brukne ribbein og vond rygg, så hadde jeg disse med i retur pluss en forstuet hånd og en tå, et stk vepsestikk, solbrent nakke og høyre side av ansiktet, et kutt i håndbakken av et eller annet og en begynnende forkjølelse skapt av herlig fjelltrekk, men det viktigste: En sjel som følte den hadde fått levet helt en dag..

Jeg gleder meg til neste tur som blir mer utforsking av bortgjemte smådaler og bygder..

13 kommentar to “Helsebot..”

 1. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «I går» var altså mandag – "I går" var altså mandag – jeg prøvde å legge inn innlegget i går kveld, men rakk ikke å bli ferdig før nettet røk.

  Tor

 2. mirapisani Says:

  Det var voldsomt til trafikk. ;)) Flotte bilder Tor. Får lyst å løpe rett ut  i naturen.
  Men du verden så uhelldig du er om dagen. Har du irritert karmaen på nakken?
  Ha en fin dag.
  Mira  ;))

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe, karmaen mira? Nei – Hehe, karmaen mira? Nei – jeg er nok for tøff for karmaen, så den  har nok rømt for lenge siden, hehe. Men ja, er noe mer "uheldig" enn vanlig, dog fikk jeg betalt såpass godt med alle de deilige inntrykkene at jeg nekter å klage, ville ikke vært uten noe fra den dagen..

  Tror det er viktig å se det fra den morsomme siden mange ganger..

  Ha en fin dag du og..

  Tor

 4. davyen Says:

  Enig med Mira Joda Tor .Karmaen din er i ytterste ulage.Du burde få en sjaman til å rette dette opp igjen.jeg har en fast sjaman som tar seg av slike ting hos meg .
  Han heter Head Ache den aller eldste og bor på bunnen av en literflaske Jack Daniels.Et par timer med ham og karmaen din er bedre enn noen gang.
  Hilsen Keiseren av de syv fjell.davyen.

 5. Teia Says:

  Aldeles nydelige Aldeles nydelige bilder…
  ¨Som alltid, Tor🙂

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei davyen, villmenner har Nei davyen, villmenner har ikke bruk for karma, den begrenser kun utfoldelsens frihet – og er kun for sarte mennesker, hehe (noe villmenner ikke er, altså for sarte sjeler, hehe)

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Teia, kjekt å se deg Takk Teia, kjekt å se deg innom – håper du snart er i full fres med skrivingen igjen (husk at vi snart får et nytt bloggsystem her)

  Tor

 8. Teia Says:

  Nytt system??
  Mmm, ok nå er Nytt system??
  Mmm, ok nå er jeg nyskjerrig:)

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jepp, basert på WordPress Jepp, basert på WordPress Teia, Sol holder på med testing og finpussen, skal være på plass antagelig før sommerferien (hva nå den er da, hehe)

  Tor

 10. Lise L. Says:

  Etter det du forteller og Etter det du forteller og bildene må det ha vært en fantastisk tur. En god opplevelse, men du har jo en fantastisk evnen til å se de små ting, og nyte naturen. Det siste du skriver om dine små uheld underveis, er du ikke litt uheldig? Jeg har lært meg at et par gode sko kan redde mye.. he-he.
  Men bildene var alldeles nydelige, og pass på deg..

  Lise L.

 11. Tineling Says:

  flotte bilder Jeg er en ivrig seer av programmet Alt for Norge, om amerikanere som skal oppføre seg norsk.
  En av dem sier i programmet sist torsdag at " det er så vakkert at det gjør vondt"
  Hun har helt rett, Vi har så mye fantastisk natur og så flott av det finnes en Skald som er mann for å fange øyeblikkene der de er.
  Og flott at du deler erfaringer på godt og vond med oss andre..
  Klem

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja det var det Lise, så Ja det var det Lise, så mange forskjellige inntrykk og jeg skulle ønsket dagen var lenger. Men det kommer nok flere dager. Jo, er litt mer enn vanlig uheldig, dog ikke alltid jeg nevner det, her var det mer tenkt som en litt tragikomisk vinkling, hehe

  Jo, selvfølgelig burde jeg fortsatt å ha støvlene på som er mye bedre sålet, men liker best å kjøre med kloggene og det var jo varmt.

  Takk, og man kan klikke på bildene for større utgaver, glemte å skrive det.

  Tor

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har ikke sett det programmet Har ikke sett det programmet Tineling (ser veldig lite tv). Norge er et paradis angående natur, dessverre er trenden nå at unge generasjoner ikke får oppleve Norge skikkelig lenger, i dag er det "syden" som gjelder, utlandet – og ikke sitt eget land som og er kåret til verdens flotteste og beste ferieland flere ganger tror jeg.

  Klem tilbake..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: