Enkel digital bildebehandling.

I dag bruker i praksis "alle" digitale kameraer. Men forbausende få vet at digitale bilder som oftest behøver en kjapp etterbehandling for å få frem farger, kontrast og skarphet. Alle digitale bilder tjener i utgangspunktet på å få en viss minimusbehandling i et bildeprogram som det finnes et hav av forskjellige utgaver. Ofte leveres et enkelt program for bilderedigering med kameraet man kjøper. Ellers finnes de fra de helt enkle og gratisutgaver til det mest avanserte som f.eks Photoshop som koster mange tusen.

De fleste lar kameraet konvertere råfilene som bildebrikken skaper til egnete bildefiler som da får typebetegnelsen "jpg" (egentlig "jpeg"). Mens vi litt mer "avanserte" ofte også lagrer råfilen, eller "RAW" filen og bruker egne programmer for selv å "fremkalle" bildefilen. Man kan justere mye mye mer i en råfil siden den inneholder alle data bildebrikken skapte. Men la oss holde oss til den vanlige "jpg" filen de fleste bruker og kjenner ved navn.

Først vil jeg bare si at det er en vesentlig forskjell mellom digitale speilrefleks og vanlige digitale kompaktkameraer, og det er fokusområdet, det som er helt i fokus, helt skarpt – "dybdeskarpheten" eller DOF som endel liker å kalle det. Kompaktkamera gir ofte et videre område som er i fokus enn et speilrefleks. Med et speilrefleks kan man manipulere/justere f.eks blenderen til å forandre dybdeskarpheten. F.eks som man ofte ser på portretter hvor ansiktet er helt skarpt mens alt rundt er uskarpt og soft.

Vel, til saken, en kort innføring i en minimumsbehandling av et digitalt bilde. Når man har gjort det noen få ganger er det kjapt gjort. Vi tar et helt ordinært bilde som da ser slik ut rett fra kameraet:

Kunne vært et hvilket som helst bilde, dog ser jeg med mine trente øyne at det er tatt med et speilrefleks siden forgrunnen er uskarp og fokusområdet er i et smalt senterfelt. Men tilsynelatene et ok bilde for de fleste.

Når man har lastet det inn i bildeprogrammet kan man og f.eks ta et utsnitt, eller "croppe" som vi sier. Man markerer med musen det området en vil ha et utsnitt av og velger "crop" eller på norsk "beskjær". Et par eksempler:

.

.

Man kan med rette si at en kan få en mengde bilder ut av 1 bilde dersom man ønsker og dersom bildet inneholder mange muligheter. Man velger selv hva man ønsker av et bilde.

Kanskje ønsker man i dette tilfellet å fjerne/redusere forgrunnen som er ute av fokus, da markerer man den delen av bildet man ønsker å beholde og beskjærer bort det man ikke ønsker å ha, som f.eks på bildet under er forgrunnen redusert.

.

Så har man noe som kalles "clone-paintbrush". De fleste kjenner til at f.eks motebransjen retusjerer ofte sine modeller, enten det er for å fjerne rynker eller kviser, eller øke eller minke noe på kroppen. F.eks er det en enkelt sak for meg å ta en bilde av mitt ansikt og forynge meg med diverse 10-år dersom det var ønskelig, men selvsagt er det uinteressant for min del for man skaper seg selv om til noe som ikke er virkeligheten.

Men si at man sitter der med et praktfullt bilde av en dal eller annet, og så ødelegger en stygg høyspentmast midt i bildet hele inntrykket. Masten er et fremmedelement i naturbildet. Da kan man bruke cloneverktøyet til å fjerne masten. Det som skjer er ganske enkelt at man velger et område på siden av elementet man vil fjerne og så drar "kosten" over det man vil ha bort. Dermed kopieres det nærliggende området over og man blir kvitt elementet.

Det kan være noe tidkrevende dersom motivet er komplisert. Men ikke alltid, f.eks har man et nydelig bilde og så skjemmes det ut av noe boss som ligger i bakgrunnen, da er det kjapt og greit å fjerne dette. Og helt legalt, å retusjere bilder er noen proffe fotografer har gjort så lenge det har fantes bilder, men i dag misbrukes det ofte uten hensyn av f.eks motebransjen.

La oss ta et eksempel i dette bildet vi har her. Til høyre er det et hus, og ser man etter finnes baugen av en båt. La oss si at vi ønsker disse delene bort for å skape mer naturaktig helhet, det er kjapt gjort. Og resultatet blir da slik:

.

Det hele var gjort på under et minutt i dette tilfellet.

Men la oss gå tilbake til originalbildet og ta den ordinære kjappe behandlingen for å få "futt" i bildet, her er originalen igjen:

.

Det først som man som regel må gjøre med digitale bilder er å justere opp kontrast og lys. Eller man justerer opp kontrasten og demper lyset, alt ettersom man selv ønsker, eller føler inntrykket var. Ofte er de ubehandlete bildene noe blasse. Her velger jeg å justere opp kontrast og ned med lys siden dagslysbilder med skarpt sollys ofte kan bli litt for lyse. Først 1 trinn, da ser det slik ut:

.

Man ser tydelig at fargene kommer nå mye bedre frem. Så prøver vi et hakk til (opp med kontrasten og ned med lyset):

.

Og slik kan man prøve seg frem til man selv er fornøyd. I dette eksemplet velger jeg  1 trinn ned på lyset men øker kontrasten 2 hakk. og dette blir da seende slik ut:

.

Så går vi videre til å skarpe opp bildet. De aller fleste digitale bilder bør skarpes litt. Oppskarping tar jeg i 2 omganger, først noen som kalles "unsharp mask" dvs det skarpes opp detaljer på pikselnivå. Her må man prøve seg frem med hvor mye man vil oppskarpe detaljene, viktig å ikke overdrive, noe som gjelder med all bildehandling. Jeg velger her en middels oppskarping, se hva som skjer med bladverket i skogen bak:

.

Dramatikken i forandringen viser ikke så tydelig her på disse små bildene, men på normal visning kommer nå detaljer som f.eks blader mye bedre frem. Ok, så sier vi det er greit og går videre til den generelle og avsluttende oppskarpingen. Her må man og prøve seg frem, men ofte er et middelsnivå (som er normalt fornuftige valg på de fleste felter ved bildebehandling) passe, ikke for mye, ikke for lite. Man kan si at litt for lite er bedre enn litt for mye.

Og da er man ferdig, resultatet kommer under, men først en kjapp repetering:

1. Beskjær bildet dersom du ønsker det.

2. Clone bort elementer som ødelegger inntrykker dersom du ønsker det.

3. Juster kontrast og lys til du er fornøyd.

4. Skarp opp bildet med "unsharp mask" først, så generell oppskarping.

Det hele er gjort mye raskere enn fortalt når en først har funnet ut hvordan. Du kan og velge å lagre det ferdige bildet som et nytt, f.eks med b eller 2 bak, så beholder du originalen slik den opprinnelig er. Jeg gjør det som standard og anbefaler alle å gjøre det.

Her er igjen bildet uten behandling, så bildet ferdig behandlet til slutt:

.

5 kommentar to “Enkel digital bildebehandling.”

 1. mirapisani Says:

  Det så morsomt ut. ;)) Kanskje jeg må kjøpe meg kamera. Jeg forsto til og med forklaringen din.
  Mira  ;))

 2. Anonym Says:

  Er dere blitt perlevenner Er dere blitt perlevenner etter at Starbear gikk i hi på øya si ?

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja er morsomt, interessant Ja er morsomt, interessant mira. Man kan mekke på bildene på ubegrensete antall måter, her tok jeg for meg kun det jeg mener er det minste man bør gjøre. Men er stadig overrasket over hvor få som vet at de bør fikse en tanke på bildene og få et mye bedre resultat.

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hva mener du nå Anonym Hva mener du nå Anonym 16:25? Har bare venner her jeg for min del  – enten bamsen var her eller der, hva nå det hadde med innlegget å gjøre?

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg beklager enkelte Jeg beklager enkelte skrivefeil i innlegget, men får ikke korrigert de siden hver gang jeg korrigerer og lagrer, spretter feilene tilbake igjen når jeg går inn på innlegget igjen. Får sende en apost til Sol igjen.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: