From the bedside..

Jeg har anlagt meg en hes sexy stemme, men er usikker på hva jeg skal bruke den til. Dermed kjører jeg i safe modus og bruker den lite og kun i nøden. Regner med at penicillinen om noen dager bringer tilbake normale lyder.

Hver gang jeg lar musen føre meg inn her så håper jeg på en åpenbaring i form av en new fresh look – men same look as yesterday Miss Bloggedeia. Et navn som minner meg på at jeg for tiden leser om "Norske Reiseeventyr" av Mr. Frederick Metcalfe fra 1856 og 1857 i "Thelemarken og Sætersdalen" – og der er det ekte budeier på hver side, i hver dal finnes hele flokker av arten. Og de beskrives alle som det ypperste av norsk sjarm og kvinnelighet.

Men når man ser på strabasene for å komme seg rundt omkring er det ikke noen europavei man snakker om, nei mer som: "…. og rundt svingen opphørte veien (som egentlig var mer som en krøttersti) å eksistere helt og vi måtte ta apostlenes hester i bruk og spenne hesten fra karjolen og laste reisegodset over dens spenstige rygg…" Dette får man inntrykk av skjer mer eller mindre rundt hver sving. Slik sett blir det mer gåing tvers over Norge enn kjøring med karjoler (som og vanligvis er uten fjæring og velter i svingene før veien forsvant). Broer var luksus, som regel måtte man vade over elvene.

Rene ekspedisjonene kan man trygt si. Og ikke noe for folk med svake sjeler og redd for diverse gjenferd, ulv, bjørn, halvmeters stier over et passe stup på noen hundre meter, sove under heller, i steinbuer, ligger lagvis med stinkende gjetere, osv – ja og pluss alt det andre. Men hver gang ei budeie oppdages – er det hele glemt. Hele slitet forsvant staks hun åpenbarte seg med sitt lager av "tykk melk" (pluss alt annet som fantes på en seter) som engelskmenn syntes å legge sin elsk på. Flatbrød som var nesten å regne som hovedkosten, var forhatt og nesten uspiselig for en engelskmann.

Hver gang jeg leser om disse reisende rike engelskmenn som stort sett hadde besøkt det meste av den tilgjengelige verden (også den utilgjengelige delen), går det samme igjen: Norge er nr 1. Alt er best i Norge. Naturen kan ikke hylles nok – og menneskene omtales ofte som latterlig naive og ærlige som aldri låser dører eller tar inn sine eiendeler. Ja selv om de er borte en måned låser de ikke dørene. Detaljmessig er slike reiseskildringer som ekte historie, man får mye innblikk i hvordan livet artet seg rundt på bygdene på den tiden. Og man får servert enkeltmennesker, små konger, store konger, og fremforalt alle disse prestekarikaturene hvor endel av de ikke uvanlig tok til ekte håndspåleggelse i form av rundjuling av diverse små og store slosskjemper.

Men først og fremst en puls av dagliglivet, hvordan de levde. Ja selv og hva f.eks presten fikk i betaling for størrelsen, lengden, på gravordene. Det var takster på ordene som da de etterlatte måtte betale selv. Det er og et tankekors å lese hvor god tid folk hadde før, og ikke minst hvor mange flere detaljer de fikk med seg enn de fleste gjør i dag, og samholdet var sterkt.

En video til, et knippe bilder av farger som jeg samlet sammen, blir antagelig en av mange omkring det området etterhvert. Men akkurat nå gidder jeg lite og måler tempen av og til, dvs når jeg gidder, noe jeg gidder sjeldent. Kjenner stort sett på pannen og skufler paracet og venter på å bli vill igjen, hehe (med sexy hes rå latter).

(Youtube har dessverre fremdeles store problemer med å holde fres nok i sine nettlinjer for HDvideo, og dermed blir de dårligere og av og til hakkete. Men de lover som vanlig mer enn de holder)

.

.

Hakker det for mye kan du prøve direktelinken: http://www.youtube.com/watch?v=35TBFpD4epc

.

.

8 kommentar to “From the bedside..”

 1. m-l Says:

  Syk igjen? Uffda.. Den skarpe vårluften er farlig, og man bare må huske på å kle seg bedre enn det man egentlig har lyst til. Ull er fortsatt tingen selv om man har lyst å pakke sånt bort og lengst inn i skapene. Ikke lett å være fornuftig når sommeren er i kjømda…🙂
  Jeg gleder meg så enormt til til vår og sommer. Jeg har sådd masse blomsterfrø inne og som forhåpentligvis vil pynte opp krukker og bed. Selv er jeg en halvvissen sak som gjenstridig forsøker å holde meg oppe, men det går på et vis. En slags steinbedplante? hehe… Jaja.

  Pass på deg selv, det er viktig..🙂

  – Og takk for det du vet.

 2. Lise L. Says:

  Helt fantastiske bilder, du Helt fantastiske bilder, du er god til å fange øyeblikket. Men helt fantastiske farger, så jeg tror det er riktig at lyset er annerledes der du er.
  Sjelden ser man solnedganger som det du viser her. Men helt fantastisk flott……
  God bedring.

  Lise L.

 3. mirapisani Says:

  Nydelig. ;)) Fantastisk flott.  ;))   Og god bedring.
  Mira  ;))

 4. tante BØ Says:

  Men Tor da !! Hvordan har du Men Tor da !! Hvordan har du stelt deg ??
  Har du latt deg temmes igjen ??
  Du tok nok av deg litt for mye litt for tidlig. Det er fali det vettu : ))
  Disse Norske Reiseeventyr høres morsomme ut : ))
  Veistandaren har da blitt litt bedre med åra : ))
  .
  Ha en fin kveld
  og god bedring : ))

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja du sier noe sant der m-l, Ja du sier noe sant der m-l, er lett å kle seg etter øynene og glemme gradestokken og årstiden. Men, faktisk tror jeg bestemt at nok en gang er jeg smittet av den lille krølla. Ubegripelig siden jeg alltid har vært den som nesten aldri fikk de trivielle vanlige greier. Hver gang hun blir syk så kommer jeg etter.

  Får inderlig håpe det kommer sommer i år, våren er hittil kun noe som er et navn og ikke følbar. Var etpar dager tidlig med rundt 18-20 grader, men siden den gang sliter pilen med å nå 10 grader.

  Har du sådd frø inne? Det er koselig og  minner meg på da jeg hadde stort drivhus og sådde alt mulig av frø tidlig for så å plante de ut i drivhuset i små jiffypotter. Jeg hadde installert en gammel oljekamin i drivhuset sammen med en vifte over som fordelte varmen og kunne da plante ut veldig tidlig. Det var skikkelig koselig å holde på inni drivhuset med alle plantene, mye sommerblomster, men og alle typer paprika, melon, agurk, tomat og mye annet. Ikke noe smaker som ferskvare rett fra en plante en selv har dyrket frem.

  Kikket faktisk på drivhus her en dag jeg var på et planteland. Solgte det jeg hadde, men savner det litt nå, det å rusle ut der om morgenen med kaffekoppen. Kunne tenkt meg å hatt det på terrassen, eller i forbindelse med den. Får se hva det blir til.

  Ta vare på deg selv og. Og takk for koselig kommentar..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk Lise. Fargene Mange takk Lise. Fargene skifter utrolig raskt har jeg oppdaget etter at jeg begynte å fotografere igjen. Særlig ved solnedgang kan de skifte på minutter, ja sekunder dersom det er bevegelse i skyer som og er påvirkende for fargene fra solen som kryper med under horisonten.

  Jeg tror og en må være havnært i åpent terreng slik som f.eks her på Jæren for å få full effekt av fargespillets alle elementer. Men man må følge med for å rekke å fange øyeblikkene. Heldigvis er her kun få minutter til havet og jeg ser hele tiden fargene hjemmefra og kan svippe ned straks jeg føler det er rette øyeblikket.

  Takk for bedringshilsen, det går sakte fremover, men denne sitter noe dypt føler jeg.

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk mira, kjekt når noe Takk mira, kjekt når noe liker bildene og inntrykkene.

  Og mange takk for bedringsønsket..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei si det tante, hehe. Men Nei si det tante, hehe. Men som nevnt i et annet svar så tror jeg bestemt at jeg også denne gangen er smittet av de lille som bor her for tiden. Det slår nesten ikke feil, blir hun syk så følger jeg snart på. Dog krøp min greie denne gangen videre fra halsen og ned i lungene og bosatte seg der på en måte jeg slettes ikke liker. Men regner med at medisinen knekker saken, er snart halveis i kuren som selvsagt har sin bakside med å herje med magen, er alltid noe, hehe

  Ja morsomt og berikende å lese slike førsthåndskjennskaper fra bygdene rundt i Norge. Det er jo endel av vår historie.

  Ha en fin helg der nede i hytta, håper du får værgudene på din side..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: