«Glasspollen»?

Myndighetene snakker kun om fly som ikke takler vulkanasken, WHO snakker nå om mennesker. At den kan være farlig for oss og. Selv har jeg stusset litt på forholdet, det at myndighetene er såpass tause om det forholdet. Hvis asken virkelig inneholder ørsmå glasspartikler kan jeg ikke se at det kan være særlig gunstig å få disse ned i lungene?

Glass er ikke noe som over tid vil løse seg opp og forsvinne fra lungevevet. Har man fått det ned i lungene blir det der for all tid. Hva gjør så disse kvasse glassfragmentene med de ørsmå blodkarene i lungene? Jeg vil heller overnatte i telt med en som røyker enn enn å puste inn usynlige glasspartikler. Hvis jeg måtte velge.

Selv ser jeg nå at det regnet som kom i natt slettes ikke er særlig rent kildevann, mine nyvaskete hvite stoler ute har fått seg et slør av grått, de er ikke snøhvite lenger. "WHO opplyser fredag at vulkanaske i nedbør vil utgjøre en helserisiko for mennesker." Og: "Derfor blir europere oppfordret til å prøve å holde seg innendørs dersom det begynner å regne vulkanaske." Og vitterlig regner det askepartikler..

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3609503.ece

Nå snakker man og om at dette kan fortsette i uker, måneder. Hvis man tenker den veien, vil mange andre områder enn flyene bli rammet. Folks helse må komme først. Skal det fortsette å regne og komme sveveaske som egentlig inneholder glassfragmenter, vil disse bygge seg opp i mengde på bakken. Man kan så tenkte seg hva som vil kunne skje når det blåser. Særlig vil byer og områder uten bindende jordsmonn kunne bli potensielle farlige områder.

Lammes flytrafikken ut over et bestemt tidsnivå, går den samlet konkurs. Samfunnsfunskjoner lammes gradvis, vi er bundet og avhengig av luftens busser – også økonomisk. Ringvirkningene kan bli enorme.

Det går mot sommer, fortsetter vulkanen å leve blir det garantert mange betydelige påvirkninger for Norge som ligger først i front til å motta støvet. Noen snakker og om at det kan bli som en solbrille for solen, dermed synker tempen, været påvirkes og blir mer urolig. Mer regn og vind antagelig. Folk kommer seg ikke på sine ferier som i Norge i hovedsak er blitt et eller annet sted med fly.

Man skal ikke drive med skremselspropaganda, men man skal heller ikke undervurdere et problem som har et så betydelig postensiale. På Island venter de og på en annen vulkan som er mye større, at den skal og få utbrudd da denne store som regel tidligere har blitt aktivisert av den som nå har utbrudd. Man snakker ikke "om" den får utbrudd, kun om når det vil skje.

I mens snakker norske myndigheter stadig helst om flyene skal få lufte seg klokka ditt eller datt, eller i morgen. Værfolket og myndighetene på Island ser lenger, mye lenger – og det de ser er at dagens tilstand vil kunne fortsette langt frem i tid.

Men mest av alt er spørsmålet om helsefaren – noe som bør snart komme først hos myndighetene. Og man må tenke langsiktig påvirkning. Særlig er dette viktig for barn og folk med astma og andre lignende problemer. Men denne typen "pollen" er noe som vil kunne ramme alle, samtidig er glass ikke noe organisk som løser seg opp over tid i lungene, det forblir der til evig tid..

16 kommentar to “«Glasspollen»?”

 1. mirapisani Says:

  Huff..! :o) Dette hørtes ikke bra ut.  :(   Da kan det bli en "minnerik" sommer.
  Mira  :o)

 2. trultemor- Says:

  ja… et er mye "rart" som skjer  som av følge av vulkanutbruddet på Island. Og våkner Katla til live, så blir det vel enda mere "morro" Den er jo langt på etterskudd når det gjelder sine utbrudd (som har vært hvert 50-60.år)

  Er vel ikke så rart at man i Norge ikke er helt obs på langsiktig virkningen, som på Island. Sånne utbrudd har aldri rammet oss på samme måte tidligere…med tanke på flytrafikken.
  Når det gjelder helsen, så har vel nordmenn vært utsatt før også, men man har ikke vært så opplyst.

  Vi vet vel ikke foreløbig helt hva vi utsettes for, det er store uenigheter om hvor farlig askestøvet er. Men vi får kanskje håpe på mye regn da…som tross alt binder støvet på vei ned mot bakken. Sånn som det er er med pollen fra trær.
  Jeg tror ikke myndighetene er blinde, men de trenger nok tid til å utrede og finne ut hva som er riktig og hvilke forhåndsregler vi bør ta.

  Men må innrømme det høres litt kummelt ut også…når vi ikke vet noe om rekkevidden av dette…

  Ha en god lørdag:)

 3. Lise L. Says:

  Hmm, du setter ord på det Hmm, du setter ord på det andre gått å lurt litt på. Men det største problem er vel at ingen kjenner den riktige konsekvens av dette, desverre. Men det hadde vært bedre å være på forkant med advarsler… etterpå er det for sent.

  God helg ønskes deg……….

  Lise L.

 4. Jade Says:

  Kansje råde alle til å
  Kansje råde alle til å begynne å røyke . .

  Når man allikevel røykehoster kan man jo hoste opp "glasspollenet" i samme slengen . .

  Fordeler og ulemper med alt.

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei, blir ikke bra hvis det Nei, blir ikke bra hvis det verste skjer mira, men får håpe den roer seg ned..

  Tor

 6. noamish- Says:

  Interessant… kanskje det Interessant… kanskje det blir like dårlig som i 1812 da kornet ikke modnet mange steder, men potetene ble redningen såvidt…på denne tiden rodde "Terje Wiigen" over til Danmark iflg. Ibsen..

  I 1781 omkom 1/3 av Islands befolkning da en vulkan brøt ut (husker ikke navnet), så de er vant til å leve med "dommedag" der borte!

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Våkner den trultemor og med Våkner den trultemor og med vestavind, da blir det ikke godt å si hvordan det blir. Det er korte avstander, og den du nevner er diger, enorm. Skal ikke se bort fra i verste tilfelle at noen må evakuere. Mange kanskje.

  Hovedbekymringen er hvor lenge dette varer for det kan vare i månedsvis, og da vil det få dramatiske følger for veldig mye og påvirke alles hverdag. De økonomiske ringvirkningene kan bli enorme.

  Lammelse av flytrafikken er mer omfattende enn mange forstår, f.eks varer og post kommer ikke lenger slik som alle forventer. Er ikke bare mennesker som bruker flyene.

  Etter min forstand er det rimelig enkelt å få til tekniske målinger som viser hvor mye et menneske får i seg i løpet av en dag, de har jo mange løsninger der, f.eks bruker de jo allerede målinger for pollen og svevestøv.

  Ha en fin helg..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hører folk rundt meg og Hører folk rundt meg og lurer på disse forholdene Lise. Selv synes jeg myndighetene er trege med å sette i gang. Utbruddet er ikke særlig langt unna oss her i Norge, er kun noen timer så henger asken over oss, og det pumpes ut i ett døgnet rundt nå.

  Ha en god helg du og..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vel, skal ikke se bort fra Vel, skal ikke se bort fra at vi ender med masker på de verste dagene dersom det fortsetter Jade. Dette støvet vil jo samle seg opp på bakken og lette hver gang det er tørrvær og vind. Særlig i urbane områder vil det kunne bli et alvorlig problem.

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vi får håpe det verst Vi får håpe det verst tenkelige scenarioet ikke slår til Noamish, men pr nå bare øker aktiviteten, og mange venter på the Big One skal våkne nå. Det vil garantert få enorme konsekvenser dersom vestaværet holder seg fremover, og dersom den våkner. Den er en tikkende sak.

  Island er ikke mange timene unna oss, og når asken når opp i jetstrømmene i atmosfæren går det unna med mange hundre km/t.

  Tor

 11. Jade Says:

  Satte ut en
  Satte ut en hvit isoporkasse på ca 50 x 50 cm på terrassen i dag tidlig – nå har den et par cm regnvann i bunnen – og det er skittengult.

  Sikkert ikke lurt å tørke hvitvasken ute på en stund?

 12. Et liv å leve Says:

  Vi får vel vente og se og å ha øyne og ører åpne.
  Det er lett å tro at vi lever i evighet når alt går på rels…
  Det blir et oppvåknende det her!
  Helt plutselig ligger Island veldig nære og Europa blir mindre.
  Hva konsekvensene blir det vet ingen.
  Ser også at dette kan slå hardt i økonomien, verden rundt.
  Det tar tid å omdirigere.
  Vi får se tiden an og å gjøre det beste!

 13. medi Says:

  Likte det ordet Likte det ordet der:
  Glasspollen        
  skremmende perspektiv.

  God helg fra medi.

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ser ut som om det roer seg Ser ut som om det roer seg litt nå i følge meldingene Jade så kanskje du kan henge ut vasken hvis du er kjapp? hehe

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja Et liv å leve, og nå Ja Et liv å leve, og nå ser du som om økonomien får flyene på vingene igjen, på eget ansvar. En merkelig formulering av de ansvarlige.

  Vi får håpe vulkanen roer seg, eller vinden blåser motsatt retning snart..

  Tor

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  På flere måter kan det På flere måter kan det sammenlignes med pollen som svever rundt og er usynlig medi.

  Ha en fin kveld..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: