De evindelige oppdateringer.

Nesten hver dag man fyrer opp ens pc popper det opp småvinduer som sier at nye oppdateringer er klare. Som i dag og: Adobe reader poppet opp, Java likeså – og så Windows selv med hele 9 sikkerhetsoppgraderinger. Og ofte må en restarte den boksen man nettopp har startet. Alt dette tar en viss tid – over et år blir det en anseelig sum.

Hovedårsaken til alle disse oppgraderingene er relatert til såkalte nye "sikkerhetshull" som er oppdaget og så får en fix. Mange av disse sikkerhetsoppgraderingene har en felles bakgrunn – dette at alle nå er via bredbåndet online på nettet straks pc’en er startet. Og i dag er f.eks da en fungerende brannmur vel så viktig som et antivirusprogram. Uten brannmur er man garantert kanskje flere tusen hackerping bare på en dag som når inn i boksen.

Følelsen av at pc’en nå lever sitt eget liv er større enn noen gang, og man har stadig mindre og mindre kontroll selv over hva man egentlig har installert i og med alle tillegg og oppdateringer som så og si daglig skjer. Men man må rett og slett bare stole på all automatikken. Noe er forbannet frekt dog, ofte er endel oppgraderinger satt til å samtidig installere en eller annen søkemotors verktøylinje i nettleseren. Passer en ikke på og klikke bort den saken riskerere en å sitte med 10 cm høyde i nettleseren med diverese søkelinjer. Disse kan selvsagt fjernes med "vis" menyen, men de er enda installert på pc’en.

Over tid merker man at pc’en stadig blir litt og litt tregere. Årsaken ligger mye i alle oppdateringer og deres tilleggsprogram. Til slutt går man lei og kjøper en ny pc, de koster lite i dag i forhold til f.eks 10 år siden. Men, hva nytter det? Straks man starter sin nye pc må en bruke en dag på å installere alle nye oppgraderinger som er kommet til i tiden fra den ble produsert og til man selv fyrte den opp. En evig runddans man ikke slipper unna lenger. Og i dag skal man jo i tillegg installere alle programmer man hadde på nytt, alle filer skal over, man skal sette pc’en opp til helst se ut som den gamle osv osv.

Før kopierte man over de filene man hadde på noe få disketter, i dag har jeg ca 4 TB bare med bildefiler inklusive deres backup. For backup må man ha i dag som før, forskjellene ligger i volumet, størrelsen på filene. F.eks bare en råfil av et fotografi er nær 30MB og når man har mange titusener slike blir det volum. Før hadde man kanskje totalt noe få mb av filer i sum. Backup av personlige filer er noe av det viktigste man må gjøre. Programmer kan alltids skaffes når som helst, men ikke personlige filer man har mistet, de er gone for alltid.

Folks bruk av pc’en har forandret seg mye bare på få år, den er nå en mye mer integrert del av livet. Mange har sosialisert seg på flere nivåer gjennom nettet, og bruker disse mulighetene slik man før brukte f.eks telefonen – forskjellene her er det enorme mangfoldet i forhold til telefonen, ja nesten grenseløst. De fleste har og enorme mengder personlige filer som nettopp  bilder liggende på sin pc. Før sa vi alltid at man måtte ha opplevd å tape sine data før en forstod viktigheten av gode backuprutiner. Selv bruker jeg et program som tar backup automatisk slik jeg har satt det til å gjøre.

Enten man liker det eller ikke så tar pc’en stadig mer av vår tid. Det er både positive deler og negative i den problemstillingen. Mange fikk seg en "tvangspc" den dagen nettbankene ble en realitet. I dag ser en tidligere ihuga motstandere av pc’en sitte der og surfe verden og kanskje bruke timer på facebook eller annet. Og idag er det sjeldent man hører særlige pip om pc’en som noe som ødelegger folks liv. Verden har beveget seg betydelig fremover siden coladrikkende nerder på gutterommet var det man forbandt med pc.

Ja selv på skolesiden er pc’en i dag en av hoveddelene, i min tid fikk vi ikke lov å bruke en simpel kalkulator engang. Så kan man mene noe om det, men faktum er at pc’en er blitt en del av alles hverdag på en mer eller mindre naturlig måte. Og skal man ikke melde seg helt ut av samfunnet slipper man heller ikke unna pc’en – og alle dens oppdateringer blir endel av hverdagen de og..

6 kommentar to “De evindelige oppdateringer.”

 1. retired Says:

  For ikke å snakke om hvor hjelpeløse vi plutselig blir når nettet ligger nede eller strømmen blir borte en liten stund.
  Verden var nok litt enklere før…
  Blir av og til litt skremt av hvor avhengige vi har blitt av diverse teknologi som må til for at samfunnet (og vi) skal fungere.
  Du var nok ikke den eneste som fikk et lass med oppdateringer i dag, men det er vel ikke noen særlig trøst.
  Er i hvert fall glad for at f.eks. spamfilteret fungerer.

 2. medi Says:

  Jeg er litt sånn forsiktig
  Jeg er litt sånn forsiktig av meg, så jeg trykker ikke * på ukjente menn*…eh ting mener jeg før gutta mine er hjemme og sjekker at det er trygt.
  Men en oppdatering venter jeg på,
  men ser ut som den lar vente på seg…S-OL bloggen…men den kommer nok…om en har tålmod til å vente.

  Ha en fin dag fra medi 

 3. Tante Label Says:

  Svart skjerm m. hvite prikker… ..var det som møtte meg på jobb i dag…
  takket være en Microsoft oppdatering…. 
  Ringte Dell supporten og vedkommende der hadde aldri hørt om sort skjerm med hvite flyvende prikker på…
  Så etter en F12 feilsjekking, så var maskinen oppe og gikk igjen…og da sa maskinen at den nettopp var blitt oppdatert, så det var nok åraken til mine problemer i dag…2 timer bortkastet på jobb..puh…
  Men nå virker alt som det skal, men jeg forstår godt din frustrasjon…

  Go klem!!
  Tante Label

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja du har rett der retired, Ja du har rett der retired, samtidig viser det at nettet er blitt endel av vårt liv og da merker man det når den delen ikke funker. Det er mange sterke sider med nettet, ofte ser man helst at de negative trekkes frem, men for mange ensomme mennesker gir nettets muligheter noe de ikke hverken våget eller kunne før.

  Føler det er noe som krever å bli oppdatert hver dag jeg, hehe. Men det blir en vane det og, dog irriterende når det i tillegg kreves restart.

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «ukjente menn» medi? hehe. "ukjente menn" medi? hehe. Men forstår at for mange kan de bli usikre på alle meldingene som kommer sprettende opp og krever oppmerksomhet.

  Min fartstid på Sol er lang, og jeg har lært at de ofte snakker vel romslig, særlig omkring tidsperspektivet, og da minner jeg de rett som det er på forholdet, tviler på at de er bigge fan av meg som ikke gir de fred til å sulle i sin egen tidsregning, men slikt kan vi ikke ta hensyn til, hehe

  Men jeg forventer denne gangen at de virkelig skaper en revolusjon og gir oss endelig et topp verktøy med alle dets muligheter, hvis ikke vet jeg ikke om jeg blir her særlig lenge etterpå. Slik jeg ønsker å blogge er umulig her pga alle begrensningene.

  Ha en fin kveld..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Endelig! Skikkelig kjekt at Endelig! Skikkelig kjekt at du gir lyd fra deg Tante Label. Du er savnet av flere enn meg vet jeg. Håper alt er bra hos deg og med dine.

  Svart skjerm med hvite prikker? Nå har jeg brukt pc siden den ble født, men tror ikke den varianten av feil er noe jeg har opplevd? Hørtes ut som en skjermsparer hadde overtatt styringen og låst seg. Men det skal ikke kunne skje selv ved en oppdatering hvor man ikke må slå av pc’en.

  Noen ganger er det frustrerende når en holder på med noe og det stadig popper opp krav om oppdatering hele tiden, og selv om man har gitt saken beskjed om å vente til senere, hehe

  Go klem tilbake..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: