Nonstop.

Odøren av Jærens tuseners Dagroser damper over slettene – og man priser seg lykkelig for å ha kyr og ikke griser til naboer. For å ikke snakke om verpekre – at folk kjøper den møkken frivillig og daffer rundt i herligheten resten av sommeren fatter ikke jeg. Himmelen over Jærens stepper består nå av møkkagass og traktoreksos – altså ekte vår med andre ord. Bønder får kvoter – og behøver ikke kjøpe, samme hva de kalles.

All disse kjære deilige dufter i atmosfæren gjør visst noe med himmelfargene, bare se under – hvorfor klage på litt gass på avveier når man får gratis storslagen underholdning som takk? Noen bør bremse politikerne før vi mister alle disse eventyrlige forestillingene, bare se – himmelen fryder seg i møkkarusen.

.

Forsinket våronn og man er som en jojo, alt foretas ved bruk av den eminente nonstopmetoden – og man sleper seg mot senga når siste lommelyktbatteri er oppbrukt – og håper man har nok krefter igjen til å foreta et C-moment oppi det myke og slipper å måtte sove på området man normalt parkerer pailabbene på om morgenen.

Fuglene flakser våryre over alt, jeg har aldri sett så mye fugl i løpet av en uke som den siste, sydenflyene må ha vært fulle og gått nonstop frem og tilbake. Normalt skulle vi allerede hatt minst en måned med vår nå, ja halvannen – og kunne skuet over potetblomster og plukkeferdig salat. Mye er i jorden allerede, men lite over pr i dag.

Men det var fuglene – de bygger reir og synger på akkord, full fres for å komme seg gjennom ritualet de vanligvis har en måned på, nesten som om man venter å finne plenen full av egg neste morgen siden de ikke har rukket å få på plass dørken i boet enda og er overstadig verpeklar. Men det er noe rart denne våren – fugler som slettes ikke skulle ha hekket i min hage, eller tett innpå mennesker – gjør akkurat motsatt nå.

Ta f.eks denne under, en grønnfink (dårlig bilde, var for mange greiner i veien) – en villskogens fugl. Her er den i ferd med å bygge reir inni en tuja i hagen min (bildet er tatt rett før den hopper inn i "hullet" over med sine strå og annet).

 

.

Et ringduepar hadde lagt sin elsk på en lav, men bred gran. Meget lav, ja så lav at jeg stod på plenen og kikket ned på byggverket, reiret deres. Helt kokko, nei den har jeg ikke sett enda, gjøken. Men altså, ringduer bygger ikke reir i en liten granbusk rett ved en livlig terrasse, nei de bygger høyt oppe, og sier man "bø" stikker de, normalt. Da det første egget lå der (due-egg er snøhvite, og de legger kun 2 punktum) lyste det en kilometer unna. Selvsagt tok skjæra det som servert til frokost – en time etterpå stakk kråkene av med hele duereiret, det endte oppi deres eget reir.

I fuglekassene bygges det helt vilt – men så kommer hakkespetten (som og nå skulle vært langt inni urskogen og ikke i min hage) og kaster ut alle reirene igjen, den vil ha alle kassene takk! Og så er det omatt neste dag. På fredag landet et vipepar på den nedre plenen og parret seg, etterpå gikk de rundt og lette etter et passe sted for sitt reir, dvs en dump i bakken omsmykket av en håndfull singel til pynt. Så kom katten inn på arenaen og antagelig sa et eller annet som fikk de til å flytte. Men viper som prøver å lage reir i en hage? Har aldri hørt lignende før.

Ja, og fasanhøna daffer rundt her eggtung, så hvem vet om ikke den og har blitt litt småsprø? Neste blir vel at Henrik Spurvehauk kommer tilbake etter å ha funnet seg en frøken og bygger reir i en av ripsbuskene..

Men så kom – eller svevet forbi, sjefen – ørna. 

Selv hadde jeg turboen inne i toppen det høyeste og tetteste gulplommetreet. Sag og resten av verktøyet jobbet på fullgir og greiner drysset ned som løvfallet i storm om høsten, ja og svetten sildret nedover stammen – ikke min svette, jeg svetter knapt, selv med begge turboene innkoblet, nei verktøyets svette. Et eller annet fikk meg til å stoppe med hærverket – årsak den omtenksomme friseringen, og jeg kikket opp i den skarp blå himmelen. Og der, omtrent femti meter over meg sirklet ørna i en tett runding. Et utrolig syn med et vingespenn som kan nesten bli 2,5 meter. Og såpass nær var den at jeg så øynene og følte den kikket ned på meg.

Noen minutter bare stod jeg der i toppen rent andaktig, en svevende ørn så nær er ikke noe man opplever annen hver time akkurat. Plutselig: "Kameraet!" Det ville blitt noen enorme gullbilder. Fra toppen og ned satte jeg ny rekord – og skled den ene siden av plommetreet helt tomt for greiner (får håpe det ikke fryser nå) og med 14-milskritt braste jeg opp til kåken, rev opp døren (og krasjet i første kjøkkenstol) og gjennom stua og inn på altmuligrommet, stappet i batteriene som lå til lading, vridde på teleobjektivet og løp ut igjen med tap av den ene skoen i dørterskelen – hvor er ørna? Hvor? Speidet rundt – og der.. plutselig 500 meter oppe i stigende spiral – og mot sola. Altså håpløst å få gode bilder. Men jeg klemmet ned en serie.

Her er den først på "litt" avstand, dvs sånn ca 500 meter oppi det blå (men innzoomet max), så har jeg croppet det etterpå slik at man får den nærmere. Men holdet er for langt, dog ser en jo den stolte fuglen godt i profil.

.

.

Det er litt av et syn når den svever i ring over deg på varme oppadgående luftstrømmer, jeg slutter aldri med å få en egen følelse når jeg ser en ørn sveve majestetisk på brede vinger..

Som nevnt går det nonstop for tiden, føler jeg er som fuglene som prøver å hente inn den tapte tiden. Men, hva skal man stresse etter? Våronna, eller andre onner – går ingen steder. Så jeg tror jeg girer ned et hakk, ihvertfall etpar dager. Håper jeg. Egentlig skulle man jo heller lagt bak en busk på en luftmadrass og blitt vårkost av en budeie f.eks. Nordmenn er visst verdensmestere i våronn leste jeg en gang, da blir vi helt hyper og snur om hele hagen og kåken så snart det er antydninger til vår.

Nåja, det spirer og gror – nesten som en kan høre vårsangene til alt som nå vil ut i friluft..

10 kommentar to “Nonstop.”

 1. tante BØ Says:

  Så Jæren kan luktes på Så Jæren kan luktes på lang avstand om dagen : ))
  Jeg kan tenke meg det kan bli temmelig heftig inni mellom : ))
  Da gjelder det å ha fortalt underbevisstheten om at det er en god lukt
  at det er bare positive tanker rundt det : )) hehe
  .
  Du har vært oppe i trea igjen ??
  Og full fart ned ?? Denne gangen ganske kontrolert forstår jeg.
  Jo jeg synes jeg ser deg. full fart ned og inn etter kamera : ))
  (Forøvrig … det er no dritt det der med å bytte batterier i enninga)

 2. mirapisani Says:

  Nydelig flott. ;)) Ja nå er alle på vinger veldig opptatt med å bygge reir.  ;))  Og det er nok litt krangling om fuglekasser også.

  Våren er den deiligste tiden syntes jeg. For noen uker siden så jeg også ørna. Den sirkla over hodet mitt tre runder før den tok veien ut over Beskelansfjorden. Fantastisk majestetisk. Dette var nok en havørn etter det jeg kunne se.
  Ha en riktig flott vårdag Tor.
  Mira  ;))

 3. Lise L. Says:

  Igjen en levende og Igjen en levende og god fortelling så en drømmer seg helt bort her, men våker opp til latter og smil av din humor. Men du forteller så levende om de fuglene så det er en fornøyelse. (skal ikke nevne pæretreet, dørterskelen og den stol som stod i veien)  Og så de bilder….. fantastisk. Du er god til å fange nuet.. øyeblikket..takk for at du deler.

  Lise L.

 4. mariee54 Says:

  Hang ut klesvasken og en time senere stinket det lang vei ute her. Det får henge litt til, så kan det hende vinden blåser vekk duften. Våren er tross alt herlig med alle sine nyanser av dufte. De hører liksom med likevel. Du har alltid så herlige bilder og musikk, ikke alltid jeg har tid å lytte, men kikker i alle fall innom. Er ikke mye her lenger, som du sikkert har sett.Ha en herlig tid fremover. Varme tanker fra Mariee54

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, det ligger en eim av Ja, det ligger en eim av vår her, tante, hehe. Men var verre før i tiden, nå er det mange som bruker de nye sprederne som presser møkken ned i jorden.

  Tja kontrollert eller ikke, det rev godt en viss plass da de ble brukt som rullelager nedover stammen, hehe

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja er mye reirbygging nå Ja er mye reirbygging nå mira, men føler det går i turbofart. Morsomt og koselig å se på uansett.

  Er endel ørn her, mest havørn, men og kongeørn, den på bildet er en havørn og såvidt jeg ser en gammel ørn (man ser det på farger og halen blant annet). Men man skal ha litt flaks og for å se den når den glir forbi, en går jo ikke med øynene oppi himmelen hele tiden.

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk Lise. Greit å le Mange takk Lise. Greit å le av seg selv, men muligens må man evne å se seg selv i et komisk lys noen ganger? hehe

  Var nok mest heldig med ørnebildene (har flere enn det ene) enn dyktig, skal ha mye flaks for å være der med kameraet de gangene man tilfeldig ser en ørn, selv om de ikke er så sjeldne her lenger, bestanden har økt mye de siste 10 år, heldigvis.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Der var marie og, koselig. Der var marie og, koselig. Ja de hører med til våren de duftene, særlig i utkantene. Det er forresten og sommerfugler her nå, det glemte jeg å si i innlegget. Takk for de gode ordene, nei ser at du ikke er her så mye lenger, egentlig ikke jeg heller, dvs ihvertfall ikke nå. Men håper du har det bra og at livet smiler til deg..

  Tor

 9. tante BØ Says:

  Nå må du jaggu værra Nå må du jaggu værra forsiktig Tor
  så du ikke henger igjen hele stasen nedover treleggen.
  Det holder med ei tante på bloggen : ))

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Må jo ta noen sjanser her i Må jo ta noen sjanser her i livet tante, og sakene har vært ute i hardt vær før og er rimelig herda, hehe

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: