And the tyttebær..

Tyttebæret nederst på tempmåleren får stadig lengre stilk, 14 grader nå og på buskene er det små grønne munner som roper "vår! " Svarttrosten synger, kjøttmeiser synger, blåmeiser synger, rødstrupen synger, kråker bråker og flyr stadig med svære kolli til sitt nye bo, måkene sloss om brødskalker og hakkespetten nekter å dra til skogs og finne seg en kjerring – dens kalender må være i ulage – eller den er rett og slett drittlei kvinnfolk?

Spikket til bjørkepinner i dag, hadde noen kilo pinnekjøtt i fryseren som lå og avsaltet seg i natt. Pinnekjøtt er godt med kålerabistappe (med sukker og smør i) samt alt annet tilbehør, og magen er fornøyd. Men det smaker ikke som på juleaften, den smaken er unik.

Mens jeg stod og stappet/knuste kålerabien kom jeg på en morsom historie for mange år tilbake i tid. Vi var en gjeng på fisketur og lå i en hytte. En av gutta hadde med seg pinnekjøtt pluss alt tilbehør ferdig laget hjemme og bare til å varme opp. Med oss var en engelskmann som den samme kompisen hadde tatt med seg, han var direktør for et oljeselskap der kompisen jobbet – og på besøk i Norge for første gang. Men en ivrig fisker, og hadde snappet opp ord om fisketuren vår. Dermed ble han med på lasset.

Kompisen vår, han som jobbet i det firmaet kunne nesten ikke annet enn fingerengelsk. Da direktøren så fikk smake pinnekjøttet var det gjort, det var noe av det beste han hadde smakt i sitt liv, og spurte om kokken kunne skrive ned hvordan han laget pinnekjøtt så han kunne ta med seg hjem til kona som skulle være dyktig på kjøkkenet. Joda – "kokken" satte seg ned og satte opp punkter helt fra lam til ferdig rett, men som sagt var det heller magert med engelsken. Han ga meg listen etterpå og spurte om jeg kunne "finkorrigere" engelskordene, hehe. Jeg husker ikke helt nøyaktig lenger, men omtrent slik var listen hans:

1. Buy eit slim babysheep.

2. Feed it med kos and nice gras and some ville flowers.

3. Trim and jogg the sheep kvar day.

4. Don’t overfeed det!

5. Når it bler ein teenager, finn the gun and shot it dead.

6. Tapp out the blod. Use a sharp kjøkkenknife.

7. Kutt up the mage and ta ut the innvolds.

8. Take av the pels and rens and dry it. You can have the pels in din car.

9. Find the vedøks and kutt av the føtts and head.

10. Kutt out the ribbesides and put then in salt ein week.

11. The rest kan you kutt to kotelets.

12. Fyr up the peis with einer and hang the ribs on the top of skorsteinen.

13. Heng the ribs on your cold loft for å drya.

14. Ein week før cristmas hent the ribs down from the loft.

15. Ta your motorsag and kutt out the ribspinnar.

16. Lay the pins in ein big gryta and fyll up with cold water.

17. Skift the water eit couple of times i løpe av ca 12 times.

18. Spikk some bjørkepins.

19. Hell out the water, put the bjørkepins i botn.

20. Place the ribpins lovely lagvis on the bjørkepins.

21. Fyll water up til top of the bjørkepins and put the komfyr on.

22. La them dampa in ca 3,5 hours, keep up med the water!

23. In the mydlåtime can you make the kålerabistapp og hug the misses.

24. And husk the tyttbær og the raudbeda! And grønsakar!

25. Ed with peace and god time. And huska på to takka the misses!

"Kokken" tok tydeligvis også høyde for at det ikke fantes pinnekjøtt å få kjøpt i England, hehe

"And husk på the tyttebær.." hehe

Under er siste video jeg har lagt ut på Youtube, det er kanskje noen som husker igjen noen av bildene fra før. Det er nå 4 videoer så langt. Er mye arbeide å tilpasse alt til HD og widescreen formatet (16:9) når bildene opprinnelig er i vanlig format (4:3). Dermed må jeg først ta hvert eneste bilde og croppe det om til 16:9 format og tilpasse hvor jeg skal beskjære hvert enkelt bilde for å få det til å se best mulig ut. Så inn i moviemakerprogrammet hvor alle må plasseres rett, overganger og effekter lages, musikk finnes og tilpasses osv osv. En videofil blir omtrent 500mb stor, så det sier noe om det hele.

Youtube godtar nå ikke lengre videoer enn 10 minutter, ellers blir den nektet opplastet, kun såkalte "partners" får laste opp lengre snutter. Og musikken er et kapittel for seg selv. De har laget et program som scanner hver eneste opplastning for "fingeravtrykk" for kopibeskyttet musikk (noe som jo det meste er) i en database som inneholder alle sanger som er beskyttet. Og det er nesten umulig å lure det programmet såvidt jeg har forstått når jeg leser rundt omkring på nettet.

Så hver gang jeg laster opp en fil får jeg en hyggelig mail fra Youtube: 

Dear Skaldeland,

Your video, Vinterminner fra Jæren, may have content that is owned or licensed by WMG.

No action is required on your part; however, if you are interested in learning how this affects your video, please visit the Content ID Matches section of your account for more information.

Sincerely,

– The YouTube Team

Hehe.. Men før hadde de slettet videoen med en gang, eller fjernet lyden. Nå har de funnet på noe glupt som de jobber med mot musikkbransjen; nemlig at tross alt er mange av disse videoene til folk god (gratis)reklame for musikken. Og så tilbyr de da at dersom rettighetshaver ønsker det kan denne så få lov til å plassere en liten reklametekst ved videoen. Så kanskje kommer det reklame ved/på/under videoene mine før eller siden. Tja, vel – noen eier jo musikken, så ok for meg dersom det ikke skjemmer ut videoen min, da sletter jeg de.

En annen merkelig sak er nå man laster opp video: Først blir den lastet inn, det går faktisk rimelig kjapt når en tenker på størrelsen på filen, men så går det en stund før den begynner å vise, ja "begynner" – for først ser den ikke ut i måneskinn, helt grusomt. Over står en grønn linje som forteller at den enda er i prosessen og kvaliteten kan bedre seg når prosessen er ferdig. Og ja, time for time blir kvaliteten litt bedre og bedre, det hele tar ca et døgn. En annen sak er at de variable nettlinjene til Youtube kan i perioder få selv den beste video til å se ut som et mareritt når linjene er trege.

Men det er interessant, for jeg ser mulighetene som ligger i dette, potensialet i HD kvaliteten dersom de får det til. Å skape inntrykk med bilder har mange flere muligheter ved å lage en video av bildene, selv om det er mye mer arbeide.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″>

Denne siste videoen er fremdeles i prosessen ser jeg, og dermed er kvaliteten ikke helt på topp enda, den grønne linja vises på siden der videoen er.

Jeg anbefaler helst å se den hos Youtube som sagt før siden her er det nesten ikke plass i bredden. Direktelinken: http://www.youtube.com/watch?v=bgcuvlV6DPU

 

8 kommentar to “And the tyttebær..”

 1. annemola1 Says:

  Haha, det var litt av en Haha, det var litt av en oppskrift!! Ble det pinnekjøttmiddag på engelskmannen?

    

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg falt ut sist da jeg Jeg falt ut sist da jeg skulle fortsette å kommentere, proxyfeil stod det, men ja, litt av en oppskrift annemola, hehe. Aner ikke hva det ble, men han lo godt av oppskriften, hehe

  Tor

 3. mirapisani Says:

  Så flotte blåfarger. ;)) Ble jo rent våken av å se de bildene.  ;))
  Den oppskrifta hadde jeg droppa tror jeg. Hvertfall første delen.
  Mira  ;))

 4. Anonym Says:

  Lise L. ikke innlogget Ser bort fra oppskrifter og bruksanvisninger jeg. Nyter de fine bilder og den vakkre musikken…. nydelig. En skjønn enhet….. dette var fint..

  Lise L.

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange nydelige blåfarger Mange nydelige blåfarger skapes når blå himmel og snø sammarbeider mira.

  Hehe, så du ville ikke våget deg på den oppskriften hans? hehe

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja sikkert like greit å se Ja sikkert like greit å se bort fra den oppskriften Lise, hehe.

  Takk for de gode ordene, koselig at noen liker inntrykkene jeg prøver å skape (men ser at Youtube i dag er som en skillpadde og ødelegger flyten i bildene med sin hakking pga dårlige/overbelastete linjer)

  Tor

 7. tante BØ Says:

  Det blir jo helt utrolig å Det blir jo helt utrolig å se det på full skjerm da : ))
  Jeg så den du la ut forrige dagen åsså. Den med Røder, katta på.
  Jeg kommenterte åsså, men borte vart det.
  Det hender jo.

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, ikke verst tante B, Ja, ikke verst tante B, men kvaliteten avhenger dessverre mye av linjekapasiteten til Youtube, den varierer veldig mye hele tiden. Videoene er laget i HD 1080p, men har enda ikke sett at Youtube klarer å levere den hastigheten og mengden av data pr sek.

  Får se hvor mye jeg får tid til å lage flere, nå når det våres blir jeg ekstra rastløs, hehe

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: