Norges største blogger: En fjortis..

Ja, det er sant, Norges største blogger er en fjortis med nesten 140.000 besøkende pr dag, ja du leste rett, hundrogførtitusen.. Og hun er 14 år.

Oversikten over Norges 100 største/mest leste bloggere finnes visst her (ihvertfall i følge de selv): http://www.side2.no/livsstil/article2847490.ece

Når man ser nedover finner en kjapt ut at det som går igjen er: Unge jenter som skriver om mote, kjendisrelatert, produkter til unge jenter, og meg selv.

Hvordan er det mulig? Dette er av en viss interesse, ihvertfall for meg å forstå hvordan dagens norske bloggverden ser ut, og hvorfor. Og hvorfor ikke Solbloggen har noen av disse med over 100.000 besøkende hver bidige dag.

Det er 2 aktører oppi dette som kan se ut til å styre summen, altså legge føringene for hvem som kommer opp og frem på denne listen. Altså er det ikke nødvendigvis bloggens kvaliteter som bestemmer hvor man er på en slik liste.

Den ene er Side2 (de samme som har laget listen over de 100 mest leste) og deres utsagn, sitat: "Ping innleggene dine på Norges eneste brukerstyrte nettmagasin, Side2blogg.no. Hver dag plukker vår redaksjon ut de beste innleggene som er pinget og presenterer disse med link inn til din blogg."

Altså er dette mye styrt av en redaksjon som har et mål, og en redaksjon som står bak noe som fronter: kropp, mote, kjendiser, produkter til unge jenter osv..

Den andre aktøren er Blogglisten.no som med ett har vokst fra en dau padde til å plutselig bli en viktig aktør – kan det lukte svidd? Her og? Utsagn og sitat Side2: "Skal man få en plass på topplista må man registrerere seg på Blogglisten.no. Her vil du i tillegg få din egen profil hvor du kan følge med på trafikken din fra dag til dag, og innleggene dine vil vises på både profilen din og forsiden av Blogglisten. Er du blant de 100 største bloggene kan også innleggene dine dukke opp på forsiden av Nettavisen."

Og plutselig kom en 3. aktør inn: Nettavisen. Jo men… fronter ikke de og Side2? Og motsatt som en så. De skulle vel ikke tilfeldig og ha samme eiere? Videre fra side2: "Med Bloggshout kan du sende inn ditt innlegg via SMS og innlegget vil vises på Side2.no, Side2blogg.no, Blogglisten.no, Idawulff.com og Nettenestea.com."

Bloggshout er det samme Sol prøvde, den røde stripen nede. Men i tilfellet over vises det altså samtidig hos de nevnte aktører.

Jeg synes hele greia lukter svidd deluxe, og forstår godt at Forbrukerombudet reagerer. Når man ser kjapt innom endel av disse bloggerne på toppen så er det innlysende at de ikke er kommet dit pga selve bloggkvaliteten, ordene, skrivkunstene etc. Og det er ingen naturlig grunn til at Norges 100 mest leste bloggere plutselig skal bestå av en gjeng unge jenter som stort sett skriver om det samme oppi en bøtte.

Helt klart ligger det en markedsstrategi bak og styrer løpet. Slik sett er den lista en farse og man kan spørre seg gyldigheten (og lovligheten) av dette opplegget som egentlig fronter det fronteren selv har lagt føringene til, nemlig Side2 og konglomeratet bak der. Det blir feil at man må være prisgitt slike aktører for å komme seg opp i bloggverden, og da slik at man må passe inn i Side2’s strategi. Alle disse sidene lever av reklame og produkter stort sett som er lik mer eller mindre det unge jenter har interesse av.

Slik det er blitt kan man si at selv blogglistene er nå overtatt og styrt av markedskreftene. Og det blir jo feil å dobbelt fronte slik som gjøres her. Denne kritikken går ikke på jentene selv, men på de som står bak og avgjør hvem som skal få komme frem og bli sett. Altså må man passe inn i en profil markedet ønsker å promotere for så igjen å oppnå økonomisk gevinst til seg selv.

Det tragiske oppi dette er at f.eks andre unge jenter som skriver glimrende og legger ned mye arbeide i sin blogg, aldri kommer frem fordi de ikke passer inn i markedets agenda. Denne utviklingen er skjedd på kort tid, noen (markedsaktører) har funnet ut at her er kan de skape seg et verktøy helt gratis til egen gevinst. Unge mennesker er ofte og lette å styre og forme, særlig i dag når "premien" som loves er å bli oppdaget og promotert.

Igjen: Jeg forstår meget godt at myndighetene reagerer på utviklingen, den er slettes ikke ønskelig. Disse aktørene ville på sikt tjent på å opptre redelig og heller f.eks ansatt noen unge jenter til å skrive for de – korrigert: Fronte deres aganda. Denne listingen er et falsum resten av Norges mange hundre tusen bloggere ikke er tjent med, for den setter og bloggingen i et feil lys, og til slutt med negativt fortegn.

Som i gammel kjent stil turer media frem i sitt ordinære kyniske ritt for å oppnå egen gevinst på andres bekostning.

Note:

Gadd vite hva som skjedde hvis f.eks Sol autoinnmeldte alle sine bloggere med autoping til Blogglisten.no? Neppe mye dersom man ikke fant gunst hos side2’s bakmenn og bakkvinner.

Samtidig kan man kanskje si at Sol burde tenke nytt og legge ping auto her og der for å dra flere lesere generelt. Vi alle burde innse at for at Solbloggen skal drifte seg på sikt bør den ha et minimums lesertall totalt. Og neppe står noen, hverken unge eller eldre bloggere her, tilbake i kvalitet kontra de som ligger på topp på f.eks den nevnte listen, snarere tvert om.

Jeg sier dette fordi jeg ikke ønsker at bloggen skal ende som chatten til slutt. Men hovedansvaret for å fronte bloggen, og da dra inn lesere, ligger nå som før hos Sol selv, lite vi bloggere kan styre der..

18 kommentar to “Norges største blogger: En fjortis..”

 1. davyen Says:

  Støtter deg fullt ut Tor Bra .Jævlig bra.
  davyen

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er endel tankekors i dette Er endel tankekors i dette davyen, for utviklingen er ikke naturlig lenger, noen styrer bak uten tvil, og med deres egen agenda som mål. Disse nettaktørene har stor makt i dag, på samme tid har de mange lik i skapene, og nye blir oppdaget stadig vekk.

  Tor

 3. Mysan Says:

  Veldig bra skrevet, Tor, og Veldig bra skrevet, Tor, og jeg ser hva du sier. Mine tanker om solbloggen er allikevel "diskusjonsforum". Jeg skrev i sin tid dagbok på kvinneguiden.no – nøyaktig samme sak, og egentlig nokså uinteressant for folk utenfra. Og de aller aller fleste bloggene her på sol kan sammenligne seg med dagbøkene hos kvinneguiden.

  De seriøse blogginnleggene som postes her, blir glatt forbigått av de fleste. De leses ikke. Her får de som skriver om hverdagen sin, enten den inneholder substans eller ikke, de fleste leserne. Ja, og så guttungen som spretter innom med et kvinneprovoserende oppgulp i  ny og ne.

  Man kan relatere innleggene sine til avisartikler og bruke Twingly for eksempel, så får man lesere.
  Når det kommer til markedskreftene så er det ikke så rart at de opererer som de gjør, og det er heller ikke så rart at de satser på å få frem fjortisene. Jeg antar at de aller fleste leserne også er fjortiser, og da er det disse man må nå. Folk flest oppi åra, som mange av oss her på sol, sitter ikke mye på nett og verken skriver eller leser blogger. Snakker du med en gjennomsnittlig femtiåring, vet han antakelig ikke hva en blogg er en gang. Og det tror jeg er realiteten.

  – Mysan –

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Norge er et rimelig lite og Norge er et rimelig lite og gjennomsiktig samfunn Mysan, og slike utviklinger som jeg viser til blir lett oppdaget. Og som jeg har sagt mange ganger før: Ikke all utvikling er positiv sett med åpne nøytrale øyne.

  Mitt poeng er mye dette at disse medieaktørene forsøker å styre/forme unge bloggere til å passe inn i deres agenda. Samtidig er de med på å forme en utvikling generasjonsmessig, er med på å skape et verdisyn som man kan sette mange spørsmålstegn ved.

  Oppi alt dette vil det garantert være mange mange som føler seg som tapere til slutt. Unge mennesker har ikke våre tidservervete evner til å se kristisk på media, og dette vet og utnytter media.

  Man kan og si at det er nært å misbruke hva blogging var tenkt å være når markedskreftene skal styre innholdet og hvilke blogger som skal frontes.

  På samme tid må vi og innse at Sol må føle et utbytte av å ha sin blogg, men som jeg sier er dette stort sett opptil Sol selv å få til, bloggene ligger der, men det er nødvendigvis Sol selv som må la andre/leserne bli oppmerksomme  på bloggene, at de er der.

  Twingly er stort sett for de som linker nyheter etc, og slike er det ikke så mange av her. Endel nyhetshus har og gått bort fra Twingly nå. Og som jeg har sagt før så er det ulogisk at Sol som en betydelig nettportal skal ha totalt så få lesere til sin blogg. Dette er noe de selv må gripe fatt i, vi kan lite gjøre..

  Tor

 5. medi Says:

  Jeg hadde ikke solgt sjela Jeg hadde ikke solgt sjela mi for en lipgloss!
  Men jeg er jo godt i femtiårene da…
  ungdommer er opptatt av slikt…
  men jeg er enig i alt du sier…veldig godt.
  Det ble jo sagt fra Solred. i går…eller når det var:
  at chatten legges ned, men at de ville utvikle bla bloggtilbudet.
  Så får vi se.
  Håper de nå leser din blogg av i dag.

  god dag videre fra medi…

 6. Knut Einar Says:

  Nå har jeg gjort meg en tur Nå har jeg gjort meg en tur rundt på noen av de mest besøkte bloggene på denne lista. Det som går igjen er meget unge damer med mye sminke og dype utringninger. (eller tar jeg feil?) 

  Jeg har hatt blogg på blogg.no engang, men jeg følte meg fryktelig gammel der. Jeg bruker lite sminke og har ingen utringning å skryte av, jeg slettet konton min derfra og begynte å blogge på blogspot istedet. Der har jeg vært en stund føre jeg prøvde meg her, og her fant jeg et mer voksent publikum. 

  Hva ønsker jeg med mine blogger? Ja det er vel å dele dagen min med andre. Ting som skjer i løpet av dagen, små og store hendelser blir beskrevet sammen med noen bilder. 

  Da jeg kom inn her så klarte jeg det mesterstykket med å trykke på alles knapper, og jeg fikk huden full så jeg måtte holde meg fast hver gang jeg satte meg foran pc`. Det var mine sterke meninger om islam som ga skikkelig motbør, og jeg fikk reaksjoner fra hold jeg ikke hadde trodd. 

  Men nok om det, jeg trives idag veldig godt på sol bloggen og håper at de bloggene, dagligdagse ting, jeg legger ut i dag er til interesse for folk flest. 
  Den hensikten jeg har med å blogge er å fortelle om min hverdag, du får være flua på veggen. 

  Jeg får da avslutte med å ønske alle en fortsatt god dag og en god Påske. 
  Vi får tro det blir noen soldager og at butikken ikke går tom for grillpølser. 

  – Knut Einar🙂

 7. skien_m Says:

  Tor godt innlegg Tor.
  du har mange gode poeng og vansklig ikke si seg enig i den fremstillingen du kommer med..synd at andre krefter skal løte frem og styre andres blogge pga markedkrefter.
  da har vi det mye bedre med den lille godbloggen vi har.
  kanskje ikke 140tusen lesere,men det er sannferdig i sitt anntall besøkende

 8. Anonym Says:

  Hva er galt med ei Hva er galt med ei fjortiss?? Hun har mange lesere fordi hu skriver om ting som interesserer andre så enkelt er den saken.
  Savner du lesere så er d temaene som svikter – eller hva tror du??

 9. Anonym Says:

  Anonym Ja, det er skremmende hva som opptar fjortisene. Herregud. Sminke, klær, hår er alt som står i hodet på dem. Men men, kanskje like bra. Her er det jo for det meste drittslenging, provokasjoner, hets, sjikane, trakkasering etc etc. Vet ikke hva som er mest scary!!!! Hilsen Jinny.

 10. ¨bamse¨ Says:

  Må bare få komme inn med Må bare få komme inn med en liten kommentar om blogglisten.no
  Den er opskrytt!!!
  Som et forsøk. har jeg i det siste pinget mine blogger der, men på det meste har jeg kunn hatt i overkant av 100 lesere per dag derfra…

 11. bramaputra Says:

  Alt og litt til Det man må være fornøyd med er i hvertfall at man kan blogge om hva man vil- å blogge for å gjøre det til en veldig mye lest blogg?
  nei det kan ikke være bra–
  det er klart at det ligger mye penger i jenter og merkevarer-
  og penger er det som betyr noe her i verden.

  vi kan nå kose oss med å skrive om rare ting-

  det er gøy at det er en del diktere her!

  det er litt bedre en sminke og sånn tull.

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er lenge siden de sa det Det er lenge siden de sa det første gangen at bloggen skulle oppgraderes medi. Jeg tror de må tenke helt nytt og se hva andre bloggsystem tilbyr i dag for å få særlig flere nye bloggere interessert. Ingen av oss er tjent med at antallet faste bloggere stadig er lavt, til slutt går det nok da med bloggen slik det gjorde med chatten.

  Men de må ikke tabbe seg ut slik de gjorde sist de la om alt, da ble alle våre gamle innlegg verdiløse over natten pga formateringen ble nullet ut, flere sluttet den gangen pga av alt tullet det ble. Jeg tror ikke jeg gidder en omgang til med det samme.

  Tor

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Synes det er veldig kjekt at Synes det er veldig kjekt at unge skriver blogg Knut Einar, men poenget mitt er at det er unaturlig at de skulle okkupere nesten hele listen over toppblogerne i Norge på så kort tid. Det ville de aldri klart uten media/reklamens bruk av disse unge bloggerne til egen vinning. Og som sagt har myndighetene og reagert på forholdet.

  Det er grunner til at endel av oss her har holdt oss på Solbloggen så lenge, noe som sier mye om menneskene her. Men alle må være realister og se fremover, det er usunt at bloggen ikke vokser, og mestedelen av det ansvaret må Sol selv ta.

  Ha en flott påske..

  Tor

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vel, er flere som har pekt Vel, er flere som har pekt på det forholdet jeg tar opp her skien_m – også forbrukerombudet.

  Solbloggen er trivelig ja, men samtidig er det unaturlig at den ikke vokser i størrelse, hadde jeg vært eieren ville jeg gått meg selv i sømmene for å se hvor jeg sviktet og gjort noe med dette.

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror du har misforstått hva Tror du har misforstått hva som står i innlegget Anonym 17:35 – uten markedskreftene (mediaverden) ville hun aldri fått 10% av antallet lesere engang, noe som er mer naturlig. Mulig du bør lese det med andre og våkne øyne, og google opp og se hva forbrukerombudet har sagt om den samme problematikken.

  Men mulig du ønsker å se det på din måte og ikke det at endel mediaverden er begynt å bli et betydelig samfunnsproblem..

  Tor

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, er ikke det endel av Tja, er ikke det endel av det å være fjortis Jinny? Du kjenner deg vel litt igjen fra den tiden? hehe

  Synes du overdriver forholdene her på bloggen, ihvertfall nå, har vært rolig lenge nå synes jeg. Litt futt vil det alltid måtte være, særlig når uregga stadig har tilgang, hehe

  Ha en fin påske heller!

  Tor

 17. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe, sier du det bamse, men Hehe, sier du det bamse, men du vet du er ikke noe media vil satse på siden du ikke er ung blåøyd jente som vil og må bli sett samme pokker, hehe..

  Men på den annen side er det du sier endel av bekreftelsen på at det lukter kraftig svidd av opplegget og er styrt slik jeg antyder av media for egen vinnings skyld.

  Tor

 18. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, er mye penger i dette Ja, er mye penger i dette spillet bramaputra, og mange useriøse aktører med sleipe kyniske reklamefolk bak.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: