Grå fønvind..

Grå varme skapt av en varsom og nesten ikke følbar pust – 18 grader, det begynner å ligne på noe. Baken på benk i bryggeduft og gubber med rød mix og kaffekrus. Et betydelig kvantum år i sammenlagt form tatler bare slik gubber i en morgenstund på bryggekant kan.

En lyd nærmer seg, vroom – og rundt hjørnet på det ene bryggehuset fra et gammelt århundre sladder og spinner en kjerre fra forrige århundre og fortsetter rundt gubbebenken, heldigvis uten å ende utenfor bryggekanten. Det røde lyn stopper brått med duft av gammel rekkesekser, doble forgassere og svidd gummi. Lakken er høyglans som speiler alle gubbene. Ut av TR6’en stiger nok en gubbe i høye år, men gliset er ungt.

TR6 – selveste urgrombilen fra lordeland. Jeg tar en runde og studerer gjensynet, og knipser. Å kline i en TR6 er noe for seg selv, dog har den ikke liggeseter så man må kysse sittende som rundt spisebordet. Denne skjønnheten er så godt renovert at den ser nesten ny ut. Gubben gliser stolt, tenner er noe ubetydelig i forhold til en ekte TR6. Man kan leke og spinne med en TR6 – bli ung igjen – det kan man ikke med dyre tenner..

Enda morgenfarger – skjønt i dag er volumet av verden grått. Fargene dempes, fugler mot himmelen blir alle svarte. Kun konturene og størrelsen røper arten hvis de ikke kommer nær nok. Kjører rundt i morgenvåren, litt her og der. Går ut og kjenner på varmen og luktene, og lydene som dempes av grå bomull. Kikker på en våg.

Det oser stillhet og fred som gir ro i tankene. Og varme. Endelig begynner Jærens vårtemperatur å våkne.

Snøklokker i tusener, alle steder lyser de som gjenglemte småflekker av snø, navnet er skapt av to tanker omkring det samme. Rundt ellers lyser krokusfargene som små sirkuslys. Og snart kommer de gule – liljene. Og deres halvslektninger i adelsdrakter, de fornemme og sarte tulipaner.

En ny omgivelse, men enda grå verden og med følgesvennen vårvarmen som er nær de tyve. Sist jeg var her, og det er ikke lenge siden, satt vinterviper og hakket nebb i en isverden, nå kaster de seg rundt i vårluften – og jubler slik viper skal på Jæren i mars.

Utrolig deilig å se de slitne og forfrosne vipene nå opptint og som leker seg rundt i luften, vipa er jo den offisielle Jærfuglen – den bøndene setter ned høye merkepinner ved reiret til på jordene, og gjerne lar det stå igjen en passe hustomt rundt reiret når traktoren gjør sin jobb. "Vipa mi er hellig!" tenker Jærbonden. Men selv vipa har blitt kraftig redusert i moderne tider sammen med så mye annet som må vike for vår velstand. Ja selv mennesker må vike for velstanden..

Ute på langgrunna høres kjente freselyder, en gravandhunn har fått 3 beilere som brisker seg til og tester hverandre. Men den beilerte er som hunner flest og beveger seg kokett mellom de oppvartende hanner. Hun gjør seg dyrebar og elsker oppmerksomheten. Og hannene er som hanner flest, og lar seg påvirke av den vrikkende dama..

"Nå er du for nærme!" kjefter tjelden – og stikker med sine rullende toner i klagemoll. Hvis den da ikke fikk øye på en lekker dame, for den landet ti meter lenger borte tett på en annen og enset ikke meg mer. Vårblodet styrer det meste nå. Naturen lever på sitt vis som i alle tusener av år – og uten å bry seg med oss tobeinte – og som den vil fortsette med etter at vi er forsvunnet og..

Og ser der! En av mine favoritter, hegren. De er alltid interessante, ser ut som en svær urfugl. Denne minner om et slitt bombefly fra 2. verdenskrig som sleper seg skadet tilbake etter tokt. Ser man en flokk hegrer sittende på land ligner de på en gjeng gamle slitne gubber som vagger rundt med hengehode og bøyde rygger. I luften virker alt til å bare være kaos der de skal ha med seg de enormt lange beina og den like lange halsen som de krøller sammen – istendenfor å fly med den rett frem som tranene.

Gåsunger på trær som man bare må ta på, i lufta flyr en ny flokk levende gjess på vei mot nord, på en hundreårs gammel gjerdepåle sitter en måltrost tryllet frem fra ingensted. På vannet sloss ender om både andedamer og andemenn, ringduer leker seg i lufta slik de pleier om våren, på et låvetak sitter en kråke med 3 pinner i nebbet – og, inn av åpent vindu her jeg sitter i halvmørket synger svarttrosten som bare den kan..

Våren er blitt fullblods..

8 kommentar to “Grå fønvind..”

 1. tante BØ Says:

  Så bra : )) Du må jo ha Så bra : )) Du må jo ha vært ute åfarta for å ha tatt bildene,
  ergo er du i bedre form : ))
  Hihi … Åsså jeg da som venter på mine snøklokker. Mulig jeg fant ti stykk som hadde finni veien gjennom snøen : ))
  Vipa har jeg sett i år da, og Gravender pleier å besøke jorde nedenfor hytta. Asylanter ble de døpt da de dukket opp på øya første gang.
  Tjeld og Tjeldfrid hadde ikke kommet enda, men jeg regner med at de dukker opp nå i påsken kansje.
  Hegra ja : )) Urfugg’ern. Skummel sak : )) Den kommer nok den og.
  Du har nok ett lite forsprang nå, men våren er på vei hit og : ))

 2. mirapisani Says:

  Tusen takk Tor. ;)) Dette trengte jeg nå. Denne dagen har jeg kavet noe voldsomt i hue og heim. Det var godt å falle på plass med våren på din kant. Og fuglene.  ;))

  Skal si det har gått unna hos deg med vårløsning og tilbakevendte fugler. Blomster som stikker hodet opp av bakken, og drøs øve kaffikoppen fra gubbene. Hehe.., nesten som jeg blir litt misunnelig. Takk igjen, og ha en fin kveld.
  Mira  ;))

 3. Først og sist Says:

  Har vi det… …ikke varmt og nyyyydelig..
  Rart ikke alle fytter til oss..

 4. ¨bamse¨ Says:

  Flotte bilder!
  Men er snøen Flotte bilder!
  Men er snøen allerede borte hos deg?
  Så Vipa her idag, og Gjessene i sine flotte formasjoner.

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nja, både og tante B, men Nja, både og tante B, men jeg bare måtte ut og lufte meg nå, tempen var nesten pur sommer i dag, hadde sola vært fremme ville det blitt minst 25.

  De kommer nok hos deg og, her er de klaser over alt, og trærene er fulle av gåsunger.

  Gravendene er minkende i antall de og dessverre, her er et av de stedene i landet det enda er endel par å telle som hekker. Tjelden er det ganske lenge siden kom, som vanlig, men i år til full vinter. Endel viper overvintrer her som mange andre arter.

  Men jeg følger med på oversikten over fugletrekket og observasjoner på nettet, er en egen side der som viser disse hver dag, og ser at nå begynner sommerartene å komme for fullt, særlig i denne uka har det øket på med nye observasjoner.

  Hegren er tøff, rar, snodig og morsom. Og svær. Den hekker i kolonier, her er en stor koloni på Jæren og noen inni Ryfylke.

  Tror det skulle være mildvær over det meste av landet i påsken og? Og en uke med varme gjør under. I år sies det at det antagelig blir færre enn på lenge på fjellet, er visst mange som er lei vinteren nå.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Bare hyggelig å glede noen Bare hyggelig å glede noen mira. Koselig at du likte bildene.

  Ja, det har gått med raske skritt, snøen for nesten på en dag når den forsvant. Nå er det mer normal temp for årstiden her, men selvsagt er mye forsinket i år. Er en flott plass å bo på med sin milde årstemp, men hele Norge er jo vakkert, viktig å trives der man bor samme hvor det er.

  Ha en god natt..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du sier noe der Først og Du sier noe der Først og sist, men det øker veldig med tilflyttere slik jeg har forstått det. Håper varmen holder seg nå..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk bamse. Å ja, lenge nå Takk bamse. Å ja, lenge nå siden den forsvant, det kom en natt med regn og mildvær, og da for det meste..

  Ja, vipa er på fullt trekk tilbake over hele landet nå, og gjess, vel noe talte over 2.200 bare i et vann her i dag tror jeg det var..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: