En vinterkveld i Knudaheio..

En vinterkveld fra Jæren hvor et besøk og gikk til Arne Garborg i Knudaheio. En kveld da solnedgangen skapte en stemning som Arne må ha sett lignende flere ganger – og man forstår litt av magien han følte når han satt der og skrev.

Endel av bildene viser utsikten fra Knudaheio og mot Undheim og flatjæren ut mot havet. Men og et bilde av Jærens moderne tid i form av det nye høyhuset på Bryne i en kveldsstund – samt på slutten når natten kommer på besøk til Jærfolket.

Huset til Arne er det som er før og etter skiltet med Knudaheio på for de som ikke er kjent der. Det er og et annet Jærhus tidlig i bildeserien – et jeg møtte på vei til Knudaheio. Et bilde av steinskulpturen ("all denne fagre utsyn") – hodet til Arne Garborg er og med, den står på en haug rett ovenfor huset.

Jeg var heldig med solnedgangen da jeg var der på besøk den kvelden, og da jeg stod der oppe helt alene i nesten mørke, og med det lille historiske huset oppi den lille øde plassen ved siden av og så snøen skrifte farger med himmelen, det var ubeskrivelig. Og utsikten er til verdens ende..

Både Arne og Hulda’s urner står i en stor gravhaug i hagen – og dermed blir de begge evigt værende under Jærens himmel og fantastiske lys.

Jeg skrev et lite dikt om Arne, hans vonde barndomsminne omkring faren forfulgte han mer eller mindre hele livet. Etter at han bygde det lille huset tok det tid før han bestemte seg for navnet såvidt jeg vet, og kanskje skjedde det som i diktet mitt? For han grublet om mange av sine livsknuter i Knudaheio.

Jeg har satt diktet under bildevisningen (husk å sette på musikken under først, bildene skifter auto hvert 12 sekund etter at man har startet bildevisningen), men for de som ikke kjenner til Arne Garborg så kan jeg linke til den vanlige wiki’en: http://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Garborg

 

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″>

.

.

"Knudaheio" ska du heita.

Det sat ein mann i Jærland

-Arne Garborg va hans navn.

Han kikka på kveldsfargane

-dei forma lik felesargane.

Tankane has sveva um live

-mørke lo framleis i sive.

Men sjå! Sjå himmelrauden!

"Eg leve og e ikkje nauden".

Alvalandet has spegla sjelå

-syne døyva vonde barnatelå.

Arne greip pennå i frå leio

"eg døypar deg te Knudaheio"..

.

.

14 kommentar to “En vinterkveld i Knudaheio..”

 1. mirapisani Says:

  Åå nå gleder jeg meg til i morgen tidlig..;)) Jeg gjemmer denne bloggen så kan jeg stå opp til min yndligs syssel på morgenen.  Dine bilder.  ;D)
  Natti
  Mira  ;))

 2. Lise L. Says:

  Spennende å lese, men for Spennende å lese, men for noen fantastiske bilder. Se himmlen… lyset.. fargene skifter. Måtte se det to ganger…. vakkert.

  Lise L.

 3. bramaputra Says:

  har ikke lest garborg men det er ikke lenge siden jeg leste "Ferdaminne" av Vinje-
  det var en nydelig bok.- som anbefales- og omhandler vårt flotte land og folk-
  som det en gang var

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Håper du fikk sove godt Håper du fikk sove godt mira, og håper bildene ga deg en god start på dagen..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Lise. Livet og alt bak Takk Lise. Livet og alt bak Arne Garborg er og spennende sett med våre øyne – og omkring dette å forstå hvordan mennesker levde og tenkte før. Nå er Garborg en av Norges største på sitt felt, men samtidig levde han i en sterk kamp med fortiden, og var ellers et menneske som ikke "brølte på torget" – en einstøing i grunnen. Og kanskje mange kjenner seg litt igjen i hans liv og tanker, selv i dag.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Garborg anbefales bramputra. Garborg anbefales bramputra. Norge har flere dyktige på dette området enn de fleste aner, også Vinje selvfølgelig.

  Tor

 7. mirapisani Says:

  Takk og pris at de bildan lå her no. ;)) Nei det blei ikkje til at det va det første æ gjor i dag. I går stængte æ bloggan og fikk mæ litt søvn. Og trur du ikkje magefølelsen va riktig…
  Æ har ikkje gjort ainna einn å slætte fra mine besøkende og spærra såkailte nyregga i hele dag. Gørr..!
  Men no har æ sett bildan, og det gjor godt. Men æ har ikkje læst einda, så du får et helsikkas reinn inn i bloggen din av mæ i dag når æ blir stressa. Godt du e her så æ får roe mæ ned. Du e vel som potetn, kain brukes til ailt.  ;))  Sett no her å lure på om æ ikkje skal droppe dialækten også, så æ ikkje går i taket ut over dagen.  ;))

  Dein Knudåheio har æ hørt mye om. Men æ fikk aildri noen til å ta mæ med dit når æ bodde i de traktan. Det steinhauet? E det der det står?
  Og han Garborg har æ aldri prøvd mæ på. Dustlekdusten råflire til mæ når æ kjæm opp med dein ideen.  ;D)  Men kanskje æ kain gjøre et forsøk en gang. No har æ jo nån æ kain spørre…  Hehe..! Ordbøker jaja… Dæm glane dumt på mæ dæm og. Ka du gjør her? Spør dæm og småflire av mæ.
  Ha en fin dag Tor. Æ skal prøve på det samme.
  Mira  ;))

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Får håpe det «problemet» Får håpe det "problemet" ditt der roer seg snart mira, jeg følger knapt med hvem som er innom profilen min.

  Du får lese når du får tid, innlegget forsvinner ikke regner jeg med. Her er en link til mange av hans tekster som er "nasjonalisert" http://www.dokpro.uio.no/litteratur/garborg/

  Ja skulpturen står på en høyde rett ved siden av huset og ser utover hele Jæren.

  Du finner som sagt mange av hans tekster der i linken, han var utrolig dyktig og på diktord.

  Tor

 9. mirapisani Says:

  Det var fint dikt du hadde laget. ;)) Jeg skal prøve å lese litt av Garborg. Betyr leio leiet? Der den ligger?
  Mira  ;))

 10. Et liv å leve Says:

  Fine bilder. Spesiellt likte jeg lys stemningene i bildene.
  Det må være en fin kamera som kan ta opp lyset så godt..

 11. tante BØ Says:

  Igjen serverer du en aldeles Igjen serverer du en aldeles nydelig bildeserie : ))
  Det er virkelig morro å se Tor. Spesiellt fordi jeg aldri har vært
  på Jæren. Det er en helt utrolig natur rund på dine trakter.
  Nå var jeg glad jeg sparte dette til i dag
  og kunne se det i ro og mak : ))
  Nydelig : ))

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  ja mira, leio=leiet. Det er ja mira, leio=leiet. Det er gammel jærskaldisk, hehe

  Tor

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Et liv å leve.
  Jo, Takk Et liv å leve.

  Jo, skal ikke klage på kameraet, er fotografen som er begrensningen. Men man lærer noe nytt hele tiden, og det er greit å bare ha det med i bilen for det tar liten tid å knipse noen minner..

  Tor

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk tante B, er blitt mer Takk tante B, er blitt mer gøy og interessant å ta bilder nå med skikkelig digitalt utstyr. Og når man først er på tur så er det koselig å ha med noen bilder som minner hjem.

  Ja, det er en fantastisk natur her på sin helt unike måte, samtidig finner en igjen resten av Norge i alle endene av selve Jæren. En må nesten ha vært her en tid før en oppdager alt, tror jeg. Men jeg vet at mange blir overrasket når de får se alle strendene her, hvor mange det er, og hvor lange og ikke minst hvor vakre de er.

  Men jeg liker hele Norge, og ville nok trivdes og elsket hvilket som helst sted. Jeg liker havet, strendene, flatene, heiene, liene, viddene, fjellene, dalene, skogene – ja hele Norge. Og jeg tror det er viktig for ens egen trivsel at en elsker det landskapet en bor i når en bor der, samme hvor det måtte være. Og da ser og finner man og det vakre, samme hvor..

  Tor 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: