På vei opp mot vidda..

Bilder fra en tur opp til Jærens vidde, Høgjæren – Jærens tak, eller heia, kjære har mange navn. Turen startet helt nede ved havet, og fra Varhaug og oppover den lange slake Jærlia er det nær 1 mil med snorrett vei slik at man ser nesten hele milen nedover. Bare selve veien er litt av en opplevelse, og utsikten øker for hver meter.

Oppover lia ligger det enkelte spredte hus, og gårdsbruk med utsikt som kan ta pusten fra en. På toppen svinger en så videre innover selve Høgjæren og mot Matningsdal. Etter en liten halv mil til er man på veitoppen, toppen av Jæren og ca 400 meter over havet. På snaut en og en halv mil har en altså kjørt fra havets nivå og opp til 400 meter. Og det meste av lengden er den lange slake lia som preger østdelen av selve flate Jæren og som er synlig over hele Jæren og langt ut i havet.

Utsikten er enorm i alle retninger, man ser hele Ryfylke, hele Stavangerhalvøya, hele Jæren og mot sør vipper veien ned i en snorrett evighetslang bakke mot vakre Matningsdal. Og man ser nesten til Egersund. Og omkranset av alt er havet i vest og uendeligheten. Langt mot øst ligger fjellene i Bjerkreim. Selve Høgjæren er et stort heiområde, en stor vidde med variert terreng og dyreliv. Å vise en så dyp utsikt er umulig på små bilder.

Om sommeren er det selvfølgelig vakrest når alle de lange liene har sine praktfarger, men det er og vakkert på sin måte når vidda er i vinterdrakt – og den føles enda mer øde i hvitt og isblåskygger..

Med på bildeturen er samme musikken jeg spilte på turen, nemlig Enya. Håper den funker nå for Youtube som jeg henter musikken til bildene fra, har vært utrolig treg i kveld. Husk som vanlig å sette musikken på først..

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″>

17 kommentar to “På vei opp mot vidda..”

 1. tante BØ Says:

  Det var jammen litt av en Det var jammen litt av en tur : ))
  Så mye snø det lå der. Det ser ut som det er omtrent som her.
  Det er vel sånn egentlig tid for å sette poteter snart.
  Det blir vel noe forsinka i år : ))
  Jeg har aldri vært på Jæren, men med dine bilder så får jeg jo gleden av å se meg rundt : ))
  Takk for flotte bilder og at jeg fikk være med : ))
  Ha en riktig god natt : ))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er en kjempetur tante, Det er en kjempetur tante, og ikke langt med halvannen mil. Men mye å se på underveis, ihvertfall for meg, hehe. Ja er vel 3 ganger så mye snø der oppe som nede på flaten hvor det nå er snart grønne plener igjen.

  Poteter? Vel, Jærbøndene er ikke de som er tapt bak en låvedør, det var nettopp en på lokaltv her som skulle starte å plante kål ute på mandag eller tirsdag over helga, og lovte de ferdige til 17. mai, hehe. Og Jærbøndene har jo tradisjon for å sette poeter og ta de opp først av alle og sende Kongen de første kilo hvert år.

  Sov godt du og tante..

  Tor

 3. Først og sist Says:

  Flott…ikke sant.. …men er flott uten snø også..
  Vi er heldig som har så variert natur..fra jærstrender til ville ryfylkefjell..
  Tenke deg noe flottere..vi er heldig

 4. Jade Says:

  Hmm, jammen mye snø på
  Hmm, jammen mye snø på dine kanter.

  Når først vårsola tar tak så tiner det fort.

  Ellers fine bilder og flott utsikt.

  Og "denderre kålplanteren" skulle jeg likt å sett, hehe

 5. Bagatella Says:

  Takk for en nydelige tur Takk for en nydelige tur Tor! Vi er utrolig heldige som bor i sånne vide, åpne landskap. Enya var bare som vanlig en perfekt makker på turen. Hadde en tanke i hode om å sette inn sangen "heim te jæren" her nå …   men det ble med tanken siden jeg fremdeles er langt fra målet om å utvikle meg til en datanerd av rang ..  hehe ..  

 6. mirapisani Says:

  Takk for Tor. ;)) Men si meg, bruker du noe slags filter på linsen på noen av bildene?
  Jeg forstår meg ikke på foto, men på noen av bildene ser jeg noe av det de bruker i film.

  Utrolig vakker denne Jæren. Selv om det holdt på å klikke for meg når jeg bodde i området der. Jeg kom liksom ikke høyt nok opp. Da dro jeg til Sirdal. Må ha litt bratte skrenter rundt meg.
  Møtte en gang ei kjærring i vill fart mot meg på den smale veien. Sauer på flere kanter, men hun gjorde ikke tegn til å sette ned farten. Bretta inn bilspeilet i forbifarten gjorde hun også. Skulle tro hu hadde rana noen i den farta. Snodige folk på de kanter.  ;))

  Mira  ;))

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja vi er veldig heldige Ja vi er veldig heldige først og sist, her er mye innen kort rekkevidde. Er noe for alle på Jæren, hvis en er litt interessert i natur. Ja og alle strendene, de er jo vakrere enn man klarer å vise på allverdens bilder.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Minker nå Jade, og her var Minker nå Jade, og her var det grønn plen i dag igjen inntil det kom mer snø nettopp, men regner med at den smeltet raskt.

  Såvidt jeg husker var det på lokaltv, han med kålen. Joda, det stemmer nok, og de er nok i jorda kålplantene i løpet av uka..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Bagatella, ja her er Takk Bagatella, ja her er skikkelig vidsyn over alt. Enya passer til sjeleroen og naturen. "Heim te Jæren"? Den har jeg ikke hørt tror jeg?

  Skal du bli datanerd? hehe.. Få begynne med Cola og chips og uryddig landskap først kanskje? hehe

  Tor

 10. Black and White Music Says:

  Fint strøk! Det står masse Fint strøk! Det står masse hus der man skulle tru at ingen kunne bu! Så kom det plutselig noe rart… Det så ut som Noahs ark som stakk opp av bakken… Har du vært på "Ararat"-fjellet på Jæren, eller hva det heter?

  Lillesøster

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tak mira, nei bruker ikke Tak mira, nei bruker ikke filter på objektivene(linsene), men fargeforskjellene kommer av at forskjellige objektiver skaper litt forskjellige farger, f.eks blå himmel kan variere med objektivene. Ikke fordi det er ment slik, men fordi enkelte objektiver gjenngir bedre fargene i landskap enn andre som kanskje er bedre som teleobjektiver. Og jeg bruker begge deler om en annen.

  Kom du ikke høyt nok opp? Skulle tatt deg en tur til Høgjæren da, eller litt til innover, der er det sannelig nok høye fjell og dype daler. Er nydelig i Sirdalen og, hadde hytte der da jeg var litt mindre så jeg har trødd mye rundt der, både på ski og om sommeren.

  Bretta hun inn speilet og ga gass? hehe. Vel, er mange friske kvinner her, også på gasspedalen, hehe

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er endel hus slik ja Det er endel hus slik ja Lillesøster, som "huset på prærien" som en sa. Men se den utsikten de har..

  Mener du Friluftshuset som det er noen bilder fra? Det er berømt for sin arkitektur og neppe finner du noe likt. Ingen vinkler eller sider er like.

  "Ararat" fjellet? Ble litt usikker nå for her finnes et hav av helt lokale navn, hvor har det navnet fra? Det er et Arafjellet, men det er vel på Bokn tror jeg.

  Tor

 13. mirapisani Says:

  Vet du Tor, hun gjorde faktisk det. :o) Langt oppe så jeg henne komme sneglende og nesten stoppa opp når hun fikk øye på meg. Og så var hun i gang. Jeg husker at jeg tenkte om jeg skulle hoppe ut av bilen på pasasjersiden og oppi saueflokken som lå der.
  Og når jeg snudde meg etter henne og banna, så så jeg at det bare gikk fortere og fortere mot bunnen av dalen.
  Men nå kom jeg på en ting; hun kan jo hatt feil på, eller mista bremsene.
  Det kom jeg på nå.
  Fresk opplevelse var det i alle fall.
  Mira  ;))

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok, hun skulle vel bare Ok, hun skulle vel bare rense tennpluggene før hun trødde på mira, hehe

  Nei jeg vet ikke, men vet at her finnes kvinner på bygdene som kjører rimelig sprekt, og dyktig. I ungdomstiden var det like vanlig å kappkjøre med ei jente som med en gutt, og ikke uvanlig at jentene vant..

  Tor

 15. lillesøster Says:

  Jeg bare tullet med deg🙂 Jeg bare tullet med deg🙂 Det så ut som en båt som stakk opp av bakken, men det var kanskje bare en stein. Noen mente at de hadde funnet Noahs ark på Araratfjellet el. et liknende navn nede i Midtøsten. Ja, de bor fint på Jæren. Likte best bildene fra høyden, hvem gjør ikke det.

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg antar du mener kanskje Jeg antar du mener kanskje en spesiell hytte du ser rett foran havet Lillesøster? Den kan nok fortone seg på den måten du beskriver.

  Tor

 17. Black and White Music Says:

  Ja, det kan godt hende. Det Ja, det kan godt hende. Det skulle jeg gjerne ha hatt.

  Lillesøster


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: