Verdens byggverk.

Noe mennesker har skapt er bare enormt, storslagent og udødelig – "Vienna, here I come!" Nesten – bokstavlig. Jeg hadde ikke hørt sangen jeg la ut i siste innlegget (Sarah Brightman med Fleurs du Mal) mer enn 1 gang tidligere, og spilte den på ny nettopp.

Sangen og Sarah er jo bare fantastisk, utrolig fantastisk – og hun er antagelig en av de største i historien, men se på på videoen, se på hvor sangen (live) på videoen er spillet inn. Sett på skikkelig lyd og helst fullskjerm video. Se på kulissene, hør den vanvittige akustikken fylle hver millimeter av det storslagne historiske byggverket. Ubeskrivelig enormt rett og slett..

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»480″ height=»344″>

.

Dette er ekte kulisser, ikke noe som er kunstig, og med vanlige mennesker som tilhørere på benkene. Opptaket, eller konserten er det korrekte, ble holdt i Wiens katolske domkirke "Stefansdomen" eller bedre med det engelske navnet: "St. Stephen’s Cathedral" som ble bygget i 1147 – ja "1147" – står så å lese – og nå er vi i år 2010..

Et byggverk som er så omfattende i minste detalj at man kan miste pusten av å studere omfanget. Nei, jeg har dessverre ikke vært der selv, men det finnes et hav av bilder å studere. Samtidig viser slike byggverk hva menneskene kunne allerede for så mange hundre år siden, og endel monumentale ikoner finnes enda bevart, selv om de fleste er rett og slett gått tapt pga kriger mennesker i mellom.

Når man ser hva som hylles i dag av nye byggverk av arkitekter og forståsegpåere, kan man lure på om de arkitektoniske egenskapene, skaperevnene, til menneskene er redusert med årene. F.eks operahuset i Sydney er jo hyllet som et mesterverk av i dag, men ser man på bygget på avstand ligner det helst på en stabel parabolantenner oppå en ordinær kaibrakke. Å sammenligne det med St. Stephen’s Cathedral blir direkte flaut, for parabolbygningen.

Menneskeheten har utviklet seg i mellom 1147 og nå, menn i kjeledress har daffet på månen og funnet ut at den ikke var av gauda, men snarere kjedelig sand og stein som verden drukner i ellers, men på arkitektonisk nivå kan dagens mennesker visstnok ikke matche de gamle mestere. Teknologisk burde vi uten problem klare det, men muligens ligger det i tapte evner til å skape noe virkelig vakkert og storslagent.

Tilbake til videoen, Sarah og Fleurs du Mal: Den kombinasjonen får virkelig frem den helt enorme storslagenheten til bygningen, og følelsen av historie og prakt ljomer mellom veggene og opp i det høye kunstneriske eventyrvelvet som danner hovedbygningens tak. Jo mer jeg ser og hører den perfekte akustikken og mektigheten lydene fra stemmene og orkesteret får i bygningen, jo mer andaktig blir jeg. Det er rett og slett himmelsk.

Det er byggverk som dette man bør kalle "verdens byggverk" – og ikke modernismens kasser og flaue forsøk.

Så "Vienna, here I come!" Ja, gjerne dersom en lignende konsert noen gang skal foregå i St. Stephen’s Cathedral, det må være nær maks av en totalopplevelse å få føle..

( the ordinary wiki for de som ønsker: http://en.wikipedia.org/wiki/St._Stephen’s_Cathedral,_Vienna )

Og der er vel pottittene ferdige? God middag!

6 kommentar to “Verdens byggverk.”

 1. mirapisani Says:

  Jeg får nok ikke sett den videoen Tor. ;)) Jeg får fanden ikke en dritt til å virke her inne i dag.
  Og mens jeg har plagdes så har jeg hatt ditt og tanta sitt hue på hver skulder, for jeg vet hvor irriterte dere blir når noe ikke virker som det skal. Men akkurat nå tviler jeg på at sol har noe med saken å gjøre.
  Heller mer i retning av denne haugen av en maskin.
  Ha en riktig fin helg Tor.
  Mira  ;))

 2. bramaputra Says:

  av arkitektur liker jeg best romansk-  med den bysantinske// og det skal hellas ha
  De har bysantinske kirker-  de får selge en eller to- så er de kvitt gjelden?

 3. Lise L. Says:

  Nydelig det her Tor. Selv er Nydelig det her Tor. Selv er jeg  meget betatt av Sarah Brigthman, hun synger fantastisk. Men kirker er fantastiske byggningsverker, og spennende og besøke. Da jeg er ute på reiser besøker jeg alltid kirker, fordi jeg synes det er flotte byggningsverker, ikke bare utvendig, men utsmykkningen innvendig også. Synes det er spennende, og ikke to er ens. Men denne har jeg ikke sett.

  Lise L.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Synd mira, for du går glipp Synd mira, for du går glipp av noe stort, håper du får fikset den boksen din snart, for musikkens inntrykk er viktige synes jeg.

  Vel det henger her i perioder som vanlig merker jeg, men det er jo standarden til Sol.

  Ha en flott helg du og..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er flere vakre og Er flere vakre og fantastiske stilarter bramaputra, men hvorfor er de glemt? Jeg mener det som kalles storslagent av nye byggverk i dag er jo rett og slett flaut..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja hun er nr 1 Lise, neppe Ja hun er nr 1 Lise, neppe noen som slår hennes stemme og hennes allsidighet, hun kan synge alt like nydelig. Gamle kirker er arkitektoniske mesterverk, dessverre har jeg ikke fått oppleve særlig mange av de selv enda, men forstår du har fått med deg flere. Akkurat denne som jeg skrev om var visst nesten totalt ødelagt i siste krig, en krig som raserte ufattelig mange storslagne bygg. Men heldigvis klarte de å bygge den opp igjen.

  Når man ser på dagen kirker, de nye – så undrer ihverfall jeg meg mange ganger på at de tillates å bygges som klosser fra Ikea, og ofte kanskje rett ved siden av den gamle praktfulle kirken. Jeg tviler på at det ville kostet særlig mer å bygge noe som virkelig var et slikt bygg verdig. Men man ser det jo på nye hus og de grimme leilighetsklosser som bygges i dag, det er samme trenden der. Virker på meg som en ny modernistisk generasjon arkitekter har overtatt og som har de simple sydenleilighetene som forbilde.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: