Våren – ingen klisjé.

På en av mine turer i vintersko og bilgummi, satt jeg på en kafé i en utkant, her er mange utkanter på Jæren – og heldigvis mange mennesker som ikke lar seg plassere i et AFour ISOformat. Rundt et slitt bord uten voksduk rett foran meg, satt fire av bygdas oldtimers og diskuterte. Som vanlig med herlige slagsetninger bestående av livserfaringens substanser. Slike som kun kan skapes med base i et langt jordnært liv.

Den ene spurte de andre hva vær kvinnfolka nå prakket på byfolket – selv hadde han jo sine værtegn som ingen skolebenk serverte. Med "kvinnfolka" mente  han værdamene på tv – alle tv’er med seriøse tanker om seg selv har værdamer i dag, menn er utgått stort sett. Tar seg bedre ut med rypevær enn en stegg som messer i kjedelig grå dress, menn har som kjent ikke kløfter eller midje. Om været blir det samme med eller uten bringe, synes ikke å bety noe.

Etter en stund forstod jeg hvorfor han spurte – våren 2005 hadde han skrudd av tv’en en kveld – og siden den dagen hadde kassen vært avslått. "Det va berre ringe naudenskab og evneveige klisjea å sjå deran" kom det da de andre mente han kun sparte på strømmen. Jeg måtte flire litt, men på samme tid hadde han jo rett stort sett. Tv’en i dag er noe annet enn før da den hadde en nøytral samfunnsnyttig misjon ala radioen.

I dag drukner vi i idioti og detaljer på grensen av sykelighet i tv’en. Sport, syke realityshow og kvalmne amerikanske serier dominerer, samt uendelige repriser bare for å fylle skjermen med noe. En tom skjerm er dødssynd later det til å være som synet på den saken. Ja og alle disse filmene i tusentalls – media er blitt en verdensomspennende lovlig narkosak som skaper sterk avhengighet for mange.

"Før" var det litt barnetv, dagsrevyen (med en herre i dress som prediket været) og en og annen diskusjon. Søndag sportsrevy på hele halvtimen, og mandag en mandagsfilm. Ellers måtte vi underholde oss selv, med oss selv – og alle andre, noe som gikk utmerket. Nå har jeg 100+ kanaler, men ser knapt på noen av de. Hovedårsaken er at den kassen kjeder meg, føler jeg har sett det meste før og vet at søppelet dominerer. Det blir for dumt rett og slett. Joda, finnes Discovery etc, men de sender og utrolig mye repriser. Og man går lei.

Jeg undres mange ganger på om endel vet hvor mye av det våkne livet deres tv’en stjeler? Og man utvikler ikke seg ved å glane på tv’en, ei heller de kreative delene av hjernen som behøver stimulans via ens egen testing av grenser og utforsking av fantasien. Mediaverden tar mer enn gjerne i mot det meste av livet ditt, de er grenseløse i sin iver etter å tjene penger. Og jeg er sikker på at de unge slettes ikke får sunne verdier med seg i livet ved å få skapte syke selvopptatte verdier som dyrkes i alle realityserier servert som noe deres grønne hoder tror at det er slik verden er.

Og – hvor er alle "normale" mennesker blitt av? På skjermen er det kun perfekte mennesker som ser ut som modeller med daglig rutine i solarium og hos skjønnhetssalonger, hårdesignertimer, klesshopping, trimstudio etc etc. Har de ikke et vanlig liv? Nei, forresten det har de ikke tid til når de skal pleie seg og sin perfekte kropp. Ser man nøkternt på det hele er det nemlig slik media fremstiller det unge moderne mennesket av i dag. Er pokker ikke rart mange unge sliter med selvbildet. Og garantert ville mange av de hatt et bedre liv uten all møkken de får servert i tv’en.

Personlig mener jeg at det er sunt at mennesker stiller spørsmål og ikke uten videre bare godtar at all utvkling er positiv utvikling. Den dagen ingen stiller spørsmål lenger er mange menneskelige verdier tapt. Og man kan være "moderne" selv om man ikke aksepterer blindt alt som ønsker endel av dagsorden – og livet.

"Når utsiden overtar fokuset mister mennesket seg selv"

Men våren er ingen klisjé, den er alltid bare seg selv. Ute ser jeg toppen av standhaftige grønne strå stikke igjennom vinterens krympende snødyne. Og fugler danner par og det er stor aktivitet i fuglekassene med vårsjau.. 

14 kommentar to “Våren – ingen klisjé.”

 1. Tineling Says:

  du har så rett jeg må med beskjemmelse bare si at det er litt for lett å bare synke ned i godstolen etter jobb, glo på den dumme kassen.
  jeg bestemmer meg for at " i kveld SKAL jeg gå tur, men så er det bare f. eks. 45 minutter til Farmen begynne..  pokker og..  det er for kort tid å gå tur på.. Etter Farmen er kl blitt 21.. da er det for sent å gå tur..

  Det er ille at vi er blitt TV-omaner..  Jeg har verden beste intensjoner om å ta meg sammen HVER BIDIGE DAG JEG GÅR HJEM FRA JOBB.. Sukk.. jeg er et menneske med lite viljestyrke og må omtrent piskes igang.
  Mannen min mener han har måket så mye snø i vinter at han har fått trim nok.. så han gidder ikke dra meg igang.. 
  Og vi har kun en måke..
  sukk

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er nok ikke alene med Du er nok ikke alene med slike tanker Tineling, har hørt de mange ganger før. Tv’en skaper nok mer avhengighet enn mange er klar over. Og stjeler mye mer tid enn de fleste aner før de en gang kanskje våger å prøve noe hoderegning omkring det mattestykket.

  Greit at mennesker behøver å slappe av litt og få litt underholdning, men dette "litt" øker lett til altfor mye. I dag er serier ofte planlagt med menneskelig psykologi for å skape avhengighet slik at flest mulig "bare må se" neste episode. Det er meget utspekulert slik de bevisst planlegger og kun med målet om å få flest mulig til å få et avhengighetsforhold.

  Men verst synes jeg det er med all dritten de serverer unge mennesker som ikke enda har fått sine evner til naturlige motforestillinger. Man ser det og enkelt her på Sol, hva opplegg og prioriteringer de kjører på fremsiden. For meg er det meste etterhvert patetisk, men og skremmende at slike saker får så mye oppmerksomhet og vinklingen de gir dette. Å navigere rundt for unge uten å bli påvirket må nok være vanskelig.

  Jeg sier ikke at jeg ser null tv, men det er over tid stadig blitt mindre fordi det rett og slett kjeder meg, og jeg gjør heller noe aktivt selv. Uten at det da var tenkt som at det må være kroppslig, for hjernen behøver og sitt.

  Tor

 3. mirapisani Says:

  De unge mister mye. Spesielt trist syntes jeg at de fleste unge som vokser opp i dag stort sett ikke har gamle mennesker rundt seg.
  Deres livserfaring og kunnskap går føyken. Og mange unge har ikke tilhørighet heller.

  Min morfar kunne spå været i stjernene, mange år fremover.
  Det er en av kunnskapene som går tapt sammen med mye annet.

  Hjemme hos meg står tv`n på døgnet rundt nesten. Men jeg ser ikke på den. Den er bare en form for liv i stua. Når jeg ikke er opptatt med å skrive så kan jeg se på dokumentarer, naturprogram eller en teit såpe hvis jeg er sliten i hodet.
  Når jeg er hos gubbeskrellet er det ikke så mye som en radio å oppdrive.
  Da klikker jeg i bollen i perioder for det blir for stille for meg. Må ha noe som surrer og går i bakgrunnen.

  Godt å se deg her forresten.
  Mira  ;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du sier noe der mira – en Du sier noe der mira – en balanse mellom fortid og nåtid er alltid fornuftig. Fremtiden vil alltid være et spørsmål og kun fortiden kan si hvordan den ble. Det er noe trygt på flere måter med mennesker med lang livserfaring, og noe jeg alltid har satt pris på å få bli kjent med.

  Kanskje det er slik i de fleste hjem? Det at tv’en liksom bare står på, slik radioen gjorde før?

  Jeg spiller musikk på pc’en som oftest, men liker og roen når den en sjelden gang er tilstede, lyden av ingenting. Men å finne total stillhet er vel ikke noe mål slik sett. Og etterhvert lærer en seg å la endel lyder rett og slett bare forsvinne i bakgrunnen.

  Jo takk, er her "igjen" om ikke annet, men det vil alltid være noe usikkert hvor lenge og når osv, livet er porsjoner og justeringer av innhold man enda ikke kjenner.

  Tor

 5. Veversken Says:

  Ser ikke……….. Ser ikke så mye på tv jeg, og dessuten er jeg den lykkelige eier av hunden Laika, så da blir det flere turer om dagen.
  Helgeturene vare er ofte lange med medbrakt niste til både Laika og meg.
  Å være ute på denne måten gir både ro i sinnet og påfyll av ny energi.
  Ha en fin ettermiddag, hyggelig å se deg her igjen.

 6. Penselsvingeren Says:

  Hei ,hei Koselig å se deg igjen.

  Er enig at TV er en dummboks fyllt med utrolig mye dritt. Men jeg må innrømme at jeg vegeterer litt foran den om kveldene.

  du er forresten på førstesiden på SOL, grattis.😉

 7. Anonym Says:

  Eeeh skaff deg Tivo og Eeeh skaff deg Tivo og unngå unnskyldninger for mosjon.. or die!

 8. Blåklokke Says:

  TV`n er en dårlig barnevakt TV er ikke hva det en gang var nei… Skjønner ikke hvordan folk gidder. Nett TV er for øvrig fint, da kan man selv velge ut hva man eventuelt vil se av programmer, og når man vil se dem.
  Synes det er aller verst å tenke på barna. Mange blir nærmest parkert foran skjermen med det samme foreldrene er hjemme fra jobb. Dette er vel for å få et pusterom i en hektisk hverdag, men hva gjør det med ungene?
  Barn har behov for å utvikle seg naturlig gjennom lek og aktivitet. Og de trenger å kommunisere, ikke bare ta inn passivt. De trenger oppmerksomhet og kontakt med voksne som er tilstedeværende. Det er vel ikke lett sånn som samfunnet har blitt. Å leve er en komlisert affære. Institusjonene overtar mer og mer av barnepasset imens vi er på jobb, de gir oss rådgivning og retningslinjer for det meste, og der det tidligere var menneskelig varme og vennlighet som både gjaldt og hjalp er det nå institusjonene som har overtatt mesteparten av dette også! Mye som ikke er bra om man ser litt kritisk på ting….

 9. tante kamel Says:

  Eg vil heller har vær med Eg vil heller har vær med skjegg enn vær med kløft. Men kvar sin smak. Så lenge ikkje været blir underordna rypa eller steggen eller midja eller kløfta eller dressen. For min del pleier eg helst venta i spenning og sjå kva som dukkar opp utanfor vindauget. Eg treng ikkje vita alt på førehand. No nyt eg regnet. Og eg som elskar snø!? Det er vel vårteikna som gjer noko med meg.

  Kjekt å lesa orda dine.

  tante kamel

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk, og hyggelig å se deg Takk, og hyggelig å se deg og Veversken.

  Er nok koselig med en hund, og den er alltid en god turkamerat. Hadde jeg hatt tid så kunne jeg ha hund selv, vi hadde da jeg var liten. Men jeg føler det blir feil av meg nå når jeg ikke ville hatt tid til å ta meg av den.

  Jeg prøver og å ta meg avgårde på tur straks jeg får tid, det lader godt på batteriene mine – og selv små turer gir mye tilbake.

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Penselsvingeren, og det Takk Penselsvingeren, og det samme til deg.

  Tv’en med sine utallige kanaler avspeiler vel overfloden vi har i dag. Vi voksne klarer nok å sortere bedre hva som er hva enn de yngste. Totalt sett ser man jo medias fokus på det vellykkete og de perfekte, noe kanskje ikke de yngste forstår helt at ikke er slik verden egentlig er. Snarer tvert om.

  Jeg på forsiden? Det ante jeg ikke, men er noe jeg ikke bryr meg særlig om.

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ehh Anonym 23:18, Tivo? Aner Ehh Anonym 23:18, Tivo? Aner ikke hva det er, og mosjon er rett utav døra her, er nok å ta på seg sko og jakke..

  Tor

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er enig i mye av det du sier Er enig i mye av det du sier Blåklokke. Barn og ungdommer har ikke den evnen til å være kritisk og sette spørsmål ved slik vi voksne med år av livserfaring har fått.

  Voksne regner jeg med at styrer selv det selv ønsker, men de unge kan jeg ikke se at har behov for å få servert dagens media’s forkrøplete og kyniske syn på mennesker. Å gjøre noe med forholdet er vel umulig i praksis, men man kan ihvertfall si sin mening når man føler for det.

  Tor

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei se det, koselig å få Nei se det, koselig å få ord fra tante kamel igjen!

  Hehe, egentlig samme for meg om været blir levert av kvinne eller mann, jeg ser været, og ikke "personen" uansett. Men det er jo typisk media i dag å selv der tenke at en kvinne kanskje trekker flere seere etc. Man ser lett en rød tråd gjennom media’s totale tankegang, og det er kun fokus på utseende og mest mulig perfeksjonisme i alt. Og da en perfeksjonisme som er mediaskapt.

  Ellers studerer jeg ikke været særlig uten at jeg absolutt kanskje bør se det i tilfelle, og himmelen her taler ofte været selv, også det som kommer.

  Snø ja, men føler nesten "alle" nå lengter etter vår, tross alt er vi i mars og menneskenes klokke begynner nok å klinge vår så smått. Og her tiner det enormt bare fra en dag til en annen. Skjønt frosten er såpass dyp i vann og jord at jeg tror det vil ta lang tid før den er tint helt.

  Håper alt er bra med tante, og antar hun er i den vakre dalen enda?

  Og som sagt like hyggelig hver gang du gir en lyd fra deg.

  Håper du får en vakker og god vår..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: