Facebookjournalister.

Nå kan jeg og si at jeg har sett på OL. Uten tvil var Canada best og spenningen lav. En annen sak er at jeg nå forstår hvorfor formiddagene er tause ute – folket sover av seg OL-natten. Slik sett passet det nok ypperlig for østlendinger å få vinterferieuka nå. Dog kan de andre som skal ha sin i neste uke bruke den til å sove av seg rusen – eller blåfargen, og normalisere døgnrytmen.

I morgen skriver vi  1. mars 2010 – og det uten at det er mulig å spa makk – noe jeg synes er mer aktuelt enn hele OL. Men makk gir ingen fisk alene, vannene har en meter is og auren holder seg inne i sine hus og fyrer i ovnen. Fiske-OL finnes neppe, men kanskje de er på Facebook?

Facebook – hva er det egentlig den greia? Snart står det referert til Facebook i alle nyhetsartikler, og man lurer på hvordan journalistene graver frem alt, at de har tid til å rote inni der hele døgnet – og om det nå blir en ny type jounalister; "Facebookjournalister" – som stort sett henter sitt materiale derfra, og et eget Facebook-kompendium i deres utdannelse.

For journalister er nok Facebook en gullgruve i et drugaktig nyhetsmarked hvor hvert sandkorn blir snudd for å finne nyheter som passer agendaen og de avhengige som bare vil ha mer og mer. Man kan spørre seg om hvor stor mengde nyheter et menneske har nytte av. Men typisk nok ønsker media å kapre hele ditt liv – også når en nøkternt ser på summen deres hvor en med rette kan kalle det meste for totalt unyttig og fordummende. Men en overekspanderende journalistgruppe og mediefolk skal jo ha jobb de og – dermed skapes stadig nye tåpelige flopper som ingen har bruk for.

F.eks curlingen, og de der buksegreiene – så mye støy for noen bukser? Og igjen: Det refereres stadig til en "buksenes fangruppe på Facebook" som nå er oppe i over en halv million medlemmer. Fangruppe for etpar bukser? Verden er virkelig sær og rar – ihvertfall i overflodsdelen. Og så leser man videre at vedkommende som startet gruppen er blitt høyaktuell hos de store medie- og nyhetsbyråene? Hold an litt – en fyr skriver at han digger noen fjollete bukser og så er han plutselig kjendis og hot nyhetsmateriale? Alvorlig talt..

Men stadig oftere leser man om grupper i Facebook som samfunnet ikke burde akseptert. Alle disse hatgruppene, alle disse mobbegruppene etc. Så kan man spørre om det er slik det går når mennesker slippes fritt og ikke behøver tenke ansvar. Og journalistene? Vel, de er seg selv lik og sørger for ekstra tyngde selv for slike hatgrupper. 

Og jeg som i min naive tanke trodde Facebook vart tenk som at lille Mari som nå var blitt bleietørr, skulle kunne ha kontakt med hennes venninne som nå var flyttet til Australia – eller Ole som var flyttet til neste kvartal. Og noen onkler og tanter..

 

Edit: Det var ihvertfall slik reklamen for Facebook lød da greia ble lansert..

Edit 2: Og Twitter? Hva skal man med det? Den landeplagen som også ruller i nyhetsvinduene? Tåpelige kort tekstmeldinger ala fra Jone i skogen ved port 17 som hysterisk taster inn en sms at " nå for han forbi på skia! Heia Heia!" – er det så lite å fylle nyhetsvinduene med så bør de jaggu vurdere å krympe sidene litt – men, flere sider, mer plass til reklame – så man skaper en ropende overskrift som linker inn til tomheten i det blå – og reklameklikkene er sikret..

11 kommentar to “Facebookjournalister.”

 1. davyen Says:

  jJeg har kuttet ut både Facebook og Twitter ,Jeg var lei av at folk jeg ikke kjente plaget livet av meg med alt fra Kjærlighetsærklæringer til trusler.
  Konen min er på facebook og har bla god kontakt med et par av de kvinnelige bloggerne her,men av og til blir hun også plaget ,da hun er en som det heter, offentlig person.
  davyen

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har hørt flere som har Har hørt flere som har kuttet ut den saken davyen, selv har jeg aldri vært med der eller aner noe om oppbyggingen – og den egentlige hensikten (det finnes enda email man kan ha kontakt med hverandre på, og som dekker mine behov på det området).

  Men for all del, jeg er litt gammeldags omkring slike saker selv om jeg kjenner nettet helt fra starten av, og hopper ikke like lett inn i alt uten å først føle at det gir meg noe igjen. Andre har sikkert noe positivt utbytte, enhver må jo finne sin egen vei.

  Tor

 3. davyen Says:

  Yepp Tor. !!!!!!!!!!!!:davyen

 4. Jade Says:

  hehe, litt trasig da at OL
  hehe, litt trasig da at OL 2010 blir husket på grunn av norges curlingbukser.

  åååjaaa – det OLet  med klovnebuksene ja.

 5. tante BØ Says:

  Det der Facebook greiene … Det der Facebook greiene … Blæhh
  Jeg ser ikke det store med det jeg heller.
  Jeg "er" der, men er ikke innom der så mye. De gangene jeg stikker hue innom der, så er det forandringer … så må jeg finne ut av ting på nytt.
  Da vreker jeg ut av meg no svada på denna dumme linja …
  om hva jeg tenker (??) Makan til tull !!
  Men det som er litt morro, er at folk jeg gikk på skolen med
  dukker opp : )) DET kan være litt gøy : ))
  Ellers ….??
  Næææh … Nei !!

 6. Lise L. Says:

  Facebook er ikke for naive Facebook er ikke for naive sjeler, er min erfaring, men har ikke så mye forstand på det. Men sikkert fint for de som vil ha nesen i andres liv.
  Og de curlingbukser?? Skrekk og gru sier jeg.

  Lise L.

 7. bramaputra Says:

  En glimrende blogg jeg har ikke så mye tid og enegi til å lese alt hele tiden- og så prøver jeg å prioritere nye bloggere som prøver å etablere seg- jeg er ikke så optatt av meningen bak de  sensasjonelle buksene- det er sånt som sjer- journalistikken dør vel ut etterhvert og da gjør vi alle greiene sjøl- det er nok ofte slik at "æres den som Æres bør"  ikke er like spennende i verdi valget til media-
  men vi lever i et mangfold- og det er vår opgave- å skrive bedre og mer intresangt- en de som blir verdensberømt for å starte klovnebukse gruppe på faceboock-  vi jobber jo med saken hvær dag- gjør vi ikke-

  det er greit med faceboock- jeg slettet de fleste og holder meg til 20 st det går veldig bra- men menneskeligheten finnes på bloggen- på faceboock har vi og barna våre og noen og bestemødre- så der er det mer forsiktige
  notiser med komentarer.

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er inne på noe der Jade, Du er inne på noe der Jade, men vi får satse på at resultatene til slutt vinner over buksene..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er sikkert noe positivt med Er sikkert noe positivt med Facebook tante B, men forstår ikke helt alle disse hatgruppene etc som skapes og får leve fritt.

  For min del har jeg ikke tid eller særlig interesse av mer enn det jeg allerede har på nettet.

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg forstår at for mange er Jeg forstår at for mange er det ok å ha Facebook til å holde kontakt med familie og venner Lise, men stadig er det noe negativt fra den kanten ved alle de hatgruppene som finnes der, noe jeg ikke forstår hva har med Facebooks mening å gjøre?

  Hehe, de buksene ja, men verden er blitt slik at image er viktigst – selv om man da må gå i noen fjollete bukser..

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vel, jeg har nok enda mer Vel, jeg har nok enda mer tid enn deg tror jeg bramaputra, så det blir lite lesing og kommentarer fra min side av akkurat nå, det svinger opp og ned.

  Enhver er i dag sin eget mediabyrå, og jammen er det mange som utnytter dette og prøver å få mer oppmerksomhet enn andre. Aldri før har mennesket hatt mer behov for å bli sett og  få mest oppmerksomhet, samme hva vas man skaper så helliger målet midlet.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: