Vene laurdag..

Når jeg kikker ut før sola renner er det ikke uvanlig at noen kikker tilbake og med et uttrykk som spør i ikke utalte ord om gubben er våken og ser lyst på livet i dag da? Hva som sendes tilbake i usagte ord er en sak som varierer med tilstanden. Her er en som er trofast og sitter der hver morgen rett utenfor mens vi begge venter på at sola skal våkne.

At hun og venter på frokost er en annen sak. Vakker er hun ihvertfall både i spirende morgengry og ellers også.

Om ikke de grønne fargene lyser i hverdagen så er sannelig verden fargeskarp fra morgen til kveld. Kan ikke huske sist det blå var så purt rent og dypt så lenge som nå. Kontrastene mot det hvite skaper og effekter som bør nytes. Om kvelden serveres sterke farger mot den varme delen av fargesirkelen. Og da i så mange storslagne variasjon at en fotograf kan gå av hengslene hver eneste dag.

Til slutt er det lagret så mange solnedganger i røde, orange og gule farger på dypblå bakgrunn at man søker variasjoner i scenene som knipses for å skape de inntrykk man ser i fra mange vinkler og ståsteder. Som under her hvor himmelbrannen er bakgrunnen til svarte vinterfargete buskfingre.

Og man får en ny dramatikk i farger med svarte kontraster. Hele dagen blir en rus i farger og så får en la våren ligge i bakgrunnen som noe ekstra krydder som er i vente, den kommer nok – i mens får en nyte det som serveres helt gratis og uten begrensinger for å ta for seg av underet.

Livet handler mye om å ville se, og ønske å nyte de herligheter man kan få – om turen til Hawaii eller Burma ikke ble noe av denne gangen heller så er det ingen grunn til å henge med skjegg eller svartsyn som skjuler det som finnes bare man åpner øynene. Fargene er neppe bedre andre steder i verden.

Og litt skumnews blar man gjennom av gammel vane, ikke fordi den slagen tiltrekker særlig lenger, som regel angår det ikke en selv eller ens ryggsekk. Noe forundret, dog ikke heller – det har vel lagt i kortene lenge dette at norske ungdommer sliter mot internasjonale resultater angående skole. Men nå har noen endelig våget å sette finger på det som er politisk ukorrekt å påpeke, nemlig at kanskje har norske barn og ungdommer for få undervisningstimer, og da lider det hele av at pensumet for et skoleår ikke får nok tid.

Ikke noen andre land såvidt jeg vet har så mange dager med fri og ferier fra skolen som Norge. I tillegg har norske studenter fått antydninger tidligere og at de bruker altfor lang tid på studiene sett mot deres like fra andre land. I sum lider de selv til slutt, friår og ekstra sløvedager straffer seg og man kommer lett i bakleksa, men har ikke uvanlig seg selv å takke for å ikke ta nok egetansvar, eller foreldre ikke tar ansvar på barnas vegne og trekker de ut ekstra i løpet av skoleåret kun fordi en sydentur da var billigere enn når alle hadde ordinær ferie.

Det norske skolesystemet lider av at i sum er det nå ikke nok timer til å klare pensum, noe som blir feil – også samfunnsmessig over tid. Med våre resurser skal ikke noe i den retningen mangle for å ha en god skole, men det nytter ikke når antall skoledager ikke er mange nok lenger. Kanskje er summen et av tegnene på vår velstandsproblematikk som har gått ut av fornuftens verden, nok en gang? F.eks må studenter snart forstå at det er et liv etter endt studier og som man kan leve normalt i. Man er ikke dømt til frihetsberøvelse den dagen man begynner i en fast jobb og tar ansvar for eget liv.

En uttalelse fra en elev sier vel noe om innstilninger: "Da kan vi i hvert fall ikke få mer lekser, det blir jo berøvelse av livet, konstaterer Hallingskog-Hujala."

Berøvelse av livet ved å ha lekser? Alvorlig talt – vær glad du får anledning til å ta deg en utdannelse. Det å gå på skole, studere etc har alltid krevd noe tilbake, dvs det at du selv må yte noe.

Vel, ikke mitt problem at det nå visst mangler 10 dager/2 uker på at man skal klare å gå igjennom forpliktet pensum til et skoleår – all fornuft tilsier at pensumet må komme før en delvis luksus med stadig altfor mange fridager i løpet av et skoleår. Dermed kan man heller ikke skylde på lærerne som ikke får nok dager å undervise og rekke pensumet.

De får krangle i vei omkring sine luksusbehov, til slutt er det de selv som taper på det dersom de ikke ønsker å ta ansvar for seg selv, noe som og gjelder foreldre med småbarn hvor barna er prisgitt at mor og far setter egne behov bak barnas.

Det er ellers en vene laurdag hvor tankene vandrer i mange retninger, og skalden er litt småtam av ymse årsaker som ikke skal ramses opp her da få vil ha noe positivt utbytte av en slik utredning..

Ha en vene laurdag – og ikke glem å se med åpne øyne ut heller enn på photoshoppa glansbilder uten bakgater i en reisekatalog. Det du ser ute er ihvertfall garantert ekte, og helt gratis – hver dag.. 

(og linken til de stakkars frihetsberøvte unge frø: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/skole/article3515282.ece )

4 kommentar to “Vene laurdag..”

 1. Jade Says:

  Mine tanker om duskusjonen
  Mine tanker om duskusjonen ang. hjemmelekser er at den mest dreier seg om foreldre som ikke kan/vil/har tid til å hjelpe barna sine med lekser.

  Kansje foreldrene først og fremst burde lære sine barn at at leksene er DERES ansvar og at alt de lærer har de selv fordel av resten av livet.

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har ikke fulgt med på selve Har ikke fulgt med på selve diskusjonen Jade, men lekser har aldri skadet noen, dessuten er de jo endel av det å lære å ta ansvar for seg selv. Og lekser har alltid vært en naturlig del av lærdommen man får av å gå på skole.

  Tor

 3. Annaps Says:

  Nydelig bilde ! Er det Nydelig bilde ! Er det heeelt ekte, eller har du fiksa litt på det? Har forresten et ekorn som er på besøk både titt og ofte her  sitter på to ben og venter på at matmor skal kaste ut litt brød eller noe godsaker…søt og kvikk liten fyr det. Har hatt toppmeis på brettet også og det er lenge siden sist,ja,mange år siden jeg har sett den, så det var moro.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Annaps, nei det er ikke Takk Annaps, nei det er ikke fiksa på. Ekorn føler jeg det er mye mindre av nå enn for bare få år siden? Hadde et som var her en hel vinter for noen år siden. Toppmeisene er stilige, er sjeldent de er å se her på brettene, men de finner mat nok i skogene her om vinteren.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: