Uten torner..

Rosene var større før, ikke sant?

Rosene var friskere før, ikke sant?

Rosene hadde ikke torner før, ikke sant?

Rosene hadde en søtere duft før, ikke sant?

Ikke sant? Jo.. alle roser som kom på min sti var mer ekte før..

Å elske – hvorfor evner vi det når vi ikke kan allikevel, eller får – finner? Eller våger – er feige og svikter – oss selv og den elskete..

Og – når vi ikke kan, eller våger, hvorfor få smerte som kveler?

Å være menneske kan være.. umenneskelig – eller det man ikke våger, vil, tør. "Skjærsilden er her, hver dag", sa hun med røde øyne. Ingen metafor skjærsilden for henne, og sikkert andre. Og den kom en natt hun ikke våget spranget til paradis. Kanskje vi er fødte selvplagere vi mennesker?

Kanskje vi burde være mer huleaktige? Primitive – gi faen og bare hoppe når vi lyster og ikke tenke på annet enn.. det beste? Lurer på om hulemennesket elsket eller kun formerte seg? Sex heter det nå. Hvem fant på sexordet? Kysset hulefolket, kos og tilbehør, eller var det bare rett på med 5-6 dyristiske jukk og så var det ferdig og mannen gikk ut med klubben igjen..?

Men det er laaaangt, skrekkelig langt fra der til oss selvpinere, vi feiginger, vi.. ja med alle hensyn som hver krever sin del av sjelen. Noen sjeler tar selvmord sa en gluping på sjeler en gang. Nei, ikke mennesket, men sjelen, jeg mente ikke kroppen, men sjelen – den er jo mennesket, så jo, på en måte tar da mennesket selvmord og kroppen eksisterer videre. En kropp uten innbygger. Men – psykologer og deres like sier så mye snodig, og ofte behøver de en selv – en psykolog.

Hat – man hører ofte det ordet, eller leser om det. Hva er ekte hat? Og hva er hensikten med ekte hat? Føler man seg bedre når en hater? Eller er det bare noe frustrerte mennesker sier? Forresten er det uhyre sjeldent jeg har hørt en mann si han hater en kvinne? (Tenkepause…) Korrigert: Har aldri hørt en mann si at han hater en konkret kvinne, men – kvinner, vel jeg aner ikke hvorfor kvinner hater mye mer og oftere enn menn? Eller er det bare noe de sier, egentlig? Men samtidig gir faen i om de sårer den de liksom utroper som et menneske å hate..

Hvis man ikke mener slike grusomme ord så burde en ta ansvar og holde kjeft – eller hugge noe ved for å få ut aggresjonen fremfor å såre et menneske på en farlig måte. Om man hatet – må verden vite det? Hvorfor? For å få sympati? Men.. faren for tilbakeslag er stor der tror jeg? Selvskudd.

Åja! Jo – jeg kan bli sinna kan jeg love deg. Men hat? Nei.. aldri. Tror du meg ikke? At jeg kan bli sinna? Beklager, må nok skuffe deg der, for det kan jeg.. og. Sinne er så mye. Men hatsinne er farlig. Å kunne reagere med sinne, vel de som sier de aldri har eller kan det, lyver så de enten tror det selv, eller tror vi andre er helt blottet for omgang i knollen.

Sinne er kun en reaksjon, en ventil. Men og viktig for selvbildet noen ganger. Også frustrasjonssinne. Kanskje mer utbredt enn de fleste er klar over? En naturlig menneskelig egenskap som har en funksjon, selv om sinne kan være ubehagelig – ofte og for den som ble sinna og angrer livet av seg etterpå for det som ikke kan omgjøres. Men, det er da forståelse kommer inn i bildet, forståelse fra den som sinnet fikk..

Egoisme – hva er passe der? Dose mener jeg. Du vet det finnes både overdoser og for små doser.

Og egentlig er jeg lei av pupper som tror vi menn er så enkle at selv om de er pumpet opp til haken eller utringet ned til der hulemannen var, ikke vet at de er totalt sjelløse og uten hjerne, kun to greier som man henger babyer på. Eller hva? Har jeg misforstått noe? Joda, selvsagt, elsker man et menneske med pupper så elsker man og puppene like mye som lilletåen. Rar? Javel! Men  jeg kan ikke gjøre noe med det! Det at jeg ikke er deg! Ok…? Hm..

Hm… det er pokker ikke lett å være menneske nei, stemmer enda det utsagnet – og er det rart man heller drømmer seg tilbake til de velduftene friske rosene uten torner enn å grave og gruble i svart jord i ødeland – vokser ikke roser der. Kun ingenting..

Nana Mouskouri får avslutte med sin "The Rose"..

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»297″ height=»187″>

8 kommentar to “Uten torner..”

 1. luxcat Says:

  Hat er for meg at om den hatede døde, uansett omstendigheter, så hadde jeg bare trukket på skuldrene og sagt "ok", eller i enda mer hatede tilfeller: Ledd og syntes det var fint.
  Finnes det noen slike i mitt liv: Ja!

  Og bekymre deg ikke for primitiviteten, den er der i form av huleboergener😉

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «Noen slike»? Altså flere "Noen slike"? Altså flere som du hater Luxcat? Mulig det er noe feil med meg som ikke har en eneste selv etter endel livsår og uttallige feider, særlig jobbmessig, men og f.eks kamerater som jeg oppdaget etter mange år banket kona. Å skysse de ut av livet ble naturlig, men hat? Nei..

  Går det an å spørre om det er menn eller kvinner som du "hater", eller kanskje begge deler.

  Uforståelig for meg – ok, overgrep er nok forståelig. Men ser stadig at kvinner gauler ut sitt hat mot kanskje ekser og venninner for noe jeg ikke forstår kan skape ekte hat de gangene forklaringen på hatet følger med..

  Tror du hulefolket hatet slik moderne mennesker hater? Neppe tror jeg..

  Tor

 3. luxcat Says:

  Jeg vet ikke hva hulefolkene tenkte, om de engang var i stand til å tenke.
  Jeg gauler aldri, men det finnes tre personer, alle menn og alle handler om overgrep på nære mennesker av meg, som jeg synes like gjerne kunne vært døde. Om de bla myrdet og jeg visste hvem morderen var, hadde jeg aldri meldt fra. Om jeg så dem i ferd med å f.eks. drukne, så hadde jeg ikke kastet noe annet enn stein ut til dem.

  Kanskje menn ikke er så utsatte for overgrep, og dermed ikke trenger hate heller?

 4. Anonym Says:

  —— noen mener —— noen mener ‘speilbildet’ var finere før – og spess. fordi når dem tenker tilbake sånn du gjør så velger dem selektiv hukommelse. Dem velger å glemme det som var ubehagelig. Derfor tror jg at mange vil hevde at ‘alt var så ektere før’.
  Å så glemmer dem at saker har flere sider.

 5. Jade Says:

  Tor
  Jeg mener hat er for sterkt ord å bruke i det daglige. Man kan få opplysninger, eller selv oppleve ting man ikke mestrer bedre enn at man føler så mye negativt mot et menneske en periode at det muligens kan kalles hat, men når "sjokket" har lagt seg søker man vel heller å forstå hva skjedde og hvorfor?

  Av den grunn tror jeg de fleste mennesker kjenner noen man ikke vil savne den dagen de har gått bort, man vil heller være lettet og litt glad for at de ikke lenger får muligheten til å gjøre mer vondt mot andre.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja Luxcat, overgrep er så Tja Luxcat, overgrep er så mye, f.eks psykisk terror etc er nok menn og utsatt for, men ikke ofte det kommer for dagen tror jeg.

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Kanskje det Anonym 11:51. Kanskje det Anonym 11:51. Men i såfall må det være bedre om mennesker husker lettest gode opplevelser mener jeg ihvertfall. Uansett var det mer ro – tid og omtanke for hverandre før enn nå hvor folk stresser rundt for å nå alt mulig, og alle mål de har satt seg selv.

  Saker har alltid flere sider, ofte mer enn 2 og (hva nå det hadde med innlegget å gjøre?)

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mulig det er blitt et for Mulig det er blitt et for flyktig begrep for endel i dag hvor mange ord misbrukes Jade.

  Ja, heter jo at når ting roer seg så kommer refleksjonene – og forhåpentlig balanserte refleksjoner til fordel for alle.

  Det nedre er jo subjektivt, indivdpreget og ofte sterkt følelsesladet, og da vanskelig for andre ikkeinnvolverte å mene så mye annet enn "generelt" omkring siden ingen situasjoner/forhold osv er helt like antar jeg. 

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: