Onsdagstanker..

Gurgler halsen i morgenkaffe og glaner ut i myseværet med smale øyne – ufattelig sterkt lys på ettervinteren med nesten horisontale solstråler fra en himmelen i verdens skarpeste blå. Persiennene gror snart fast i vinduskarmen bak plantepotter av både stilig design og slike man burde pælmet i bossdunken før de fikk etablere seg med innhold.

Skifter vann på pinnekjøttet og lynskreller kålerabi. Jul nei, men pinner med kjøttrester på kan spises uten tre i stue og nåler i sokker. Leter etter katten, tror den er inne, men gir opp, den er en luring og gjemmer seg på de mest utrolige steder for å slippe å gå ut. Kikker ut vinduene på noen norske kanarifugler som snart skal bli mer gule enn deres fetter i varme strøk.

Kremter, er gruggen i hals og stikk i ører, straffen for å cruise rundt i går med vindu nede som en annen tulling fra de lures dalstrøk utenfor normalen. Fuck normalen! Gøy å være utenfor dens bedøvende fangarmer.

Henrik er helt spinnvill i dag, tror han har det gøy der han freser i et sekund rundt pærebusken for i neste å fly i 300 kun 5 cm over snøflekket plen. I neste liv vil jeg være som Henrik, bare ha det gøy – tror jeg..

Tenker litt på i går og alle fuglene jeg møtte som ikke skulle ha vært her nå, eller burde vært døde i den uanmeldte hundrårsvinteren. Kanskje mest overraskende var den under her, en storspove jeg støkket bak en tarehaug. Den betyr noe ekstra for meg i min sjel, dens trillende fløytende vårtoner over heia og de gjemte myrene sitter helt fra barndommen som noe fundamentalt. Den skulle ikke vært her nå, og ihvertfall ikke ha overlevd, men den klarte det.

.

Merkelig, men hver gang jeg skal skrive innlegg så ringer en lang samtale – hvor var jeg nå? Jo, de som ikke skulle være her. Eller, vanligvis i normale Jærvintre så overvintrer det mange arter her som normalt ikke ville klart seg andre steder i vinternorge.

Rødstilken, her i lys vinterdrakt med sine lange røde bein, fatter ikke at ikke blodet fryser i de tynne lange beina? Og at den klarer finne nok mat er et under i seg selv i isødet.

.

2 polarsniper – dvs først trodde jeg det var 2 myrsniper, men lengden på nebbet tilsier polarsnipe, dog er jeg enda litt usikker og har ikke studert de nærmere, mange arter er veldig like i vinterdrakt hvor man i tillegg får innblanding av ungfugler med sine spesielle farger som og kan avvike seg i mellom. Noen arter kan kun bestemmes 100% sikkert i hånden med ved å måle f.eks svingfjærenes lengder.

.

Men andre er lette å bestemme og har ingen nære slektninger som ligner, som f.eks steinvenderen under. På samme tid føles den sommergjesten å være på feil sted når den tripper rundt i snøen. Og de kommer fra områder langt borte fra mennesker og finnes ikke redde. Jeg oppdaget en flokk på 10 stk som tuslet rundt parkerte biler i en havn, måtte nesten passe meg så jeg ikke plantet en sko feil der de hoppet rundt beina på meg. At de finner mat er underlig, men det gjør de jo siden de enda lever.

.

Ved en liten strand skremte jeg opp 2 linerler og, rakk ikke å få bilde av de, men for andre er linerler et vårtegn, her overvintrer mange linerler normalt. Rett før jul talte jeg nesten 15 i en flokk i en tarehaug, men frosten har nok tatt livet av mange denne vinteren. Viper overvintrer det også endel av, og stær flyr det alle veier, også mange i hagen hvor de herjer på fuglebrettet hele vinteren.

Under, et av naturens mysterier, en stokkandhunn med fargefeil, pigmentfeil. Normalt skulle den hatt mye mørkebrune tegninger, men det mørkebrune er erstattet med hvit pigment. Svømmende mellom sine søstre lyser den melerte damen lang vei. En sjeldenhet av de større.

.

Verden ville vært fattig uten de vingete, de gir oss både synsinntrykk og toner til ørene. Og mange mennesker har spesielle forhold til fugler, kanskje noe som og sitter helt i fra barneår som hos meg. Verden, naturen – behøver fuglene, de er en viktig del av økosystemet, noe vi mennesker ikke er, vi er fiender av naturen.

Under et bilde til av musvåken som seiler mange hundre meter oppi himmelen, og endelig er kvitt kråka som plaget den – vakkert og tankefullt å se på den stolte store rovfuglen som seilte på brede vinger i sirkel.

.

Synd den ikke fløy litt lavere, for da ville jeg fått en uerstattelig og kostbar bildeserie..

Det er tid for å kappe bjørkpinner og få på kjøttpinnene, jeg får stikke innom og lese og kommentere litt senere heller..

16 kommentar to “Onsdagstanker..”

 1. Black and White Music Says:

  Er «Henrik» den gule Er "Henrik" den gule fetteren til kanarifuglen? Utrolig gul og fin!

  De brukte å kalle meg for "myrsnipa" da jeg var lita, og jeg likte det ikke. Så den er helt lik, bare kortere nebb?

  Musevåk har jeg sett, mener jeg. Den steinvenderen har jeg aldri lagt merke til, men fin var den! Vender han på steiner for å finne mark?

  Nydelige bilder! Skjønner ikke hvordan du klarer å få tatt bilde av dem. Du må ha fugletekke!

  Lillesøster

 2. linloen Says:

  Har du noen gang skrevet en Har du noen gang skrevet en bok? Eller har du tenkt å gjøre det? For hvis så er tilfellet er jeg sikker på at jeg kunne ha lest den 200 ganger! Du skriver på en sånn måte som får det til å krible i magen, og øynene mine får lyst til å produsere gledestårer! Jeg er lite interessert i fugler med mindre jeg bare kan sitte å se på dem, men nå ble det pluteslig interessant å lese om også! 

 3. Lise L. Says:

  Til jærskalden Tor Vidle Det er så mye jeg vil si da jeg ser dine bilder, men mangler de rette ord.
  Velger å si det på min enkle måte.. Fantastiske bilder, nydelig. Er imponert over hvor skarpe de er, og som sagt før, du er en god fotograf.
  Og du har sansen for å få det rette motiv. Du har en god viten om fugler.
  Men er forbauset over så mange arter overvintrer der, men det er vel det fine klima dere har. Det her var helt fantastisk, ser du hadde en god dag i går.

  Lise L.

 4. luxcat Says:

  Jeg håper folk har vært flinkere enn normalt til å legge ut mat til fuglene (og selvsagt andre dyr for dem som bor slik til at det finnes andre dyr i nærheten).

  Ser lillesøster ble kalt myrsnipa, selv ble jeg kalt kråkunge, men får vel være glad det ikke var gjøkunge😉

  Ellers var dette koselig formiddagslesning, og som vanlig flotte bilder!

 5. Anonym Says:

  Gurgler kaffe ???? Gurgler kaffe ????

 6. mirapisani Says:

  Nydelige bilder Tor. ;)) Jeg blir litt fjærn og drømmende når jeg ser på bildene dine.
  Mira  ;))

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei, Henrik er ikke  Nei, Henrik er ikke  fetteren til den gule, men han spiser gjerne en gulspurv til lunsj Lillesøster, hehe. Henrik er en spurvehauk.

  Kalte de deg myrsnipa? Hvorfor akkurat myrsnipe? hehe. Men her sier vi gjerne "ei snipe" eller "ei sniba" som andre kaller kvinner for "ryper". Husk på at de du ser der er i vinterdrakt og mye lyser enn de er om sommeren. Myrsnipene er omtrent slik om vinteren, bittelitt mørkere kanskje, og bittelitt kortere nebb.

  Ok, da er du litt heldig for det er ikke så veldig mange musvåker, men de er dog lette å se pga størrelsen når de svever som ørna på himmelen i store sirkler. Vingemønster og farger under gjør at en ser at det er en "våk", men noen ganger er det vanskelig å skille den fra dens fetter fjellvåken.

  Steinvenderen finner du helt langt i fra folk og den gjør normalt lite utav seg og derfor er den ikke så lett å se om sommeren.

  Godt kamera og objektiv gjør mye, men og å vite hva og hvor en skal se hjelper godt.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei har ikke det linloen, Nei har ikke det linloen, dog jo litt – har skrevet et kapittel i en bok som følge av at jeg kom på 2 plass i en landsomfattende forfatterkonkurranse for mange år siden som jeg bare for spøk sendte inn en liten sak. Ellers er jeg nevnt i endel bøker om fiske. Er mye styr å skrive bok, selv om jeg fikk tilbud en gang så sa jeg nei, man skal ha tid og lyst..

  Fugler er interessant, egentlig alt som har med naturen å gjøre synes jeg. Naturen er det ekte, den er bare seg selv alltid. Mens alt som omfatter mennesker er unaturlig sett med naturens øyne, og årsaken er oss selv..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo, kan forstå det Lise, Jo, kan forstå det Lise, men mange ganger er det godt å bare se og føle i ro og. Ord forstyrrer inntrykk mange ganger.

  Og takk for alle de gode ordene. Skarpheten på bildene sier og mye om utstyret for det er ikke akkurat lette scener jeg krever at de skal klare – jeg søker mine inntrykk og særlig det med lyset og skygger selv rett mot sola der mange kamera måtte gitt seg. Men man lærer og å håndtere slike vanskelige oppgaver når en forstår bedre mulighetene med denne type kamera jeg bruker.

  Ja her er normalt et stort artsmangfold om vinteren, mange fugler fra resten av landet trekker hit og overvintrer i tillegg til mange av de artene som er her fra før av. Men i vinter har mange arter lidd, f.eks har de funnet uttalige døde rugder som har frosset ihjel. På en strand alene fant en person over 50 døde rugder da det var på det kaldeste.

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja de har det luxcat, Ja de har det luxcat, ihvertfall her jeg bor for butikkene har veldig ofte vært utsolgt for fuglemat, f.eks "villfuglblanding" av frø som jeg bruker har i perioder vært vanskelig å få tak i. Noe som aldri har skjedd før. Og et sted det er mye ender som jeg var nedom en tur for noen dager siden traff jeg en eldre dame som fortalte at hun hadde vært der hver dag i hele vinter med 2 bæreposer brød hun fikk i butikken.

  Kråkunge? hehe. Da jeg var liten og ivrig på å se på fugler kalte de meg "fuglekongen", hehe

  Takk ellers for skryt..

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja sannelig står det ikke Ja sannelig står det ikke det Anonym 12:31, snodig, eller hva? hehe

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk igjen mira, jeg synes Takk igjen mira, jeg synes det er gøy å samle minner for all tid på den måten og, det gir en ny dimensjon.

  Tor

 13. Anonym Says:

  ‘ Gurgla kaffe ‘ og da datt ‘ Gurgla kaffe ‘ og da datt jg av gett…………. Hehe…. men ellers fine bilder. Du hadde vell passa i en fotoblogg eller no sånt`?

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Datt du av da Anonym 09:28? Datt du av da Anonym 09:28? hehe. Vel, forundrer meg ikke, slettes ikke lett å følge med på mine tanker alltid. Så du er nok i godt selskap der, hehe

  Tor

 15. Black and White Music Says:

  Hei Tor,
  mine foreldres hus Hei Tor,

  mine foreldres hus og tomt endte nede ved ei myr. Når jeg hadde det travelt brukte jeg å gå på en råtten, gammel treplanke… den var så sleip at noen ganger skled jeg. Én gang ødela jeg den nye syttendemaibuksa mi på den måten… før 17. mai. Jeg hadde og har fortsatt lange føtter, så når de så meg gå over myra tenkte de kanskje på den fuglen, som jeg ikke engang visste hvordan så ut. Pluss at en del av navnet mitt har noen av de samme bokstavene. For å være ærlig misliker jeg sterkt navnet på fuglen pga det (de kalte mine søsken for det samme), men fuglen er fin nok!🙂 Navnet skjemmer ingen. Barn bruker alt de kan bruke når de ønsker å mobbe.

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe, husker selv slike fall Hehe, husker selv slike fall i myr og annet som nok ikke mor var så veldig begeistret for. Har lange føtter du og? Som meg det da, hehe. Men godt å ha mange ganger, hehe

  Ja det er en vakker fugl, men ikke dens skyld at den heter det den gjør, hehe. Men ja, barn kan være grusomme med mobbingen, dog skjønner de nok ikke alvoret tror jeg.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: