Rettferdighet..

Helst burde jeg holde meg til mine skaldeord og dikt og bilder, men av og til har selv jeg behov for å ytre meninger om noe som angår mange av oss. Livet er for mange en mixmasterbolle hvor en blandes med kjente og ukjente inntrykk, følelser og mennesker. Samtidig har de fleste av oss naturlige behov for å søke å forstå de ukjente deler av livet, og andre mennesker. I tillegg er det kompliserte i å forstå seg selv jammen heller ikke kun en øvelse i A-Å standard innsikt.

Litt tankemusikk skader ikke for fokus mens ordene leses:

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″ width=»200″ height=»140″>

.

.

Rettferdighet – hva er nå egentlig det? Det er ihvertfall et begrep som veldig ofte er situasjonsbetinget og inviduelt følt. Selv er jeg opptatt av rettferdighet – og nei, ikke så mye den typen hvor alle skal ha samme størrelse på kakestykkene, men den følbare dype rettferdigheten mennesker i mellom. Atter evner ikke de materielle delene av livet å overskygge de menneskelige delene, heldigvis. Selv om for noen er det materielle viktigere, vil de for flertallet når bunnlinjen skrives alltid være de menneskelige delene som er altoverskyggende.

Selv om en prøver aldri så mye å yte alle lik dose rettferdighet, er det en umulig oppgave. Og av mange årsaker. Og de er naturlige. Ofte må man gjør valg i mange situasjoner i livet, velge et ståsted, et standpunkt – en mening. Og oppi alt har en og ansvar for seg selv, for å ikke utradere seg selv og sin unike personlighet. Det hele blir en finurlig spissgang på en knivsegg hvor feilskjær alltid rammer noen, og sklir en for ofte og kutter seg selv kan en ende med å bli så blodtappet at man mister grepet.

Kanskje burde man tie mer, sier noen. Tja – mon det da? Hva løser det? Å tie, hva signaler sender det? Særlig når den/de man tier ovenfor vet at en vet om situasjonen som en tier om. Å tie sender og signaler som oppfattes inviduelt. Må man alltid mene noe? Tja – er ikke det en del av det å være menneske? Å dresse seg selv helt meningsløs til slutt er skaper dårlig selvbilde og selvutvikling, man er urimelig mot seg selv dersom man kveler sine egne evner til å vurdere fritt og selvstendig. For slike evner har vi med oss alle fra fødselen av. Og de bør brukes for det er viktige grunner for vår selveksistens at de er der.

For å yte rettferdighet må man og våge – og vite at samtidig vil en kanskje måtte føles urettferdig av andre igjen. Og å tie i ubehagelige valgsituasjoner kan ramme flere enn om man ikke tier. Samtidig må vi alle ikke glemme at kritikk kan være berettiget – og noe naturlig siden ingen er det berømte feilfrie. Å være menneske er bare ikke lett alltid, det er ingen frase de ordene, men reinspikka alvor.

Hovedproblemet oppi mixmasterbollen er at man aldri vet 100% sikkert hvor andres grenser er før de blir f.eks såret. Å bruke seg selv som mal i dette er feil, skikkelig feil. Hva man selv tåler og takler er ingen mal for andre. Her bommer forferdelig mange synes jeg. Det er et av de største feilskjær som begås i menneskelig samkvem, nemlig det å måle andre mot seg selv, og ikke minst ens egne grenser og toleranse. Grunnregelen vil alltid være at andres grenser er ikke dine, så vær varsom når du beveger deg rundt der usynlige grenser finnes..

Men – samtidig må en våge og – våge å være seg selv. Å tie nesten alltid for å unngå å trø feil er en enda større tabbe i lengden enn å trø feil av og til, for man lærer av å trø feil, men ikke av å ikke våge. Og ser man at man står til knærs, har bommet – så bør det være helt naturlig å beklage og unnskylde, jeg synes at hvis man ikke er såpass stor at man klarer det, så bør man kanskje vurdere å holde munn heller. Verden er ikke full av idioter, utenom en selv. Selv om de ordene er noe en bruker kun for å illustrere at verden ikke er full av kun snille mennesker, så er de ordene ikke bokstavlige. Men mener man det like fullt, så husk at en selv og da er en av de idiotene..

Rettferdighet, viktig for meg ihvertfall, og jeg prøver så langt mine evner og min forståelse rekker, men vet og at jeg aldri vil lykkes å være 100% rettferdig mot alle alltid, men samtidig vet jeg og at ved å tie blir jeg heller ikke mer rettferdig..

11 kommentar to “Rettferdighet..”

 1. Et liv å leve Says:

  Takk for kloke ord. Rettferdighetsbegreppet har mange nyanser, ja. Et livsprosjekt.

 2. Vekteren Says:

  Guds rettferdighet Gud er rettferdig, fordi Han vet. Han vet alt. Alt om meg. Alt om deg. Derfor har Han all mulig informasjon tilgjengelig og kan dømme mellom oss.

  Men å bygge sin egen rettferdighet blir bare nonsens. Det holder ihvertfall ikke i den evige rettssal, når Gud skal dømme levende og døde. Da holder bare Guds rettferdighet, den som fås ved troen på Jesus (Rom 3).

  Ønsker deg alt godt, Tor Vidle.

  Vekteren

 3. Anonym Says:

  Grunnregelen er viktig. Så Grunnregelen er viktig. Så spørst det om det praktiseres som det tales. Å si det er en ting men jeg vet om dem som gjør noe helt anna enn det dem sier. Falskhet heter det. Synd det er så mye av det. Det bør være et tankekors for noen.

 4. -lilli- Says:

  Et anne viktig moment er det Et anne viktig moment er det framstlllingen av rettferdighet. For noen er rettferdighet bare dens egen oppfatning av det som han mener er rettferdig. Rett eller ferdig??Enkelte virker aldri å bli ferdige med mindre dem får trykka skyld eller trykka et menneske ned i dritten. Hevn eller egoisme?? Si det. I mange tilfeller er oppfatninga av rettferdighet avvik og sykt og er ikke mulig å forholde seg til. En sliter seg ut på sånne folk og da er det beste å kutte av all kontakt.
  Rettferdighet—-ordet får frysningene til å gyse nedover ryggraden min. Den syke erfaringen jeg har med en slik påstand og vilje til å knekke et menneske. Noen er flinke til å snakke med masse ord men gjett om jeg vet når jeg gjenkjenner sykdommen i ordene. Dynamikken, innhold og motivasjon avslører.
  Det er STOR forksjell når rettferdighet argumenteres normalt og når det bikker over imot det som er det syke avvik. Noen tråkker hensynsløst over andres personlige grenser. Noen tar ikke nei for et nei rettogslett. Nei til mer diskusjon om rettferdighet.

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «Et livsprosjekt» – kunne "Et livsprosjekt" – kunne ikke sagt det bedre selv Et liv å leve.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror ikke Gud har noe i mot Tror ikke Gud har noe i mot at vi prøver ihvertfall Vekteren? Men feile vil vi gjøre om og om igjen..

  Alt godt til deg og..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «Regel» – finnes det noen "Regel" – finnes det noen annen "regel" enn å prøve Anonym 19:02? Ellers er det ikke så mye for meg å si til din kommentar, for jeg er jo ikke deg og aner ikke hva du konkret mener..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «Fremstillingen» – lili, "Fremstillingen" – lili, hvordan konkret fremstille inviduelt følt rettferdighet? Er jo noe av problematikken jeg skrev om. At det knapt er mulig siden den inviduelle følte rettferdigheten ikke er din, eller min, eller Odny’s, men Pål sin – og han er ikke deg, meg eller Odny. Selv om Odny prøver å være rettferdig med Pål så er hun ikke Pål og kan ikke føle forsøket slik Pål kan alene. Og enda verre dersom de har hver sin greie med hverandre og begge skal samtidig føle det samme og klare å gi den andre det samme uten å kverke seg selv.

  Mye lettere å vinkle slik du (antar jeg) prøver når en skal dele en fysisk sak som alle kan se, f.eks en pose Twist.

  Jeg er litt usikker på endel av det du sier for føler du hopper litt frem og tilbake(?), men hva mener du med:

  "I mange tilfeller er oppfatninga av rettferdighet avvik og sykt og er ikke mulig å forholde seg til"

  –> Rettferdighetsfølelse vil alltid måtte bli en sterkt inviduelle følelse, og da snakke om "avvik og sykt" vil bli feil, for da må en ha en norm å vise til som er "frisk". Og det finnes jo ikke. Men veldig mulig at jeg misforstår den setningen din, eller at den er feil formulert kanskje?

  Videre nedover faller jeg av litt for du snakker visst om dine erfaringer som ikke er mine. Jeg skrev om "rettferdighet" generelt (trodde jeg?). Men også at ingen klarer det umulig i å være rettferdig 100% med alle dersom de f.eks og skal bevare seg selv. Eller skulle tatt like mye hensyn til alle i en situasjon med flere innvolverte.

  Og igjen er du innom dette med "syke avvik" – men i fohold til hva dersom det er personlig følt og inviduelt. Personlig har jeg mange ganger blitt tråkket på/over grenser, men aldri tenkt at det dermed er "sykelige avvik" av tråkkeren – selv ikke når jeg lå i bunn av mørkekjelleren og fremdeles ble tømt jord over. Og selvfølgelig sier man i fra når det skjer, det er menneskelig, og noe de fleste vil forstå. Men ingen av reaksjonene er dermed "sykelige avvik", kun inviduelle følelser.

  Rettferdighet vil det alltid bli snakk om så lenge det finnes mennesker. Tåler du ikke det så kan ikke jeg eller andre hjelpe deg, for rettferdsbegrepet finnes i unike varianter i hvert enkelt menneske.

  Tor

 9. Black and White Music Says:

  Hvis man ikke klarer å Hvis man ikke klarer å snakke om problemer så blir de heller ikke løst. Det går an å tilgi selvsagt, selv om folk ikke vil snakke om det som er feil, innrømme at de/en selv har gjort, men det går mye fortere om man klarer å si et lite "unnskyld". Da løser dette med "rettferdighet" seg mye fortere.

  Lillesøster

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er inne på noe vesentlig Du er inne på noe vesentlig der Lillesøster, men dessverre er det ikke alle som ønsker å forstå det logiske. Å innrømme/unnskylde er heller ikke like enkelt for alle, hvorfor vil nok variere.

  Hva de mener de løser (også for sin egen del) med sin taushet forstår ikke jeg, men man kan ikke gjøre noe med det uansett..

  Tor

 11. lille søster Says:

  Ja, de får leve sitt liv Ja, de får leve sitt liv sammen med dem de liker.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: