Sporløse..

Det er snart lunsj. Fatter ikke hvor alt støvet kommer fra? Og når sola skinner inn ser man jo støv selv i kaffekruset. Nå bryr jeg meg ikke særlig om støv generelt, verden er naturlig støvlagt. Men, jeg vil ikke ha støv i bokhyllene mine, forstått?

Ute ser det omtrent slik ut:

Det er en snipp av nedre hage, og et jeg tok i går etter at det hadde sluttet å snø. I dag kan man legge til påskesola, og jeg lurer på om jeg skal gå ut og måke meg plass i veggen med appelsin og kvikkkakao og like greit bli påskebrun, så er jeg ferdig med den saken. Og heller satster på at kalenderpåsken blir bål i vannkanten med svidde aurer på pinne. Forresten har vi hatt påske i halvannen måned nå så den kan man jo heller vippe frem til midtsommers.

Daffet rundt i sporløs snø i går, det er alltid spesielt. Knipset minner fra noe som kanskje ikke skjer på flere tiår igjen. Ventet på at fjellryper skulle støkkes opp i buskroter, men fant fasanspor – søkte harespor, men fant kattespor, og fra en liten mus. Og i dag ser det mer enn julekort ut. I grunnen burde jeg vært ute og suget inn, men er trøtt i knollen. Blir sånn hver gang jeg er barnevakt for den lille krølla – og moren ikke rakk siste buss og overnattet, noe som er blitt vel mye standard. Men hele natten sover jeg på nåler og våkner hvert minutt og lytter om den lille tassen har våknet..

Titter ut på verden og ser mine egne spor i snøen fra i går. For noen mennesker er det veldig viktig at deres spor står selv når de er blitt som bokhyllestøvet. Enkelte føler jeg at har det som livsoppgave, det å sørge for at deres spor etterpå blir for all tid monumentale og uangripelige. Perfekte, kan en kanskje antyde forsiktig. Selv tenker jeg knapt på det, blir liksom ikke min sak. Ei heller føles det naturlig å la tanken på glansete spor i ettermæle styre livet mens man lever.

Mange politikere strever med den saken, og prøver å rette opp eller pynte på sine spor i biografer de selv styrer hånden som fører pennen for de. Selv synes jeg vi drukner i biografer, de er blitt rent kjedelige, og sjeldent leser jeg selvopptatte biografer fra moderne tider. Men bak slike biografer ligger vanligvis tanken på rene og evige spor, litt "udødlighetstanke". Og store porsjoner forfengelig selvforhelliggjøring – sjeldent man finner noe mat av allmenn historisk verdi i slike makkverk.

De om det. Fakta er at de fleste av oss til slutt blir sporløse, det er naturlig. Verre når kanskje en hel generasjon blir spørløse i historisk sammenheng. Men når man leser krigshistorie så finner man de som har satt sine spor for vår alles frihet, det er de sporene som blir stående. I krigen finner en de ekte heltene – vi andre er kun en gjeng puddinger som lever godt på deres spor. Dagens helter er ofte kunstig skapt av media, for media behøver slike. Men de små hverdagsheltene får ikke noe glans eller spor, de drukner i alle de fake mediaskapte sporene.

Mennesker lar seg blinde av glansbilder nå som før. Og – man kan virkelig med rette undre seg på hvor stor påvirkningskraft media har på bildet mange har av verden og verdier. Litt skremmende å tenke på..

Nei, frem med sardiner in oil, de er ihvertfall udødlige – de og Nivea, eller hva den blå boksen het..

11 kommentar to “Sporløse..”

 1. ¨bamse¨ Says:

  Har du Fjellryper hos Har du Fjellryper hos deg?
  Flott vinterbilde….
  Ble bra her også, nå som solen kom frem.
  Postkortstemning i dag…

 2. Black and White Music Says:

  Så du er ikke far til Så du er ikke far til krølltoppen, men reservepappa? Ikke det at det angår meg. Er enig med deg at ettermæle det får heller Gud ta seg av, selv om det ikke var akkurat dét du sa. Jeg skulle kanskje ha lest boken til hun kvinnelige politikeren fra Molde-traktene som fikk sparken via en gul lapp… men jeg har andre ting å bruke pengene på. Jeg skjønner at politikkens verden er forferdlig. "Lobbyvirksomhet". De gir hverandre klemmer på bakrommet, men ikke i full offentlighet. Sparker hverandre i offentlighet, men ler på bakrommet… Uff… Gidder ikke lese om det.

  Lillesøster

 3. Lise L. Says:

  Gjør nesten «vondt» å se Gjør nesten "vondt" å se så flott vinterbilde. Det er vakkert…..
  Biografier? Dem leser jeg gjerne hvis det er om en  person som jeg synes er spennende, markant, spesiel på sin måte. Men gir deg rett i at det er ikke alle som er verdt å lese av de som "popper" opp ved juletider.
  Men takk for fine ord på bloggen din, den er alltid verdt å lese, og gir meget til ettertanke.

  Lise L.

 4. mirapisani Says:

  Støv i kaffekoppen. ;)) Kanskje det bare er små korn fra dine tanker som faller ned i koppen mens du fabulerer?
  Kaffen får hvertfall meg til å tenke. Rart med disse giftene. Koffein, nikotin og alt annet vi bryter i oss. Skremmende tanke at de forandrer tankene.  ;))

  Jeg skulle gjerne lest din biografi Tor. Men egentlig sier bildene dine nok. Jeg er fornøyd med det innblikket jeg får der.
  Og som Lise L sier: Du får meg til å "tenke". Noe som ikke alle er i stand til å få meg til å gjøre.
  Mira  ;))

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei bamse, ingen fjellryper Nei bamse, ingen fjellryper her, hehe.  Men en følelse av å vær på fjellet i glitrende snø..

  Nydelig er det jo å se på, men jeg håper det blir vår snart, dog blir nok den en måned forsinket her pga den langvarige frosten i bakken..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei ikke far nei Nei ikke far nei Lillesøster. Tendensen til slike 2. sorteringsbiografer er blitt litt vel mye skittkasting og forhelligelse av seg selv, og da blir det både uinteressant og kjedelig synes jeg.

  Vel, er nå bra at de fleste er venner etter "kampene" selv om nok ikke alle akkurat er hjertevenner. Er mye spill for galeriet for å holde på en fasade..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo er virkelig vakkert ute Jo er virkelig vakkert ute Lise, malerisk vakkert når det glitrer i ny uberørt puddersnø. Og det har nok litt med vane å gjøre, på en måte som at snø er vakkert og gøy på fjellet, men her er det finest med grønn plen, hehe. Liker snø, er vant med den slik sett etter mange år før i tiden med hytte på fjellet, men her er det jo "unormalt" med full normal norsk vinter så lenge.

  Det man ser det og på er hvor dårlig det er fatt med brøyteutstyr f.eks.

  Selvsagt finnes det nok en og annen interessant biograf å lese i dag og, men mengden av det motsatte, og ofte fra avdankete politikere som skriver sine ettermæler mens de enda har kontroll, dominerer sterkt synes jeg. Ja – og typisk nok som du og sier "popper" opp ved juletider godt tima..

  Takk ellers for gode ord..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja kanskje det mira – eller Ja kanskje det mira – eller som jeg sa da jeg var liten til en av mine onkler da han stod bøyd og ristet sagmugg ut av håret: "Er det gått hull?" tror jeg var 7 år – og han sprang etter meg 3 ganger rundt hytta mens de andre lo så de fikk vondt i magen, hehe

  Kaffe er jo livsnødvendig, ihverfall for skalder, hehe. Må ikke tenke så mye mira, på alt det farlige mener jeg..

  Blir nok ingen skaldebiograf, ikke av meg. For der må man jo være ærlig og navgi alle og i tillegg, og det hadde jeg aldri gjort..

  Tor

 9. Black and White Music Says:

  Men det er vel ikke så Men det er vel ikke så morsomt å miste jobben? Jeg tenker på hun kvinnelige politikeren; utbytting av statsråder via "gul lapp", mer eller mindre? Da får de vel lyst til å skrive bok om hvordan ting egentlig er i de politiske korridorer? Kanskje trenger de litt mer lys?

  Lillesøster

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er vel oftere at politikere Er vel oftere at politikere skriver biografer uten at de er avsatt Lillesøster?

  Tor

 11. lille søster Says:

  Jada, det var bare et Jada, det var bare et eksempel.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: