Forbrukerombudet reagerer på bloggere..

Selv har jeg ventet lenge på at noen ville reagere fra myndighetene omkring problematikken som nå reises. De såkalte "Rosa bloggerne" – ungjenter som skriver om sin hverdag med innblandet reklame fra allslags produkter. Disse bloggene er mer eller mindre rene fordekte reklameblogger. Og problemstillingen er den påvirkningen dette får på rosagrønne fjortiser som ikke forstår spillet og tror dette er real.

Jeg har påpekt endel av denne problematikken tidligere. Min mistanke er når endel av disse unge bloggerne når et visst nivå er det ikke de selv som styrer bloggen lenger, men voksne (les: reklamemennesker) som i bakgrunnen tilpasser innholdet til produktene. Dermed er egentlig hele greia i de tilfellene fake og lureri. Og det forstår sjeldent de yngste som er de som leser slike blogger i hovedsak og er lettest å påvirke når såpass tung reklame innblandes som om det virkelig var endel av personens naturlige liv som "hun" skriver om.

Det var en som sa en gang at det i vår rike selvbeskuende verden blåser en "Paris Hilton vind" blant unge jenter. Dvs "blondes have fun in life with nothing else to do then stay good looking like Paris does" eller hvordan det ble uttalt.

Parallellen her er dette å bli oppdaget f.eks via en slik rosa reklameblogg, noe produsenter stadig er på jakt etter, dette å finne unge kvinner som de kan skape om til ikoner for de yngste, og med hensikt i å tjene på å bruke dette mennesket for å fronte produkter ovenfor de yngste. Og jenta selv oppnår kanskje den kjendisstatusen hun søkte – men som senere kan vise seg å være et tveegget sverd..

Når alt koker ned til streken er det egentlig ikke disse unge bloggerne som må bære ansvaret, men produsenter som utnytter forholdet som ofte ligger bak slike blogger.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6967876

.

.

17 kommentar to “Forbrukerombudet reagerer på bloggere..”

 1. Lappa Lappeteppe Says:

  Hvis voksne står bak og Hvis voksne står bak og driver reklame for produkter, så er det ille. Men om jeg ikke kan skrive "svarten" eller noe liknende uten å bli mistenkt for å være rasist så er det nummeret før munnkurver av metall med nøkkel begynner å gå som varmt hvetebrød. Når kommer Norge til å innføre det Irland visstnok har innført; forbud mot å si noe ufordelaktig om noens gud? Da har jo kristne muligheten til å anmelde alle som gjør forskjell på Allah og Jahve. Den siste guden får alltid liten forbokstav i "Gud".

  (Lillesøster)

 2. bramaputra Says:

  kapitalismen baserer seg på vekst å selge mest mulig til flest mulig,- markedet med barn og unge er kjempe lukrativt,og merkevare produsenter,har fulstendig kontroll,mangen kvinner finner shopping som den mest intresange  tingen å holde på med.
  så da blir det jo svært viktig å få kontroll med barn og unges idealer.
     jeg har aldri før hatt noe i mot kapitalismen,men nå har jeg fått det.
  kapitalismen 2010 har som mål å øke antall forbrukere og etterspørsel,-
  dette sier all analyse  ender i katastrofe- vi klarer ikke øke tilgangen på Resurser,ogderfor blir det fler mennesker som ender i elendighet- 
  vi trenger ikke 10 miliarder fler fattige i verden,men kapitalismen må ha det,og vil kjempe for det med nebb og klør,- så når vi betaler skatt,eller innsamlinger,så er det for å ta vare på kundene til kapitalistene- hvor mangen blir ikke styrtrik på denne haiti katastrofen?-  beklager at jeg vrøvlet litt ut av senter,men jeg skrev nå en komentar

 3. Jinny Says:

   Voe på Blogg.no er et  Voe på Blogg.no er et godt eksempel på det. Jeg tror jentungen bare er 14 og blitt et utrolig stort forbilde for andre fjortiser der. Bloggen hennes blir også sponset. Ellers alle de andre jentene der. Det som skrives om og legges ut bilder av er stort sett outfits, dvs at de legger ut bilde av seg selv i antrekk hvor det er nevnt hvor antrekkene er kjøpt og hvor mye de kostet, ellers bilder og beskrivelse av sminke, hudpleie, hårprodukter etc.Og disse ungjentene blir igjen påvirket av serier som the Hills, Gossip girl etc. Skremmende trend…

 4. bramaputra Says:

  vi har lite å stille opp med når det gjelder barnas selvbevisthet og verdivalg- det var en fin komentar jinny-
   å være foreldre i dag er mye flaks og uflaks

 5. Lappa Lappeteppe Says:

  Hva med voksne som driver Hva med voksne som driver reklame, da? Er det ikke lov å drive "gratisreklame"? Hva slags regler er de ute etter å lage nå? Flere munnbind? Det er jo interessant det som skjer i USA nå. Folk ønsker å få lov til å utrykke seg mer fritt, mens andre ønsker å fortsette i den gamle stilen og kneble mest mulig.

  (Lillesøster)

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er nok noe av poenget i Det er nok noe av poenget i årsaken til at forbrukerombudet reagerer Lillesøster. Altså det at de unge brukes og påvirkes på en ny snikmåte som fremstiller seg som noe annet enn det er..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg er stort sett enig med Jeg er stort sett enig med deg i det du sier om barn og unge bramaputra, og det man reagerer på her (omsider) er at selv "personlige" blogger nå bli endel av det apparatet. En annen sak er at jeg selv er i tvil om alle disse bloggene som treffes av dette opprinnelig er personlige – selv fra starten av, og ikke bare noe et reklameselskap har skapt og så funnet en ung jente de kan bruke som "liksom" eier..

  Problemet slik jeg forstår det er at lovverket ikke overaskende er på etterskudd her og..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vel Jinny, er hun bare 14, Vel Jinny, er hun bare 14, så er det kanskje andre aspekt og som er kritikkverdig? Jeg kjenner ikke til den saken, men det er nok endel forhold rundt problematikken som nok ikke tåler lyset særlig godt..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du må ikke dra en direkte Du må ikke dra en direkte sammeligning med oss voksne i denne saken Lillesøster. Det blir feil, men er heller ikke sammenlignbart..

  Tor

 10. Lappa Lappeteppe Says:

  Greit, men jeg lurte bare Greit, men jeg lurte bare på hvordan reklamereglene egentlig er.

  (Lillesøster)

 11. Jinny Says:

  Jærskalden  Er ikke noe sak da.Hun ligger øverst på topplista på Blogg.no. Ja, hun er 14. Sjekket det nå. 

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vel, jeg finner det i Vel, jeg finner det i såfall rimelig uvanlig (også unaturlig) at en 14 åring topper lista der Jinny, det er jo og et mye større bloggsamfunn enn Sol.

  Tipper at det viser og endel av nettopp årsaken til at ombudet nå reagerer.

  Tor

 13. davyen Says:

  Strålende Tor Helt helt riktig.
  Det kunne faktisk ikke være mer sant en dette.:Mitt eldste barnebarn var topp blogger på blogg .no men kuttet ut da hun skjønte at hun holdt på å bli fanget i reklame nonsense.
  Veldig  viktig innlegg Tor .Min respekt for deg steg enda noen hakk.
  davyen

 14. Lappa Lappeteppe Says:

  Hvordan skal Hvordan skal Forbrukerombudet kunne sjekke og overvåke om det er voksne som står bak ryggen på "rosabloggerne" for å drive reklame for sitt eget firma gjennom sine barn, f.eks.? Skal de nekte tenåringer å legge igjen reklamer på sine blogger, hva med voksne da? Jeg driver ikke med reklame, men jeg legger igjen mange musikksnutter fra YouTube, som også du gjør. Skal de nekte også voksne å "reklamere", hvis ikke blir det jo "urettferdig"? Kanskje er det heller det at de ikke liker at så mange i dag har mulighet til å spre "gratis reklame" som går i en retning de ikke liker? Hva er neste steg da? Skal de nekte alle privatpersoner å "drive reklame"? Skal vi presses inn i et reklamerbyrå, politisk eller religiøst "parti", hvor slike som oss ikke engang slipper til? Skal de ta ifra alle "fritenkere" muligheten til å tenke høyt?

  Kan de ikke heller begynne å gjøre det som Israel har vært nødt til å gjøre for å overleve og begynne å overvåke hva som egentlig blir "postet" av politiske og religiøse budskap fra pc-er her i landet på nettsted i andre land, som støtter terror mot kristne (land) og jøder; vesten? Kan de ikke heller konsentrere seg om alt det de vet allerede har blitt sagt og skrevet i slike miljøer innenlands og utenlands og begynne å begrense innvandringen slik at vi kan ha ytringsfrihet i Norge? Når muslimer i Storbritannia kommer med krav om at dronningen der må bli muslim og man ikke får lov til å trykke karikaturer uten å bli drapstruet eller stille spørsmål ved hvilken gud det er som tillater drap på kristne og jøder; "sionister" som skal kastes på havet uten å bli straffet for det; slik de har forbudt kritikk av noens gud i Irland, da synes jeg Forbrukerombudet er helt på jordet og ser ikke skogen for bare trær, heller ikke NRK og de andre tv-kanalene som knebler det kristne budskap så fort de får sjansen. Jeg synes alt dette er helt tåpelig. Greit; tenåringer bør ikke misbruker av foreldre i reklameøyemed, men få øynene opp fra "navlen" og begynn å se virkeligheten! Det kristne budskapet som er menneskerettighetene springer ut av knebles, og ingen bryr seg, enda det kan få stor betydning for vår fremtid. Vi er dotter de lux og tenker veldig kortsiktig. 

  (Lillesøster)

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Godt at hun forstod Godt at hun forstod tegningen selv davyen, men er nok ikke alle som gjør det  – dessverre antagelig..

  Tor

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg tror fremdeles du Jeg tror fremdeles du blander litt Lillesøster, problemstillingen er nemlig mer at voksne utnytter barn og unge med denne nye måten å snikreklamere. De unge har ikke samme kritiske antenner som vi voksne har opparbeidet oss.

  Det er ikke snakk om at foreldre misbruker barna på denne måten, men firmaer, kjente store firmaer..

  Tor

 17. Lappa Lappeteppe Says:

  Ok
  (Lillesøster) Ok

  (Lillesøster)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: