Taushet – gull eller forbannelse?

Leste her en dag nok en artikkel om "taushet" – det finnes mange former for taushet. Den siste artikkelen var mer samfunnsrettet, makt og kultur, og ikke så interessant vinkling som mange andre artikler, andres meninger eller egne erfaringer. Det gamle "tale er sølv – taushet gull" eller motsatt om en føler det slik, vil ikke kunne dekke en brøkdel av aspektene. Ordtak er ofte gamle og basert på datidens tenkemåte og samfunn.

Dette er et enormt tema, samtidig prøver jeg å tenke stort og generelt, selv om begge deler kan ikke adresseres i alt. Når en har meninger om et tema er det ikke alltid en kan ta alle forbehold, for da har man skrellet av alle meningene siden de fleste av slike kan arresteres med et eller annet trivielt, selv om det og blir feil.

Taushet mellom venner, taushet i forhold – ofte er det der vi føler mest på dette "fenomenet". Ja for det er og et fenomen. Karakterstyrke og stolbarhet, men og sårende. Og siden kvinner og menn har sine særpreg, dog dette sagt slik at man kan ikke sette "typisk" kvinner eller menn foran. Men trender finnes. Og som i alle trender er det et avvik, noe vi alle som har drevet med matte i sammenheng med f.eks forskning eller undersøkelser vet godt, men man søker en gjennomsnittlig trend for å understreke eller dokumentere hva en enn har som målsetning å vise.

La oss ta dette med "kvinner og menn" – en annen undersøkelse (ja det er et hav av undersøkelser om alt mulig i dag, og nye dukker opp hver dag) jeg leste for noen år siden. Den viste at det var trender som avvek fra hverandre omkring taushet når det gjaldt kvinner og menn.

Det som slo meg som sterkt var at kvinner avvek veldig fra mannstrenden i dette å bruke taushet som et våpen/avstraffelse/hevn i nære relasjoner, altså i forhold – og at utrolig mange kvinner hadde innrømmet at de brukte taushet bevisst på det nevnte området. Man skulle tro det var motstatt når en hører endel snakke om menn som få av ord. Men få av ord er ikke det samme som en bevisst reaksjon det er å gå inn i taus modus for å la den andre part lide.

Det heter vel at når en person går til ytterligheter så er det av mangel på argumenter. Og taushet i tette forhold må kunne sies å være en ytterlighet i reaksjonsform. Samtidig minnes jeg svakt noe jeg leste en annen gang, dette med latinske kvinner, at de sjeldent brukte taushet som våpen, men det motsatte. Noe som kanskje kan være rett når en tenker etter omkring inntrykk av deres sterke lidenskapelige format. Slik sett, dersom dette stemmer så må det vel være bedre med en person i et forhold som drar det ekstra andre veien – enn en som stenger med en mur?

Taushet i forhold løser ingenting er min erfaring, nei den bare forsterker det negative og kan være ødeleggende totalt, ja og en psykisk belastning for den som får klasket ned jernteppet i fleisen. Jeg har aldri forstått bevisst taushet i forhold, hva godt det skulle gjøre – eller hva den tause egentlig vil oppnå, eller tror vedkommende vil oppnå? Uansett tror jeg at vedkommende bommer totalt og ser ikke rekkevidden av hva det kan gjøre med den som blir lidende. I forhold er etter min mening taushet en forbannelse – for begge til slutt antar jeg..

Vennskapstaushet kan være noe annet, f.eks at man kan stole på venner, at de ikke står på torget og deler ut alt de vet om sine venner. Her vil jeg påstå at menn er sterke, selvsagt med alle forbehold om de berømte avvik. Kvinner – vel, kanskje der bør kvinner selv svare? Selv har jeg rimelig gode erfaringer omkring dette når det gjelder kvinner som venner, men så er jeg mann da. Kvinne – kvinne, kan ikke jeg uttale meg om, men har vel sett og hørt endel der av andre kvinner som ikke er min erfaring, men som sagt er jeg altså mann.

Emnet "taushet i menneskelige relasjoner" er utømmelig, og man kan skrive bøker om emnet, dermed må dette her bli grusomt komprimert og sterkt forenklet. Kort vil jeg vel grovt si at i vennskapsrelasjoner kan taushet være gull – dog kan det og der kanskje "misbrukes" som i forhold mellom to mennesker, og i forhold kan jeg selv ikke se eller forstå annet enn at bevisst taushet må i det store ansees som en forbannelse..

Selvfølgelig er jeg åpen for å bli kritisert i det med å skille kvinner og menn i dette temaet, men jeg uttaler meg her stort sett av egen livslang erfaring, dog er summen av de input jeg har fått av andre rimelig lik min egen når jeg tar en trendkurve gjennom alle..

10 kommentar to “Taushet – gull eller forbannelse?”

 1. linloen Says:

  Fint tema å skrive Fint tema å skrive om! :)
  Jeg ser på taushet som et redskap, et veldig mektig redskap, og man må bruke det på de riktige måtene. Akkurat som at du ikke bruker en spade til å slå inn spiker. Da er det fort gjort å bøye spikeren.
  Taushet skal også nytes. Jeg syns det er så godt når jeg er med en venn uten å måtte prate. Bare føle roen og tryggheten med å være sammen, og man trenger ikke uttrykke det i ord.. her vil jeg påstå at taushet er gull! :) 

  Ta en titt på bloggen min!! http://linloen.blogspot.com/

 2. Lappa Lappeteppe Says:

  Flott at du kunne snakke om dette! Taushet kan være gull når noen bare går rundt og plaprer om "piss" hele dagen lang; nedbrytende ting. Selv om de har rett i at verden er på vei mot stupet og alt er bare helt forferdelig, så blir man forferdelig sliten av å høre på det. Da sier jeg heller: "Hold nå tranten din ei lita stund". Jeg blir så sliten av folk som går og skravler hele tiden, og det kan også menn gjøre, det er IKKE bare kvinner som er skravlekjerringer! Dere er så mannsjåvinistiske at det finnes ikke i ordboken engang ordet "skravlegubbe", så da vet vi jo at manneverdenen ser på alt de selv sier som gull, mens kjerringas mening er søppel.

  Hvis man føler at man snakker til en vegg i 50 år, så blir man irritert og taus til slutt. Hvem gidder vel sånt, særlig hvis det man sa kanskje var sant og veldig viktig? Bare gi oss sannheten! Når den har kommet frem så kan det være lurt å holde tåta ei lita stund og tenke over hva man gjøre med det, og hvilke ting man bør forandre på for at samfunnet og medmenneskelige forhold skal bli bedre. Noen ganger må faktisk politikere sette seg i tenkeboksen, akkurat som militæret, hæren, luftforsvaret, marinen, infanteriet og hva de nå heter alle disse mannsdominerte yrkene med intelligente mennesker; menn, må gjøre når de skal finne ut hvordan de skal takle fienden som noen ganger står på utsiden, andre ganger ved siden av en. Det er ikke alltid at fienden står på andre siden av grensen, som før i historien, da alt var så lett. "De gode gamle dager".

  John Lennon: "Truth":


  Bob Dylan: "Man of peace":


  Egentlig hadde kanskje John Lennon litt rett i det han sa på sin ganske crazy, sprø, måte at The Beatles er jo større enn Jesus. Han sa jo bare rett ut det han så rundt seg i samfunnet overalt der han dro. Folk, tenåringer og voksne var mer hypp på gutta i The Beatles og hva de hadde på hjertet enn hva Gud sier i Bibelen, bl.a. om Jesus. Jesus er jo Guds ord. Verden skiter fortsatt i Jesus, men The Beatles har fortsatt en høy stjerne. Hvordan kunne vi forlate Jesus, han som kan redde oss? Her var "gjenforeningen" av the Beatles, en av de nydeligste sanger jeg noen gang har hørt, etter at jeg hørte denne versjonen for føste gang i fjor. Brukte å spille den litt da jeg var i tenårene; klimpre på gitar og synge:

  The long and winding road (ny, nydelig live versjon)


  Noe å tenke på?🙂 Jesus er jo veien, sannheten og livet.
  (Lillesøster)

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du har rett i det linloen, Du har rett i det linloen, taushet kan være et mektig redskap (hva du nå legger i ordet mektig er en annen sak).

  Det siste avsnittet ditt tar for seg en annen taushet enn den/de jeg hadde i tankene, men jeg er enig med deg i det du sier der..

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo Lillesøster, vi menn kan Jo Lillesøster, vi menn kan vær noen fæle typer, hehe. Der har vi mye til felles med kvinner, hehe – nei bare tuller med deg.

  Du tar og for deg en annen type taushet enn den jeg egentlig er innom, men ok, det er jo uttalige utgaver av taushet, og noen ganger er den nok velkommen og. Neida, finnes sannelig menn og som skravler såpass at en nesten bør ta på øreklokker bare fordi en vil markere.

  Vel, snakke til en vegg i 50 år – tror jeg aner hva du mener. Sannheten – den eneste, finnes den særlig ofte i grunnen? Er ikke sannhet veldig ofte alt etter hvem som føler den? Sannhet kan være mye, alt etter ståsted og. Det en person føler er sannheten behøver ikke være en annen persons sannhet.

  Tja angående mer av de fæle menn, tror hvis vi byttet om og kvinner ikledde seg f.eks de rollene/oppgavene du nevner så ville neppe det gjort særlig forskjell til slutt. F.eks er jo kvinnelige politikere ikke bedre enn mannlige..

  Jesus, der er jeg superhedning, så han (eller faren) får først komme å rydde opp før jeg gidder tro på eksistensen. Ellers fine sanger du linker til..

  Tor

 5. Lise L. Says:

  Til Jærskalden Tor Vidle. Taushet kan være så mang ting på godt og vondt. Taushet er deilig da man vil ha ro til tanker. Tausheten er også deilig sammen med en man kjenner hvor det ikke behøves ord, og alt blir sagt alikevel.
  Men taushet kan også være "terror", hvor du blir tiet ihjel, ignorert.

  Lise L.

 6. -Tulutta Says:

  Må åsså huske på at Må åsså huske på at taushet kan ha gode grunn.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja du har veldig rett i det Ja du har veldig rett i det du sier føler jeg Lise. Er helt enig med deg.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Kanskje det Tulutta, men hva Kanskje det Tulutta, men hva er en god grunn for deg? Siden du sa det?

  Tor

 9. Moonlight Says:

  Taushet grunnet
  Taushet grunnet tillit/trygghet gir fred og ro i sjelen ..

  Taushet grunnet ønske om å dominere/kontrollere gir en anelse om helvete ..

  Bare mine tanker om dette ..

  Moonlight

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er inne på noe der Du er inne på noe der Moonlight..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: