Hva lengter ditt indre etter?

Alle lengter sikkert etter noe som gir de den gode følelsen. Ettersom årene går kikker mennesket stadig bakover – og ofte uten at vi selv tenker på fenomenet. Men det er naturlig, for hver dag du lever øker mengden inntrykk du samler opp. Sjelen – hjernen, leter etter de gode stundene i livet, og den husker godt, ja lengre og bedre enn du selv nok aner eller klarer å tvinge deg til å huske. Det ubeviste spiller og inn i dette forholdet.

Barndommen er kort i et menneskes levetid, mye kortere enn den kanskje burde være, men det er nok gyldige naturlige årsaker som har bestemt den delen – tja, vent nå litt… Menneskets utvikling, samfunnet, går nå mye raskere enn en naturlig utvikling av mennesket gjør, antagelig er forskjellen som mellom museskritt og elefantskritt.

Det moderne samfunnet ligger et hav av utviklingstid menneskelig sett foran i forhold til den naturlige utviklingen av mennesket som skjer uhyre sakte generasjon til generasjon. Kanskje blir det litt som når en setter en fri og vill løve i en dyrepark og krever at den skal oppføre seg som samfunnet ønsker i løpet av 30 dager. Metaforisk innkortet.

Minner, de gode, de vi ønsker skal komme igjen og igjen… Ofte er det ikke slik det fungerer, så da lengter vi etter minnet – opplevelsen som ga oss noe godt. Jeg vet hva jeg lengter til – etter, det kan faktisk være så mye. Men for å ta noe konkret:

Nei – de gyldne fargene er ikke høst, ikke ny høst, men rester av en høst som var, men hvor nå våren presser seg frem mot det livgivende lyset fra en sol som er på vei opp en grytidlig morgen. Eller det kunne vært en nedadgående sol i fjellet en tidlig vårdag – lyset er omtrent likt i samme vinkel begge veier.

Men så – sola er oppe over det lille vannet med alle minnene i og rundt. Et av mange, men tenker jeg etter, så minner det og om en lignende scene da jeg var liten og spent skulle på fisketur. Terrenget, det lille vannet, lyset er det samme, ligner faktisk veldig. Men jeg har mange slike minner som hvert eneste er spesielt og unikt..

Er det ikke idyllisk? Legg til fugler som synger, lukter av vår – en svak morgenbris, spenningen med å endelig være der igjen. Først bare sitter jeg rolig ned med en kaffekopp og nyter, lar inntrykkene fylle sjelen som livner til etter lange vintermåneder i lengsel… Etter en stund agner jeg og slenger ut i midten av vannet – og får da med spenningen og. Er jeg heldig napper det snart av en som under her…

Det føles alltid like godt å se at de er her i år også.. Så agner jeg på nytt og kaster ut med et bittelite plask der ute – etterpå mer kaffe, mer nytelse av alt som finnes rundt av inntrykk, og litt frokostniste er ikke å forakte heller mens en storspove fløyter melankolsk i lia tvers over, den overlevde den og – det gjør usigelig godt å vite at enda finnes det noe som var som da jeg første gangen i livet fikk oppleve det fantastiske med naturens liv..

Jo lenger jeg sitter der i ro, jo flere detaljer synker inn. Helheten blir større og større. Kanskje og forståelsen øker. Her er en rot som ikke ville være bare en rotgrein av en hel tue, nei den vil bli stort tre den og! Dermed trosser den og vannet, og sannelig spirer den ikke der en skulle tro den ville drukne. I de svake bølgene speiler den blå himmelen seg..

Alle intrykkene gir en følelse, en innsprøytning av ny livskraft – nesten som den lille rota som nekter å gi seg.. Selv har jeg uttallige slike opplevelser som gir tilbake dersom jeg får oppleve de på nytt. Felles har de veldig ofte at de er kun mine alene, at jeg opplevde de alene første gangen – dermed er og var det bare meg, og naturen. Ingen andre mennesker.

Jo – selvfølgelig har jeg en haug med lignende minner hvor jeg ikke er eller var alene, men de aleneminnene er sterke – hvorfor når ingen av oss ønsker å være alene innerst inne, er noe jeg alltid har undret meg på. Andre mennesker har sine spesielle minner de lengter etter, og jeg undrer mye på om det er fellestrekk – en tråd gjennom alt, selv om vi alle er unike individer både av arv og oppvekst.

Jeg vet om mennesker som hadde kjedet seg alene slik jeg viser over her, og aldri frivillig – eller naturlig oppsøkt "mine minner" – ulikhetene kan ha en veldig spennvidde i alle retninger – og viser vel med tydelighet også hvor enormt ulike mennesker kan være i sitt indre..

23 kommentar to “Hva lengter ditt indre etter?”

 1. Penselsvingeren Says:

  God kveld Hm… nå må jeg prøve og tenke-igjen. (vakre bilder, må bare si det)
  Er enig i at man leter ettter det som gir den gode følelsen. Men hva som er den gode følelsen? Det er ofte forskjellig for ulike mennesker. Har ei venninne som slapper av når hun er med mange andre, men jeg liker best stillhet. Det er en fin musikk for meg, men andre ganger er bråk flott.
  Å ta en tur ut i naturen er sjelebot også for meg, det er så mye vakkert der ute, uansett årstid. For jeg som maler er naturen en uutømmelig kilde til inspirasjon, slik er det sikkert for deg også.
  Vi har fått et speireflekskamera i hus, men det er ikke mitt, men likevel det er der. Jeg har til og med fått allernådigst lov til å ta på det. ;-))
  Barndommen, ja…..jeg har stadig undret meg over hvorfor fargene er så klare og sterke fra den tiden, mens de er litt mer dempet når man er voksen. Er det for synet er blitt mer brukt eller fordi man har sett mye fra før, slik at det liksom ikke fester seg så godt lenger?
  Ha en fin kveld.
  Nu er loppekassa neste stopp.

 2. mirapisani Says:

  Fortryllende vakkert Tor. ;)) Der sendte du meg inn i et filosofisk hjørne. Kanskje jeg får en rolig natt alikevel. Sjelen tør jeg ikke å begynne å grafse i nå. Den lengselen lar jeg vær å røre ved i natt. Alt for stor for meg å håndtere nå.
  Natta.
  Mira  ;))

 3. Leone Says:

  … …

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  God kveld til deg og God kveld til deg og penselsvingeren.

  Nå må jeg skynde på og nevne at jeg i denne sammenhengen tenkte på de tingen som gir den følelsen utenforbi de ekte menneskelige relasjonene som den ekte kjærligheten og alt som forbindes med det. For det er jo det ultimate..

  Nei, det er det jeg spør om, for kun du selv, eller andre selv kan svare hva som gir deres opplevelser slik jeg skrev om.  Og du vet det nok – alle vet det dersom de tenker etter litt.

  "Stillhet" er noe jeg har hørt om flere ganger, så også hos meg selv, for hele den fortalte delen over er "stillhet" og – selv om naturen ikke er taus, men den er for meg en stillhet fra alt som heter menneskelig aktivitet, som om det ikke er andre mennesker, der og da. Men selvsagt, med en lik sjel kan det samme kanskje føles når man er to og, ja kanskje dobbelt da, med en ekstra god opplevelse..

  Barndommens farger bør være sterke, og da fyllt med de gode uskyldsfargene.

  Tror neppe fargesynet svekkes såpass når en er voksen, men det er vel heller den voksne verden som krever såpass mye av oss at vi ikke får tid og ro til å se de samme sterke fargene igjen – eller nye, like lett? 

  Du får vel låne kameraet? Er jo bare en bruksting egentlig mener jeg ihvertfall..

  Sov godt..

  Tor 

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Får håpe du får en rolig Får håpe du får en rolig natt da mira, og kanskje best å la det ligge dersom det kan bli negativt å røre ved lengsler akkurat nå..

  Natta og sov godt..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  3 korte står vel for «o» 3 korte står vel for "o" Leone? Har du redigert deg selv som jeg måtte med forrige innlegget? hehe

  Uansett, ha en god natt..

  Tor

 7. Leone Says:

  Ja, noen ganger så må man bare. Har intet med deg å gjøre Tor, for det er et veldig bra innlegg, som alltid.

  God natt!

 8. anna.lovinda Says:

  Jaa Det er rart det der…..Hvordan man kan bringes tilbake til en slags sjelefred. Men livet er ikke alltid så enkelt faktisk. Det man nøt som barn blir ofte blott et minne. Hvordan man kunne nyte naturen, stillheten…….

 9. Leone Says:

  – – – … – – – Jo da Tor. Jeg tok den…, omsider…, uten at det har sammenheng med min kommentar for øvrig. He he. Liten luring du også da

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er fantastisk at vi kan Det er fantastisk at vi kan få føle litt på det igjen av og til anna.lovinda. Sjelefred er vel et av de best treffende ordene vi klarer å sette på det. Nei, livet er sannelig ingen lykkedans for sjelen alltid. Og nettopp derfor er slike stunder viktige, uten vet jeg ikke hvordan det ville gått for min del?

  Minner, det meste av dette blir kanskje fremkalt av minner fra da livet var "bare" godt – som voksne er jeg ikke sikker på om vi klarer 100% å finne en 100% lik ny opplevelse som da vi var uskyldige barn og ikke hadde følt på den voksne alvorsverden(?)

  Ha en god natt..

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, men jeg kunne hele Tja, men jeg kunne hele morsealfabetet før leone, hehe

  Tor

 12. Lappa Lappeteppe Says:

  Det øverste bildet var Det øverste bildet var veldig likt et sted der jeg kommer fra, ved havet. Der har min venninne en hytte som vi har vært noen ganger på, hvor det ikke er innlagt vann. Vi hentet vann fra en bekk, kokte det og vasket opp. Og så var det hems der hvor vi lå og pratet (om gutter🙂 Bare én gang, altså.

  Nydelige bilder! Ja, man kan lengte etter så mangt.

  (Lillesøster)

 13. mariee53 Says:

  nydelig skrevet Tor Selv er det stranden og havet som gir meg den roen, men jøss ja fjellet og ensomheten er helt nydelig, jeg trives godt alene eller med en hund, med en mandarin eller en kvikk lunch og solen i fjeset,,,Enten det er kaldt eller varmt , regn eller sur vind..Bare å kle seg godt.Ha en strålende dag, her bryter akkurat lyset gjennom skyene…Mariee53

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har lest ditt innlegg som du Har lest ditt innlegg som du linker til Leone, du er dyktig der..

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hytter uten innlagt vann var Hytter uten innlagt vann var vel det vi forbandt med hytter før Lillesøster? Og jeg må si at det er de som enda sitter som de ekte hytttene, selv nå når jeg har opplevd alle typer hytter, både de som har de mer eksklusivt enn hjemme til de gamle gode trauste som virkelig lukter hyttekos..

  Det bildet er fra et sted på Høgjæren.

  Tor

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk marie, og takk for de Takk marie, og takk for de flotte bildene både av deg selv og av stranden.
  Jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver, og det å vandre langs strender uansett årstid gir og mye tilbake. Vi som har strender "rett rundt hjørnet" er heldige, kanskje mer enn vi vet selv(?)

  Ha en flott dag du og..

  Tor

 17. tante BØ Says:

  Næææ … Kommentaren min fra morran i dag har forsvinni i henget tror jeg : ((
  Borte er den hvertfall. Mulig jeg trykka gæli da : ))
  .
  Jeg leste og levde meg inn i det
  så jeg tok meg i å se etter mygg på armen : ))

 18. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har mistet både kommentarer Har mistet både kommentarer og innlegg i heng tante, så det er dessverre ikke uvanlig.

  Håper du ikke fant mygg, men har du sett etter på leggen etter den kleggen som sitter der? hehe

  Tor

 19. Lappa Lappeteppe Says:

  Så dere har litt fjell på Så dere har litt fjell på Jæren, eller er dette et synsbedrag? Har du tatt fotoet slik at du fikk en knaus til å se ut som et fjell?  Slik media forteller oss at nå skal vi alle, så så mange tusen, få mageinfluensa; "raufoss"? Spåmenn og spåkjerringer hele gjengen. De har ikke rett.

  (Lillesøster)

 20. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jada, er fjell og daler og Jada, er fjell og daler og Lillesøster, men da må du litt øst eller nord. Her er som et mininorge pluss Jærens særpreg samlet på et fat..

  Såg det selv på nyhetene her, og det er visst veldig smittsomt denne saken, de har måttet stenge noen avdelinger på sykehuset pga denne greia..

  Tor

 21. Lappa Lappeteppe Says:

  Vi står han av der. Får Vi står han av der. Får ønske dem god bedring. Men vi har jo nettopp sett at "de" har det med å overdrive… Og det tjener de masse penger på. Hva slags mageinfluensamedisin er det de ønsker å få solgt ut fra lager nå? Er det 50% rabatt, nå etter jul?

  (Lillesøster)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: