Heading, bilder og musikk i bloggen.

Jeg kan ta for meg dette med heading på bloggen igjen siden det stadig er noen som lurer på hvordan det gjøres. Samtidig litt om det å bruke bilder her. Det er enklere å gjøre enn å beskrive, så ikke la deg skremme av en lang oppskrift. Samtidig viser jeg endel andre muligheter.

Heading (som bildet mitt på toppen her).

1. Først må en ha en mulighet for å lagre bilder på nettet utenfor Solsystemet. Hovedårsaken er at Sol’s bildeopplegg ikke støtter det formatet en heading har. Selv bruker jeg Picasa, der får man gratis lagringsplass til sine bilder.

2. Bildet har et slags bannerformat i størrelse. Det man må vite angående størrelsen er bredden. Bloggsidene klarer en maks bredde på 770 piksler. Høyden kan man til dels sette selv, mitt over her er 220 piksler i høyden. Altså er det bildet du ser over her 770 x 220 piksler.

3. For å lage selve bildet må man helst ha et bildeprogram. Man kan lage det på mange måter, enten bruke ferdige bannerformater som man setter målene på, bygge de fra bunnen og opp med rette mål, eller som jeg har gjort over i dette tilfellet: Tatt et utsnitt av et bilde som har det målet jeg har behov for. Så har jeg kun tilført en tynn ramme rundt og teksten. Ofte er det enkle det beste og peneste, men det er smak og behag.

4. Når man så har laget bildet laster man dette opp på nettet (se punkt 1). Når man klikker på bildet i Picasa så får man et valg på høyre side som heter: "koblingen til dette bildet" – klikk på den. Man skal ha en "embed url" som det heter (som når man setter inn en youtubevideo). I den norske utgaven av Picasa heter det: "Bygg inn bildet". Først velg i boksen under url’en den rette størrelsen som i dette tilfellet er 770 piksler. Kopier så den linken som ligger i "Bygg inn bildet".

5. Logg deg inn på bloggen. Oppe til venstre klikker man så på "Innstillinger for bloggen". I feltet: "Beskrivelse til din blogg" limer man så inn linken man kopierte (se punkt 4). Klikk så til slutt på "Lagre innstillinger". Og vips, man er ferdig.

………………………………………………………….

Litt om det å ha bilder i innleggene.

Det er alltid koselig når man leser blogger med bilder i, jeg skulle ønske flere brukte bilder av og til som endel av inntrykkene sammen med ordene. I hovedsak er det 2 måter man kan legge bilder inn i Solbloggen. Den ene er via Sols egen løsning som man finner over på verktøylinja. Den er enklest, men gir dårligst kvalitet (samt mindre størrelse) på bildet. Den andre er å bruke f.eks Picasa som jeg gjør nesten alltid nå.

Sols måte.

1. Klikk på ikonet for bilder på verktøylinja (det ligger rett til høyre for det lille sol-ikonet og skal være et fjell med en liten sol på).

2. I boksen som kommer opp velger man "Bla igjennom server". Så åpnes et nytt vindu som viser de bildene man tidligere har lastet opp til Sol (hvis man har noen). Til venstre ca midt på kan man så bla seg gjennom bildene man har på pc’en ved å klikke på "bla gjennom". Finn så bildet du vil bruke og klikk ok. Klikk så "Last opp". Når bildet så viser som opplastet, dobbeltklikk på bildet, velg så ok i den lille boksen, og da skal bildet være i bloggen der du valgte å ha det.

3. Hvis du klikker på bildet kan du så velge på verktøylinja om du vil ha det venstreorientert, midtstilt eller høyreorientert. Høyreklikker du på bildet får du opp en boks hvor du kan justere størrelsen på bildet. Juster da kun i boksen hvor bredden står, auto skal så høyden tilpasse seg breddetallet du skriver inn. Standard maks bredde på denne måten er 400 piksler. Nedover finnes ingen begrensninger. Prøv deg frem omkring dette med størrelsen, hva som passer deg best. Bildet under er lastet opp på denne måten, og med maks størrelse (400 piksler bredt).

.

Fordelen med Sols mulighet er at den er enkel og kjapp. Bakdelen er at standard maks bredde ikke utnytter maks størrelse man kan ha i bloggen. Sol har satt den til 400 piksler, men man kan legge inn bilde med 480 pikslers bredde. Man kan overstyre dette ved å sette opp bredden, men det er ikke å anbefale siden Sols program komprimerer bildet såpass ekstremt at bildet blir ofte ødelagt med å øke bredden utover 400 piksler.

Men det finnes en bedre måte, som først kan virke mer tungvindt, men er egentlig ikke det når man har gjort det noen ganger. Resultatet er at man kan utnytte bedre bredden og at kvaliteten på bildene blir bedre. Jeg bruker Picasa til dette og:

1. Last opp det/de bildene du skal bruke til blogginnlegget i en mappe i Picasa.

2. Klikk på bildet, og finn samme embed url som ved headingen over (se punkt 4 i forklaring om å legge inn heading). Jeg velger alltid største størrelse som er 800 piksler (px). Fordi dette gir en bedre kvalitet, så justerer jeg til den rette bredden enkelt etterpå. Kopier så url’en (adressen) som ved headingen over.

3. På verktøylinja over her: Klikk på "Kilde" (helt øverst til venstre). Finn så hvor du skal sette inn bildet, som regel nederst dersom du ikke setter det inn etter at du er ferdig. Klikk der det skal være og velg med høyreklikk da å lime inn. Klikk så på "Kilde" igjen, og nå ser du bildet som under her, men for stort.

.

Men det fikser vi lett, høyreklikk på bildet og velg "egenskaper for bildet". I boksen som kommer opp skriver du så inn kun bredden du vil ha, høyden blir regnet ut automatisk som du vil se. Jeg velger her da å utnytte maks størrelse som er 480 piksler, og bildet blir da som under.

.

Man ser jo tydelig forskjell på dette bildet og det første jeg lastet opp via Sols mulighet. Selvfølgelig kan jeg velge en mindre størrelse her og, samt sette det til venstremarg, midten eller høyremarg som med bildet lastet inn via Sols mulighet.

Disse mulighetene her er i grunnen rimelig enkle å få til, straks man har gjort det en gang så går det kjapt etterpå, og det er altså mye enklere å gjøre enn å forklare.

Lysbildefremvisning via Picasa.

Når en bruker f.eks Picasa, kan en og legge inn slideshows (på norsk kalt i programmet "lysbildefremvisning"). Man lager da en mappe som skal inneha de bildene man ønsker å bruke. Deretter velger man man på høyre side under koblinger "Legg til lysbildefremvisning". I boksen som så kommer opp velger man "Ekstra stort 800px" Dette for å kunne tilpasse som bildet over maks størrelse som er mulig her på bloggen. Ta bort krysset for "Autoavspilling".

Så kopierer man den linken som ligger i boksen inn som jeg gjorde med bildet over, høyreklikker på og setter størrelsen på "Flashobjektet" som det kalles, men denne gangen setter jeg og høyden selv, og målene er: 480 bredde og 320 høyde. Resultatet blir som under her hvor jeg har lagt inn en av mine tidligere viste bildeserier.

.

Det eneste jeg har gjort her ekstra er å sette inn en liten kodesnupp som gjør at jeg kan velge hvor lenge hvert bilde skal vises i sekunder, over har jeg satt den til 10 sekunder før det skifter til neste bilde, men det kan jeg da selv bestemme ved å sette tallet inn i koden.

Musikk og Youtube.

Jeg kan og legge til musikk under lysbildefremvisningen, jeg gjør dette på den enkle måten, bruker en youtubevideo som jeg så skalerer ned til kun å vise avspillingslinjen. Noe som er enkelt. Youtubevideoene kan en selv bestemme størrelsen på. Noen eksempler med denne nydelige sangen av Emilie Autumn  "Remember".

Først "vanlig størrelse"

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″>

.

Så litt forminsking.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″ play=»true» loop=»true»>

.

Man kan justere størrelsen ved å enkelt klikke på rammen her i skrivevinduet og dra eller forminske i et hjørne, eller høyreklikke og sette målene for "Flashobjektet" selv. Bare husk da at høyden er en del mindre enn lengden. Jeg pleier å sette tallene i koden selv og gjør dette ved å velge "Kilde" på verktøylinja. Men man kan tilpasse akkurat den størrelsen en selv ønsker. Veldig praktisk.

Men når jeg skal ha kun en tilpasset avspillingslinje rett under en lysbildefremvisning, er målene 480 i lengde og 25 i høyde – og da blir det som under her (den skal settes inn rett under lysbildevinduet dersom du skal ha den sammen med det).

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″>

De som vil se lysbildene sammen med musikken, må så starte både musikken og bildfremvisningen selv. Ønsker noen å se youtubevideoen i eget vindu kan de bare høyreklikke på spillelinja her og velge der å se på Youtube.

Egentlig er det endel muligheter man kan bruke og utnytte på bloggen dersom man ønsker det. Noe er raskt gjort, annet tar litt lenger tid. Noe er lett, annet er litt mer komplisert, men ikke noe er direkte vanskelig. Nå har jeg vist litt av mulighetene og håper noen får glede av de. For det å kunne bruke bilder og video, musikk på bloggen, skaper en annen dimensjon i det å blogge..

8 kommentar to “Heading, bilder og musikk i bloggen.”

 1. Anonym Says:

  Fra Qvinde Hei. Tusen takk for flott forklaring for oss som må ha ting inn med teskje. Jeg tror faktisk jeg skal klare få lagt inn en header i bloggen min når jeg kommer inn igjen, og linken til innlegget er herved lagret.🙂 Var nemlig inne på bloggen din for å prøve og finne et innlegg om det, men du hadde jo så sinnsykt mange innlegg, så jeg ga opp🙂

  Qvinde

 2. taxie Says:

  Thanks Mange takk for en kjempefin forklaring. Jeg har gjort som Qvinde, lagret en link til innlegget ditt🙂

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ingen må være redde for å Ingen må være redde for å spørre dersom de lurer på noe med bloggen. Synd at ikke Sol har laget en skikkelig hjelpesak som tar for seg alt elementene og mulighetene.

  Tor

 4. mariee53 Says:

  orker ikke endre min legger denne som favoritt, så finner jeg den hvis jeg skal prøve!klem og god helg til deg og budeia di Tor!!!Mariee53

 5. Anonym Says:

  Hei i natten..
  Må måtte Hei i natten..
  Må måtte jeg åpne denne.. fordi jeg leste feil.. Trodde jeg skulle få forklaring på healing.. Slik går det når man sitter på PC’en for sent.. Dette gjaldt selvsagt bilder og heading.. Men… det trengs jo det også.. vakkert med bilder.

  Ha en god helg.

 6. Mysan Says:

  Jeg pleier å bruke Jeg pleier å bruke photobucket til slike ting, men de linkene der funker ikke her på sol, så nå laster jeg ned picasa og prøver på nytt.
  Photobucket kommer opp med direktelinker, img-koder og html men ikke noe av det vil legge seg inn som bildet i headingen min…

  Så nå er jeg spent…

  – Mysan –

 7. Lalliz Says:

  Youtube-spillelinjen Kan du lage en film om hvordan du får bare spille linjen fra youtube ??

  Skjønte ikke :S

  – lalliz –

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Beklager Lalliz, men det har Beklager Lalliz, men det har jeg ikke tid til. Men det er enkelt hvis du leser mer nøye, du kun forandrer tallene i den linken du limer inn.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: