Kjære far..

Så sitt eg her då i tankar, dei andre søve nå og adle er mette og glade. Eg he rydda og reist oppatte någen skeive nissar og småpynt. Og eg e stappa i magen og sjelå. Kan henda for mykje i magen – eller kaffi. Litteveda rolig musikk får tankane tebars te ittemiddag. Eg hadde fått opp varmen på pinnakjøde og fekk ti å ta meg ein tur og helsa på far min:

Hm.. grevligt med folk det va i kirkå, eg får parkera på halften i den snøfennå. Ska me sjå – påså med lyså, spadå og den litle kosten, campinkrakkå – kor e fyrstikkane? Åh, der va de ja. Trur eg tar med paraplyen og, det småregnar…

Hei far! Det e meg Tor – du følte skrittå ja? Det var grevligt med snø på taket ditt då? Men eg ska skofla bort så torvtagen kjem fram atte.. Sjå det! Så kosta litt på steidn din. Fasiken, venta litt, eg gløymde julakransen i kjerrå. Ikkje sovna då!

Sjå der du, nå e kåken din kledde for jul! Du likte lyså ja? Eg sett meg her på krakken eg, så kan me prata litt. Grevlig så det drypp då? Eg får ta opp paraplyen så me ikkje varte blaude og sjuge. Eit blenk far, det ringar. Du det va hu mor – du veit hu meinar me to e liga gløymskje og distre, så hu sko høyra om eg hadde besøkt deg. Høyrt på makan? Me gløymer då aldrig någe? Nei eg visste du va enige.

Du far? Hu elskar deg lige møje endå. Jo, hu he det litt betre nå, hu e reist te den dassblaude byen i julå. Hu he godt av å koma seg bort litt vett du.

2008 – eg følar det va kortare tid ennå. Huskar du siste kvelden før du flytta her her te? Ja, du likte dei skjeiane av youghurt eg ga deg? Eg hugsar du smila te meg, og når mor kyssa deg. Du veit det smilet hu fekk då levar hu på. Så reiste du her opp, og fekk den udsiktå du alltid ønska deg å landa på te slutt. Her ser ein halve Jæren ja.. På siå … jo… det e mor så he tinga den te seg.. Du.. kan me snakke om någe anna…?

Eg? Jo berre godt. Du hugsar du når du kjørde Baltic’en min øve han sure si flydebrygga? Hehe.. Ja eg veit han va någe store og raske for deg, du likte beste snekkå. Men jøss maen blei hissige. Særleg då eg lo når du hadde kløyvd bryggå og eg såg det forfjamsa ansikte ditt, det gløymer eg aldri, hehe.

Jaja, du far du far. Du va berre gidle alltid du.. Eg trur aldri du har kjefta på meg någen gång. Og eg va jo ikke særlig tamme, men kan henda eg ikkje gjorde anna enn å vera meg. Trur ikkje någen klaga på meg helle? Men du smila alltid. Men du opplevde jo berre kjærlighet heila tiå, du og mor. Eg trur aldri dokke kjefta på kvarandre? Berre kosa og …. ja slik det ska vera kvar dag heila livet..

Eg… nei det va ikkje någe. Ikkje någe du ska tenka på. Men eg trur du vett kor heldige du va far. Ikkje adle e det. Nei eg he det bra, ikkje tenkt på det du… Du sjå! Eit helikopter! Ja du elska jo dei, og adle flynå. Mor he fortald meg mange gonger om då dokk flaug med den gamle bell’en te hyttå. Sjå der kjem sannelig eit besøk te nabotomtå di.. Berre venta litt, eg ska spørra om hu vil låna spadå for å måka bort snøen..

Eg må gå far, pinnakjøde e snart ferigt ser eg på klokkå. Du ska vel eda det du og nå tenkar eg. Men eg kjeme snart atte.. Du får ha ein god jul far.. Og du.. eg saknar deg vett du, men eg veit du he det godt nå..

10 kommentar to “Kjære far..”

 1. retired Says:

  Takk, Tor. Takk, Tor, for din vakre beskrivelse av tanker ved en grav.
  Jeg tror nok at mange av oss kjenner seg igjen i en slik situasjon, men det var du som satte ord på det på en så fin måte. Da jeg leste det første gang for noen timer siden maktet jeg ikke å kommentere det, det var for mange tanker og følelser som kom i veien da. Det ble så mye å minnes.
  Ha en fortsatt fredelig jul.

 2. virre501 Says:

  virre501 Meget vakre ord:))) virre501 Meget vakre ord:))) Dette er nok den største arven du fikk:))

 3. medi Says:

  Noe av det beste…på Noe av det beste…på lenge.

  medi

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det var en klok tante av meg Det var en klok tante av meg som en gang sa at en grav burde man besøke alene retired. Det er mer i den meningen enn mange forstår..

  Ved en grav viser livet seg slik det virkelig er – uavhengig av hva vi mennesker gjør eller tror..

  Ha en fortsatt fin jul du og..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk virre – den virkelige Takk virre – den virkelige arven er nok der ja..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Når man er ferdig med den Når man er ferdig med den største sorgen medi, da kommer refleksjonene og vidsynet bedre frem..

  Tor

 7. Tante Sofie Says:

  Du Tor, du Tor Ikke ofte jeg er innom bloggen her lenger, men når jeg er her må jeg kikke på det du skriver, vet du!
  Dette her var noe av det beste jeg har lest. Tårene renner, tenk å kunne sette ord på ting slik du kan! Jeg var der på kirkegården, mens jeg leste ………
  Stor juleklem fra Tante Sofie

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Alltid koselig å høre Alltid koselig å høre fra deg Tante Sofie. Jeg tror nok mange opplever det slik ved graven, men vi hører ikke så ofte om det. For min del er det mange tanker som kommer, ja ofte fra hele livet. Man har bare en far – og en mor. Og jeg har vært heldig. Ikke alle er det dessverre.

  Hat er vondt, jeg kan ikke hate tror jeg. En sterk opplevelse fra da jeg var liten og var med på å besøke en grav: En gammel dame står og spytter på en grav og banner eder og galle over den som ligger der..

  Heldigvis opplevde jeg bare kjærlighet..

  Juleklem til deg..

  Tor

 9. Anonym Says:

  Godt skrevet Jærskalden Tor Vidle. Det var en god samtale du hadde med din far, men aner det var noe du ikke fikk sagt………….
  Ingen kan som du fortelle på en så god og levende måte. Det fikk tårene fram….
  Kjenner det å besøke en grav alene, det følers godt på en måte synes jeg.

  LL

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, både godt og litt vondt Ja, både godt og litt vondt – vemodig Lise L. Man kommer helt inn til virkeligheten, den rå på mange måter.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: