Silent Night ..

Silent Night.. har hørt den flere ganger denne jula og som andre, men plutselig nå da jeg hørte den for n’te gang dukket minnene opp fra noen ord en dame hadde skrevet, det var sterkt å lese den gangen og er sterkt å minnes igjen akkurat nå.

Det var en dagbok skrevet at en fattig alenemor med 3 barn, og faktisk i bloggenes spede barndom, altså mange år siden. Jeg husker ikke om hun var fra England eller Irland lenger. Jeg prøvde å søke dagboken opp igjen uten å lykkes. Det var sterke ord, samtidig ga det meg, og sikkert alle som leste de noe å tenke på.

Jeg husker det ikke ordrett lenger, ei heller alt. Men overskriften var Silent Night – og hun hadde skrevet om teksten til hennes situasjon, gripende og trist. Jeg skal prøve på norsk å skape noen av setningene hun skrev under (etter) sangen, så kan de fleste sikkert tenke seg hvor sterkt det var.

Jeg hater Gud – jeg hater og hans sønn Jesus.

Jeg hater de begge i Desember – selv om jeg elsker de i November.

Jeg hater de begge som tapper mine siste tårer.

Jeg hater Gud for han befruktet Maria.

Jeg hater han for å ha skapt Julen.

Jeg hater min ensomhet.

Jeg hater meg selv i Desember – og ville helst vært død i Desember.

Jeg hater Julens smilende mennesker – de suger meg ned i jorden.

Jeg hater å ikke strekke til i Desember for mine elskede barn.

Jeg hater å være ensom alltid, men ensomheten dreper i Desember.

Kjære Gud, hvorfor skapte du meg?

Kjære Gud, hvorfor piner du meg i Desember?

Kjære Gud, hvorfor ser du ikke at du dreper meg i Julerusen?

Hver dag jeg krymper mer i ensomhet.

Hver dag jeg tar mine elskede barn inntil meg, og ber om at jeg klarer mer.

Hver dag jeg sitter alene og håper – nei jeg har sluttet å håpe.

Hver dag i Desember jeg gråter inni meg tårer i tomme ensomhetsskrik.

Kjære Gud, jeg vet ikke om jeg orker en Jul til.

Kjære Gud, lov meg å ta deg av barna mine hvis jeg ikke orker mer.

Kjære Gud, jeg hater deg i Desember for hva du gjør med meg.

Bare bruddstykker jeg husker, og jeg får ikke til hennes sterke måte å si ordene på som og var på engelsk. Når man leser ord som hennes så blir mange av våre "problemer" trivielle, ja flaue rett og slett. Og det finnes nok millioner som henne i verden.

Vi mennesker kan ikke ta på oss alle andres smerte alene, men vi kan la de få bli synlige, vi kan la de få litt av vår tid. De fleste av oss har det bra, kanskje. Kanskje ikke, det er vanskelig å vite hvor mange som tar på seg smilene, tapre smil og mange ganger. Vi er lette å lure vi mennesker. Men vi klarer ikke lure oss selv..

Håper jeg ikke tok fra noen julegleden, men julen er og en tid for tanker og medmenneskelighet, selv for en hedning som meg..

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»214″ height=»152″>

6 kommentar to “Silent Night ..”

 1. Lise L. Says:

  Du er vel ingen hedning Jærskalden Tor Vidle. Da jeg leser det du skriver her på bloggen vil jeg si tvertimot.
  Men det var sterke ord, og som du sier er det nok mange som har det likedan,  de tør ikke si ordene, men gjemmer seg bak et smil som ikke når øynene.
  Ønsker en god jul.

  Lise L.

 2. Anonym Says:

  Av: mirapisani Nå syntes jeg nesten at du var litt slem Tor. Jeg vet ikke hvor lenge jeg har sittet her og strigrini p.g.a. disse ordene, men jeg har hvertfall sittet like lenge å tatt meg sammen så jeg ikke skulle komme hylbæljende inn i bloggene over her med en tårevåt julehilsen.
  Men det gjorde godt også. Tårer er i grunnen verdifulle hvis man klarer å bruke de riktig.
  Min kilde til ordstabling.
  Ha en nydelig og hjertevarm jul Tor.
  Mira ;))

 3. tante BØ Says:

  God Jul Tor.
  Klem : )) God Jul Tor.
  Klem : ))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hedning i mitt tilfelle Lise Hedning i mitt tilfelle Lise er at jeg ikke tror på en gud som mange gjør. Men jeg tror på livet, og andre får ha sin tro i fred for meg så lenge de ikke påtvinger andre den, eller lar andre lide for deres tro.

  Synd jeg ikke fant hennes egne ord igjen, men de ga et sterkt inntrykk på meg. Livets lykke er så ulikt fordelt, det er den største urettferdigheten livet gir til menneskene. Lykke er ikke bare som mange tror, tilfeldigheter avgjør mer enn vi egentlig fatter mange ganger.

  Håper du får fortsatt fine juledager Lise..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Beklager det mira, jeg var Beklager det mira, jeg var litt redd for at det kunne bli sterkt. På samme tid er det hverdagen for ufattelig mange mennesker, og ofte er de tause og usynlige, og mange kler på seg en fasade for å skjule deres egentlige følelser. Vet ikke når i menneskets historie det ble så tabu å si at "jeg er ensom" – eller "jeg er ulykkelig". Kanskje er det slik og at mange er redd for å høre om det de selv frykter eller prøver å skyve unna?

  Men dette er og endel av vi menneskers virkelighet.

  Håper du har varme og glade juledager mira..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ha fortsatt god jul tante B, Ha fortsatt god jul tante B, håper du får smile mye..

  Klem..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: