Dialekthysteria.

Skal "Boknorsk" – eller pent og korrekt Østlandsmål dominere vår alles rikskanal på tv? Hvorfor er alltid østlendinger, dvs de som taler nærmest det Boknorske som de selv ha vedtatt,  redd for dialekter? Til nøds, og en følelse av at de kun for å holde på en fasade utad, godtar NRK en liten prosent "ren og pen" Nynorsk.

Nå er det bråk fordi en ansatt har fått tillatelse av ledelsen til å tale sin egen Målselv-dialekt på nyhetene. Hva er problemet egentlig? Bør ikke NRK avspeile språkmangfoldet i hele landet og ikke bare østlandet? Personlig driter jeg vel i om østlendinger må skjerpe ørene og forståelsen av at de ikke er Norges navle.

Skal noe offentlig organ, som egentlig NRK er, forplikte seg til å vise mangfoldet i Norge, så får de jammen og fronte språkmangfoldet. Det er en del av den norske kulturarven. Jeg forstår ikke problemet som støyen inneholder omkring det vedtaket. Agendaen er jo opplagt: Å få ledelsen til å trekke vedtaket.

Og her er også et skoleeksempel på at såkalte forskere ikke alltid har særlig gangsyn og intelligens:

Språkforsker Finn-Erik Vinje kaller avgjørelsen om å tillate egen dialekt »helt vanvittig».

Det som virkelig er helt "vanvittig" Finn-Erik Vinje, er at du kan kalle deg "språkforsker" – ikke at ledelsen i NRK endelig ser litt utover Oslogryta og finner ut at det er visst noen der og faktisk..

http://www.seher.no/831079/ingerdi-stenvold-faar-prate-maalselv-dialekt-paa-nrk

Berre vent dokk byfantar te Skaldaland inntege NRK med Fjosnyhede og kursar i adle fargar for vordande budeieemnar!

12 kommentar to “Dialekthysteria.”

 1. Lillesøster Says:

  Til slutt blir kanskje Til slutt blir kanskje østlendinger som svenskene? De forstår ikke norsk. Men vi nordmenn forstår svensk. Det er bare den gamle snobbevestkantadel-kulturen som puster en i nakken. "Vi er bedre og taler bedre!" Resten er fra gokk og litt mindre intelligente, og bør legge om dialekten for deres skyld. En form for rasisme, akkurat som om vi ikke er samme folk?

  Lillesøster

 2. Jettegryta Says:

  haha! Bra innlegg, Tor.

  Eg har sjølv ein kjærleik til nynorsk.
  Eg har jo tross alt vokse opp på bygda, der me hadde nynorsk som hovudmål.
  Korleis hadde ting vorte, om me som skriv nynorsk skulle heva stemma og nekta å skriva bokmål som sidemål? For det er jo det bokmålsfolket gjer med nynorsk.

  Mangfold er omtrent uhørt i dialektsammenheng.
  Kor mange bokmålsbrukere, eller østlendingar er det ikkje som har sagt «jeg skjønner ikke hva som står der» på enkle ord som er skrevet. For eksempel «ikkje og korleis».
  Ofte er det berre stahet som rår.

  Me skal vera internasjonale, og helst samla verda under ei og samme kappe. Kvifor skjer det motsatte på språksida?

  All æve til nynorsk og dialekter.
  La oss ikkje ta knekken på det mangfoldet me har i Noreg.
  For me som skriv eller snakkar nynorsk, me har vel ikkje noko ynskje om å ta knekken på bokmål slik «dei» vil ta knekken på nynorsk?

 3. anrema Says:

  Jeg stemmer for den dialekte Jeg stemmer for den dialekte som er mest utbredt både i tale og skriftspråk.

 4. mikaoJ Says:

  Høh. Eg kjem frå austkanten i Oslo og talar tilnærma bokmål, men føretrekk å skriva nynorsk. Lurer på om eg òg er ein av dei skitne austlendingane som de skildrar, eller om eg fell under ein annan kategori.

  Folk burde uansett få løyve til å tala som dei sjølv vel og vil, jamvel på fjernsynet. At denne Ingerid Stenvold liksom skal måtte halda seg til anten nynorsk eller bokmål er latterleg.

 5. Først og sist Says:

  Jauda, det.. ska varta greier..
  NRK med fjosmål….grevla løye..

 6. bramaputra Says:

  det værste er vel kvaliteten på dette Norske språket som ble ødelagt under 400 års dansk misshandling og voldtekt- det norske bokmålspråket burde vært avviklet- Det er Tilbakestående,- ok Dansk er ikke et språk,men en hals sykdom,- svensk derimot,er et riktig flott språk- og det er mangen norske dialekter og,- soganmålet skal være det som minner mest om det gamle norske.-
  jeg stemmer for å innføre obligatorisk svensk-så har vi i hvertfall et språk å være stolt av.
  vinje er en kverulant-det har vel alle sjønt?

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg synes vi skal bli bedre Jeg synes vi skal bli bedre i å ta vare på dialektene våre Lillesøster, og da bør en statskanal som NRK gå foran i bresjen for å vise vei, men som vanlig bråker de på østlandet.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Alle land/språk har sine Alle land/språk har sine lokale dialekter Jettegryta, men såvidt jeg husker har Norge fått kritkk for å ikke ta vare godt nok på sine dialekter som i høyeste grad er en del av vår kultur og særpreg.

  Mange av argumentene mot Nynorsk er direkte latterlige og viser og liten forståelse for hva nynorsk står for. Folk kan gjerne ta på å lære seg ørten fremmedspråk av fri vilje, men nekter å ville lære seg endel av sitt eget språk som jo nynorsk er.

  Et av problemene både for dialekter og nynorsk er den stadige økende urbaniseringen og tilstrømmingen av unge generasjoner fra småbyer og bygder til f.eks Oslo.

  Du er ihvertfall meget dyktig i nynorsk, og det skal du være stolt av.

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Så da mener du alle andre Så da mener du alle andre dialekter skal "fjernes" anrema? Hvorfor?

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei selvfølgelig er det Nei selvfølgelig er det feil å fra alle under samme kam mikaoj, men det er det generelle jeg poengterer. Kan man ikke være generell i endel problemstillinger blir det aldri en debatt om problemstillingen. Og det er jo feil for en samfunnsutvikling/samfunnsdebatt.

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jepp først og sist, det vil Jepp først og sist, det vil bare farge NRK.

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Joda bramaputra, Norge har Joda bramaputra, Norge har sannelig hatt sitt å stri med historisk der, og dermed er det og viktig å ta vare på det vi kan av vårt eget.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: