Tanker omkring et fjosvindu..

Uvaner – noen har vi vel alle. Hva som skjuler seg i begrepet "uvane" er nok inviduelt, kanskje er noe tillært til å oppfattes som uvaner fra oppveksttiden og miljøet man har trødt i som voksen og blitt preget av andres meninger.

Her er forresten overskriftens deltaker:

Et fjosvindu mot øst – et av tusener.

Uvaner – jeg innbiller meg at jeg har få, men vet – eller tror jeg har flere. Klassifiseringen avhenger av ståstedet der og da, tror jeg. For jeg er enda usikker på om jeg egentlig har uvaner i det hele tatt? Om jeg skjærer osten i fra alle himmelretninger for å holde den plan mens en annen kun skjærer fra vest og da skaper en uregjerlig og skjev ost rimelig kjapt – er det en uvane han da har siden jeg holder min ost alltid plan og rett?

En annen sak at nå kjøper jeg bare ferdigskåret ost, men noen vil gjerne si at det og er en uvane? For den koster mer (noe jeg gir blaffen i).

I det siste har jeg av og til begynt å ta meg en på øyet på ettermiddagen, dvs mer korrekt så er ikke det planlagt som de gamle gjør. Du vet den middagshvilen bestefar alltid måtte ha når klokken slo et visst glass. Nei jeg legger meg bare nedpå (altså av og til) og skal slappe av med å lese en halvtime, kose meg og la tankene få hvile. Så jeg drar over meg kosedyna og legger meg deilig tilrette med to puter under hodet og boka på brystet. Deilig.

Men så hender det av og til at jeg sovner – av og til. Vel, ok litt mer enn av og til. Ok! Ok! Ofte da! (ingen kan ta meg for lystløgner ihvertfall). Dog er det noe jeg skylder på høsten for – og jeg har bestemt meg for å kutte ut når våren kommer. Tror jeg. Ok! Jeg vet ikke! Men det gjør ikke du heller! For våren er ikke kommet enda!

Er det en uvane? Burde jeg heller vasket et gulv eller bygget mer på kåken i stedenfor å ligge der å dra meg virkesløs i kanskje en halv time? Ok! Ok! Av og til en hel time da! – Ofte! Ok? Burde jeg ha dårlig samvittighet? Men kan jeg ikke trekke det av på tv-kontoen da? Mange sitter jo og halvsover foran tv’n hele kvelden? De vasker ikke gulv eller bygger på? Jeg ser nesten ikke tv. Eller er det og en uvane i dag? Å ikke se mye tv?

Det var vinduets saga jeg skulle skrive om… Men nå har jeg vel (som vanlig) brukt opp arket før jeg kom så langt med noe helt annet, en uvane jeg har. Eller er det nå det? Kanskje er det arket som er for kort? Den arklengden folk gidder lese? Får ta den delen ved neste vindu..

13 kommentar to “Tanker omkring et fjosvindu..”

 1. tante BØ Says:

  Nyt halvtimen … timen din Nyt halvtimen … timen din du Tor. du har sikkert bare godt av det : ))
  Det hender jeg sovner med haka på brøstkassa her og : ))
  Vi tar det igjen til sommern vi Tor… da går det jo nesten døgnet rundt : ))
  .
  Natta : ))

 2. Ingeborg Says:

  En kvil er godt for kroppen. Fortsett med det og ha god samvittighet. (det har du jo ubedt)

  Fra min tid i utenriksfart så har jeg den vanen. Så mange år og enda sitter det i kroppen. Samme tid. Og jeg nyter det.
  Da ungene vokste opp, da var jeg ordentlig husmor. Oppe tidlig, matpakker og greier. Og middagskvil. Utrolig hva en kan få organisert når en vil noe som er viktig.
  Vokste opp sa jeg, men sønnen min var 18 år, enda var det jeg som passet klokka og var oppe om morran. Han gikk på skole.
  Kanskje derfor Svigermor var mer her enn hos de andre i familien. Ho sa: "I huset her får man frokost om morran". Ho plukka heller aldri på min kviletid. Jeg savner henne.
  Ha en fin helg.

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, og gjett om jeg nyter de Ja, og gjett om jeg nyter de få (eller litt mer, hehe) gangene når tankene får slappe av og kose seg litt tante B.

  Om sommeren da er det full fres, enig. Men ellers sover jeg lite i timer uansett, 4-5 er vel vanligst. Har vært slik siden jeg var liten.

  Sov godt tante..

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, er bare litt uvant for Ja, er bare litt uvant for meg Ingeborg. Har aldri gjort det før om årene, men kjenner jo andre som alltid har tatt seg en på øyet helt i fra ungdomstiden av.

  Har du seilt ute? Det visste jeg ikke, men kunne vel bli lange dager da ofte? Jeg er som regel tidlig oppe, noe jeg alltid har vært uten klokke, også da jeg var liten, ofte stod jeg opp i solrenningen om sommeren og tok meg en tur i skog og mark før jeg skulle på skolen.

  Sen i seng og tidlig oppe er vel meg på det området.

  Frokost er viktig, men ikke alle tar den i dag, dessverre. Alt er så travelt i dag.

  Ha en fin helg du og..

  Tor

 5. Ingeborg Says:

  Bare noen ord. jeg ser i kom. din at du trenger bare en 4 -5 timer søvn.
  Da kom jeg til å tenke på alle de gangene jeg satt der mens Svigermor koste seg med frokosten.
  Du ser trøtt ut, sa ho. Jeg svarte som sant var at jeg er et B-menneske (du ser jeg er oppe enda).
  Ho svarte: "Når du blir eldre så trenger du ikke så mye søvn". Det var noe jeg ikke trodde på. I ettertid har jeg skjønt at ho hadde rett, idet som i mye annet.
  Jeg er tidlig oppe om morran, enda. Godt å ha god tid.
  Godnatt

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe, ja de sier så Hehe, ja de sier så Ingeborg, men for min del har jeg vært AB menneske hele livet.

  Dog er det noe sant i at det er lettere å stå opp i den lyse årstiden, selv om det er koselig å stå opp og fyre i ovnen og..

  Godnatt..

  Tor

 7. Lillesøster Says:

  Veldig bra skrevet. Du Veldig bra skrevet. Du hviler vel fordi du trenger det, ikke sant? Mennesker trenger hvile. Man blir ikke akkurat avslappet bestandig av å se på tv heller. Jeg ser derfor ikke noe særlig på tv lenger, det er alltid okkupert av tenåringer, uansett.🙂

  Lillesøster

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Opprinnelig og ærlig er vel Opprinnelig og ærlig er vel tanken mer å slappe av en liten stund med en god bok Lillesøster, tror jeg, hehe.

  Tor

 9. Lillesøster Says:

  Ja, du er flink. Det er Ja, du er flink. Det er lenge siden jeg har giddet å lese bøker.

  Lillesøster

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg leser mye Lillesøster, Jeg leser mye Lillesøster, har alltid gjort det, og kan anbefale det for å få slappet av litt og la tankene få hvile litt om hverdagens mas og stress..

  Tor

 11. Lillesøster Says:

  Det hender jeg leser litt Det hender jeg leser litt i Bibelen. Ellers leser jeg nyheter hver dag på internett, men ikke like mye nå som før, pga av at jeg har vært trøtt. Men "bokhyllebøker" blir dessverre stående…. Jeg liker faktisk å bla i leksikon. Merkelig nok, men bare en bitteliten stund om gangen. Lærte meg litt om hvordan gammer bygges. Skulle gjerne lært meg å bygge det selv, men det så faktisk litt vanskelig ut…. Neida, jeg bladde bare noen få dager i dem. Skulle gjerne ha funnet en bok om planter man kan spise i naturen, det var derfor jeg begynte å ble i leksikonene. Men leksikonet var minst 20 år gammelt, i svart-hvitt og jeg ble ikke særlig klok på de plantene… Kommer nok ikke til å tørre (tore, våge….ordbøker har jeg lest en del i, bare virker ikke sånn) å spise dem. (Jeg spiser ikke ordbøker.) Jeg har lest en del av Bob Dylans tekster det siste året. Har sånne merkelige hobbyer.

  Lillesøster

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Den leser jeg sjeldent i Den leser jeg sjeldent i Lillesøster, men jeg er jo hedning, hehe. Leser ikke så mye nyheter lenger, vi drukner i nyheter synes jeg.

  Leksikon var jo veldig viktige før nettet, men nå er det bare å google det man leter etter. Ja man kan lære mye av å lese bøker, så en får dobbelt opp der, både kos og lærdom.

  Jeg har og mange hobbyer som sikkert noen synes er merkelige, men det bryr jeg meg null om sålenge de gir meg noe glede.

  Tor

 13. Anonym Says:

  lille søster Ja, sånn skal det være! Folk har angst for hva andre synes om dem, og det er livshemmende. Men når man får sure kommentarer og bare prøvde å være til glede, muligens, så kan det gjøre litt vondt, men man må jo tåle både positiv og negativ kritikk, ellers lærer man ingenting.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: