Solredaksjonens Listepop?

Da jeg skrev innlegget i formiddag lå jeg enda limt fast på 2. plass – når jeg kom hjem fra tur i kveld var jeg falt til lykketallet 13. I grunnen må en bare flire og riste på hodet av systemet.

På samme tid kan det nok føles urettferdig for enkelte, og på en måte med forståelig grunn og – i tilfellet mitt viser det bare hvor ekstremt det slår ut og hvor prisgitt en er Solredaksjonens smak og behag og ikke hvor mye man skriver eller blir lest utenom det som Sol skufler inn.

Det har vært mye snakk om listene i lang tid, og særlig den som viser "mest leste siste 30 dager". I grunnen er det vel den listen det alltid har handlet om. 

I mitt tilfelle fant jeg kjapt ut at det var ingen av de vanlige feilene, men rett og slett kun det at for 31 dager siden fant Solredaksjonen et innlegg hos meg som de likte, noe som er sjeldent da jeg normalt ikke skriver om saker de digger. Det som er håpløst er følgende: Jeg står nå oppført med 25 innlegg siste 30 dager. Disse 25 innleggene har tilsammen gitt omtrent like mange lesere totalt som det ene Solredaksjonen linket til.

Det er jo rimelig klart at egentlig henger det ikke på greip det systemet. Et annet grelt eksempel som viser problemet meget tydelig:

Bramaputra ligger på topp med 67 skrevne innlegg, men "kun" på 7. plass over meste leste siste 30 dager. Jeg antar at årsaken er kun at han som meg sjeldent blir linket til av Sol. Men: På 4. plass over mest leste ligger "milky" med nesten 8000 lesere, men med kun bare 1 innlegg siste 30 dager. Et skarve innlegg mot bramaputra’s 67. Allikevel er vedkommende mer lest. Selvsagt må det være pga Sol’s linking av "milky".

Jeg tror de fleste nå ser veldig tydelig hvorfor endel kan føle dette urettferdig, jeg forstår det, for det er ikke rettferdig heller. Jeg kunne tatt flere eksempler som viser hvor håpløst det er, men de fleste ser det selv tror jeg. Listen må ikke bli slik at den nærmest blir et barometer på hva Solredaksjonens smak er, for det er faktisk slik det er nå.

Det "normale" ville vært at plasseringen på antall innlegg siste 30 dager viste seg omtrent på samme plass på listen over antall lesere, det er rimelig naturlig. Og jeg tror de fleste ville følt det som mest rettferdig og, dvs at de som er mest aktive også blir mest lest over tid, og ikke som i det grelle eksemplet med "milky" at kun 1eneste innlegg siste 30 dager skal "lønnes" med å nærme seg listetopp bare fordi det falt i smak hos Solredaksjonen.

Dette handler ikke om mitt "fall", for jeg har undret meg på når jeg skulle falle på plass igjen der jeg normalt er og som regel i harmoni med antall innlegg sånn ca. Nei det handler om rettferdighet for alle, og da og ro omkring det med listene i fremtiden. Tror de fleste ser det rettferdige i det nevnte med antall innlegg som et av de naturlige hovedpunktene for antall lesere og et punkt som kan være med på å gi motivasjon for flere.

Nå som en kan peke på hvor enorme utslag Sol’s innblanding i dette gjør, så er spørsmålet naturlig om hva gjør vi så? Kutter ut listen med antall lesere og lar heller antall innlegg og kommentarer bestå? På en måte er det kanskje mer rett. Allikevel.

Jeg føler at vi bør mest mulig samlet kreve en eller annen forandring av Sol. Også med tanke på ro omkring dette emnet i fremtiden. Og rettferdighet for alle, dvs at alle stiller likt og ikke at det er Solredaksjonen som skal påvirke og overstyre det naturlige. Og jeg tror bestemt at Solredaksjonen selv ser det problematiske i dagens måte å gjøre dette på.

Kort foreslår jeg følgende:

1. Kutte ut listen over mest leste.*

2. Legge listen over antall innlegg øverst og kommentarlisten under denne.

3. Øke antallet på hver liste til 50 slik det er når man trykker på utvidet liste.

* Jeg antar at Solredaksjonen ikke kan la listen bli upåvirket av de som klikker seg inn via linken på fremsiden, dermed er det eneste reelle alternativet å kutte ut listen.

(Jeg stenger nådeløst dette innlegget for anonyme, de blogger jo ikke her, dermed angår ikke dette disse)

16 kommentar to “Solredaksjonens Listepop?”

 1. bramaputra Says:

  det jegt fikk med meg var ophavsretten det som betydde noe for deg-og det har jeg all respekt for
  at jeg ikke har lest og komentert deg i det siste-skylles bloggmessig at jeg syntes det er viktig å leite etter nye- du bevhøver ikke være stort til menneske så lenge du har en sjel-  det er lett å bli glad i mennesker som gir bort sjelen sin på en blogg- ivertfall om de har noe som man føler for-
  at du er en kverulant som tørner på sol nekter jeg å tro.- du er for maskinert/sivilisert når du er sint.- gå heller over støvleskaftene
  men det er jo ikke lov- skal prøve å lese inlegget ditt nå

 2. tante BØ Says:

  En annen ting som også En annen ting som også gjør den lista "mest leste" helt feil,
  er at telleverket går bananas og får "hikke".
  Da spretter det på 70 til 90 ekstra leste i løpet av sekunder.
  Når man får over 100 leste i løpet av noen timer på natta, må man jo forstå at det er feil.
  Dette skjernesten hele tiden bortsett fra i noen timer på døgnet.
  De timene endrer seg.
  Nå er det om trent midt på dagen.
  Dette har vel pågått fra i sommer hvertfall.

 3. Qvinde Says:

  Sols innblanding har alt å Sols innblanding har alt å si for mest leste. Får man et innlegg på forsiden, kan man raskt få 3000 visninger. Kunne vel like gjerne ha fjernet både visninger og alle listene. Bare tull.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Dette handler egentlig ikke Dette handler egentlig ikke om meg bramaputra, men bloggsamfunnet som en helhet, jeg er opptatt av rettferdighet, likestilling på en måte..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg har sett det du nevner Jeg har sett det du nevner tante B, og vet Sol ikke klarer fikse det slik at det holder i lengden, noe de selv vel har innrømmet. Og dermed og et ekstra argument for å kutte ut den lista over mest leste, den er egentlig bare tull og urettferdig for mange.

  Tor

 6. bramaputra Says:

  forøvrig støtter jeg 100% sols linje når det gjelder å bruke en blogg for å trekke reklame
  det er kunn wegeland som sikkert skulle vert welhaven
  det vet jeg ikke-den som jeg srev for noen dager siden velig kort som skulle vært på presangtasjon.  en av dem var muslim- og det har blitt sensurert  men ikke nok- dette er min respons til kristen misjonærene som har tatt over her- jeg tror på profeten muhammed
  Hjelper det å misjonere?
  når jeg var ung skulle jeg skrive tidenes roman
  og ophavsretten hadde blitt misbrukt av
  en som stjal ville nok jeg aldri slite med
  for jo bedre jeg skriver jo færre lesere og komentarer får jeg
  det er jeg svært fornøyd med-
  likeså burde du

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det som er greit med å ha Det som er greit med å ha en eller annen form for liste Qvinde er at man da lett finner bloggerne, tror de fleste synes det er ok. Men det har over tid vært endel bråk og krangel om listene, dvs egentlig den som går på mest leste. Og på en måte forstår jeg at det kan blir slik når den er helt prisgitt hva Solredaksjonen liker av innlegg.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er ikke snakk om at Sol Det er ikke snakk om at Sol ikke skal få bruke innleggene bramaputra, men at deres bruk da ikke skal påvirke så til de grader en liste som vise antall lesere, for da er det strengt tatt Sol som bestemmer listen ved sine valg, og ikke de naturlige leserne man får.

  Er ikke enig med tanken din om at jo bedre man skriver jo færre kommentarer og lesere skal man da få, det naturlige er jo motsatt.

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det jeg er mest ute etter er Det jeg er mest ute etter er om noen har andre forslag, og om mitt forslag med å kutte ut den ene listen er en ok løsning. Jeg kommer til å ta kontakt med Solredaksjonen om denne problemstillingen og vise til dette innlegget.

  Tor

 10. bramaputra Says:

  i dag lever vi i tiden ja takk begge deler
  nødvendigvis bør man ikke få få komentarer på en god blogg
  men det kan helt klart sje
  enten må man skrive knall bra for å komme på forsiden til sol- og det er det ingen som gjør- eller så må man engasjere
  med all respekt- bramaputra

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror jeg kan bestemt påstå Tror jeg kan bestemt påstå at for å komme på fremsiden til Sol bramaputra, er det ikke skrivekunstene som teller, men om temaet faller i smak hos Solredaksjonen.

  Det er flere her som skrive meget bra, men knapt aldri blir linket til pga de ikke skriver om saker som Solredaksjonen setter pris på.

  Tor

 12. tante BØ Says:

  Jeg har ikke no annet eller Jeg har ikke no annet eller bedre forslag. For min del kan de fjerne alle listene.
  Men at Sol ikke klarer å få orden på telleverket … vel, den kjøper jeg ikke.
  Jeg har åsså fått det som svar fra dem, men ….

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Normalt skulle en ikke tro Normalt skulle en ikke tro det var noe problem å fikse nei tante B, men det ser ut til at de på en eller annen måte ikke klarer det. Jeg ser at endel andre ting og funker en stund, men plutselig er det feil igjen, så fikser de det nok en gang, men etter noen dager er det feil igjen.

  Jeg tror at det på sikt når det er slik at Sol egentlig styrer den lista så er det antagelig like greit for de aller fleste at den kuttes ut, det er ofte småkrangling og omkring den lista.

  Tor

 14. davyen Says:

  Hei qvinde hvorfor skal man fjerne alle lister og slikt .disse fungerer jo som en spore til å bli en bedre blogger..
  Jeg har ingenting i mot å få høye lesertall ,noe jeg også har,men sevfølgelig er det noen som finner trøst eller hva det nå  enn er i å skrive og ære være dem for det ,men jeg tror nok at innerst inne ligger lysten til å se sitt navn høyt oppe på popularitets listeneNoe annet ville være unaturlig.
  davyen

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nå var din kommentar ment Nå var din kommentar ment til "Qvinde" davyen, men vil bare kommer med en mening:

  Som du ser av innlegget og kommentarene er det nå slik at for å krype opp til pallen på den angjeldende listen er man avhengig av å tilpasse seg hva Solredaksjonen finner interessant, og dette betyr ikke nødvendigvis at man da er en bedre skribent enn f.eks den siste på lista. Hadde den lista kunnet bestå uten Sol’s sterke påvirkning ville det nok vært ok for alle.

  Tor

 16. Lillesøster Says:

  Nå skjønte jeg Nå skjønte jeg det.

  Lillesøster


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: