Blåskjær..

Blåskjærsnøen dekker inngangen til Skaldeland. I lavlys en siste novemberettermiddag har fjellene endelig fått sin kalott. Sitter tilbakelendt i en myk og lun li med gule blomster og røde julebær rundt og betrakter fenomenet. Det nærmeste hvit bakke her nede har vært noen haggelbyger og litt rimfrost. Og en sjelden hinne av krystall på vannpytter – men den måtte man måle med micrometer.

.

Vakkert som melis på en kaketopp dandert med  regnbuekrans av blomster og bier. Blå Swix antagelig – tankene går til ski på blå snø i morgenlys. Knitrende skaresnø og hytter som damper av bjørkeved ut piper med snø rundt. Og en villmann i 125 med jubel nedover brattlia. Eller tankefull innover stille hvite daler med fjellbjørk og rypespor. Appelsin og kakao..

Noe stikker i siden, snur meg – de ville blanke kristornbladene vil ha oppmerksomhet. Kontrastene er store her på Jæren. 50 minutter unna ville bildet blitt motsatt – snø i forgrunnen og under rompa, i bakgrunnen den grønne milde slette langt der nede. Og det blå havet, må ikke glemme havet, og alle strendene, solnedgangene. 50 minutter fra blå swix til blått hav..

.

Spiser firkløver og drikker dampende kaffe. Tenker på minner fra skiturer, koselig å skli rolig innover vidder og daler i maksvær og vindstille. Solbriller og lue med dusk i. Må være dusk. Rolige tak uten stress, nyter frihetsfølelsen og suger inn. Bare fjellets lyder, taushet, kanskje en rypestegg – en ensom ravn. Harespor. Mikkel snuser. Jo – det slår flatt skitrekk i kø og bråkete mennesker. Fjellet skal nytes i ro, uten klippekort og turbobriller, ingen hjelm takk – strikkelue med svakt svaiende dusk er fjellets ro..

På vei hjemmover i dalende novembersol – en enslig busk står ved kanten av et jorde, bak går solen ned bak en åskam. Lyseffektene slås på som på bestilling, nesten som en regnbue uten regn. Øverst en grønn bueport inn mot rosa skjær – og det hele omkranset av blåskjæret til resten av Jærhimmelen. Mine blå øyne kikker forundret på fenomenet til det slukkes – for denne gangen..

.

Når jeg snur meg og sola er bak åsen – er månen oppe på motsatt side over en skog. Lyset er nesten for svakt til å ta bilder uten stativ, men noen knips for å få med minnet uansett..

.

I dag i inntrykkenes verden avsluttes med en sang som skaper ramme..

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»312″ height=»25″ pluginspage=»http://www.macromedia.com/go/getflashplayer» play=»true» loop=»true»>

(Sarah Brightman & Gregorian – Moment of Peace)

12 kommentar to “Blåskjær..”

 1. ¨bamse¨ Says:

  Vakre bilder… Vakre bilder…

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk bamse, men de beste Takk bamse, men de beste bildene er de en opplever selv..

  Tor

 3. Mona-Lisa Says:

  Vakkert Hr.Vidle, vakkert! Både i tekst og bilder. Billedmessig var særlig det første og siste supert. Det minner meg om mitt kjære Tronfjell nemlig. Beundringsverdig dette!

  Mona-Lisa.

 4. Lillesøster Says:

  Nydelige bilder. Fjellene Nydelige bilder. Fjellene minner meg om Jotunheimen. Så den busken med røde blomster er Kristtorn? Dette var ordentlig munkesang? Jeg har litt vanskelig for å konsentrere meg om hva du skriver, for jeg fikk tårer i øynene av å tenke på mine foreldre…. snufs. Og så jeg som nettopp hadde kommet i "hallelujastemning" med Status Quo, og så var jeg så dum å gå hit, og så må jeg neste gråte. Filler´n, hva skal jeg gjøre nå? Men jeg fikk med meg at du spiste sjokolade til kaffe/kakao. Det er nok mye dyrkbar jord der du bor. Månen har vi overalt, og den er alltid nydelig, mannen min har noen snadderbilder av den, men den er best live. Ha en fin dag.

  Lillesøster

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok «Mona-Lisa».
  Tor Ok "Mona-Lisa".

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Lillesøster. Ja er Takk Lillesøster. Ja er kristorn, de vokser både vilt og "tamt" her. Munkesang? Nei, i grunnen ikke. Men kan kanskje oppleves slik for noen?

  Jæren er ofte omtalt som "Norges spisskammers" pga alt som dyrkes her, og mengden ikke minst, så ja, det er mye dyrket her på flaten. Enig at månen er best live, så er også alle andre inntrykk vi tar bilder av, de er alltid best live..

  Ha en fin dag..

  Tor

 7. Lillesøster Says:

  Så du er både skald – Så du er både skald – sanger/musiker og dikter – og fotograf? Eller er en skald kun en dikter?

  Lillesøster

 8. tante BØ Says:

  Føler det blir litt dumt å Føler det blir litt dumt å si at det er vakre bilder …
  jeg har vel sagt det snart hundre ganger om bildene dine,
  men de ER jo vakre. Utrolig vakre : ))

 9. Først og sist Says:

  Enig.. Bare vakkert…

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ihvertfall ikke sanger Ihvertfall ikke sanger Lillesøster – jeg synger som ei kråke i bakrus, hehe

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk tante B, jeg blir Mange takk tante B, jeg blir alltid oppriktig glad for å få slike fine ord om mine amatøregenskaper.

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk skal du ha først og Takk skal du ha først og sist..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: