Overfladiskhet….?

Hva er overfladiskhet? Et overfladisk menneske? Tanken kom for en stund siden når jeg prøvde å lage skulpturer av knærene med dyna som delvis illusjonistisk leire når jeg knep øynene sammen bak lesebrillene for å skape nok uklart syn for å fjerne blomstene i dynetrekket. Jeg kjedet meg, en hel dag i dass, bokstavlig talt – en dag og en natt med magesjau er slitsomt.

Jeg kan nok f.eks virke overfladisk når et emne er for meg totalt uinteressant, som når det kanskje diskuteres x fotballspillers måte å knytte fotballskoene på når det regner. Da er ofte tankene mine ikke tilstede.

En gang for 6-7 år siden satt vi 5 kjenninger i en gapahuk ved en lakseelv. Mens vi spiste svidde pølser med fersk salat prøvde den ene å forklare beveget hvorfor han hadde vært såpass fraværende de siste 3 årene. Ikke vært helt seg selv enkelt sagt, for det er uhyre komplisert når følelser og ensomhet i sammen jobber i negativ retning, og samtidig skal mennesket utad tilsynelatende virke upåvirket og smile som alltid.

Kortversjon av hovedscenen er ganske klassisk dessverre. Og kanskje er det noe i at 40-års krisa slår ut på enkelte. Etter mange år med sin familie bestående av kone og 2 barn ble alt omsnudd. Barna var flyttet ut, voksne. Kona vippet 40, så 41, 42 og så kom 43. Forskjellene sett fra min side var dramatiske, og skjedde rimelig hurtig følte jeg. Plustelig ble hun den partyløvinnen og barer og nattklubber besøktes opptil flere ganger i uka, og hjemkomst i morgengryet, noen ganger ikke før på ettermiddagen. Etter vel etpar år "smalt" det, og hun flyttet ut til sin nye hun hadde møtt en eller annen natt på byen.

Alt dette hadde gått enormt innpå han, 2 av oss visste endel om det fra før av, dvs det lille han var villig til å si, men jeg hadde sett det på han at det var rimelig alvorlig, selv om han prøvde å skjule det. Små glimt hadde fortalte meg om store negative følelser og alvor. Nå kom så hele historien mens vi satt der og lyttet. Og det var en sterk historie som kom, og den perioden måtte ha vært et helvete.

Samtidig var det påfallende hvor ulikt vi andre reagerte, hva vi sa, både med hjernen, og kroppen – og ikke minst den empatiske forståelsen. Den ene var sånn omtrent "jaja, nok av kvinnfolk – sleng over ketchupen!" Forsåvidt ikke en bombe da han bare var "sånn" straks det ble en viss dybde. "Nr 2" trøstet med mange ord – men av ordene forstod jeg lett at han heller ikke klarte forstå konsekvensene, dybden i det, hva det kan gjøre med et menneske psykisk. Men han ville så gjerne vise sin medfølelse.

Nr 3 og meg selv var nok mer på linje i forståelsen, det heller ingen bombe. For etter mange år lærer man å kjenne andre og vet hvor man har de.

Allikevel er det merkverdig at vi mennesker er så ulike på det å virkelig forstå hverandre. Har som regel aldri noe med intelligens å gjøre føler jeg. Det er nært å da si at enkelte er overfladiske, mangler forståelse og empati. Har merket dette ved flere anledninger i livet at det er som de berømte planeter i hver sin ende. Jeg tror det er for det meste medfødt slike egenskaper, mengden av de.

Men "overfladisk" – er det rett? Siden vi mennesker har laget det ordet, så har det jo en grunn, og ikke minst en betydning. Men hva, altså hvor går grensene? Eller er det inviduelle grenser? Følte grenser som er ulike. Jo, er nok det. Spørmålet blir vel og om en har rett til å kalle noen "overfladiske", for regner man seg selv som "ikke overfladisk" burde en vel kanskje forstå at det blir feil siden ordet er rimelig negativt ladet, og at den "overfladiske" kanskje ikke kan belastes for hva han eller hun har blitt tildelt ved fødselen?

Overfladisk, fjern – har hørt andre bruke de ordene, men de betyr vel ikke det samme, egentlig. Nå sa jeg at jeg selv kan nok virke overfladisk – eller kanskje fjern(?) dersom noe interesserer meg i minus, men aldri når det er mellommenneskelige verdier det handler om.

"Overfladisk" – har sikkert følt det selv om andre, ja sågar kanskje ymtet og visst noen har ymtet først og jeg følte likt, men er det rett å tenke slik? Kan det være at noen med sterkt ego lar dette i enkelte tilfeller gjøre de "overfladiske" i andres øyne fordi de kanskje alltid setter seg selv først uansett, og andres skjebner eller hva en vil, er uinteressante?

Selve ordet er jo enkelt, grunner jo ut i "overflate", "utvendig" – "fasade" kan og kanskje kan muligens trekkes inn litt, men den er jo tosidig, noen dyrker fasaden, andre skjuler seg bak den og gråter alene bak der så ingen skal se..

8 kommentar to “Overfladiskhet….?”

 1. trultemor- Says:

  overfladisk -når noe ikke interesserer
  -når man av ulike grunner ikke ønsker å gå i dybden (man prøver gjerne å skjerme seg)

  At noen blir oppfattet som overfladisk, vil ikke alltid bety at personen er det.
  Mens noen mennesker opptrer så gjennomført overfladiske at det ikke kan være fake….??

  Det er nok mange måter å se og tolke dette på…som du sier

  Gonatt:)

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja du er nok kanskje inne Ja du er nok kanskje inne på noe der og trultemor. Selv er jeg ikke sikker på om jeg fikk frem det jeg prøvde på ser jeg når jeg leser meg selv, men det er vanskelig på snau plass å skulle prøve å sette ord på slike tanker.

  Hovedsaken er vel som før (og alltid) en undring på hvor enormt forskjellige mennesker kan være, noen ganger som om vi var vokst opp på hver sin – ja planet.

  God natt og sov godt..

  Tor

 3. Amelia Says:

  Overflaten kan være en glattpolert gjenkjennelse. Og noen ganger er det overfladiske et ekko fra grunnvollene i et menneske. Det gjelder bare å oversette det.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er ikke alltid lett å Er ikke alltid lett å oversette noe fra et dyp som kun viser overflaten Amelia.

  Det er visst noe som heter "et rolig tjern har dypest bunn" eller hvordan det var. Men det er jo en annen forskjell mellom oss mennesker, det med "rolige og midtpunktene". Og er ikke 2 tjern som er like, rolige eller ikke..

  Selv er jeg nok mer "rolig" enn kanskje mange her tror(?) Men vill og, dog er det mange slags "villskaper" og, hehe

  Tor

 5. Ingeborg Says:

  Overfladisk, men ikke ufølsom. Overfladisk er det mennesket som ikke gidder bry seg om hvordan du har det. Ufølsom er de ikke, for følelser har de himla nok av når det gjelder dem sjøl. Denne følsomheta lurer deg. Og det er da du gjør tabben, du lytter, du godtar deres dårlige dager, du forstår, du tilgir og du tror at disse følsomme menneskene er dem som stiller opp for deg.
  Det gjør de ikke. Da er de ikke lenger på din bølgelengde. Da blir du brysom om det er en dag du ikke har den gode dagen. Og er du i en krise som går over flere dager, da blir de bare borte. Og de er ikke tilbake før du igjen er i stand til å begynne runden med å lytte, godta o.s.v.
  Om du stiller spørsmålet om hvor de har vært. Da er de uvitende, uskyldige, de ante ikke.
  Det er å være overfladisk

 6. Annaps(uinnlogga) Says:

  Eller Det hender i blant at en må beskytte seg selv også mot mennesker som bruker deg som «klagemur» rett og slett. Jeg har opplevd et par sånne tilfeller og de kan virkelig kunsten å «tappe» en , for når du har hørt de samme klagesangene lenge nok, så funker ikke empatien lenger, da må en bare stenge av…muligens bli litt overfladisk. I blant ser jeg at mennesker som virkelig har store bekymringer og plager, er de som klager minst og virkelig kunne trenge litt trøst.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Forstår hva du mener Forstår hva du mener Ingeborg, og har vel følt på det selv og. Noen kaller kanskje slike mennesker selvopptatte, jeg vet ikke om jeg har noe navn selv på det, men omtanke for andre må være et fremmed begrep for slike mennesker..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er og noe mange av oss Det er og noe mange av oss kanskje dessverre har opplevd Annaps, mennesker som er blindet av seg selv og griper hver sjanse til å skape sympati for seg selv, men når andre behøver omsorg er de gone.

  Ja ofte er det slik at de som virkelig behøver omtanke ikke sier noe, vil ikke laste andre med sine bekymringer og problemer.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: