Fanden eller marerittet på veggen?

Begynner å lure på hva som nå skjer med influensaen. Er det vi ser nå forløperen til ute av kontroll som i Ukraina – eller er det Fanden på veggen? Selv er jeg ikke komfertabel med tegnene som begynner å skape et kart. Tidligere har det vært Oslo-området stort sett, men nå skjer noe over hele landet. Farten i utviklingen er det som bekymrer mest.

Hittil er veldig få vaksinerte, og det vil ta 2-3 uker før vaksinen virker, enten du får den nå, har tatt den, eller må vente enda en god stund. Fra stikket tar det altså opptil 3 uker før den kanskje virker, for den vil ikke virke på alle sies det. Et lite snev av panikk blant folk er i emning og mer følbart hver dag. Ja noen er så desperate at de truer helsepersonellet for å få vaksinen tidsnok. Andre gjør innbrudd for å stjele dosene.

I ukrania er situasjonen ute av kontroll, viruset styrer nå landet og mange menneskeskjebner: http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=588056

Så kan man spørre: Hva er forskjellen på Norge og Ukraina når det gjelder mulighetene for viruset å eskalere til et omfang som er ute av kontroll? Ingen – er vel det korrekte svaret, vi har bare hittil hatt flaks, som Ukraina hadde før det eksploderte. 7.500 ligger allerede på sykehus i Ukraina pga alvorlig sykdom av svineinfluensaen, og nordmenn er ikke mer motstadsdyktige enn folket i Ukrainia, hvis noen trodde det..

Nå er det følbart en rimelig panisk utvikling her i landet for å bli vaksinert før det er for sent. Og særlig mange som skal ut å reise fremover begynner å bli urolige. Flere nordmenn som har vært i utlandet i det siste er smittet nettopp i utlandet, synes å huske at den siste sterke, friske unge mann som døde var blitt smittet nettopp på ferie i Middelhavsområdet og begynte å bli skikkelig syk på vei hjem i flyet. Det dette sier er at viruset er like spredt i resten av vår del av verden, og ikke bare innenfor noen få lands grenser.

Ettersom jeg leste (hvis jeg ikke husker feil nå) så er dette viruset nå det som dominerer kloden rundt, altså mest utbredt og aktivt.

Ok, det er den siden. Samtidig kommer det nå frem stadig flere bivirkninger av den ikke fullt utprøvde vaksinen. Mange føler seg nok nå fanget mellom noe, to utganger hvor begge føles snart like "skumle".

Samtidig kan man kanskje si at pressen går bananas? Må vi ha nær timesoppdatering på at nå er det 21 med nye bivirkninger, for en time siden var det 19? Snart kommer vel et kart som plottes og oppdateres med: Antall kl. 19.07 med bivirkninger, antall smittete, antall på sykehus osv – og sin vane tro: Våre prognoser for den neste timen..

Uansett: Svineriet er nå på en eller annen full fres, bør vi ta på oss litt panikk og flytte til fjells i noen måneder? I følge helsemyndighetene vil det heller ikke nytte for svineriet skal visst være her på det ubestemt tid, ja sågar kan det finne på å mutere og bli enda verre..

Har noen husket på å gi nissen beskjed om han må vaksinere seg? Vi kan jo ikke risikere at vi ikke får pakker for nissen er blitt smittet? Hm.. eller er det lurt da? Kan vi risikere at han ved å la seg vaksinere utvikler en hittil sjelden eller ny sykdom som gjør at han i år heller deler ut pakkene våre til barna i de fattige landene og gir pokker i oss?

Edit: Siste nytt:

http://www.aftenposten.no/helse/article3355109.ece

Tamiflu blir snart reseptfritt… Hm.. noen et sted i de øvre lag begynner å få en smule panikk tror jeg, for å frigi en reseptbelagt medisin må kunne sies å være en smule panikkartet? Men hva hjelper det når a) Tar man den ikke klokka nøyaktig ditten etter smitten virker den ikke uansett – og b) ikke nok med det, tar man Tamiflu nøyaktig klokka ditten så virker den neppe uansett sier flere leger..

Dessuten er jo apotekene forlengst tomme for Tamiflu..

Forvirret? Slapp av, ta sprøyten og gamble på at du ikke får komme på listen over ny ukjent bivirkning, eller la det være og gamble på at "det går sikkert greit" (er jo bare de andre som blir alvorlig syke – ikke jeg, pyttsann…hm..?)

Time for kveldsmat uten virus..

15 kommentar to “Fanden eller marerittet på veggen?”

 1. trultemor- Says:

  … jeg er like redd for vaksinen som jeg er for svineinfluensaen…

  Og folk bes om å rapportere bivirkninger, hva sier det?? At vaksinen er langt fra godt nok utprøvd. Er det rart man er skeptisk da??
  men så er det skremmende å lese om Ukraina også…

  Slutte å lese nå tror jeg …

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror mange føler som deg Tror mange føler som deg etterhvert trultemor – det at begge deler skremmer snart like mye.

  Ja, på en måte har du litt rett i det at den er lite utprøvd. Men på samme tid er de stadig oppdaterte listene mangefulle og forvirrende. F.eks står det ingen ting om "hvordan det gikk med den eller de" med de nye bivirkningene. Endel står med nevrogiske bivrikninger hvis jeg ikke husker feil nå, men hva betyr det? Er de friske igjen nå eller hva? Å utelate den delen skaper bare mer angst hos mange.

  Forholdene i Ukraina viser vel hva som skjer når viruset slår til i større omfang på samme tid, noe vi har hittil sluppet, men det er ingen naturlov som sier at det ikke like godt kan skje her og.

  Jeg har helst unngått å blogge om dette i noe omfang, føler det har vært mange nok som har sagt sine meninger, men oppfatter sistuasjonen nå som rimelig uoversiktelig og myndigheter som vingler frem og tilbake – på samme tid sprer viruset seg rimelig kjapt nå føler jeg dersom en skal analysere litt hva som opplyses om i nyhetene.

  Etter planen skal jeg ta vaksinen i neste uke tror jeg. Men klart at stadige nye lister med nye bivirkninger, og ikke noe opplysninger om hvordan det går med disse er umulig å ikke få med seg og tenke på. I Sverige var det snakk om hundrevis av bivirkninger hvis ikke jeg da husker feil i farten. De har jo kommet noe lenger enn oss i vaksineringen.

  I tillegg har du momentet med at om man tar den så kan man altså få hittil ukjente bivirkninger først, og er man enda mer uheldig bli smittet uansett siden den ikke virker før etter 2-3 uker, og 1 av 10 vil den ikke virke på er det siste jeg leste, før var det snakk om at den virket bare på 70%. Og noen må ta 2 doser, tror de, det er så mye "tror" oppi alt..

  Jeg kjenner noen som skal reise til "syden" i begynnelsen av desember, men nå vet de visst ikke hva de skal gjøre, for de får heller ikke vaksinen tidsnok til at den vil (kanskje) virke når de er der nede i desember. Og som de sier: Blir vi syke vil vi heller tross alt ha norsk helsevesen å forholde oss til.

  Vanskelig for mange tusen dette etterhvert.

  Tor

 3. bramaputra Says:

  gi blaffen i hele sykdommen når man er forkjølet får man ikke influensa-kan ikke man bare smitte hverandre med forkjølelse da?- av tusen svine influensa syke skal det matematisk ikke være en død? det må noen tusen til før en skal dø,etter stattestikken- slapp av- og bli syk og bli ferdig med det.skulle man daue så er det gjerne til det beste for planeten-den er overbefolket!

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, leste det bramaputra, Tja, leste det bramaputra, men våger du la en smitte deg, og at det bare er forkjølelse som han/hun sier? hehe. Og, slik jeg forstår det skal dette viruset visst regjere i lang tid fremover, så skal vi da gå forkjølte hele tiden det neste året?

  Vanlig sesonginfluensa har aldri bekymret meg, og jeg har aldri vaksinert meg før mot den, men dette er noe annet siden den rammer og unge friske mennesker og kan da gi de en type lungebetennelse det ikke finne medisiner mot – det synes jeg er noe vi bør ta alvorlig.

  Tor

 5. bramaputra Says:

  det er ikke alle ting man kan gjøre noe med- jeg kjenner litt verk i lungene og lett forkjølelse-så får jeg drømme at jeg er ferdig med viruset snart?   det er svært sjelden at folk blir alvårlig syk av dette viruset- teoretisk skal vi ikke kjenne noen som dør av det vist dødligheten er så lav som det sies.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja nettopp bramaputra: «det Ja nettopp bramaputra: "det er svært sjelden at folk blir alvårlig syk av dette viruset- teoretisk skal vi ikke kjenne noen som dør av det vist dødligheten er så lav som det sies."

  Problemet er synes jeg, at det som "sies" forandrer seg vel ofte etterhvert, så hvem vet hva de sier om etpar måneder?

  Tor

 7. Moonlight Says:

  Den «bivirkningen» at
  Den "bivirkningen" at Juleissen tar våre gaver og deler dem ut til fattige barn, hørtes helt flott ut ..Aldri så galt at det ikke er godt for noe.. hehe

  I denne rike del av verden får de fleste mer enn de har godt av – resultatet blir utakknemmelige og storforlangende barn og ungdom. (trur eg)

 8. bramaputra Says:

  jeg kjenner verk i lungene de virusene forbereder seg på å ta knakken på meg?
  jeg gir blaffen(sier jeg)

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, det er vel muligens Ja, det er vel muligens nokså kanskje forsåvidt et lite poeng Moonlight, hehe (passe så en ikke banner på treet her nå, hehe).

  På den annen side er det vi voksne som former våre barn, så å skylde på barna for vår "oppdragelse" (eller mangel på) osv blir litt skivebom(?)

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hvis du er seriøs med «verk Hvis du er seriøs med "verk i lungene" bramaputra så tror jeg du bør ta det alvorlig uansett og ta en tur til legen, nytter ikke å spøke slike ting bort..

  Tor

 11. Penselsvingeren Says:

  Hei Trultemor Jeg føler akkurat det slik som deg.
  Og det er så vanskelig å vite hva som er det rette å gjøre.

  Hilsen Penselsvingeren

 12. Moonlight Says:

  tor
  Det kan vel også ang. barn og julegaver være noe med tiden vi lever i og grenser som flyttes (?) Man ønsker å se sine barn glade og fornøyde på julaften – og vil de skal få gaver til like med sine venner …

 13. Anonym Says:

  greit å være engasjert i greit å være engasjert i dette ‘svineriet’ men hva kan man gjøre uten å vaksinere seg, sprite hendene i tide og utide, bruke munnbind ved behov osv.. Vel, leva livet som vanlig sier nå jeg.. hva annet kan man gjøre..

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo er vel kanskje slik Jo er vel kanskje slik Moonlight. Vi påvirkes nok alle mer enn vi ønsker å innrømme av og til.

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei, det er mye i det du Nei, det er mye i det du sier Anonym 01:02, men føler vel at fanatikere og dommedagsprofeter har fått vel mye plass i media uten balanse. Myndighetene virker tafatte og hele tiden på etterskudd, og vinglete i sine råd og meninger, så ikke rart mange er usikre.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: