Feiring med bismak.

Fikk en telefon fra en oppgitt mor i dag. Hun hadde ikke vært hjemme i går på Halloween, som hevn hadde hun da fått "fuck" sprayet med hvit maling over garasjeporten. Hun kunne forteller om flere lignende hendelser hos andre. Ærlig talt, det er bare ikke akseptabelt.

Hva pokker feiler det unger som oppfører seg slik? Tror de snarest må lære seg at Halloween ikke betyr enten får jeg snop ellers blir det hevn. For det er ikke slik skikken er. Synes skolene bør begynne å prente inn i ungene hva Halloweenfeiring er, og hvordan det praktiserer i de landene som har hatt denne feiringen som en lang tradisjon, i Norge er den rimelig ny. Mulig endel foreldre og bør prøve å forklare sine hvordan dette egentlig foregår.

Jeg anbefalte henne å anmelde hærverket, men det orket hun ikke, og ville bare male over ordene heller. Vel, politiet prioriterer vel neppe disse sakene så hun oppnår vel ikke noe uansett. Men jeg har leste og hørt om andre som og opplever hærverk i forbindelse med Halloween, så noe må snart gjøres.

Men som ofte skjer når nordmenn skal ta med seg nye skikker osv fra andre lands kultur blir det en norsk vri, som f.eks og de såkalte "kontinentale drikkevaner" som blir da på godt norsk en flatfylle i en uke i sydlige strøk som så fortsettes hjemme med fylle utover til de små timer "hele uka" nærmeste dersom man må. Dog er vel flere kommuner nå begynt å stramme inn skjenkepolitkken igjen, nordmenn er ikke kjent for å kunne styre seg selv med fornuft på alle områder.

Vel, noe annet, men og sikkert litt aktuelt, her en en litt interessant Quiz:

 

"Behersker du det norske skriftspråk?"

http://quiz.start.no/67143

Mitt resultat:

Du hadde 14 av 14 riktige!

31 kommentar to “Feiring med bismak.”

 1. mariee53 Says:

  uff så ergerlig Tor Vi hadde ikke besøk heldigvis. Vi slo av alle utelysene, og da ser en nesten ikke huset mitt, så da tør de sikkert ikke komme opp. Jer syns hele AMERIKA hermingen er noe tull, shyns det hele er tåpelig. Hvorfor skal vi herme etter Amerika, Mine unger har aldri blitt bitt av denne basillen. Her sør er det masse amerika greier, og jeg blir helt kvalm Mariee53

 2. Ingeborg Says:

  Skikken brer om seg … men jeg håper at det holder med at unger går fra dør til dør. Også må foreldrene ta ansvar for hvordan det foregår.
  Jeg synes at foreldre blir mer og mer fraværende i oppdragelsen av ungene sine.
  Også tenker jeg med gru på om det blir sånn at voksne og kan kle seg ut å gå fra dør til dør. Er redd der kan forekomme masse som ikke tåler dagens lys.
  Vel, skal ikke ta sorgene på forskudd. Ha en fin kveld.

 3. trultemor- Says:

  nå er halloween en irsk skikk, ikke amerikansk;)
  Men ellers så er jeg aldeles enig!

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er vel et kjent fenomen at Er vel et kjent fenomen at vi i Norge lett drar med oss andres sine skikker enten det er Halloween eller mat osv marie, hvorfor vi er mer påvirkelige her på berget av andres kulturer etc er et lite under.

  Og lite å gjøre med det, får bare håpe at norsk kultur ikke blir helt utvannet av en brokete suppe hentet fra andre sine til slutt.

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja foreldrene bør og Ja foreldrene bør og forklare og følge med Ingeborg, men jeg tror og at skolen må ta et lite ansvar i å forklare hvordan feiringen virkelig foregår, for vi har vel mer eller mindre (som vanlig) laget vår egen delvise utgave av den opprinnelige.

  Så lenge vi voksne ikke tar et ansvar og snur utviklingen (og misforståelsen) kan vi ikke bare skylde på barna.

  Ha en fin kveld..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja stemmer jo det trultemor, Ja stemmer jo det trultemor, men det er vel i Amerika det feires i stort format og derfra vi har tatt med det som er her?

  Håper alt er bra med deg og dine, og ha en fin kveld..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ingen som tør ta Quiz’en? Ingen som tør ta Quiz’en? Høh! Pyser, hehe.

  Tor Tøffe Tog

 8. Moonlight Says:

  .
  Åjoda. Quizen er tatt den – og resultatet er privat .. hehe

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er du pudding Moonlight? Er du pudding Moonlight? Trodde du hadde bein i nesa? hehe..

  Tor

 10. bramaputra Says:

  pinade 13 av 14 på quissen jeg begynte så sjønne noe men den var vanskelig- har fått lyst til å få tak i en mattebok-bare for morroskyld- jeg føler ikke trang til å følge norsk retskrivning- jeg mener de historiske revisjonene/dialekter etc-må det være plass til i et språk- man må gjerne lese gamle bøker,og da er det greit å vite hvordan det skrives- men ok jeg jakter på å skrive perfekt-bruker mye binnestrek og sjelden stor bokstav-

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Var jo bra det bramaputra. Var jo bra det bramaputra. For den tok mye for seg dette med "og – å" som mange har litt problemer med å skille.

  Vel, jeg er ikke akkurat verdensmester i å skrive korrekt norsk jeg heller, ihvertfall kan jeg være noe sløv her av og til i forhold til ting som er viktig å formulere rett.

  Dialekter er noe annet, de er mer frie uten direkte regler, heldigvis.

  Tor

 12. Anonym Penselsvingeren Says:

  Det er ikke gøy med tullinger som gjør hærverk, Halloween eller ikke.
  Pyton er det.
  Foreldre må være flinke med å gi beskjed om at hærverk skal man ikke begå uansett.

  Og hva er det du skryter etter? Fikk 14 rette jeg, lett som det atte. ;-)))))

  Det betyr ikke at jeg aldri begår skrivefeil, det gjør jeg ofte. Glemmer en bokstav og to i farten, mange nye ord blir funnet opp på den måten.

 13. Edb.Regadog Says:

  Ikke sant? Det er fullstendig høl i hue – og jeg kan bare ikke fatte hva som får ungdommer til å gjøre slikt.
  Her jeg bor er det heldigvis helt stille å rolig. Ingen som ringer på døra.
  Men jeg har hørt om andre i bygda her som har fått egg kastet på vinduer og dører.
  IDIOTER:…..

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Enig penselsvingeren, men Enig penselsvingeren, men akkurat med denne feiringen tror jeg en bør prøve å la de unge få forstå hvordan heller.

  14 du og? sikker på at du ikke jukset eller prøvde 14 ganger? hehe. Gratulerer ihvertfall.

  Skrivefeil begår de fleste av oss når vi skriver lett som her, dette er ingen rettskrivingskonkurranse. Tror faktisk du har rett omkring det du sier med nye ord? At det kan skje tilfeldig på den måten..

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror det har kommet litt Tror det har kommet litt skjevt ut i starten kanskje E? Og at ingen har prøvd skikkelig å lede de unge inn på rett måte å feire enda?

  Rolig her og, har ikke opplevd noe før heller, heldigvis, men har hørt mange historier som ikke er bra.

  Veldig koselig å se deg igjen E! (sier E, jeg vet jo hva du heter, har ikke blitt såpass senil enda at jeg ikke husker, hehe.. Men er bare litt forsiktig med å si fornavnet, vet ikke om du liker det her åpent)

  Tor

 16. ¨bamse¨ Says:

  Ingen sånn feiring her i Ingen sånn feiring her i gården nei….gadd ikke å åpne døra en gang, men har ikke vært utsatt for hærverk.
  de som utøver herværk burde anmeldes alle som en….

  Setter mer pris på den norske julebukk-tradisjonen.

 17. Anonym Says:

  Kun hærverk Bor i blokk i Oslo. 1Etg. Ingen har ringt på men vinduene ble kastet ned med egg. Trodde det var bare hvis de ikke fikk «knask» man skulle bli utsatt for «knep». Hadde forresten en stor pose med knask klar men det kom ingen.

 18. Anonym Says:

  savner….. …..julebukkene jeg😦
  Men syns det er veldig koselig med halloween også da, barna i nabolaget mitt, store som små, er bare høflige og søte (nekter for at jeg skrev søte om de spør, da skrev jeg skumle og ekle) viktig at vi som foreldre snakker med barna om hvordan haloween skal foregå. og at det blir en enighet generelt, hvilken dag skal de gå, noen går gjerne hele helgen, skal det legges til helgen før/etter eller den 31 hvert år uansett hvilken dag den faller på, hvor lenge skal de gå, forskjell på store og små barn?

  Personlig mener jeg:
  Første lørdagen etter 31oktober.
  små fra 17-18 de store fra 18-20 eller no…
  et stk innpakket godteri til hvert monster eller heks. (Mrk. INNPAKKET)
  Slå av ute lys om du ikke ønsker besøk. (foreldre fortell barna at er lyset av skal man ikke ringe på)
  Ha gjerne et trick, men det skal være morsomt og uskyldig. (Har ingen forslag, noen andre??)

 19. Anonym Says:

  Tja.. En del unger benytter vel anledningen til å bedrive faenskap og innbiller seg at de har rett til det. Dette er vel helst unger som omtales som ramp og drittunger ellers også, tror jeg.

  Problemet er at da Halloween ble introdusert her, glemte man å lære folk reglene,, og så sklir det helt ut og irriterer mange.

  Jeg har alltid pleid å ha godteri klart, men mengden barn har avtatt år for år, for nå begynner de å bli store. For mange år siden ble jeg nedrent av unger, for det ryktes fort at her fikk de noe. I år kom det ingen🙂 Tegn på at man begynner å bli olding sammen med alle naboene?🙂

 20. Anonym Says:

  Halloween er for småunger At unger over 10 år kler seg ut må bero på misforståelse,her hvor vi bor har halloween blitt ukult for de eldre barna.skolen kunne jo også informere,og ikke minst forelderene,etter 10 år er det ikke halloween.HALLOWEEN ER FOR SNØRRUNGER UNDER 10 ÅR.

 21. Anonym Says:

  Joda, skolen informerer. Joda, skolen informerer. Forteller at det finnes gamle mennesker som blir redde, at utelampa viser om folk er med på skikken eller ikke. At man skal holde normal folkeskikk osv.
  Skolen kan ikke ha ansvaret for oppdragelse av barn heller. Det har vi foreldre!

 22. Anonym Says:

  Ungene er direkte oppfordres Ungene er direkte oppfordres av butikkene til å kjøpe inn skumle effekter, og de er selvsagt motivererte til å følge opp i praksis og gjør også «skumle» ting. Dette er stortsett sammenlikbar med russefeiring hvor drikkepress fra omgivelsene er preger feiringen. Valentine dagen er en langt mildere press fra næringslivet, men er også kunstig påfunn i Norge…

 23. Anonym Says:

  Julebukk Hvorfor kan de ikke bare gå julebukk isteden? Mye koseligere.

 24. davyen Says:

  folk som gjør slikt skulle hadt i ræven med piasavakosten. Blir så eitrende forbanna på slik oppførsel .
  davyen

 25. davyen Says:

  Qizz joda Jeg har tatt den.
  Det ble et bra resultat synes nå jeg .12 av 14.
  davyen.Sikkert litt faks også.

 26. TnT Says:

  Halloweenfeiringen i USA har Halloweenfeiringen i USA har en sammensatt og spennende historie. I USA fantes det mange forskjellig befolkningsgrupper og disse hadde mange forskjellige høstfester og noen av dem inneholdt ting som er beslektet med dagens amerikanske halloweenfeiring. Særlig skikkene til de irske immigrantene har vært viktige. Irene hadde sterke allehelgensdagsskikker.

  På 1889-90 tallet ble det skrevet mye om høstfestene i blader og aviser. Disse beskrev de ulike elementene ved de forskjellige festene og gav befolkningen tips om hvordan de skulle kle seg ut til maskefester i viktoriansk stil. To forløpere til Halloween som stadig nevnes er den engelske Guy Fawkes day og altså den irske tradisjonen med allehelgensdag.

 27. Anonym Says:

  Måtte vaske etter seg
  På Måtte vaske etter seg
  På Kapp trefte ei politipatrulje laurdag kveld tre gutar i 14-årsalderen som gjekk Halloween. Saman med ein fjerde person hadde ungdommane kasta egg på eit bustadhus og på bilar på Rv 33. Politiet hadde tidlegare fått melding om at det også vart kasta stein på bilar frå ei bru over riksvegen.

  Som straff måtte gutane vaske huset dei hadde grisa til, og dei hadde deretter ein alvorsprat med politiet, før foreldra vart varsla.

  Også Hedmark politidistrikt vart kontakta av folk både frå Hamar og Brumunddal, som hadde fått hus og bilar tilgrisa av egg.

  Dette er har ingenting med Holloween å gjøre!! Men det kommer vel alltid til å være noen som vil ødelegge for oss andre.. hold dere hjemme eller kast egg/stein på deres eget hus og biler heller, se hva far og mor sier da!

 28. Anonym Says:

  en god ting som er blitt en god ting som er blitt inført er å slå av utelampen om man ikke vil ha besøk😀

  Men virkelig, hærverk er idiotisk! En ting er å ringe på, ikke få for så å gjøre noe enkelt. Litt dopapir eller isopor i postkassa eller noe, som er litt enkelt å bli kvitt etterpå. Noe helt annet er regelrett hærverk.

 29. Anonym Says:

  Herre, du! Veldig gode poeng du har, men jeg må si at det hadde vært mye bedre å lese hvis du hadde hatt mindre skrivefeil. Tegnsetting er feil, og du kaster på ekstra bokstaver her og der som ikke hører hjemme. Hørt om riktig bøying av orda?
  Kanskje sjekke det ut litt mer før du fortsetter med en blogg.

 30. Anonym Says:

  Drittunger Min søster opplevde i fjor å ha ALLE overflater på bilen sin skrapa opp, med diverse Halloweenbudskap.. Det var noen 6. klassinger som ikke fikk det sukkeret de trengte som tok hevn. 40.000 kr i omlakkering… Det er drøyt!

 31. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk for alle kommentarer, Takk for alle kommentarer, de taler for seg – og jeg ser da ingen grunn til å svare hver enkelt..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: