På vei mot et standardisert liv?

Det største "minuset" ved å være på en blogg med sterk dominans av kvinner er at straks tv er satt på om kvelden er det knapt et menneske her. Så kommer det gjerne en liten klump innlegg mellom tvkveldens slutt og dyna. Eller minus – er jo kjent at kvinner ser mye mer tv enn menn. Særlig serier. Men det var ikke så utrolig av/på i gamle dager her på bloggen, merkelig nok.

Nok om det, var ikke ment som kritikk, bare en konstatering av at slik er det blitt. Min egen tv-tittingen er for tiden sterkt begrenset, lite som er særlig interessant synes jeg. Skjønt en kan jo finne noe med 100+ kanaler ikke det, men jeg føler det blir for mye innaktivitet og lett for å bare balle på seg. På nettet er man tross alt litt mer med selv, f.eks som her med å skrive/lese/kommentere, men ved tvkassen sitter en der bare og selv ikke deltar. Ellers holder jeg selv på med alt mulig om kveldene av ditt eller datt.

Den gjennomsnitlige nordmann/kvinne ser nok rimelig mange timer i den kassen i løpet av en uke, et år. Vi fikk tv tidlig hjemme hos oss da jeg var liten, men kveldene ble brukt til mest aktivt uansett, samvær, spill, lek, historier, hobbyer, boklesing etc. Man  kan vel si at vi da var mer aktive selv om kveldene – og da som deltakere i det en kveld rammet inn.

I dag ser jeg stort sett en omgang nyheter, er jo reprise på reprise i en evig rundgang, jeg tror det blir som med sporten snart, og har vi egentlig bruk for nyheter snart hver time? Nei. Jeg tror ikke vi var mindre opplyste før da vi fikk en dose pluss avisen pr dag. Og antagelig bar vi mindre av hele verdens elendigheter på våre skuldre, noe som er et viktig poeng for hver enkelt av oss.

Nyhetene har forandret karakter over tid, nå er det å lete frem det mest dramatiske, og fremlagt fra den største dramatiske vinkelen. En annen sak er at tv-nyheter snart er gått ut på dato, folk får ferske nyheter rullende på nettet non-stop. Både aviser og tv vil til slutt i fremtiden bli yesterday’s news og miste seere/lesere. Dermed vil kanskje tvnyhetene gå over til noe annet – jeg tror den kanalen som først begynner med "gladnytt" som fast program hver dag vil legge et gullegg.

Mennesker har bruk for balanse mellom godt og vondt –  kanskje i et forhold på 1:5 – dvs 5 glade for å oppveie den ene vonde. I dag er det motsatt, og vel så det.

Mye av tv-verden ellers er jo uvirkelige scener av mennesker og liv som ikke finnes (særlig mange av tvseriene), men som kanskje mange (særlig unge) lar seg gradvis påvirkes av. Og veldig mye egosentrisk og overfladisk. Har aldri forstått dragningen mot slike serier, ofte i daglige porsjoner. Men ikke alt jeg forstår i denne verden.

Samme med film og, før gikk vi på kino av og til, eller en sjelden gang så en tv-film. Nå er jo filmer masseproduksjon beregnet på hjemmemarkedet og ikke uvanlig hører jeg mennesker som kan se flere filmer på en dag titt og ofte. Vel, er det en skikkelig kvalitetssak som og har en viss substans kan jeg vel kanskje holde ut en film, men som regel kjeder jeg meg etter første halvtimen – og kan nesten forutse hva resten av filmen blir.

Men, noen koser seg og sikkert slapper av med sine filmer, vi er jo ulike på det området og. Dessuten er det viktigste hva en selv liker/ønsker, ikke hva jeg eller andre mener, jeg bare sier mitt forhold og mening om det. Og har ingen krav på "rett eller galt". En undring på hvordan tv har inntatt en såpass dominans og skaper mindre aktivtet – også menneskene seg i mellom.

I dag har man så mange valg, vi drukner i valg. Tilbud som ønsker vår oppmerksomhet. I tillegg alle de en selv kan skape. Men, blir vi totalt sett mindre kreative med tiden når vi nå får alt servert og ikke må yte så mye selv foruten kanskje å skifte batterier i fjernkontrollen?

F.eks ferier er jo og litt annerledes i dag, man bestiller en tur, pakker en koffert og setter seg på et fly og blir transportert til et eller annet standard hotell, og så blir det kanskje litt "standard" hva en gjør på ferien og? For all del, behagelig og greit. Av og til. Men jeg merker at jeg blir kjapt rastløs, og har "gått" opp hele omegnens tilbud dag 2, så må leiebil til for å utvide og tilfredstille nysgjerrigheten min. Å sitte på en strand i en uke eller to? Nei, da hadde jeg gått på vannet tror jeg? hehe..

Er vi i ferd med å i snitt bli et standardisert folkeslag? Og for all del, er det det som er gjennomsnitlig form for tilfredshet så ok. Men er det nå det? Lange tv-kvelder, standard ferieopplegg, osv – alle gjør det samme på samme tid i døgnet, året – livet? Selvsagt satt på spissen, men allikevel føler jeg det sakte beveger seg den veien?

Men er folk happy, lykkelige med livet og dets innhold – noe som vel er  målet, så samme for meg, for andre er ikke meg.

13 kommentar to “På vei mot et standardisert liv?”

 1. ¨bamse¨ Says:

  Det beste med TV’n er Det beste med TV’n er avknappen…..
  Blir jo så fort usosialt når den er på……

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, jeg pleier å si at tv’n Ja, jeg pleier å si at tv’n tar seg best ut i sort, dvs av bamse, hehe. Mennesker er jo litt latente vanedyr, så det blir kanskje slik uten at selv er helt klar over det?

  Spørsmålet, eller undringens poeng er vel mer om snitt Ola og Kari trives med å bli mer og mer standardisert eller hva en skal omtale det som?

  Tor

 3. ¨bamse¨ Says:

  Er nok redd for det ja….vi Er nok redd for det ja….vi blir vel alle mer og mer standardiserte enten vi vil eller ikke….

 4. May-Britt Says:

  Hei=) Stikker nesa innom å ønsker deg en god helg=)
  [img]http://i243.photobucket.com/albums/ff240/commentcherry/cherrytap/celebrations_and_holidays/halloween/images/oct13hw3.gif[/img]

 5. -trultemor Says:

  kan bare snakke for egen del, jeg ser forferdelig sjelden på tv! Sitter med denne skjermen jeg, men blir for kjedelig å sitte å lese på solbloggen hele kvelden;)

  God helg:))

 6. virre501 Says:

  virre501 har du møtt virre501 har du møtt Mirapisani da?:)) har dere kysset ? med mere?

 7. Anonym Penselsvingeren Says:

  TV-ja
  Jeg er Nytt på nytt avhengig. Må bare se han John,ma bare. Fordi det er utrolig sjelden med en mann som er vakker og morsom på en gang. Sukk….

  Fra tøys til alvor, helgene er ofte familedager, og det er begrenset for hvor mye man gidder i tilbringe foran PC en.
  Alt er bra, bare det er i passende doser.
  Og nyheter, er enig med deg at disse har hatt en tendens til å konkurrere om de verste og oppsiktsvekkende ting. Grøss og gru kommer rett inn i stua. Av og til må jeg bare ta meg en pause fra slikt, det blir for mye av det gode. Det er til å få vondt i sjela av og til.

  Så det er nok mange grunner til at det er mye mindre folk inne på bloggen i helgene,TV er en av dem.

  Ha en fin kveld.
  Godteri, innpakket vel og merke er innkjøpt. Så får vi se om det dukker opp skumlinger i år også.

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Koselig å «se» deg igjen Koselig å "se" deg igjen May-Britt, håper alt er bra med deg, og takk for bildet.

  Ha en god helg du og.

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei er nok ikke alle som Nei er nok ikke alle som "sitter og glor" i den kassen trultemor, men ganske mange tror jeg. Nei her er rimelig utdødd om kveldene, og selv er jeg heller ikke så mye her lenger.

  Ha en god helg du og..

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hva virrer og babler du Hva virrer og babler du virre om nå da? Tror du må stikke fingeren i høstjorda litt..

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hvem er «John» Hvem er "John" penselsvingeren? Forresten – bare glem det. Jeg tenkte vel mest på ukedagene når jeg skrev dette innlegget, helgene er jo annerledes for de fleste av oss.

  Tror vi har godt av å pause nyhetene litt av og til ja. Verden går sin vanlige gang enten vi ser nyhetene eller ikke.

  Ha en fin helg videre..

  Tor

 12. trultemor- Says:

  Jon Almås programlederen i nytt på nytt

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Åja, se det trultemor, Åja, se det trultemor, takk. Jeg er elendig av og til på navn, men kjente ikke igjen "John", hehe

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: