Pequerita Ballee!

Tusler rundt i ukjente intime gater langt hjemmefra. Det dufter fremmed, noe søtt og – mat? Slyngroser svinger seg i generasjonsbølger rundt avskallet murpuss på sandgule og hvite små hus med idylliske røde takstein. Barn leker og er glade – ser på leken og smiler.

På en rusten skjev balkong står en madonna og skuer over gaten. Hun kikker ned på meg og smiler – det svarte håret glinser i høy sol og kjolen er vakker som en på en festkledd ballerina – selv på en vanlig tirsdags formiddag. Stiger over en due som ikke vil flytte seg og smiler tilbake til den skjønne.

Rister en liten stein ut av sandalen, pokkers sandaler! Er som om en går med alltid gapende sultne sko som skufler inn alt som kommer nær. Den barmfagre madonnaen synes visst det var morsomt og ler, jeg ler litt tilbake, og snur meg for å gå videre på oppdagelsesferden. "Pequerita Ballee!" roper madonnaen og smiler til meg. "Pequerita Ballee"? hva betyr det? Kan ikke språket.

En gammel mann sitter på en hjemmelaget krakk av et aller annet frukttre. Fargen og strukturen i treverket må tilhøre et frukttre? Oliven? Han leser i en tynn avis og nikker smilende opp til meg. "Pequerita Ballee!" roper det bak meg igjen. Madonnaen vinker smilende, den gamle mannen ser på meg og nikker til madonnaen. Smiler og nikker tilbake. "Pequerita Ballee" – hva pokker betyr det? Rusler sakte videre og stopper ved en liten butikk som selger noe, men er usikker på hva?

En bestemor står bak en årgangsdisk. Det lukter et hav av ukjent. Kikker rundt i det lille mørke lokalet, henger noe her og der, nesten som en slags husflid? Den gamle smiler, og håper. Kjøper noen tresleiver jeg ikke har bruk for, men har råd til. Så gleder det gamlemor, og det er viktigere for meg enn sleivene. Hun pakker de omstendlig inn i gråpapir og sikrer med hyssing i alle retninger. Betaler og nekter vekslemyntene, de bare tynger i lomma til ingen nytte allikevel. Hun smiler ekstra og bukker.

Heten fra sola og bygningene i den trange gaten er som en vegg når jeg tar siste trinnet opp på gatens glovarme steiner igjen. "Pequerita Ballee!" kastes mellom de små murhusene, jeg snur meg og madonnaen vinker og smiler. Noen barn fniser og kikker opp på meg. De spiller et spill på en slitt treplate i skyggen fra et tårn. Stille håper jeg på en sving i den rette gaten, men ingen i sikte. Her og der snuser de vanlige magre kjøterne, og en og annen skinnmager katt.

På en annen balkong er en kvinne travelt opptatt med å henge opp klær til tørk på usynlige snorer. En solstekt benk ser lokkende ut, men er synlig for madonnaen og får ikke besøk av meg. "Pequerita Ballee!" igjen – hun med klærene snur seg og kikker på madonnaen som nå vinker og peker på meg. Damen med klærene kikker ned på meg og gliser med en sneip i munnviken. Det er jævlig varmt – og varmere blir hver meter.

Pokker! Er denne gata totalt svingløs? Tar opp capsen som henger i linningen på shortsen og setter den på hodet. "Pequerita Ballee!" – kvekker til av høyden på lyden. Snur meg og madonnaen henger over rekkverket, rett før kløftens vegger faller ut når hun vinker. En plystrelyd fra oven får meg til å kikke opp, damen med klærene – nå serverer hun slengkyss og plystrer med to fingre inn i munnen.

Blir solbrent i ansiktet på 5 sekunder. Hva pokker betyr "Pequerita Ballee"? Smyger meg langs motsatte vegger, føler enda øynene fra madonnaen i nakken. Endelig i sikkerhet bak en svak bue i den snorrette gata. Svingen kjøler ned hodet. Kjøper et eller annet bakverk og en cola i nok en kjellerbutikk. Er sikker på at cola selges og på månen. Tusler gumlende på brødet rundt svingen. Plutselig – veien er til endes. Pokker! En blindgate – og skikkelig blind med et svært hus tvers over som barriere.

Sukker og retter opp ryggen – snur rundt og tusler tilbake og venter på "Pequerita Ballee!"…

7 kommentar to “Pequerita Ballee!”

 1. Jærskalden Tor Vidle Says:

  (for en gang skyld er ikke (for en gang skyld er ikke bildene/maleriet mine)

  Tor

 2. tante BØ Says:

  Hmmm … Fant du aldri ut Hmmm … Fant du aldri ut hva de orda betydde ??
  Nå ble pinadø jeg nyskjerrig åsså : ))
  .
  Morro å høre at du kan bli varm mellom øra åsså da : )) hihi
  (hvis historia er sann da. du har jo så frodig fantasi)*ler*

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei tante B (kan du språket Nei tante B (kan du språket de snakker på utposten Kreta? hehe), og ikke vet jeg hvordan de skrives heller, har bare antatt noe etter lyden hvordan, så de er sikkert, nei garantert feil skrevet. Det er noen år siden nå, men jeg husker godt stemmen og ordene slik de ble oppfattet av meg.

  Jepp, ble rimelig varm til slutt før jeg endelig var tilbake i leiebilen, hehe

  Jo, har passe fantasi det stemmer, hehe.. men av og til er det noe som er sant og, som blant annet dette.

  (har blitt noe varm og tung i knollen nå i kveld og, håper ikke det brygger opp til noe, den lille krølltoppen har ihvertfall feber igjen, pokkers greie hvis jeg blir tam igjen nå, hehe)

  Tor

 4. tante BØ Says:

  Om jeg kan det språket ?? Om jeg kan det språket ?? Nei … jeg kan da knapt norsk : )) hehe
  Men jeg kan tenke meg at dama hadde fullt av "apekatter i øya" : ))
  Noe morro skal jo vi damer ha åsså : )) hihi
  Morro å få "satt ut" ett mannfolk en gang i blant : ))
  .
  Oi … forkjølelse på gang ??
  Med en liten krølltopp, som kansje er i barnehage, er du nok litt utsatt.
  De drar med seg litt av hvert hjem.
  Da en av gutta i garasjen var småbarnsfar, dro han på seg den ene forkjølelsen etter den andre.
  Du får medusinere med en liten skarping før du køyer om kvelden : ))
  Villmenner bør ikke temmes på den måten vettu : ))
  Ha en god dag : ))

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Språket er jo offisielt Språket er jo offisielt gresk tante B, og som i alle land er det nok lokale dialekter i tillegg som kompliserer. Nå kan jeg ikke gresk, og da slettes ikke lokale dialekter i tillegg, så den gåten forblir uløst, og helt "gresk" for meg, hehe

  Ellers er jeg uggen i dag og, mulig at det brygges opp til noe – og antatt er jeg smittet, igjen, av et eller annet.

  Ha en fin dag du og..

  Tor

 6. davyen Says:

  Blindgate blindgate sansynligvis

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja davyen, det var en brå Ja davyen, det var en brå blindgate.

  Håper du er bedre nå, og ha fortsatt god bedring

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: