Når blir det for mye?

Det regner, ikke brutalt, men søtt regn. Spiser sen lunsj og ser ut på det søte regnet. Pastellene ute blir tonet ned av et gråskimlet himmeltak. Anne Vindløs er og på besøk – verden tar det med ro i dag. Ligner mer på en sommerdag, men lappeteppene trær og busker har på forteller noe annet.

Leste i lokalavisen om hobbyer en gang i forrige uke. Slike saker kan visst være skumle for noen. I følge artikkelen kunne enkelte bli helt besatt av sin hobby, enten det var å jogge rundt et vann, samle frimerker, strikke dukkeklær, polere bilen, osv osv. Hobbyer er så mangt.

Kanskje er det slik for enkelte? Vet at f.eks trening kan lett skape abstinens dersom den må vike en periode. Har vel selv sett at mennesker man kjenner blir helt oppslukt i sin trening, på en måte: "Bare må ha! Mer! Må ha!" Trening utløser vistnok noe kjemisk stimuli i hjernen.

Men hvor går grensene for "normalt" forhold til en hobby og "avhengighet"? Er det hobbyisten selv eller utenforstående som setter de grensene?  I den artikkelen som gjaldt forskning på avhengighet, var det noe vagt. Og hva er "avhengighet"? Mennesker er forsåvidt "avhengige" av så mye her i livet for å føle trivsel, så hvem setter grenser og "bestemmer" normalen i denne saken da? Og med hvilken rett og grunn? Eget ståsted? Men det blir vel feil?

Artikkelen fikk meg til å tenke på mitt forhold til mine hobbyer. Til slutt konkluderte jeg vel med at ingen av de hadde overtatt meg, eller livet mitt. Men kanskje er min fordel at jeg har så mange hobbyer, og at nye kommer til stadig vekk, og gamle blir liksom litt "oppbrukte" og legges i en skuff inntil videre. For meg handler det mye om nysgjerrighet og utprøving av nye saker. Nye hobbyer om man vil.

Kanskje blir man mer "avhengig" dersom man bare har en altoppslukende hobby enn når man har mange? Jo, kanskje det kan være noe i det..

Men når blir det for mye?

4 kommentar to “Når blir det for mye?”

 1. bramaputra Says:

  Lidenskap er posetivt,så om folk går over styr med å samle kulepenner eller,filmer eller hva det nå er så er det bra,for det gir livet mening- skyt synserne!

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Burde tilføre noe trivsel Burde tilføre noe trivsel og glede det ja bramaputra, men så var det om denne lidenskapen/hobbyen kan for enkelte ta overhånd slik at det går ut over andre deler av livet eller omgivelsene.

  Tor

 3. tante BØ Says:

  Når det gjelder det Når det gjelder det bilgreiene som jeg driver med, så er det en del som driver det temmelig langt.
  Noen er jo mer sammen med bilen enn kona og ungene.
  Det hender vel de får beskjed om å velge … bilen eller familien.
  De tilfellene jeg veit om har det endt med salg av bilen.
  Så joda, hobbyn kan nok ta overhånd.
  Visst du så den serien Tingenes tilstand med Petter Schjerven
  (der jeg var med)
  Så var det jo samlere som fyllte opp halve huset med tingene,og brukte store summer på nye kjøp og hvor den andre parten ikke akkurat hoppet i taket av glede.
  Da har det vel blitt for mye ?? : ))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja, vet det, har opplevd det Ja, vet det, har opplevd det med noen jeg kjenner selv tante B, det blir bare mer og mer, til går det ofte ikke lenger og er de i et forhold så skjer ofte det du sier, dvs at kjerra ofres.

  Men jo mer jeg tenker på dette og da og de jeg vet har eller hadde problemer med at det tok overhånd, så hadde de alle bare en hobby, men som da slukte de til slutt mer eller mindre. Så faktisk tror jeg det er bedre å ha 100 små enn en som overtar mer og mer(?)

  Nei dessverre fikk jeg ikke se tante på tv, tror du de sender deg i reprise? hehe.. I såfall må du gi beskjed.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: