Å fotografere: Del 2: Lyset.

Lyset er alfa og omega når en skal fotografere. La oss se på sollysets virkning. Lyset er alltid sterkest i en eller annen himmelretning. Normalt søker man å ha det sterkeste lyset bak seg selv, i ryggen. Kameraet søker lyset, det sterkeste – og setter sine innstillinger etter dette når man bruker en eller annen auto-innstilling som de fleste gjør.

Her er noen eksempler jeg tok i dag på en sen ettermiddagstur. Først av en stein.

Det første bildet her er tatt med sola i ryggen. Man får med detaljene, bildet er skarpt og har de rette fargene. Men lite skygge.

 .

 

Dette bildet er tatt med sola inn fra siden, ca 90 grader til høyre er sola. Nå får man og med skygger, særlig når sola som her er lav på ettermiddagen. Det blir mye liv i bildet, og det er skarpt som det skal være. Legg og merke til fargeforandringen kontra det øverste som er tatt med sola bak fotografen.

.

Dette bildet er tatt med sola rett i mot. Jeg måtte zoome såpass inn på steinen for å overhode få kameraet til å fokusere på steinen og ikke det skarpe sollyset. Men som en ser er bildet blast og uskarpt. Selv når jeg prøver å få det skarpt, ikke uvanlig ville steinen blitt helt mørk når man tar et bilde mot lyset. Et bilde som man altså kan bare slette med andre ord.

Grunnregel: Aldri ta bilde mot lyset (sola, lampe, vindu) dersom du skal f.eks ta bilde av en person, eller et objekt. Lyset skal være bak fotografen, ikke foran.

Men så var det eksperimentering. F.eks med lyset inn fra sidene. Se etter skyggene og prøv deg frem. Grovt kan man si at jo mindre vinkelen mot f.eks sola blir, jo vanskeligere er det for kameraet å eksponere rett. Man kan ta bilder mot sola, men da må man vite hvordan utnytte de spesielle effektene dette kan gi.

Lyset er det som skaper scenene, man må bare lære seg å se etter motivene som lyser skaper. Se mulighetene – og med dagens digitale kameraer er det bare å klikke i vei og lære av feilene eller når man fant mulighetene for blinkskudd. Det er ingen film å spare på, så klikk og klikk..

Eksponeringen er viktig, men dersom lyset ved f.eks sola får for sterk dominans vil både lysmåler og autofokuseringen få problemer. Et eksempel under som viser dette hvor det midtre bildet er korrekt eksponert, mens de andre 2 er over-og undereksponert. Her er det satt slik av meg for å vise forskjellene og det er altså ikke sola som skaper problemer. Dette viser og hvor viktig det er å få rett eksponering som er en komplisert greie i sum som skal stemme når man klikker av.

Her er altså det midtre bildet korrekt eksponert. Bildene er forøvrig tatt med noen som kalles AEB på speilrefleks, en innstilling som lar kameraet ta 3 kjappe bilder med 1 rett eksponert, 1 undereksponert og 1 overeksponert. Noen ganger er det smart å ta bilder slik, for da sikrer man seg litt, dessuten kan en via programmer skape spesielle effekter ved å la programmet legge alle 3 bildene oppå hverandre, men dette blir for komplisert å ta med her.

For å vise en effekt man kan få dersom man tar et bilde mot sola, nemlig at de fleste fargene ellers forvinner og blir svart, tar jeg med et vilkårlig valgt bilde. Men man ser her at skulle jeg da tatt bilde av en person foran meg ville personen blitt mer eller mindre svart. Legg og merke til at jeg har latt sola stå litt tilsides, ikke på midten.

Selv om det er lyse dagen så får man et annet inntrykk på denne måten.

Lærer man seg å se etter lyset, se hva det skaper av effekter er det en uendelighet av muligheter, som f.eks på bildet under hvor den lave sola lyser opp en stripe av enga og skaper nesten en 3D effekt.

Til slutt et av de siste bildene jeg tok i dag i en åpning i skogen. Den halve månen er allerede oppe midt i bildet, men samtidig lyser enda rekfleksen fra den røde sola i noen av høstbladene.

Selv om ikke detaljene viser særlig godt på disse små bildene ser man antydningene om ikke annet.

Så lær deg lysets påvirkning og muligheter..

2 kommentar to “Å fotografere: Del 2: Lyset.”

  1. mariee53 Says:

    Ja det er så nydelige farger på denne tiden mektig og herlig natur , og høsten er vakrest på sin egne måte, med alle fargene…Mariee53

  2. Jærskalden Tor Vidle Says:

    Gjelder å fange fargene Gjelder å fange fargene før de er borte marie, de er her ikke lenge om gangen. Og høstlyset er spesielt med sine skygger og spill med farger og terreng.

    Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: