Gjør penger deg lykkelig?

Lokalavisen hadde en hel side i dag om lykke – om vi blir lykkeligere av penger. Et gammelt tema, men forskerne blir visst ikke enige. Men det synes ikke jeg er merkverdig, selv forskere er bare mennesker og da med forskjellige ståsteder og syn på lykkebegrepet.

En sak jeg ikke var klar over var dette: Sitat "Norsk Monitor-undersøkelsen fra Synovate MMI har kartlagt nordmenns lykkenivå siden 1985."

Og da: Sitat  "De siste resultatene, fra 2007, er entydige: Mens velstanden har skutt i været, har lykkenivået vært temmelig konstant: Rundt 20 prosent av befolkningen betegner seg som «meget lykkelige», mens 10 prosent er «ikke spesielt lykkelige»."

http://www.aftenbladet.no/lokalt/stavanger/1100155/Forskere_strides_om_penger_gjoer_siddiser_lykkeligere.html

Her er 20% "meget lykkelige" og 10% "ikke spesielt lykkelige". Hva nå som ligger bak disse begrepene, for lykke er ikke et homogent begrep med en fasit. Hva med de andre 70%? Og de "ulykkelige" – hvor er de? I de 10%? Eller? Litt merkelig resultat, men kan være pga oppsettet på spørsmålene.

Her er nok en stor sannhet ihvertfall: Sitat "Guri Tysse i Fontenehuset i Stavanger, et klubbhus for psykisk syke eller mennesker med en sykdomshistorie, mener at vi er i fare for å glemme de mellommenneskelige relasjonene." Og: "Det er mye ensomhet i vårt samfunn, mener hun."

Et siste, men meget tankevekkende utsagn: Sitat: "Psykolog og forfatter Helge Torvund: "Velstanden har gitt så mange av oss så mye å passe på og verne om at vi både som individ og samfunn kan ha blitt mindre innstilt på å verne om andre."

Ja det er mye ensomhetet i vårt samfunn som Guri Tysse sier, og ja – kanskje ligger noe av svaret i det som Helge Torvund mener og som da går på bekostning av de medmenneskelige deler, folk har så mye med seg og sitt at de har ikke tid, seg og sitt i denne sammenhengen er skapt for det meste av penger, den nye velstanden.

Jeg tror den undersøkelen over viser ikke bildet i helhet. For det er velkjent at det finnes mange som er ensomme i alle generasjoner, og de finner man tydeligvis ikke helt igjen i den undersøkelsen, og er man ensom er man neppe særlig lykkelig, trodde jeg.

Men penger, velstand kontra lykke som var hovedtema: Hva betyr den faktoren for vår personlige lykke? Og da må man virkelig tenke etter og være 100% ærlig. Jeg kjenner mennesker selv som nok vil sette penger høyt som lykkefaktor. Slik er vi mennesker, veldig ulike.

Min egen ærlige mening er nok at det er trygt å ha "nok" penger, kunne betale det man normalt "må ha" for å leve normalt. Og greit å ha noe reserve her og der. En kan si at da slipper en å bekymre seg for å ikke ha nok penger, og det er jo en faktor man ikke kan gjemme. Så det er med å gi meg en trygghet i hverdagen, men lykkefaktoren med stor L? Nei.

Hva som er "normalt" eller passe med penger vil jo være endel inviduelt. Altså passe slik at man ikke føler at man mangler penger på å kunne kjøpe seg noe man ønsker. For det er det dette handler om når man så har kommet til nivået hvor en har nok penger til de vanlige saker for å leve. Alt over dette er personlige ønsker.

F.eks for egen del er jeg gjeldfri og har endel reserver "rundtforbi". Har det behagelig slik sett og behøver vanligvis ikke tenke særlig når jeg shopper eller drar frøken Visa. Men, det er et stort men her: F.eks selv om jeg nok har råd til å reise jorden rundt, så neppe i eget privatfly og dyreste hotell alle steder jeg da hadde besøkt.

Nå var dette satt på spissen, men man kan ikke hige så mye etter et økonomisk nivå at man er konstant misfornøyd og ikke happy nok fordi man ikke når et nivå man ser kanskje enkelt andre er på.

Et annet eksempel: Hytter. Faktisk er det så at de aller fleste hytter enda er arvet eller solgt rimelig innenforbi familie. Så også mange hytter som på markedet er verd flere millioner er de fleste enda arvet eller overdratt innad i familie for symbolske summer. Hytter som kostet besteforeldre noen få titusen er kanskje i dag verd flere millioner, noe som og viser galskapens sanne ansikt.

Men, jeg vet om mennesker som er sure – og rett og slett grusomt avensyke fordi andre kjente har arvet såkalte "hytteperler". De er slettes ikke tilfredse med livet fordi andre har fått en fordel de selv aldri økonomisk vil makte. Stadig er dette tema, og uten tvil betyr dette forholdet en negativ faktor for deres lykke. Men de mangler totalt forståelse og aksept for virkelighetens naturlig fornuft. Og dermed blir de mindre lykkelige pga, ja mangelen på "nok" penger.

Man kan dra frem en mengde slike eksempler på at mangelen på fornuftig forståelse omkring dette med penger gjelder mange. Og nok mange flere enn de som vil innrømme det. Selv så banale saker som en bil, en dum bruksting egentlig. Eller møbler. Og mye annet. Man kan ikke måle seg selv konstant mot de som har mer, eller bruker mer enten de har råd eller ikke egentlig.

Det ovenstående er selvsagt mine meninger, og for mange av de som mener det motsatte er det deres meninger. Problemet er bare, føler jeg, at deres holdning ikke akkurat gjør de særlig lykkeligere, snarer tvert om. For uansett når de fleste av oss aldri til den absolutte materialistiske toppen hvor man glitrer mest av alle.

"Nok penger" er veldig relativt og subjektivt. Men ofte synes jeg de som sutrer mest er de som ikke burde. Og den unødvendige stadige sutringen om ikke å ha "nok" penger gjør de ikke lykkeligere..

4 kommentar to “Gjør penger deg lykkelig?”

 1. mariee53 Says:

  ja Tor lykke er ikke så avhengig av pengene jeg kjenner folk som ikke gjør annet enn å klage,men som betaler kanskje fire ganger mere i skatt enn jeg har i inntekt. Det er vel prioritering som er nøkkelord, det er ikke hvordan en har det men hvordan en TAR det som er det viktige. *Jeg er rik, men ikke på penger..Lykkelig, tja, kunne sikkert vært enda lykkeligere, nen har det fint spom vi har det …Penger gjør svært ofte stikk motsatt av det en skulle tro. For mye og for lite er like ille….God helg, nå skal gutten min og jeg på svømming…Mariee53

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er nok noe i det gamle med Er nok noe i det gamle med "mer vil ha mer" marie. En jeg kjenner bygde seg opp fra null til noen titalls millioner, 3 hytter, båter, biler og rimelig ok kåk. Da han startet var 1 million mye, veldig mye, et mål han strekte seg mot. I dag regnes millionene bare i ti-tallsformen. Jeg spurte han en gang om han var blitt lykkeligere nå. Han tygde litt på det: "Nei. Alt blir en dagligdags vane til slutt, og pengene bare et tall som stiger eller synker litt."

  Som han sa videre: "Er mye som er kjekt å ha, i begynnelsen. Men så blir det en vane og bare nok en gjenstand. Lykken lever uavhengig av kapitalverdier". 

  Han var ikke blitt lykkeligere, snarer tvert om mente han selv, for nå følte han og ansvaret for millionene og bedriften tynge døgnet rundt. Noe i det tror jeg. Men det handler nok mye om "mennesketyper" for vi er jo forskjellige, og det er ikke snakk om rett og galt her, for lykken er jo inviduelt betinget. Det viktigste er jo at mennesker er lykkelige, ikke hva som gjør den og den lykkelig.

  På samme tid dersom penger kan gjøre noen lykkelige så håper jeg da at de ikke har et så stort lykkemål at de aldri vil realistisk nå det, og da aldri vil oppnå sin lykke..

  Nei for lite penger slik du sier er jo ille, men nå tok jeg utgangspunktet i et slags gjennomsnitt, og ikke dersom man sliter seg fordervet med bekymringer for å klare å ha nok til å leve. Men muligens endel hadde hatt godt av å slite en stund, så forstod de kanskje å sette pris på å ha "nok" til å puste rolig senere..

  Ha en fin helg du og..

  Tor

   

 3. veversken, utlogget Says:

  Penger er……… Penger er noe vi alle er avhengig av for å kunne forsørge oss selv, men
  på ditt spørsmål om penger gjør oss lykkelig er svaret så absolutt nei.
  Hva er det å være lykkelig?
  Jeg er lykkelig når jeg ser mine barn trives og finner seg til rette i samfunnet.
  Jeg er lykkelig når jeg hver morgen kan stå opp, kle på meg selv, lage min egen mat, og ikke minst når jeg kan gå til bua mi.
  Og jeg kjenner meg rik.
  Ikke på gods og gull, men på erfaringer, på opplevelser, og ikke minst fordi jeg har barn som
  gir meg maange gleder.
  Jeg tror mange er blitt så opptatt av det å ha mye penger, at andre verdier
  blir satt til side.
  Fra samtaler med en del unge som har vanket i vårt hjem, vet jeg at en del av dem velger yrke ut fra hva lønnen er når de er ferdige.
  Jeg er ikke sikker på at man ved et slikt valg vil gjøre den beste jobben.
  Jeg har selv en datter som stadig får høre av både slekt og andre at» du kommer jo ikke til å tjene så bra.»
  For henne er det viktigst at hun trives med den jobben hun skal gjøre, og jeg tror det er en sunn holdning, men desverre er det blitt slik i dagens samfunn at penger er veldig viktig.
  Nei, kroner og øre gir ingen lykke.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er nok mye sant i de kloke Er nok mye sant i de kloke ordene dine veversken, og lite å tilføye for min del. Når det gjelder jobb viser det som oftest at etter noen år velger de aller fleste trivselen før maks lønn.

  Trives man ikke i jobben er det ofte bare tidspørsmål før en enten blir syk, eller bytter jobb.

  Tor
   


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: