Priviligerte…. eller?

Å bo i Norge er dyrt, særlig akkurat det å bo, huset, leiligheten – taket over hodet. Som jeg skrev i et annet innlegg er nok mye av årsakene dette at man her i Norge har fått 2-inntektstandarden som mal for hva som kan betales for en bolig, dette rammer igjen de som er enslige og ikke tjener det samme som en 2-inntektsfamilie.

Så leste jeg denne som er mektig frontet: http://www.dagbladet.no/2009/10/14/nyheter/innenriks/husleie/huslos/8573966/

Oslo kommune vedtok i 1999 "at regulerte husleier i Oslo skulle ta slutt 1.1.2010" Altså for 10 år siden. Mange av de som dette da berører har hatt 10 år på å forberede seg, 10 års forvarsel – en rimelig frist kan man vel si.

Sitat: "Fra og med 1.januar 2010 oppheves loven som har gjort at flere leiligheter i Oslo har hatt kunstig lav husleie i snart 100 år."

De politiske detaljene og årsakene er ikke hovedtema for meg i denne saken, men selve leieprisene.

I følge artikkelen: Lena Ødegaard Prag (47) betaler 9000,- i måneden for en leilighet på 120 kvadrat i Ullevålsveien i Oslo, og hun klarer ikke betale mer, men samtidig har hun på de 25 årene hun har leid den pusset opp for nesten en million.

Litt fakta: Oslo sammen med de andre største byene ligger øverst på utleieprisene i Norge, det er såkalte pressområder.

For 9000,- i måneden her i distriktet får man stort sett en kjellerleilighet, også penere kalt "sokkelleilighet". Eller er man heldig finner man kanskje en "vanlig" leilighet på 40-50 kvadrat med et soverom i utkanten.

En 120 kvadrats leilighet i dette distriktet ligger på ca 15.000 + pr måned, samt at det lite utvalg i denne størrelsen. Jeg vil tippe at prisene i Oslo er muligens enda litt høyere, og antatt ihvertfall dersom det er et attraktivt boligområde.

I samme artikkel står det videre:  Vibeke Hannestad (58) bor hun i en 180 kvadratmeters leilighet på Majorstuen, men har ikke råd til å leie eller kjøpe en annen leilighet i dette området. Situasjonen gjør henne så fortvilt at hun vurderer å ta sitt eget liv.

 

"Majorstuen" høres ut til å være et høykostområde? Og 180 kvadratmeters leilighet, vel finner man en så kan man vel selv ane noe om prisen når f.eks en på 1/3 i størrelse i ikke høykostområde ligger kjapt på 10-12000 i måneden..

Det kan og se ut som om flesteparten av de denne stigningen omfatter muligens har leid disse relativt store leilighetene over mange år, dermed har de og visst i 10 år at fra 2010 var det slutt på å holde en kunstig lav pris.

Så kan en spørre seg: Hva med alle unge som i dag skal ha seg en leilighet og ofte bare har en inntekt? Dersom de makter det (ofte såvidt) ender de opp i en liten 50-60 kvadratmeters leilighet til 10-12000,- husk så at alt annet som strøm osv kommer i tillegg.

Legger man så til grunn hun som har i mange år bodd i den 120 kvadrats leiligheten til 9000,- så skulle altså de unge da med halv leilighet betalt kun 4500,- i steden for 10-12000,-

Selvsagt er det forståelig at disse som nå må betale mer reagerer, men, de bør huske på at i mange år har deres boutgifter vært betydelig lavere enn de fleste andre. Slik sett er det ikke få tusen de har spart på dette noe eksklusive leieforholdet, samt at mange av de antatt har hatt 10 år på å forberede seg. På en måte har de vært priviligerte i forhold til de fleste andre.

Et leiemarked bør politisk enten reguleres som helthet, og ikke bare deler av det, for da blir det veldig urettferdig – eller ikke reguleres overhodet. 

8 kommentar to “Priviligerte…. eller?”

 1. Tante Sofie Says:

  Jeg har mer – sympati for de unge som er i ferd med å etablere seg, og ofte på en ikke altfor høy lønn. Jeg blir rett og slett forbanna når jeg leser at noen vurderer å ta livet av seg fordi de ikke kan bo på Majorstua! Går det an????? Det ser ut som det er viktigere å klore seg fast i «fine» strøk enn noe annet. Spesielt når de må være klar over at de har hatt veldig lav husleie i forhold til mange andre. De er nok ikke alene om å måtte se seg om etter et annet sted å bo, det kan da vel ikke være all verden å flytte litt på seg, eller? Er man enslig pensjonist kan man ikke forvente å bli boende i disse høystatusleilighetene, hvis man ikke har en solid pensjon og masse penger på bok, da. Livet består nemlig av forskjellige faser, det må man forholde seg til.
  Hilsen Tante Sofie

 2. Moonlight Says:

  Synes det blir feil med Synes det blir feil med lovregulering av husleietakster i enkelte områder, både for leietaker og utleier. Når man leier bolig så er man også klar over at leieavtalen kan bli sagt opp eller endret. Har man bodd store deler av livet på samme sted, for så å måtte flytte p.g.a.økning i husleie, så forstår jeg det er vanskelig, men – det er allikevel et velstandsproblem. Disse du nevner har vel kjent til dette i 10 år også ..
   
  Er det en livsnødvendighet for noen å bo i en stor, flott leilighet i Oslo sentrum hele livet – hva med dem som er bostedsløse f.eks?
   
  Og – siden det er innsamlingsaksjon i dag – hva med alle dem som er usikre på om de har mat å gi sine barn neste måned ..

 3. mariee53 Says:

  ja Tor jeg leste dette her og gjorde meg endel refleksjoner selv. Helt volt uansett , at det er b litt så dyrt å leie, og å bo i det hele tatt i storbyer. Her ligger leien på et helt hus under ti tusen, så folk får flytte dit de har råd å bo hehe,,neia, folk bor velo der de bor for en grunn. Flytta selv vekk fra Oslo i 1080 pga at jeg ikke ville la ungene mine vokse opp i en storby..Av og til har jeg nok angret på det og…Mariee53

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Skulle ikke sagt så mye Skulle ikke sagt så mye hadde de ikke fått så langt forvarsel Tante Sofie. Boligsituasjonen er ille for unge som skal etablere seg, ihvertfall de med bare en normal inntekt. Myndighetene burde gjort noe der. Selvfølgelig er det nok og eldre som sliter, men det er og litt myndighetens feil pga mangel på reelle tilbud til de svakeste.

  Synes og det var litt merkelig med hun som hadde pusset opp leiligheten for nær en million? Hvem gjør det når man bare leier og ikke eier? Hun kunne sikkert heller kjøpt seg inn i en passe leilighet for den invensteringen tidligere.

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja enten må man regulere Ja enten må man regulere alle eller ingen tror jeg bestemt Moonlight, dog muligens kunne man bygget rimelige enkle leiligheter i kommunal/statlig regi som da ble leid ut til selvkost til de svakest stilte økonomisk, enten de var unge eller eldre.

  Noe av årsaken til at jeg reagerte var nettopp de 10 årene siden de fikk beskjed, mulig de har bare skjøvet det unna og håpet på en omgjørelse, gamblet litt, og så avisen neste når alvoret er nær.

  Så lenge man betaler alt selv til normal pris må folk få bo hvor de vil, men det blir feil ovenfor andre dersom man skulle fortsatt med dette som gjaldt disse leilighetene.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Å bo er ufattelig dyrt Å bo er ufattelig dyrt mange steder i Norge marie. Og når unge ofte enslige og uten egenkapital og med normale lønninger, skal betale vanlig markedspris så er det nok mange som sliter med å få endene til å møtes.

  I følge en beregning jeg leste for etpar år siden er norske eiendommer overpriset med 30-40% sett i mot den reelle verdi sammenlignet da med resten av Skandinavia og inklusive justeringer for lønnsforskjeller. Sveits er og et land med skyhøye kvadratmeterpriser, og hvor mange bare leier fordi de ikke har råd å betale det en bolig da koster. Er noe usikker på om norske forhold er gått forbi Sveits, men i såfall forundrer det meg ikke..

  Tor

 7. Lougarou Says:

  Det er fremdeles en menneskerett å bo Svært mange som er «opprørt» i forhold til de som nå risikerer å miste sine tidligere husleieregulerte hjem pga rabiate husleieøkninger fra gårdeiere i grådig-rus,og mener beboerne er bortskjemte og ikke lever i virkelighetens verden, evner ikke å sette seg inn i hva det vil si å ha bodd store deler av livet i en bolig som har vært trygg i den forstand at man har visst hva leien kostet, selv med de innlagte årvisse indeksregulerte økninger. La gå at det nå framstår som en anakronisme, og at husleiereguleringsloven ble opphevet uten å ta med leietakerne på råd for ti år siden – men blir det noe «riktigere», «lovligere» eller mer akseptablet å behandle sakesløse mennesker slik av den grunn? De det gjelder har ikke hatt noen mulighet for å få noen kompensasjon når deres legale rettighet til uoppsigelig leiekontrakt ble tatt fra dem med et pennestrøk – annet enn å gå den tunge veien til sosialkontoret (nå NAV) og håpe på almisser, mens gårdeierne har høstet all frukten og ledd hele veien til banken. Det er en skandale at vi har tillatt noe slikt å skje og gjort en gruppe uforskyldte mennesker rettsløse, og nå hånes de i tillegg, og legges ut som sosialpornografiske ofre i visse deler av pressen som selger sine krokodilletårer. Hvor er det blitt av empatien, Norge!? Våkn opp!!

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Empati Lougarou? Har mye Empati Lougarou? Har mye empati for alle de tusener som sliter med leier på tusenvis for et lite bøttekott med innlagt dass og en småsildrende dusj i et hjørne.

  Mitt poeng er at det må være likt for alle, punktum. Dessuten: 10 års frist er rimelig lang – egentlig unikt lang. Så dette kommer ikke som vannet på kjerringa..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: