Å fotografere: Del 1: Kameraene.

Noen korte generelle ord om det å fotografere og et lite innblikk i de forskjellige kameratypene. Det finnes tusenvis av sider på nettet om disse sakene, så man kan ofte bare søke på det en lurer på.

Kameratyper.

I utgangspunktet er det 3 forskjellige kameratyper/systemer. Her er en veldig kort forklaring.

Kompaktkamera.

Dette er det mest solgte og det mest kjente. Det er det tynne lille på størrelse med en halvstor mobiltelefon. Prisen ligger mellom 6-700,- og oppover til rundt 4000,- Her er et eksempel på et av de mest kjente og mest kjøpte, nemlig Canon’s Ixus. Men Ixus er en serie det og med innbyrdes forskjellige utgaver, viktig å huske det at det kan være store forskjeller mellom de forskjellige Ixus’er.

Det finnes et hav av merker og priser av kompaktkamera, en jungel, så man bør helst lese noen tester av det man kanskje vil kjøpe før man bestemmer seg. Av de bedre utgavene ligger prisene rundt +/- 2000,-

Fordeler:

1. Lett å ta med seg i selv den minste lommen.

2. Billige og enkle å bruke.

3. Gir brukbare bilder i godt lys.

Bakdeler:

1. Dårlig bildekvalitet i svakt lys.

2. Ikke uvanlig med endel bildestøy ved forstørring.

.

Ultrazoomer.

Disse er mye større enn de kompakte kameraene og ligner mer på et speilrefleks. Men man kan ikke skifte objektivet (linsa) som på speilrefleks. Deres ofte store zoomområde er en sterk side, i tillegg er de bedre på det meste ellers kontra de kompakte kameraene. Man kan si de er en mellomting mellom kompaktkamera og speilrefleks. Et kamera for de som ønsker noe mer enn det et kompaktkamera klarer, men samtidig ikke ønsker speilrefleks. Under et av de mest kjente, Canon’s Powershot, dvs et av de, for her er det og flere forskjellige.

Som man ser har dette en vridbar skjerm som man kan svinge ut, noe som kan være en fordel enkelte ganger. Av denne typer finnes det og flere merker. Prisene ligger fra ca 2000,- og opp til rundt 5000,- Men man må aldri glemme at ofte kjøres det tilbud. Men for rundt 3000,- bør man få et av bra kvalitet.

Fordeler:

1. Bedre optisk enn kompaktkamera.

2. Ofte et formidabelt zoomområde som da utvider bruksområdet.

3. Rimelig god bildekvalitet i godt lys.

4. Mange avanserte muligheter i forhold til kompaktkamera.

Bakdeler:

1. Går ikke i en vanlig lomme.

2. Mindre brukbart i dårlig lys, dog bedre enn kompaktkameraene.

3. Kan gi noe forvrengning ved største zoom (og minste).

.

Speilrefleks.

Er man ute etter best bildekvalitet og flest muligheter er det kun speilrefleks som duger. De beste av dagens speilrefleks er bedre enn de beste speilrefleks man før brukte med vanlig film i. I tillegg er mulighetene nå noe man bare kunne drømme om før. Hovedårsaken til speilrefleksens overlegenhet i forhold til andre kameraer er  grovt forklart en mye større bildebrikke (sensor) og kvalitetsobjektiver som man kan bytte ut. Med flere av de nye speilrefleksene kan man og ta opp ekte HD film. Men dette er da 1. generasjonsutgaven og har noen få svakheter. Under er et eksempelbilde av speilrefleks.

Av speilrefleks finnes det og flere fabrikater, men de to største er Canon og Nikon. Stort sett kan man si at de fleste speilrefleks er omtrent likeverdige i samme prisklasse. Grovt sagt, for alle har sine sterke sider og svake i forhold til konkurrentene. Som ellers bør man lese tester og kanskje høre med andre som har erfaring, dog kan man vel si at kjøper man Canon eller Nikon gjør man ingen stor tabbe uansett. Altså, et av de sterkeste kortene til speilrefleks er at man kan bytte ut objektivet (linsa). Her er Canons utvalg av objektiver.

Utvalget spenner fra vidvinkler til enorme zoomer man helst må ha bærer og stativ til. Alle disse man ser her passer på f.eks det speilreflekshuset man har på bildet over, samt alle andre typer fra Canon. Et universelt system. Og man kan ta med seg objektivene videre til neste speilrefleks når man en gang i fremtiden kjøper et nytt.

Når man snakker speilrefleks er det egentlig 2 deler: Selve kamerahuset,  som da kalles bare "huset" – og objektivet (linsa). Ofte selges de rimelige speilrefleksene som "kit" og da et hus med et "kit-objektiv". Husene deles grovt inn i 3 grupper: Entrymodeller, semiproffmodeller og proffmodeller.

Prisene varierer enormt fra innstegsmodellene (entrymodellene) og til de mest proffe. De billigste kit’ene (hus+objektiv) koster rundt 4000,- og opp til 7-8000,- Semiproffe hus alene koster fra ca 8000,- til 25.000,- og proffe hus fra ca 30.000,- til en middels ny familiebil.

Objektiver (som er en skikkelig jungel) koster fra en snau tusing og opp til nok en familiebil. Canon og Nikon har noe som heter "bildestabilisator" i stadig flere av objektivene. Dette er en stor fordel og gir bedre og skarpere bilder når man ikke bruker stativ. Canon kaller deres stabilisering for "IS" og Nikon sin for "VR". Noen få mindre merker har stabilisering på selve sensoren i huset.

Alt dette kan se skremmende ut, men egentlig ikke. Alt er relativt. En grunnregel er "å legge pengene i objektivene", altså kjøpe de beste kvaliteter man har råd til. Huset er mer "forbruksvare", mens objektivene kan regnes som evige og arvegods nesten. Det finnes og et stort bruktmarked for objektiver, men de holder seg godt i pris.

Starter man med en entrymodell til la oss si rundt 5000,- får man da et hus pluss et allround-objektiv som kan brukes til det meste av "vanlige bildemotiver". Eneste som da ofte ikke følger med er selve minnebrikka som må kjøpes utenom, men det gjelder de fleste kameratyper uansett. Så for rundt 5000,- får man et bra speilrefleks som tar mye bedre bilder enn alle de nevnte over, samt at man har muligheten til å kjøpe nye objektiver som man kan bruke på samme huset.

Har man kit-objektivet som fulgte med, kan man f.eks senere supplere med et vidvinkelobjektiv til ca 4-6000,- og et teleobjektiv til rundt det samme. Da får man brukbar kvalitet, skal man opp et hakk kan man gange beløpet med ca 3. Når det gjelder objektiver betaler man rett og slett for kvalitetsnivået.

Fordeler:

1. Super bildekvalitet, også i dårlig lys er mye bedre enn de andre typene.

2. Systemet med objektiver gir uante muligheter.

3. Nesten ubegrensete muligheter i husene til motiver av alle typer.

4. Endel kan ta opp ekte HD video.

5. Objektivene er evigvarende og kan brukes på et nytt hus senere.

Ulemper:

1. Tilsynelatende kostbar engangsinvesteringer i objektiver.

2. Vekt og størrelse kontra de andre alternativene.

Mange ivrige fotografer har vanligvis et speilrefleks med objektiver samt et lommekamera som kan tas med i dressen eller når man ikke kan drasse med speilrefleksen.

Det er og å si at det er ikke særlig vanskelig å bruke et speilrefleks, de aller fleste av entry-og semiproffe modellene har forhåndsinnstilte valg man bare setter hjulet på, altså "fabrikkinnstilninger", og peker og zoomer – og klikker av. Alle klarer det, MEN – når man selv vil begynne å eksperimentere med havet av muligheter som speilrefleks har, så ligger de der og venter til man ønsker å bruke de. Man kan og si at man kan vokse med et speilrefleks. Begrensningene ligger ofte hos fotografen, ikke kameraet..

6 kommentar to “Å fotografere: Del 1: Kameraene.”

 1. bramaputra Says:

  har du kjøpt deg nytt kamera nå? hadde besøk av foto mafiaen forje uke,der gikk det i storformat og mellomformat-jeg støtter dem-man fikk framdeles kodacrome lysbildefilm,så det er jo kjekt-og kameraer kostet ingenting lenger.så er det svære mengder  fotopapir å få tak i til en billig penge,har jeg sjønt- å sette i filmer er halve gleden med fotografering for meg..Jeg liker å bruke film,for jeg vet hvordan den virker-ellers er det bare auto og knips i kompakt digital kameraet.har ikke den samme gløden når jeg bruker det.Har du kjøpt nytt kamera?

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei ikke enda bramaputra, Nei ikke enda bramaputra, det siste huset jeg kjøpte er jo ikke særlig gammelt, men lukter på et nytt som har kjappere autofokus og flere bps. Men forskjellene er ikke en revolusjon og jeg venter til det er ferdig testet. Dessuten snuser jeg på et nytt zoomobjektiv, og det har og en pris kan man si, hehe

  Tja, jeg har og av de gamle speilrefleks med film i, men etter at det ble digitalt har gleden og interessen blomstrert opp på ny. Det er en helt annen verden med digitalt, og uendelig med muligheter i forhold til før. Og så slipper man "spare" på skuddene..

  Tor

 3. bramaputra Says:

  det viktigste er jo entusiasmen og at man blir engasjert du får vel ikke sove om natten og har vel lest brosjyren på det aparatet 1000 ganger-alikevel er det vel det eneste du skal lese 1001 gang garantert-selv om du vet hva som står der osv- du er en heldig mann!

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Egentlig ikke bramaputra, Egentlig ikke bramaputra, jeg leser tester og brukererfaringer på nettet, men tar det rolig, det huset jeg har er meget bra, så ikke sikkert det blir noe handel, venter og ser..

  Tor

 5. LD Says:

  Å fy søren nå fikk jeg Å fy søren nå fikk jeg lyst på et nytt objektiv!

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja er mye snadder LD, Ja er mye snadder LD, skummelt å se slike bilder, hehe

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: